icon

Mám 14 ročnú dcéru, ktorá začala fajčiť. Čo mám robiť?

mitskilover
28. apr 2022

Dobrý deň ženy myslim si že moja dcérka ja súčasťou takého zlého kolektívu a začala fajčiť? Už som jej pár krát zobrala tie cigarety ale ona si stále kúpi nové. Čo mam robiť?

michaela789
28. apr 2022

@mitskilover odkiaľ má peniaze?

mitskilover
autor
28. apr 2022

@michaela789 To tiež neviem tipujem že ten jej kolektív ju podporuje v tom čo robi. Možno ma peniaze od nich

michu_
28. apr 2022

vy doma fajcite?

20erika07
28. apr 2022

@mitskilover neviem ci nieco spravis... v rovnakom veku som fajcila, dostavala bitky ,zaracha, nic nepomohlo

alexnina777
28. apr 2022

@mitskilover nič v zlom, ale obávam sa že teraz už nič..zlá partia a náklonnosť ísť
týmto smerom sa formuje v mladšom veku detí..aj keď stať sa može aj tak..ale mám jednu radu, raz som ju počula takýto príbeh na odnaučenie mladého puberťáka..kúpiť mu krabičku cigariet, zavrieť ho niekam/ideálne wc/ určite si ale nechcete zamoriťˇbyt/ a nedovoliť mu vyliezť kým tú krabičku nevyfajčí, ževraj to zaberá .. no ale neviem či zapadnúť do zlej partie nebude silnejšie..

melanta
28. apr 2022

Keď som mala 15, ako prváčka na SŠ, som začala fajčiť. Lebo to bolo cool, fajčiť na tajnáša poza školu. Vôbec to nebolo o zlej partii. Mama mi raz našla cigarety, úplnou náhodou. Nebol ani krik ani žiadna show, len zahlásila, že je z toho sklamaná. Prestala som, lebo mám skvelých rodičov a že je sklamaná bolo pre mňa horšie, ako keby mi dala facku.

anjelicek26
28. apr 2022

Neviem no, keby moje dieta chce nutne fajcit, vysvetlim mu, o co ide a asi to necham tak, nech pochopi sama, ukazat pluca, uzliny fajciarov, co to robi s jazykom, zubami, nechtami, pokozkou... nerobila by som dramu, myslim, ze som v tomto prilis benevolentna, ale zo skusenosti s okolia - cim vacsiu clovek s toho robi dramu ako rodic, tym v tejto rebelskej faze horsie...skusit kupit e-cigarety alebo nieco stylovejsie a nie tak nezdrave, dohodnut si pravidla... horsie je kontakt zo zlou partiou, ono sa to rozbieha cigarety, alkohol a casto horsie... ale tak nie vzdy no...

melanta
28. apr 2022

@alexnina777 no zabrať by to možno mohlo, ale rovnako by to mohlo spôsobiť infarkt napríklad alebo inú vážnu zdravotnú komplikáciu.

solange7
28. apr 2022

@alexnina777 to je taka hovadina... na druhy den si spokojne zapali znova.
@mitskilover porozpravaj sa s nou v klude ako s dospelym clovekom. Nehrotila by som to do agresie lebo toto je taky vek, v ktorom si vztahy s nou mozes velmi lahko narusit. Mozes jej zobrat cigarety, dat zaracha, zobrat vreckove a akokolvek ju obmedzovat. Ked ju pustis si pojde frustraciu vyventilovat do svojej partie a efekt to nebude mat ziaden az priam opacny.

ivetta1234
28. apr 2022

no mne dal tatko cez hubu 😀 čuduj sa svetu vôbec to nepomohlo a fajčila som ešte dllllllhe roky
porozprávaj sa s ňou a zisti prečo vôbec začala a to rieš

nikanu
28. apr 2022

Už som počula aj také fajne tresty že decko nechali vyfajčiť xy cigariet kým sa z toho doslova nezgrcalo, a potom už cigy nechcelo :D No neviem.

sashabb
28. apr 2022

No veru baby toto urobila kamošovi mama, donútila ho pri nich fajčiť a fajčiť. Zostalo mu zle a odvtedy sa cigariet už nedotkol 🙈
Je to jedna z možností, no sama neviem čo by som urobila. Tie deti musia na to asi samé prísť, no určite by mi vadilo ako nefajčiarke aby mi domov chodilo dieťa zafajčené.

deti95060810
28. apr 2022

viem že ťa to trápi, ale asi veľa toho nenarobíš... slečna potrebuje vyskúšať...
my ako partia sme začali fajčiť v 4 tr. na ZŠ - áno čítaš dobre... U mňa to nikdy neprešlo v závislosť, hoc som cigarety fajčila bežne na zábavách, disco.... Nefajčím absolútne na rozdiel od mm.

loldi2
28. apr 2022

Po pravde si myslím, že s tým nemáš čo spraviť, lebo keď bude chcieť tak si proste nájde spôsob ako sa k cigaretám dostane. Len si dávaj pozor na peniaze, aby ti ti nezačali miznúť, keďže pochybujem, že jej ich bude niekto cudzí len tak kupovať

kvetinka75
28. apr 2022

nuž je v takom veku, kedy sa to skúša. Porozprávaj sa s ňou ale zákazmi nedosiahneš nič. Musí s tým sama prestať. My sme tiež v 14tich skúšali. Mne to nechutilo tak som s tým prestala. Okolo mňa veľmi veľa ľudí fajčí a začali tiež v 14-15 tich rokoch. Takýmto veciam človek nezabráni. A včom je ten kolektív zlý? Či len v tom že fajčia? Lebo aj v dobrom kolektíve sa fajčí. My sme nikdy neboli nejakí ,,výrastkovia,,. Uplne normálne deti a skúšali sme fajčiť.

karolinav
Odpoveď bola odstránená
nwnw
28. apr 2022

@mitskilover ja som zacala v takom veku tiez. Peniaze som mala, ze som si nezaplatila obedy, alebo nekupila desiatu. Prala som veci ja, upratovala tiez. Nasi na to dosli nahodou. Aj vysvetlovali,aj hresili a fajcit som prestala az, ked som otehotnela. Kamaratka prestala na strednej, jej vadilo ze smrdi 😉.

cecilia29
28. apr 2022

Neviem ako by som zareagovala. Ale ja a moji súrodenci sme ani nikdy neskúsili. Otec s nami tieto veci riešil omnoho skôr . Hlavne sme sa nikdy nedostali do tých "partii" lebo sme na to nemali ani čas. Nemohli sme neskoro chodiť domov , mali sme určite úlohy čo sme si museli plniť ale chodili sme aj s rodičmi dosť na výlety. Myslim že gro bolo že sme do tých partii ani nechceli patriť. A samozrejme aj o fajčení sme boli poučení skoro z dosť sa mi to zhnusilo

mackamizjedlaskrec
28. apr 2022

@mitskilover Normalne si ju zober vonka alebo nabalkon zapal si jednu cigaretu zober servitku a vydichni cez tu servitku a ukaz jej ci to hnede co je na servitke potrebuje aby sa jej usadzalo v jej tele .Drasticke .Ale mozno pochopi.

ika11123
28. apr 2022

@mitskilover ja som fajčila 15r prestala som zdravie mi je presnejšie celá rodina fajčí aj priateľ a dala som to už 5r bez možno tiež dostane rozum raz 🤷 dnes fajčí skoro každý 😭 takže je to ťažké

veronikavaneska
28. apr 2022

@mitskilover hmm kolektív jej kupuje len tak cigarety .... To mi nejak nesedí... Kto by v dnešnej dobe len tak prispieval kamarátovi denne 4€ na cigarety.... Toto by som si zistila či za tým nieje niečo iné... A tu pomôže len zmena.... Krúžky činnosti ktoré jej záberu čas pes....odsťahovať sa zmena školy kolektívu...a ak fajčíte vy doma tak to nevysvetlis nijak.... Musíte byť ako rodina príkladom inak ak fajčíš ty tak nechápem ako jej to chces zakázať...

dame2
28. apr 2022

Podľa mňa skúsiť len rozumnú debatu a dúfať, že zaberie, ja som začala tiež fajčiť v 14 r. (áno, nič na na chvalenie samozrejme) a nepomohlo nič, ani brať cigarety ani nedávať vreckové ani jedna "cez hubu" ani krik.. jednoducho kto chce, cestu si nájde. Fajčila som odvtedy až do 25, kedy som otehotnela.

ika11123
28. apr 2022

@dame2 presne tu nepomôže nič len dúfať že ju to raz prejde 🤷

canis_lupus
28. apr 2022

@veronikavaneska kľudne jej ich môže niekto kupovať, ja som začala fajčiť na základke v 7. triede, peniaze som absolútne nemala až do strednej, ale vždy ma niekto zasponzoroval 😂 Moja naj kamoška väčšinou, peniaze mala stále, tej som niekedy tie cigarety schovávala, takže kľudne jej ich môže niekto dať, nemusí ich mať kúpené za svoje 😃
Inak mne nepomohlo nič, krik, bitka, zákazy... Fakt jedine porozprávať sa o tom, vysvetliť, čo to robí s telom, aby si nemala pocit, že si neurobila vôbec nič.

aylinn
28. apr 2022

Kup jej vitavape keď chce byť cool že vydychuje dym s kamošmi za školou 😃 viem aj keď to neobsahuje nikotín je to stále fajčenie a asi nevhodný “darček” pre 14 ročnú , ale aspoň si neničí zdravie lebo môžeš sa aj na hlavu postaviť a neprestane. Ja som začala tiež v 14, nebojsa zachvilu začne aj piť a keď ti povie že spi u kamošky, tak je na diske!

athom
Odpoveď bola odstránená
banderaska29
28. apr 2022

kedysi boli také "rytierske" praktiky, že rodičia nechali dieťa vyfajčiť celú krabičku na posedenie a decko sa už k cigarerám nevrátilo lebo sa dogrcalo a dototo... no .. viete čo myslím😀

ja som za ten vitavape, ja sama ho mám a je to super 🙂

rachel36a
8. máj 2022

@mitskilover fajčenie nemusí byť vplyv zlej spoločností...ja som tiež začala fajčiť v 14 rokoch...dobrá žiačka , žiadna zlá partia...aj na strednej sa všetci divili že taká dobrá žiačka fajčí ...neviem prečo si niekto spája fajčenie hneď so zlou partiou a učením ...v 24 rokoch som prestala ...

polacka
17. máj 2022

Opýtaj sa jej, či si to fajčenie zratala. Či má predstavu na koľko peňazí ju to vyjde za tie roky čo bude fajčiť? Možno si to rozmyslí...