Mám 14 rokov a 153 cm. Je šanca, že ešte narastiem?
Ahoj mám 14 rokov. Som dievča a mám len 153 cm. Aká je šanca, že ešte narastiem? (rodičia nie sú nízky ani jeden majú priemernú výšku)
@iinuska chlapci maju o niekolko rokov dlhsie rastove obdobie, rastu dlhsie mozno o 3r.
@luciaa73 to dokedy sa rastie je ciastocne infdividualna zalezitost. u niekoho je vyvoj oneskoreny a preto rastie dlhsie,a ko je priemer. ak nemas menzes ( nenapisala si ci uz mas ), tak je u teba sanca, ze neico este narasties. pri oneskorenom raste sa stava, ze dieta rastie dlshie a dosrastie do normalnej vysky.
podla rodicov by si veru mala byt vyssia. predpokladana vyska podla rodicov je presne 167cm, ale urcuje sa pasmo ( lebo nie je mozne, aby sme narastli presne centimetre ) a ty mas pasmo konecnej vysky podla rodicov medzi 161-173cm. zatial si pod tymto pasmom.
@luciaa73 treba ísť na endokrinologiu...vypytaj sa u tvojej všeobecnej lekárky...závisí tiež či už máš menzes a odkedy...ja som chodila na endo kvôli rastu...nebrala som hormóny, ale len nejaké tabletky...vyrástla som na 157cm...kebyže to mama nerieši že akosi dlho nosím jednu veľkosť, tak som možno oveľa nižšia, ktovie...menzes som dostala až v 15tke.
@jana_eyre_2 ale ano konci. to, ze ty si rastla dlho, mozno to ma vysvetlenie,a le to rozhodne nei ej typicky a bezny rast.
@majamat ale puberta dievcata ako celok určite nekončí menštruáciou, nevravím len o raste..
@jana_eyre_2 hlavne treba urobiť RTG rúk, podľa toho sa dá zistiť či a koľko cca ešte bude rásť...je to individuálne
Ak už máte uzatvorené rastové štrbiny - jednoducho sa zistí rontgenom (myslím, že zápästie mi rontgenovali) tak šanca nie je žiadna - na liečbu. Ak nie sú uzatvorené, dajú vám hormony a pomôže. Ja som prišla neskoro. Už sa nedalo. Prestala som rásť v 13 r., nakoľko som dostala skoro prvú menštruáciu. To je často blokátor ďalšieho rastu.
@jana_eyre_2 ale ano, konci., ja tiez nehovorim o raste. puberta sa konci ukoncenim pohlavneh vyvoja schopnostou splodit dieta, co v obdobi prvej menstruacie nastava.
@majamat pozri, hádať sa pri téme o raste nechcem, lebo v tom nevidím zmysel 😅 ale puberta nie je predsa len pohlavný vývoj, ako som povedala, je to súhrn fyzických, psychickych zmien vďaka hormónom..
https://sk.m.wikipedia.org/wiki/Puberta
@luciaa73 buď rada, že si malinká, vieš ake vyhody budeš mať do budúcna, ja som vysoká, vždy som trcala v triede, kamošky všetky malinke, musela som sa ku nim hrbit, keď sme išli von do baru a dala som si vysoké topánky vyzerala som ako mama čo deti do škôlky vedie, nehovoriac o chalanoch sestrin frajer chodil vedľa nej na bicykli aby nebolo vidieť o koľko je nižší... Skôr to ber ako výhodu
@jana_eyre_2 mas tam napisane pociatkami menstruacie, cize z iba zacaitok menstruacie je v puberte, pokracovanie je obdobie adolescencie, co iuz nie je puberta a tu pokracuje psychicky vyvoj, aj po puberte.
na nete najdes aj kopec bludov,. kolko sa tejto teme venujes? polhodinu? ja 6,5r.
@76california dakujem❤️
Ahoj. 🙂
Ja budem mat v Decembri 25 rokov a meriam 152cm. Moja výška sa nezmenila od vtedy čo so mala 16/17 rokov. Iba váha ide hore. 😅
Ver mi, že neznášam byť nízka. 😤
A moja mama ma 47 rokov a meria iba 147cm. Som proste po mame. 🙈
@luciaa73 ja som od 12 rokov nerástla lebo som dostala vtedy menštruáciu takze teraz mám 155. Pokial si dostala aj ty tak už moc nenarastieš asi. Ale netráp sa. Ľahšie si budeš hľadať chlapa pretože nebude veľa takých čo by boli vyšší od teba 😀a hlavne je to fajn keď ti bude doma chlap všetko podávať z vyšších poličiek. Aspoň sa nebudeš toľko namáhať😁
Ja mam 13 rokov a meriam 170cm a není to žiadna výhoda už len z toho dôvodu že si nemôžem náisť normalného frajera ktorí bude o domňa vyšší keby mam na výber tak by som chcela byť nižšia
@majamat urcite nekonci, chodime na endokrinologiu, ja som napr rastla do 16 rokov, ano po ms sa spomali rast, ale nekonci, tak isto nie vsetky deti su tabulkove, moja dcera napr narastla za 15 mesiacov 17cm, co je uplne mimo tabuliek, endokrinologicka bola z toho dost nestastna - lebo kosti, najprv malo rastla, potom zas vela, u nas v rodine je oneskoreny rast, kedze sme boli na tom tak obaja ja aj muz, u deti je to ako keby znasobene 🙄 , vsetky 3 deti mam na endokrinologii
@jana_eyre_2 pravdu mas
Este rada by som k danej teme dodala, ze endokrinologicka dcere zistovala rastovy hormon, 3 dni v nemocnici, rontgenom ruky kosti, ako 11 rocna mala kosti ako 9,5rocna, toto su dolezite fakty ci a dokedy bude dievca rast, ano podla tabuliek by mala mat v dospelosti 145cm, ale podla rontgenu a rastoveho hormonu plus vyska mna, manzela atd bude mat 160-170cm
@matenka u dievcat konci puberta v obdobi, ked dostanu 1x ms. ak je ms nepravidelna, je mozne, ze este nedastal ten zlom, kedy sa puberta skoncila, resp, ze ukoncenie puberty nenastane v rpiebehu mesiaca,a le neikolkych mesiacov. jednoducho to nie je enjaky moment - ten kokretny den prvej ms, ale je to bdobie, ktore moze nejaky cas trvat. tu je podstatne, v akoms tave su hormony a teda prvou ms nastava zvrat. no u kazdej zeny ot tak nemusi byt a hormony mozu kolisat.
jed sa teda v tomto obdobi ukonci puberta,r ast sa ukoncuje. to neznamena, ze skonci zo dna na den. to znamena, ze dojde k rapidnemu spomaleniu rastu a nastava obdobie zostaktoveho rastu, ktore vedie k ukonceniu rastu. toto obdobie trva tak 1-2r. v tomto obdobi je v priemere zostatkovy rast okolo 5cm, ale casto sa vyskytuje vyeraznejsie spomalenie 1-2cm a zaroven sa obcas vyskytne aj nadpriemerny rast okolo 10cm.
mozno som sa vyjadrila niekedy nepresne a vyznelo to, ze po ms dievca nerastie vobec ( hore vyssie je jedna taka veta, ale to bola reakcia na nieco ), ale nie je to tak, no urcite dochadza k spomaleniu rastu, ktore vedie k ukonceniu rastu.
@luciaa73 nás syn má 13,5 roka a 153 CM..oproti ostatným deťom je strašne maličký,jeho sesternice majú 9,5 roka a 156 cm..ale..je zdravý,nič mu nechýba a do 20 rokov ďaleko..ja mám 176 CM,manžel 186..nemá byť po kom maly
Čo sa týka teba,chodíš snáď na prehliadky k pediatrovi..keby sa mu niečo nezdalo,tak to hádam rieši..si ešte mladučká,kľudne môžeš vyrásť neskôr
@luciaa73 ja byt tebou by som to poriešila asi na tej endokrinologii a zdravo by som sa stravovala, veľa bielkovín, aj to ma mini váhu si myslím, ja som nechcela mäso, nemala som možno až takú dobrú náhradu, mám 163 cm, sestry oveľa vyššie, mohlo aj nemuselo to byt kvôli tomu, viem🙂
@luciaa73 Moja má 138 CM má 10 rokov a nosí 35/ 36 botasky .ja mám 156 CM vôbec neriešim výšku .a na to že máš 14 rokov mi nevere že prečo to riešiš však si stále vo vývine .takže ešte nejaké tie CM pribudnú isto tak hlavne kľud
@majamat jasne, vyznelo to tak, tak vzniklo nedorozumenie
Inak dnes som sa zrovna o tom bavila s nasou endokrinologickou, spytala sa som na najstarsiu, ze kedze ma ms presne rok, ma 13rokov/v marci bude mat 14, 159cm a 39kg, pozrela sa na to a zhrnula to, ze urcite bude mat nad 165cm, mohla by to do konca rastu dostiahnut az do 170cm, v co sme teda nikdy ani len nedufali, ale pointa je, ze by este rok mala intenzivnejsie rast a potom uz len drobne po cm, 2 roky od ms sa este rastie, specialne som sa na to dnes pytala 😉
Ale aby som dala aj veci na pravu mieru, vsetky moje deti maju oneskoreny rast po nas - rodicoch, nerastu standardne, cize to co plati u nas nie je pravidlom

@majamat môj brat po dedovi, z otcovej strany, bol rovnako vysoky a podobá sa na neho aj celkovo fyzicky.. ďakujem za ozrejmenie 😉