Mám 14 rokov a otec mi škaredo slovne ublížil
Dobrý deň.
Píšem tu preto aby som sa mohla s niekým porozprávať o tom čo zažívam. Mám 14 rokov a som zamilovaná do spolužiaka v škole. Chcela som s ním začať chodiť. Nemyslím tým rande, bozkávanie a podobne. Myslela som iba nevinné prechádzky von do mesta, na zmrzlinu nič zlé ani podobne. Ja viem že si niektoré z Vás asi povedia že mám na tieto veci čas. Ja tým nemyslím nič zlé iba nevinný vzťah. Ak sa to dá nazvať vzťahom. Zdôverila som sa s tým mamine a ockovi. Spustila sa hádka a krik. Ani neviem ako. Moja mamina mi povedala že by sa mi vďaka nemu zhoršili známky v škole. Som slušné dievča. Dúfam že to neznie ako vychvaľovanie sa. Čítam veľa kníh, pravidelne a veľa sa učím, milujem hudbu a spev veľmi fascinuje história, filozofia a podobne. Snažím sa myslieť optimisticky a podobne. Nemám veľa kamarátok kvôli tomu že som iná ako ony. Nestrávim hodiny na sociálnych sieťach, nenadávam, slušne sa obliekam a mám iné záujmy a koníčky. Môj spolužiak je tiež slušný. Dobre sa učí až perfektne. Nenadáva a slušne sa oblieka. Má dobrých kamarátov. Je odo mňa o rok mladší. V poslednom čase som si všimla že sa ku mne chová inak. Kým sme ešte všetci chodili do školy tak sa ku mne začal chovať inak. Rozosmieval ma, predvádzal sa a podobne. Chcela som si s ním začať písať ale ešte som sa neodvážila. Rozhádala som sa s rodičmi a v návale kriku, smútku plaču a podobne tak som povedala otcovi že je idiot. Viem povedala som niečo strašné a som z toho veľmi smutná. Môj otec ma zbil a povedal mi že som hovno sprosté. V mojom živote mi už povedal veľmi veľa podobných vecí typu že som odpad, že nemám na to byť speváčkou a podobne. V jedenástich mi povedal že sa chovám ako nadrogovaná. Moja mamina sa ma niekedy zastane ale nie vždy. Nepožadovala som veľa iba aby som s ním mohla chodiť von. Neviem či som chcela tak veľa. Cítila som sa strašne a aj sa stále tak cítim. Cítim sa na tomto svete nepotrebná a nemilovaná. Možno je chyba v mne a svet vďake mne nie je krajší. Povedala som že sa chcem zabiť a je to pravda. Nezvládam to že nemám veľa kamarátok ktoré by ma podržali a podobne. Nezvládam urážky môjho ocka ktorého milujem. Mám ho veľmi rada a čokoľvek by som pre neho urobila. Povedal mi že ma do toho hrobu dostane a že mi nepríde na pohreb. Toto ma tak strašne zasiahlo ako dýka do srdca. Mám chuť skoncovať so životom. Mojím snom je dostať sa na konzervatórium a každý deň robím na svojom sne. Slová mojej maminy že si myslí že by som sa zhoršila hoci každý deň robím koľko môžem a tak isto veľmi zranili. Chcela by som v živote pocítiť že ma má niekto naozaj rád a niekto ma ľúbi. Viem že ma moji rodičia počali a vďaka im žijem ale po tejto hádke začínam rozmýšľať či ma môj otec a mamina ľúbi. Potrebovala som sa s niekým o tomto celom porozprávať. Viem že raz mi bude lepšie. Bolesť ktorú ale teraz zažívam je veľmi silná.
Ďakujem Vám všetkým za komentáre a za to že ste si túto správu prečítali. Prepáčte ak som Vás ubrala o čas.
@sofinka722 ja mam doma 13r a ta by ani o rok ani o dva neriešila svojho kamaráta a "vzťah" na koníkovi.
Celé mi to príde to ako píšeš, Reagujes ze nemáš 14r.
Promin.
@mk22 jasné,že je to troll..presne viem aj ktory 😀 sa čudujem,že jej to všetky zhltli aj s navijákom...smolko22 už ma bloknuté..o chvílku tu nebude ani ona...
@miskakyska áno pozrela som kto ju má v oblub a smolko je fuč.
Bože niekto sa nudí, mam doma intelig siedmacku toto je niekto úplne iný ako 14r intelig dievčatko 🙃 a unesene sú z nej
Ahoj Sofi, mám krstnu dcéru v tvojom veku,aj sa volá Sofi(teda ak Sofi si) a dokonca si viem predstaviť reakciu jej rodičov na tento rozhovor. No chcem ti povedať ako jej krstná mama. Časom zistíš,že nie všetko sa rozpráva rodičom. Možno by som si našla niekoho iného na tejto rozhovori. Kľudne krstnu, babku, staršiu sestru,tetu.
K situácii ktorá sa stále len toľko,že to prejde a neboj tvojich rodičov to štve tiež a ešte si to aj dlho budú vyčítať.
A na toho chlapca - v tvojom veku som iné skúšala ako písať si s chlapcom(nemyslím sex). Chodili sme na dlhé hodiny von, skúšali sme čo starší mali a dali,fajčili a pili. Páčil sa mi kade kto,no pre starších som bola dieťa ešte(dnes si poviem chvála Bohu) .
Ale chcem tým povedať,že také zodpovedne dievča,sčítané a iné ako dievčatá v jej veku si myslím,že si môže popísať so spolužiakom zo školy a ísť aj von. Však aj s kamarátmi,partiou chodíš von(i keď teraz asi nie) ,ale chodila by si. Takže kľudne si píš s človekom,ktorého poznáš. Určite lepšie ako s niekým na sietiach koho nepoznáš a je to oveľa nebezpečnejšie.
Neviem či som to napísala zrozumiteľne. Ale výsledkom môjho písania je len toľko,že je vlastne všetko v poriadku a keďže máš rozum,tak sa takéto situácie asi budú aj opakovať,pretože máš svoj názor. Nadávať si nemusíte,no v hneve veľa veci vybehne.
@sofinka722 si inteligentne dievca , daj rodicom cas aby pochopili,ze ich male dievcatko uz dospieva 😉 O chvilu im vyletis z hniezda ( mam skoro 18 rocneho syna 😉 viem o com píšem ) Rodicia ta miluju ,chcu pre teba len to najlepšie a asi si ich zaskocila priatelom 🤷.
Milá Sofi, je mi veľmi ľúto čo prežívaš, niekedy sa rodičia dopustia takých chýb, že až. Je dobré, že o tom chceš hovoriť, najhoršie je nechávať si to pre seba. Bolo by dobré aj s psychologičkou alebo nejakou kamarátkou, určite to niekomu v blízkom okolí povedz, si veľmi inteligentná, múdra, rozhodne tu nikoho neoberáš o čas. Rodičia, hlavne otec ti sakra znižuje sebavedomie a to že ťa počali ešte neznamená, že sa k tebe môžu takto správať, veď ťa predsa chceli a deti sú dar, tak by na to nemali zabúdať. Na povzbudenie ti posielam niečo z jednej knihy, drž sa, zaslúžiš si lásku svojich rodičov, otec sa môže hanbiť za také slová.
@sofinka722 ahoj mladá slečna. Ja som mamina 12ročnej kočeny a malého polročného synka. Moc času nemávam..no tvoj príspevok som si práve dočítala a mrzí ma,že sa cítiš tak ako píšeš. Nepochopená a ranená. Chcem ťa povzbudiť s nápadom byť speváčkou a ísť na konzervu 🙂 Určite preto robíš maximum a to sa v tvojom veku nevidí často. Áno stretneš sa vo svojom živote žiaľ aj s hadzaním polien pod nohy a neprajníkmi. No nevzdávaj to.
Ku chlapcovi čo sa ti páči... Rešpektuj svojich rodičov. Istotne ti nechcú ublížiť. Ak sa už stalo. Zodvihni hlávku a choď krôčikmi ku tomu čo je ti blízke. Čochvíĺu sa pôjde opäť do škôl a tak bude možnosť sa stretávať s tým chlapcom a kamošiť sa ;) Tým nič zlé nerobíš a nemáš sa prečo cítiť že robíš niečo proti vôly tvojich rodičov. Každý potrebuje cítiť podporu a blízkosť niekoho kto mu rozumie.
Mamine skús povedať,že ti otcove reči veľmi ublížili a skúste si to vysvetliť aspoň vy dve.
Posielam objatie a úsmev fúkam do tvojich mladých líčok.
Ahojček
@sofinka722 ja v tvojom veku som rodičom na nos nevešala takéto veci. Kým sa nejedná o intímny vzťah, ale len o platonický, nechápem čo komu do toho. Je to kamarát. Ja som mala iba kamarátov s dievčatami s triedy som si nerozumela, nevadili sme si aj sme kecali ale von len s chlapcami (a niektorý sa mi páčili, ale bolo to na báze Kofola a kalčeto).
Tvoj otec je na teba vulgárny (o tej bitke ani nehovorím) a preto by som jeho slová nebrala do úvahy. Nepiješ, nefajčíš, neflákaš školu. Ja v tvojom veku som mala v piatok vychádzky do 10tej, mala som aj rožky a som tu. Dokonca mám ukončenú školu, prácu manžela 2deti a 1. dieťa som priviedla do !vlastného! bytu keď som mala 25r. bez úveru.
Samovraždu by som si nechala v zálohe na horšie veci 😉. Veľké lásky, chaty, cestovanie, škola (výška je super) úspechy, nový ľudia... Čaká na teba celý svet!!!! Tá samovražda je fajn keď budeš mať 90 a budeš sa pomočovať a nebudeš si pamätať mená svojich 4 manželov 😜.
Choď za mamou ak ťa je ochotná vypočuť a porozprávaj sa s ňou ako ťa trápi čo si o tebe myslí otec a ako sa s tebou rozpráva(fyzické tresty sú hraničné so zákonom). Ak sa na teba vykričí a nezastane sa ťa aspoň vieš, že si musíš hľadať iného dospelého na rady do života (učiteľka v škole, na ZUŠ, teta, ujo, starý rodičia, iný príbuzny,...) Rodič má byť dieťaťu oporou a má vedieť poradiť a povzbudiť aj ukázať správny smer ak je niečo nereálne vysvetliť, ale nie dehonestovať sny a túžby, alebo celú osobnosť dieťaťa.
@sofinka722 ahoj podla toho ako pises, ak to naozaj pises ty a mas 14 rokov, tak klobuk dole!!!! Si skvela, sikovna, mudra a inteligentna... Vies niekedy my rodicia nevnimame co uzasne doma mame... A verim, ze mnoho z nas, mám, sa teraz pozrelo na svoje dcery, ako by to pisali ony... Neviem preco ti tvoj otec, tak skaredo nadaval. Ale oravdepodobne si mysli, ze by si asi chcela nieco s tym chalanom mat neslusneho😉👍
A preto ti tak povedal...vies svet je dost skazeny, lae skus si s nimi pohovorit narovinu... Nornalbe im povedz, ze tebe nedje aaabsolutne o nic ine len s nim byt kamoska...a normalne rozpravaj o svojich pocitoch, zw ta to trapi, ze si o tebe myslia nieco zle. Vies rozpravaj na rovinu. Vidim, ze ti to ide skveke, ze s vyjadrovanim nemas problem...aj ked moc nwverim, ze toto by bolo achopne napisat 14rocne dievca😉😁ak si skutocna, tak chod za svojimi snami, a mozes dosiahnut vela a hlavne nehadz flintu do zita👍👍👍😁si suoer baba a akamosky nemas preto, lebo nie si taka ako ony😁😁😁👍a inak ani ja nrmam vela kamosiek, mozno dve...tri...viac ani nechcem akonahle mas vela kamosiek tak sa siria len kelebety.
Sofinka, si milé dievča. Je mi ľúto, že si nenašla pochopenie u rodičov, napriek tomu, že si do nich vložila toľko dôvery. Myslím, že sa mamka s ockom zľakli a zrazu nestihli pochopiť, že si už vyrástla na mladú slečnu 🙂 Daj im trošku čas. Nepíšeš či máš súrodencov. Rodičia majú zväčša problém pochopiť, že dieťa sa pomaly mení v ženu a chcú ťa stoj čo stoj udržať v tom období dieťaťa, kedy jediní koho ľúbiš su oni dvaja. Zľakli sa lebo do tohto ich kruhu by mal prísť zrazu niekto iný - tvoj priateľ. Veru nebolo pekné, čo ste si s ockom vykričali, a preto by bolo fajn sa mu ospravedlniť, že ťa to mrzí (lebo ono to cítiť z toho, čo píšeš). Aj keď má ocko svoju povahu, ty nemusíš byť ako on. Jeho nezmeníš. Jediné, čo môžeš v živote meniť si ty. Tak vybuduj obraz dievčaťa, ktoré neskĺzne k urážkam iných. Ani tebe to nie je príjemné. Skús sa s mamkou porozprávať znova. Že nechceš s nimi bojovať a že nechceš ani klamať. Tak možno by mohli prijať, že občas pôjdeš von s chlapcom vo všetkej počestnosti a popros ju, aby ti dôverovala. Povedz, že ťa dobre vychovali a ty nemáš v úmysle ich sklamať. Ak sa potrebuješ s niekým ešte porozprávať alebo ak sa budeš cítiť na nič, napíš na IPCKO.SK oni sú k dispozícii nonstop, aj pre teba. Aspoň si tú stránku prezri, možno by ti tam pomohli nájsť si cestu k rodičom a spoločnému pochopeniu. Moc ti držím palce 🍀
@sofinka722 je mi ľúto ze ti rodičia takto ubližujú. Nepaci sa mi ako sa k tebe zachovali, bolí to.
Mozno sami rodicia nemali ine detsvo a prenasaju svoje zranenia zo svojho detsva na teba. Ale to ich neospravedlnuje.
Mozno by si mohla zavolat na linku istoty alebo tak nejak sa to vola. Je to anonymná linka, kde by ti vedeli poradiť.
Myslienka na samovrazdu je zla a zo zufalstva. Nic to nevyriesi, ked tu nebudes. Ublizis len sama sebe. Zivot si treba vazit. Mas len jeden. A je na tebe ako vyuzijes svoj cas. Neviem ako by som sa zachovala na tvojom mieste.
Sucitim s tebou, velmi to boli, ked pocujes taketo slova na seba.
Hlavu hore, napis si, co ta v zivote bavi, co by si chcela dokazat. A povedat si, Som silna zena, ja to dokazem. 😉 ♥️💝
A ked budes spevackou nezabudni nas pozvat na koncert.
@sofinka722 teraz mam nostalgiu,lebo si mi pripomenula moje detstvo..nuz ja som mala to iste doma..a nepomohlo nic..musela som vydrzat do 18..a hned som padila z domu..nadalej mame zle vztahy..a nadalej som neschopak pre nich ktory nic nedokaze..este ze mam dceru a manzela ..s nimi som stastna..Taky je proste zivot..oni ak maju taku povahu,nezmenis nic..Ked budes mat 18 vyber sa svojou cestou..Si mlada,vsetko mas pred sebou..a ja som zacala byt stastna az ododna kedy som zabuchla dvere na dome rodicov..takze nezufaj..na kazdeho sa raz usmeje stastie
No fakt si super baba len ešte kus popracovať na sebelaske, ak nemáš ozaj rada seba to potom celé zlé, od toho sa to odvíja a žiaľ ani škola ani rodičia to v osnovách nemáju.
Chcela som sa tu ešte vyjadriť ku správe kde mi dve z pani písali že podľa nich nemám 14 rokov. Prosím Vás môžem sa Vás spýtať prečo si to myslíte? To že píšem so správnou gramatikou, že mám slovnú zásobu a snažím sa slušne a rozumne komunikovať tak automaticky mám viac rokov? Viem že je to Váš názor ktorý Vám neberem. Je mi však smutno z toho čo ste napísali lebo ste ma zranili pretože si myslíte že som si to všetko vymyslela. Moja mimina si raz niečo pozerala na tejto stránke. Spýtala som sa jej čo je to za stránku. Bolo to dávnejšie. Dozvedela som sa o čom táto stránka je a hľadala tu podporu. Ver mi že s mojím voľným časom by som naložila rozumnejšie. Je mi ešte raz ľúto že si toto myslíte. Čo sa týka šmolka napísala mi prvá. Písala mi že je 17 ročná a prežila si podobné veci. Nevedela som že sa môže pretvarovať. Hľadala som tu podporu a aj som ju dostala. Tvoj názor je tvojím názorom ale prosím porozmýšľaj že keď tu niečo napíšeš či tým toho druhého nezraníš😔
Ale ja viem že mám čisté sebavedomie a že nikoho nepodvádzam. Ak si myslíš opak je mi to ľúto. Ja však vo vnútri svojho srdca viem že som si z nikoho nevystrelila.
@sofinka722 nevzdávaj sa. Choď za svojím snom. Ver si a dôveruj svojej intuícii. Cítim z tvojho príspevku, že dosiahneš čo si si zaumienila ❤️
Tvojho otca mi je ľúto.. škoda že už zabudol, že aj on bol mladý... verím že ťa ľúbi, len by mal viac vážiť slová... možno ako neraz aj my, ostatní dospeláci 😉
Držím palce ❤️❤️❤️
@sofinka722 Ahoj, si veľmi slušné a inteligentné dievča. Nad smrťou prosím ťa ani nerozmyslaj, spievaj, kľudne choď s tym chlapcom von, rozprávajte sa, rob to, čo ta robí šťastnou. Mrzí ma reakcia tvojich rodičov 😪, bohužiaľ nezvládli ani takú banalnu situáciu, je možné, že maju problémy a preto takto nerozvážne reagovali. Dufam, že raz, keď moja dcérka vyrastie, bude taka úprimná ako ty a budem ju vedieť pochopiť. Ja som začala chodiť teraz už s mojim manželom v 17,konflikty u nás doma s mojim otcom vyvrcholili az mojim odchodom z domu pred maturitou, bolo to ťažké obdobie ale zvládli sme to 😀. A teraz mam 31 a s tým istým priateľom, teda už manželom mame krásnu dcerku a ďalšiu na ceste, vzťahy v rodine sa časom upravili. Môj otec síce ako hlava rodiny zlyhal, ale je veľmi dobrým dedkom mojej dcerke, ktoré ho zbožňuje. Všetko ma svoj čas, si mladá, šikovná baba, skús vnútorne ockovi odpustiť, ešte raz sa porozpravaj s maminou osamote, predsa žena vie pochopiť svoju dcéru viac ako muž. Drzim ti palce, aby sa ti splnili tvoje sny 💓.
@derdia áno píšem.😊😉❤️
@mk22
@miskakyska ešte Vám sem napíšem jednu vec. Píšem ako to cítim. Čítam veľa kníh. Za minulý rok som prečítala 60. Možno vďaka tomu mám lepšie vyjadrovacie schopnosti, viac slovnej zásoby, lepšiu gramatiku a podobne. Výhoda kníh 👍🏻. Na Instagrame mám účet kde píšem recenzie na knihy. Píšem aj vlastné príbehy a poviedky čiže ak niekto chcete si prečítať niečo z mojich začiatkoch. Nikdy som nerozmýšľala nad tým že by si niekto myslel iba vďaka textu že som vyspelá a dospelá žena. Ani som nikdy nepremýšľala nad tým že píšem na môj vek vyspelo a podobne. Aj keby ma Modrý koník z tadiaľto vyhodil tak by mi to bolo aj tak jedno keďže viem že ja 14 rokov naozaj mám. Nemôžte ma vidieť v reálnom živote a nemôžte sa presvedčiť o mojom veku ale to mne osobne nevadí. Pravdepodobne by ste boli veľmi prekvapené keby ste zistili že toto môže napísať 14 ročné dievča ❤️😊 Nechcela som nikoho naštvať.
@sofinka722 Precitaj si knizku Tvoje vnutorne dieta musi najst domov od Stefanie Stahl. Vsetko pomocou nej pochopis. Chovanie otca, matky a aj svoje. Da ti uplny iny pohlad na zivot a najma si otcove slova nebudes brat osobne. Inak, ak mas naozaj 14, tak klobuk dole nad tvojou slovnou zasobou a stylizovanim viet.
@kikulienka19 Ďakujem Vám krásne. Smer knižnica po novú knižku. A áno, mám naozaj 14 rokov🙂.
@sofinka722 Ahoj, neber tieto veci od nich osobne. Oni sa tiez spravaju iba tak, ako sa spravali k nim v detstve a odniesli si to do dospelosti. Viem o com hovorim...
Odpust im a pochop, ze to je o nich, a nie o tebe.
S chalanom sa kludne bav, ved nie si sprosta s prepacenim...

Pochopíš keď budeš staršia a raz za to poďakuješ ❤️ ži si svoj život najlepšie ako môžeš a kašli na tieto nezmyselné reči.