Mám dovoliť 13 ročnej dcére farbenie vlasov?
Moja 13 ročná dcéra si chce zafarbiť vlásky semi-permanentnou čiže vymyvatelnou farbou. dovolili by ste jej to??
Ja si z detstva velmi dobre pamatam vetu: "kym budes byvat pod mojou strechou, budes robit ako ja poviem" ...a mala som zakazane sa malovat, farbit, lakovat nechty...az do 18tich 😉 Samozrejme som sa snazila zakaz nejako obist, dokonca som si zafarbila pruzky vlasov s krepovym papierom 😀 Este nemam dcery v takom veku, ale asi by som pockala min.do 15 rokov a radsej isla s nou kadernicke. Teraz su uz vyborne bezamoniakove alebo tonovacie sampony...aby som predisla experimentom a peroxidovej hlave 😀
@kubkovci123 Moj názor je že nedovol. Vlastná skusenost. Teda mojej sestry. Tiež si začala farbit asi v tom veku, najprv na čierno, dlho dlho a nakoniec presla na blond. Dnes ma velmi zlu kvalitu vlasov a pritom predtým ich mala krasne. Hustota je asi ako u niekoho ofina. Vyzera to zle, su suché a zničené. Ja som si nikdy nefarbila,nelakalo ma to, mam stale vlastnu farbu a husté mam riadne. Moj nazor je taký že pokial nema človek sediny, načo?? ale samozrejme neodsudzujem ludi čo si farbia len potom nech sa nestažuju aké maju zničené vlasy. Ja dcéru nemam ale keby som mala určite v tomto veku nie...načo ich potrebuje zafarbené? pretože sa jej to pači? a čo? čo ak za tebou pride o dva roky, že sa jej pači tetovanie, piercing v obočí alebo v pupku, vsetko jej dovolis? u nas to tak skončilo so sestrou, raz povolili jedno a už to išlo, ma asi 6 tetovaní, piercing v nose.. a to nehovorim ako to lutovala ked sa spoznala s terajším manželom, lebo jemu sa to velmi nepačilo a skusala to davat odstranovat laserom ale neslo...takže asi tak, deti su deti, a 13 ročná je dieta.
@mayamibee no a co ze ma tvoja sestra tetovanie ci piercing, to je proti moralke? robi to z nej horsieho cloveka? pfffft to je ake odsudzovanie za uplne malickosti...
@aliza dovolím si nesúhlasiť s vetami "Namiesto toho treba dievca viest k tomu, aby malo ine priority v zivote, ako od 13 tich stat pred zrkadlom. Poznam vela dievcat, ktore v tomto veku sportuju, venuju sa hudbe, maju vyssie ciele a nejake hlupe farbenie vlasov ich absolutne nezaujima. Ale to zalezi od rodicov, k comu ich vedu a v com deti podporuju."
.
Tiež kým som mala menšie deti myslela som si, že je to záležitosť rodičov, ale na vlastnej koži som sa presvedčila, že nie je- moje dve dcéry majú rovnakých rodičov, rovnakú výchovu, rovnaký prístup, nikdy som si nevšimla, že by som sa k nim správala inak alebo ich inak podporovala v ich koníčkoch- staršia skutočne v tom veku 13-14r hľadala svoju identitu cez svoj vzhľad - ano, venovala sa spevu a kresleniu na LSU takže sa rozhodne len bezcieľne niekde nepotlkala- ale jej vzhľad bol pre ňu to najpodstatnejšie, nech by som sa aj na hlavu postavila- (a to ja som ten typ čo má jeden rúž a ani to neviem kde a vlasy som si začala farbiť dlho po 40-ke) - mladšia s rovnakou vychovou je jej pravý opak-pes, kôň, skaut, horolezecký, bicykel, keška a ani vo sne ju nenapadne farbiť si vlasy alebo čokoľvek podobné- individualita človeka podľa mňa prerazí ľubovoľnú výchovu, obzvlášť v puberte 🙂
@kubkovci123, kup jej dixi vodicku na mastne vlasy, nech ju vyskusa. Ja som zacinala s takym samponom, co len jemne tonoval a po par razoch sa uplne vymyl. Neviem kolko som mala rokov ale urcite nie menej ako 16-17. Viem, ze je ina doba a vidim aj 15 rocne brunetky odfarbene na blond, ale asi som staromodna, nepaci sa mi to. Na jednej strane nie je na tom nic zle, je to len farba vlasov (odhliadnuc ze sa vlasy mozu poskodit), ale asi mam predsudky ze maju na to cas. Ja som mala spoluziacku co si tonovala vlasy v 13-tich a nebola som ani mama a vadilo mi to 🙂 Jedna vec je ako to beriete vy ako rodicia a druha vec ako ucitelia, aby si nenarobila zbytocne zle.
Ja som mala farbené v 13 a odvtedy bolo veľa experimentov, nijako mi to neublížilo a vlasy mám pekné 🙂 Závisí na kvalite vlasu, ale lepšia je vymývateľná farba a nech ide ku kaderníčke, nie doma!
Baby viem že to sem asi nepatrí,ale dcéra si zafarbila šamponovou čiernou farbou vlasy tak že mi to ani nepovedala ako rýchlo jej ju vymyjem s vlasov? už ju nechce mať na vlasoch...
@tamara12963 Jednoduché riešenie - choď s ňou ku kaderníčke, ona pozrie vlasy a povie ti čo to bolo za farbu a ako rýchlo to pôjde, prípadne má určite lepšie prostriedky ako sa toho zbaviť. Mne šampónové farby držali asi 2 mesiace...ale tak tipujem nejakých 15 umytí?
@tamara12963 neviem, aka stara je dcera, ale ja by som jej s odstranenim nijak nepomahala. Nech si uzije dosledky svojho rozhodnutia. Mozno si nabuduce rozmysli, ci si da nejaku kravinu na hlavu alebo nie 😝
@tamara12963 súhlasím s
@maslenka47 nech si zje, čo si navarila. Čierna farba, hoci samponova sa veľmi ťažko vymyva a dlho na vlasoch bude. Nehovoriac o tom, ako nepekne bude vyzerať, keď jej to bude odrastať.
dneska sme boli u kaderníčky tá jej vlasy vyperoxidovala a teraz tie vlasy vyzeraju ako slama . dcéra má 15 ...
@tamara12963 A farbu dať na to zabudla? 😕
Ja mám farbené vlasy od 14tich a som tu, nemalo to žiaden dopad na môj morálny vývin či psychiku
Ja v tom vidím jeden jediný problém. Ak sa raz zafarbí tak už sa bude stále a napr. u nás doma farbíme sa už dve, možno aj tretia si zmyslí a dosť to pôjd do peňazí. 😀
Ja som si farbila už od 12 a som tu, vlasy mám, dokonca ich mám aj dosť husté a to si ich pravidelne farbím už niekoľko rokov. Dohodni sa s ňou že to nebude nič extrémne alebo len na melíre a myslím že je to ok. A že je to umelina ? Sa pozrite na zloženie potravín koľko je tam umelin.
Ja som v ziadnom pripade nedovolila... mozno som staromodna, ale dieta na zakladnej si nema farbit vlasy.....
A načo si ich potrebuje farbiť? veď nemá šediny, ešte sa nafarbi dosť, keď bude stará ... až jej to pôjde na nervy. ja by som to nedovolila 12 ročnej dcére... ako budú potom jej vlasy vyzerať v dospelosti? bude mať na hlave tri a pol vlasy a v tom lepšom prípade slamu, mimochodom aj vymývateľné farby obsahujú stopy amoniaku a farba, je vždy len farba.
Neviem nemám dievča, ale ak raz budem mať, budem sa snažiť ho učiť, že prirodzenosť je krásna (a nebojte sa nie som nejaký fanatik, alebo konzerva, aj sa maľujem aj farbím vlasy a depilujem nohy a pod. 😀) ale všetko má svoj čas a nemusíme za každú cenu všetci vyzerať rovnako a všetci sa opičiť, po bohvie kom. Áno chápem, 12 rokov to je už ťažká puberta, ale aj tak. Na farbenie bude ešte času dosť.
@kubkovci123 ja som svojej povolila tuším v 14 mala , ale začali sme melírom jemným potom v prvom ročníku na strednej som povolila pár prameňov farby / pri ofine jej urobila červené pramene/ normálne sme sa dohodli, že počká aspoň do tých 14 - 15 rokov . to bol taký kompromis . Teraz má 16 čochvíľa 17 a chcela by ombre skúsiť , no rozprávame sa o tom , že má krásne vlasy a tá farba tiež nie je bohvie čo, ale zas aj ja sa farbím od mlada, a som si povedal, je slušná , dobrá, v škole prosperuje, nemá žiadne iné zášlehy , tak toto jej fakt môžem dovoliť .... n Tiež som neznášala, keď mi kvôli tomu robil otec ale že megascény, tak možno aj preto to tolerujem ....
@kubkovci123 inak ja som kúpila takú farebnú zmývateľnú penu a pár farebných prameňov som jej robievala aj ja , to tak keď bola v tej 8 či 9tej triede a to sa po nejakej dobe vymylo ............
aj moje minule zadrelo ze chce melir som jej povedala ze nie 13 rocne pekne dievcatko naco si kydat chcemiu na vlasy 😝
Ja by som súhlasila. (Ale nie moc vyrazne, určite nie červené ...)
Podľa mňa na farbení vlasov nie je nič zlé a všetko je po prvýkrát ;) Dovolila by som jej to, ale spravili by sme kompromis - napr. bude doma upratovať alebo dostávať dobré známky a cez prázdniny jej to dovolím. O nalakovaných nechtoch, o ktorých tu už padla reč... Do školy nie moc výrazný jemný lak, dlhé nechty môžu byť, ale čisté a upravené. Myslím si, že učiteľky by sa nemali starať o to, či má dievča nalakované nechty, prefarbené vlasy alebo je nalíčená, mala by sa starať radšej o to, aký má dieťa v škole výkon. V dnešnej dobe je nalíčené už skoro každé dievča, drvivá väčšina a myslím si, pokiaľ to nie sú nejaké dvojité linky, make-up, púder, highlighter alebo iný až extrém, tak to nevadí, moja dcéra má zachvíľu 14, do školy si dáva špirálu a jemnučko si maľuje obočie, nechty má buď nalakované jemným lakom a upravené alebo ich nemá nalakované vôbec, i keď mi nevadí ani jedno. Niektorí rodičia sú na deti až príliš prísni a nechcem byť jeden z tých prísnych zatrpknutých rodičov, i keď nie je dobré byť ten druh rodiča, kktorý všetko dovolí, snažím sa úlohu rodiča brať primerane. Každopádne, zmývatelnú farbu alebo šampón by som jej v pohode dovolila ;)
niesom sice rodic, ale aspon sa k teme vyjadrim pohladom 14 rocneho dievcata🙂 moji rodicia su v tomto v celku kompromisni, respektive dovoluju mi toho dost, ale zas sa to odzrkadluje na inych veciach, ktore povolene nemam.. nemozem chodit vonku s kamaratmi, ked idem musim presne povedat cely plan, mena a cisla ich rodicov.. kazdopadne k tej farbe na vlasy.. asi pred polrokom som dosla za mamou, ci si nemozem moje nudne stredno hnede vlasy prefarbit na tmavohnede. pripominam mala som 14, ale nastudovala som si co to obnasa a aka farba mi vlas poskodi co najmenej. kupila som si ju z vlastneho a poprosila mamu ci mi ju nenanesie na hlavu, kedze ja som si netrufala. farba vysla super, bola som stastna zo zmeny a potom to zacalo :D dostala som chut na nieco ine, tak som povedala mame, ze som si objednala zelenu. to ki uz zatrhla. kazdopadne som jej vytlacila vselijake eseje, preco nechat dietatu presadzovat svoju osobnost (s cim suhlasim, neviem ako to ma vasa dcera ale ja mam niekde v sebe vnutri velku potrebu lisit sa od ostatnych a mozno vynikat? nenazvala by som to vynikanim, skor vycnievat z radu or something like that🙂) taktiez ta farba bola veganska, bez chemikalii a podobne, takze nakoniec mi aj tu dala na hlavu a bola som zelena🙂 a lubili sa mi to. casom som za asi 2 mesiace vystriedala fialovu,ruzovu,oranzovu,modru vselijake prelivy, meliry, kombinacie.. (bohuzial mam dovolene vyjadrovat svoju osobnost na vlasoch len cez letne prazdniny, takze tym nesetrim a skusam vsetko) uz si to farbim sama, bavi ma to, rozmyslam ze by som si v buducnosti spravila certifikat a sama sa stala kadernickou (len nie na SR, tu by som sa asi takto vyblaznit nevedela haha)) vlasy znicene nemam, nedavam si na ne blbosti, ale kvalitne farby, staram sa o ne a kvalitou su stale tam ako na zaciatku, ked nie lepsie vdaka pripravkom co pouzivam. takze moj nazor je, ze ked dcera vie co to obnasa a ze to niekedy nemusi dopadnut podla jej predstav- dovolila by som jej to. pretoze pri zakazani ju to bude este viac lakat a bude sa snazit spravit to za kazdu cenu aj sama a to malo krat dopadne dobre🙂 ano viem, ze nikto nebude pocuvat nejake 14 rocne decko s farebnou hlavou ale chcela som vyjadrit svoj nazor🙂
@j_ank_a co sa týka líčenia,lakovania nechtov a farbenie vlasov aj na zakladnej skole ....pokial viem , tak v školskom poriadku to napísané nieje , a Učitelom to moze byt tak šumafuk ak si na danej slecne (ktora sa lici atd.) nezasadnu ....u nas na skole nikto nema s tym problem pokial sa nevyskytne nejake dieta do 11-12 co by sa malovat nemalo 🙂) kazdopadne pokial ma dievca zlu plet ( co sa tyka licenia a hambi sa za to tak si to chce pretriet korektorom)alebo jej to rodicia dovolia , moze to byt kazdemu uplne jedno 🙂 Je to vsetko na rodicoch a pokial s tym suhlasia nemal by do toho zakazovat nikto . (-moj nazor)
Určite by som jej to dovolila, uz nie je malé decko a ja sa tiež farbím približne od 13,pravdaže som začala so šampónom atd..
Som osmacka a mam melir uciitelky pochvalili niektore uz mali aj nafarbene a pohoda.lak ma nechty mozeme mat hocikaky len nie cerveny.
@kubkovci123 nečítala som celú diskusiu.. ale ak sa chová normálne a plní si povinnosti a vlasy si nechce prefarbiť na modro alebo na fialovo, tak by som v tom zas taký problém nevidela.. a ešte aké má vlásky.. ak jemné a redšie, možno radšej nie. Aj keď ono je to v zásade jedno... akonáhle bude môcť, tak si ich prefarbí či to bude teraz alebo za pár rokov už je asi jedno, myslím čo sa týka dlhodobého efektu. Ja som mala 12 keď som si prvý krát prefarbila vlasy... resp. prefarabil mi ich tatko sám 😀 a bolo to v pohode. Nič také tragické sa neudialo... a to bola normálna permanentná farba na vlasy.
Jediné v čo m vidím trošku zádrhel je, že už u Vás padla nejaká dohoda... tzn, že by ste povolili v tom čo bolo dohodnuté, čo podľa mňa nie je veľmi dobre... keď už padlo nejaké rozhodnutie. Teraz to myslím z hľadiska vzťahu dieťa- rodič... ja by som jej po to povolila, ale by som dala nejakú podmienku, za ústupok, že môže už teraz, by som chcela lepšie vysvedčenie na pol rok... prípadne prídavok domácich prác.. alebo niečo, čo je tak trošku "kameň úrazu" ... možno uprataná izba...
@kubkovci123 ahoj... zalezi asi aj od toho ake ma vlasy... moja ma napr. Nadhernu plavu farbu s pramienkami zlatych a hrdzavych vlasov - nadherne leskle... podla mna ked to raz zafarbi uz tu farbu nikdy nebude mat spaet - tk jej aj hovorim a ona si to zatial vo svojich 9tich rokoch uvedomuje... keby mala nejaku nevyraznu a aj tak by si to mala v buducnosti farbit tak by som to nejak moc neriesila, len ju vzala ku kvalitnej kadernicke na prvykrat aby si neposkodila vlasy farbou ci aplikaciou farby...
Inak moja mala ma par vyrazok okolo nosa a sama ju ucim ako ich zneviditelnit, pouziva aj balzam ktory trosku farbi pery( taky jahodkovy 🙂) ja som mala doma podobny zakaz ako sa tu spominal - ziadne malovanie do 18tky... vlasy mi nevadili ale mala som akne a tam by mi pomohlo keby sa viem malovat - sebavedomie v puberte je velmi krehke:-/

@lilimoni myslim si, ze je to od vychovy.