icon

Mám ísť na stužkovú?

1. okt 2022

Ahojte tento rok budeme mať stužkovú a úprimne ani neviem či sa na ňu teším alebo nie😕 posledné dni premýšľam len nad tým ako by som tam najradšej možno ani nešla.Hlavná vec je tá,že kedže chodím na 8 ročný gympel tak za tých 8 rokov sme si so spolužiakmi nevybudovali žiadny vzťah k sebe.Oni sú úplne iní ako ja,majú uplne iné záujmy, iný humor a pod. Proste si nerozumieme.Mám v triede jednu kamarátku ktorá je tiež taká introvertnejšia ako ja a potom mám ešte jednu ale tá by dala prednosť iným kamarátom.Ale okej,máme tú stužkovú spolu 3 triedy takže okej.Lenže ani tam nemám moc kamarátov.Ďalšia vec je aj tá,že sa všetcia neskutočne hádajú ohľadom organizácie a taktiež všetci sa tam plánujú najebať.Aspoň moji o tom vkuse kecajú.A ja som človek ktorý neznáša alkohol,ani nepijem.Neviem ani v akej cene sa to pohybuje ale príde mi to dosť drahé dať tolko peňazí za jeden večer ktorý si možno ani neužijem. A to sa bavíme o cca 300€? Ale kto vie,možno aj viac kedže človek si ešte aj šaty musí kupiť a pod. Neviem ale dosť tie peniaze lutujem a radšej by som ich využila zmysluplnejšie.Aj tak ako rodina nemáme bohvie koľko peňazí a keď mi mamka povedala,že by si chcela našetriť na dovolenku k moru tak mi to prišlo celkom ľúto,že za tie penize by sme mohli mať ovela lepsiu zábavu a dosť by som ušetrila.Aj keď občas mám pocit,že moja mamka sa na tú stužkovú teší viac ako ja😕

autor
1. okt 2022

@loginexistuje ale tak bavim sa s nejakymi ludmi ale nie je to nič blízke

sasitimi17
1. okt 2022

Veď ale fotografa zaplatíte predsa z tých peňazí čo ste sa na stuzkovu skladali, z tých peňazí by sa malo všetko zaplatiť. My sme napríklad koláče nekupovali v cukrárni ale každá mama napiekla plech koláčov a donieslo sa to do sály a tak sme vlastne aj ušetrili. Ak chceš navrhni im to ale keďže si vyclenena z partie tak neviem no asi by sa mi tiež nechcelo ísť. To že sa všetci hádajú to je normálne, aj my sme mali kopu hádok kvôli všetkému - fotograf, program, oznamká, sála no to k tomu patrí veď jasne že toľko ľudí sa hneď nezhodne na všetkom. Lenže to všetko ste si mali riešiť skôr…

mabenn
1. okt 2022

casto to byva tak, ze kam sa cloveku nechce, vykluje sa z toho necakane dobrodruzstvo

autor
1. okt 2022

@mabenn uvidime😊 mozno predsa pojdem

7lenka11
1. okt 2022

My sme boli na strednej zly kolektiv, rozskupinkovani na asi 10 casti. Pred stuzkovou sme boli vsetci dohadani, triedna sa s nami nebavila atd atd atd. Proste cele zle.. Na stuzkovu vsak nakoniec vsetci prisli. Niektori odisli po oficialnej casti, ini rano. Ale myslim si, ze k ukonceniu strednej skoly to patri...

deti95060810
1. okt 2022

len choď... isto sa zabavíš a bude Ok
mne sa tak nechcelo ísť pred x rokmi synovi na stužkovú. Premohla som sa... a zatancovala som si výborne.... aj keď na môj vkus bolo príliš veľa jedla a o alkohole ani nevravím.

panelacikova
1. okt 2022

autorka, nedočítala som diskusiu, ale na základe trošku zisteného a tvojich pocitov, by som na tvojom mieste ani nešla. čo sa týka ceny, asi máš na mysli 300 eur na osobu/žiaka, kde sa zahŕňa žiak + 2 osoby (poväčšine rodičia), že? no i tak je to veľa, lebo k tomu treba pripočítať odevy, kaderníčky, kozmetičky a neviem ešte aké ičky.... ja som na svojej bola, hoci som to potom naozaj dlho ľutovala, lebo či už s hádaním sa alebo zbieraním peňazí, bolo to podobné ako u vás. ešte nás jedna aj okradla (u nás sme totiž zbierali na vkladnú knižku a "záhadným" spôsobom nebol urobený jeden vklad s tvrdením, že sme sa vraj na ten vklad ani nezbierali, no proste klamstvo a krádež, nikdy sme jej to však nedokázali, ale mali sme ťažké srdce do konca školy na tú spolužiačku)...
ale.....rozhodovala mama. idú všetci, ideš aj ty. tak som šla.
promóciu som si rozhodovala už sama ako dospelá. nešla som, nemala som z toho žiadne výčitky. naopak, bola som maximálne spokojná a peniaze som použila na úplne iný účel 🙂

erika237
1. okt 2022

@autorka tazko sa radi lebo kazdy clovek je iny a nepozname teba ani tvoju situaciu.

My sme boli cisto dievcensky kolektiv, cely zivot som introvert, nemam rada velke akcie, nemam rada vela ludi, oficiality a podobne. V triede som sa bavila s 2-3 babami, vsetko sa riesilo na poslednu chvilu, hadali sme sa kvoli programu, kovli oznamku, kvoli vlastne vsetkemu, s nasou triednou sme nejaky zazracny vztah nemali.
Na stuzkovej som bola, hlavne preto, ze sa to patri ale nepamatam sa, zeby som si ju uzila lebo ani nemam ziadne spomienky, co by sa mi uchovali v pamati.
Mam dceru a z pozicie jej matky viem, ze ak bude chciet ist tak pojde ale ak by nechcela ist, viem ze su aj ine alternativy ako oslavit koniec stredoskolskeho zivota so spoluziakmi a aj so mnou ako matkou moze mat napriklad vylet niekam do Skotska a asi by sme mali viac spomienok. Moj muz je cisty introvert tiez a on sam nebol na svojej stuzkovej a nie je vobec fanusik tancovania, tak si myslim aj za neho ze by to nejako predychal.

jaskolka
1. okt 2022

Ja som mala stužkovú pred vyše 20 rokmi a stále si rada zaspomínam pri fotkách. Aj my sme sa hádali kvôli organizácii, programu a podobne, také bežné spory k tomu patria.
Ale inak sme boli celkom fajn kolektív, nikomu neprišlo na um, nejst na stužkovú. Je to raz za život. Už nikdy nebudeš mať takú možnosť, mne by bolo veľmi ľúto, keby namiesto nej mame nejaký výlet ci niečo podobné.
Manzel stužkovú nemal a vraví, že veru ho to zamrzi, bol potom raz ako partner a mrzelo ho že jeho trieda to nemala

cyberk
1. okt 2022

Ja som sla len kvoli rodicom 🙂 tiez su pre mna tieto udalosti zbytocne, a aj moji spoluziaci furt tocili len o chlaste... mne to prislo pod uroven :D nejak to tam pretrp, a rozhodne tam neber frajera, ak mas, nie je nic trapnejsie ako sa pozerat na niekoho kto tam nepatri

autor
1. okt 2022

@cyberk nemam frajera :D

alguno
1. okt 2022

Rozhodni sa ako to cítiš ty, stužková je o tebe nie o tvojich rodičoch. Nie je na tom nič zlé, ak tam nepôjdeš. Zbytočne sa tým netráp! Stužková nie je povinná, ak nemáš vzťah k spolužiakom, je to strata času a zbytočne vyhodené peniaze. Bež s rodičmi na dovolenku. Držím palce!😉❤

janetinka27
1. okt 2022

ahoj, urcite chod 🙂 ja som tiez introvert, ale nepamatam si, ze by niekto v nasich casoch (rok 2000) a v nasom okoli na stuzkovu nesiel. vsetci sme sli a viaceri sme mali obavy. niektori boli introverti, ini vyvrheli, ktorych kazdy odhanal.isli vsetci,riskli to vsetci. mate este 2 mesiace? my sme nacvicovali a vymyslali program posledny tyzden. ja som mala na stuzkovej poriadnu anginu, premahala som kasel. saty sa vtedy kupovali strasne tazko, ja som mala za 2000 sk, co bolo strasne vela, vtedy neboli u nas ziadne nakupne centra, obchody boli kade-tade aj po pivniciach. nie vsetky dievcata mali svoje saty, niektore mali pozicane z rodiny.
mali sme tiez profesionalnu fotografku, zohnali ju spoluziacka a spoluziak od nich z dediny. vtedy este neboli ani farebne mobily, nieto mobily s fotakom, fotiek urobila fotografka stovky a ja som bola na dvoch 😂 a na stovkach dalsich bola ta spoluziacka so spoluziakom co sa s fotografkou poznali.
fotila nas aj na oznamenia, kazdemu urobila len dve fotky, viac nie. z toho si si mohla vybrat. ja som mala na jednej nejaku velku kvapku cez pol tvare. no co sa dalo robit😀
stuzkova bola cista improvizacia. ziadny extra program. a nikto to ani extea nesledoval, ludia sa bavili.
moj otec tiez netancuje a ani ja som nevedela tancovat, nas tanec bol utrpenie a dlho som to rozdychavala, no a co😄 a netancoval so mnou ani na svadbe, ale nepovazujem to za nic podstatne, lebo si na tom nezakladam😄
na stuzkovej nas obsluhovali ucni z nejakeho u ucilista. nic sme nestihli zjest - rozdali nam rezne so zemiakovym salatom, kym sme hrali v scenkach a ked sme sa vratili na miesto, uz nam ich aj pozbierali.
gol bol, ked ku koncu havneho programu isli spoluziacky do chladiaku pri kuchyni, lebo chybalo vela jedla a zistili sme, ze kucharky si tam poschovavali cele plechy nasich reznov, kolacov a este nas odtial potom s krikom vyhanali...
potom bola zabava a dobre sme sa zabavili, citila som sa akasi dospela😄
nadranom pre nas prisiel autom moj otec, vzal nas viac, co sme byvali nasim smerom a cestou sme prechadzali okolo mnozstva zapalenych sviecok v trave - kym sme my slavili, v casti mesta letelo hasicske auto s majakom, ktore vrazilo v krizovatke do osobneho auta, kde sedel otec s malym synom, obaja na mieste zomreli. za nimi v inom aute sedela jeho zena s dcerou a vsetko videli.
zivot nie je lahky a obcas pridu situacie, z ktorych mame strach, ale riesenim nie je vzdat sa, odist, neist.
nakoniec uvidis, ze na stuzkovej vam bude sper a budes mat zazitok na cely zivot.
a vzdy tu bude vela ludi, ktori v tej chvili budu prekonavat ovela tazsie skusky ako ty, z ktorych nebudu moct odist.
aj v zivote sa budes musiet naucit prekonavat sa, svoj strach ci nechut, nevolu. stuzkova je optoti tomu naozaj krasna skuska🙂

smajliica
1. okt 2022

Ja som tiez rozmyslala nad tym, ze by som nesla. Nakoniec som sa rozhodla ist ale uprimne, kludne by som mohla byt bez toho. Keby sa mam rozhodnut este raz, nesla by som. Nie ze by to bolo vyslovene zle, ale nic mi to nedalo 🤷🏻‍♀️
Zalezi aj ci ides este na vysku. Ak ano, rodicia budu pysni aj na promociach (x2), pripadne aj dalsich zivotnych udalostiach (svadba).

azzflo
1. okt 2022

Tiez som bola podobna ako ty ked som bola v tvojom veku, tiez som po stuzkovej vobec netuzila, ale nakoniec som isla iba na tu oficialnu cast. Rodicia boli radi ze ma tam videli v satach, povinny program som pretrpela a ked sa zacalo pit, isla som domov.
Kedze uz mas zrejme vsetko okrem siat zaplatene, tieto peniaze by ti uz asi aj tak nevratili. Saty sa daju kupit aj lacno, moja neter mala par rokov dozadu krasne jednoduche a vkusne z aliexpressu za tusim 12 eur.
Na tvojom mieste by som sa tam aspon ukazala, nemusis nasilu zostavat dlho

sendy1977
1. okt 2022

@zooeynka v roku 2019 synova stužková 400 e a to bola chlapčenská trieda, ktorá robila ako oni hovorili nízkorozpočtovú stužkovú lebo chceli ísť aj na výlet, ale kvôli korone nešli. Synovi potom vrátili 60 e.

sendy1977
1. okt 2022

že rezervovať sálu rok dopredu😃 to ma trošku pobavilo. U syna salu rezervovali ešte v prvom ročníku.

thoughtfulweirdo
1. okt 2022

My sme boli taký normálny kolektív, aj kamarátky som mala, na stužkovej som bola, ale že by to bol neviem aký zážitok, to teda nie. Na stužkovú nikdy nespomínam, nemám prečo, aj keď sa stretnem s bývalou spolužiačkou, spomíname na milion vecí, ale na stužkovú nie, nie je dôvod 🤷🏻‍♂️ nič špeciálne to nebolo, len (pre mňa) otrava s hľadaním šiat, česanim, chystanim, skúšaním programu- to boli samé zvady... Nemalo by na môj život nijaký dopad, keby som tam nebola a viem si predstaviť tie peniaze lepšie využiť 😁

liusa82
1. okt 2022

Ja som tiež nechcela isť na svoju stužkovú spolu s jednou spolužiačkou.Nikdy sme neboli také mecheche baby.Ale nakoniec nás v triede prehovorili.A tak sme išli len aby sme im to nepokazili.Tiež sme neboli ktovieaký kolektív súdržný.Skôr to tam bolo poskupinkované. Ale nakoniec som aj bola rada že sme tam išli.Nebola to zlá zábava.Dobre som si zatrsala s angličtinarkou našou aj som si tam s ňou potykala😀 .Teraz sa tiež občas stretneme.Ale to bola vtedy mladá učitelka čo skončila pedagogiku tak sme si rozumeli

petulda333
1. okt 2022

@zooeynka no ja som mala stuzkovu pred 16r a skladali sme sa po 7000korun. Takze teraz je tych 300 aj malo

xardaska
1. okt 2022

Mam pocit, ako keby som to ja pisala 😁 tiez sme to mali rovnako, a nesla som ani ja, ani moje 2 kamaratky z triedy, a vobec nelutujeme, s ostatnými sme si nemali čo povedať ... A ked sme videli, ako "skúšajú" niekolko mesiacov len nástup 😂, tak nebolo o com....

samuelson35
1. okt 2022

Ja mám teraz doma maturanta, ak povie, že nechce stužkovú budem rada. Radšej mu tých 500€ dám nech ide na nejaký výlet, dovolenku... A sálu majú rezervovanú tiež už od prvého ročníka 🤦
Pôdla mňa je už stužková a tanečná trochu prežitok, ak by som to cítila tak ako píšeš, nejdem na ňu bez výčitiek

marca12
1. okt 2022

A ty ako prilozila ruku k dielu,ked len kritizujes nehnevaj sa,ale co si za cloveka,ked z troch tried nemas jedinu kamosku,asi bude problem v tebe a nie v nich. Priatelov mame roznorodych a tak to ma byt. Nevyberame si za priateliv svoje kopie,ucime sa tilerovat ich nedostatky,bavime sa s nimi. To som este nevidela,aby si clovek nemal co povedat s hocikym. keby to boli ucnovkari,ale na gympli su trosku inteligentnejsie deti. A co ked sa idu opit,nech sa opiju. Ty nepi a bav sa s nimi. Zatancuj si,odviaz sa a stuzkova je velmi dobra orilezitost utuzit kolektiv,ukazat sa,ze nie si taky suchar ako posobis. Nesud kazdeho,bud otvorena,pomoz v pripravach,angazuj sa a bude dobre

alguno
1. okt 2022

@marca12 prečo ju neoprávnene kritizuješ?! Problém nie je v nej, každý sme iný. Čo si ty nevidela nikoho nezaujíma, nehovor jej čo má robiť, a nedávaj jej svoje rady.

marca12
1. okt 2022

@alguno Ano kazdy sme iny,ale to neznamena,ze sa nemozme medzi sebou kamaratit. Taketo horenosky nikdy nikde nazapadnu a vzdy budu obvinovat z toho inych namiesto toho,aby sa pozreli na seba. Nemyslela som to v zlom,ale aby sa nad sebou zamyslela a hladala v kamaratoch roznorodost a nie svoje kopie.

alguno
1. okt 2022

@marca12 ty by si sa kamarátila s niekým, s kým si nemáš čo povedať? Radšej dvoch - troch verných kamarátov ako 10 falošných.

betulinka1
1. okt 2022

Jasne, ze chod. Stuskovu ber ako uzatvorenie casti zivota. Nemusis trhať parker, tak sa zabavis iba s tymi co chces, pokecas, zatancujes si s rodicmi. Noa co, ze sa hádajú. Tak nech sa na organizácii hádajú, na tom nie je nic hrozne.

refly
1. okt 2022

Ja som neisla. Mala som jednu dobru kamaratku, zbytok triedy mi bol cudzi. Kolektiv sme fakt neboli. Tak som sa hned na zaciatku rozhodla ze tam nepojdem, kamaratka tam tiez neisla. Usetrila som rodine dost vela penazi, kedze sme tiez moc nemali. Uprimne som rada ze som sa nemusela zapajat do organizacie, lebo to bola totalna katastrofa. Po stuzkovej rozpravali tie "uzastne pribehy" a ocividne najvacsie terno bolo, ze sa tam otec spoluziacky ozral jak prasa a ze spoluziak nalial colu do taniera s tortou. Mne alkohol nevadi, kludne si dam pivo-dve, ale toto fakt nie. Ja som rada ze som tam neisla.

U teda je to trocha horsie, ked si tam vrazila peniaze :/ Teoreticky, ak je to plne zaplatene a tie peniaze ti uz nevratia, by som sa ukazala aby to neprepadlo. Ci by som si vobec kupovala saty, to neviem. A ak by ma to nebavilo, tak by som si vzala jedlo do vacku a odisla.

refly
1. okt 2022

@marca12 Na co na nu utocis? Nekritizuje, argumentuje dovody preco tam nechce ist. Ked povie ze tam nechce ist, lebo tam budu chlastat a nema rada alkohol, tak to neni kritizovanie alkoholu. Je to jednoduche vysvetlenie svojho nezaujmu tam ist.
A jasne napisala ze kamaratky ma a nikde nepisala ze je problem v ostatnych ludoch.

witchlucia
1. okt 2022

Ja som na stužkovú ísť nechcela, mala som dve kamarátky no vedela som že by sa zabavili aj bezo mňa. S ostatnými spolužiakmi som si nebola blízka, mala som kamarátov na iných školách. Dôvod prečo som išla bol ten, že som si mohla zobrať priateľa a pre mňa nastročnú slečnu bola lákavá predstava "skoro plesu", tancovania v krásnych šatách s mojím chlapcom. Spolužiaci boli najprv proti partnerom tak som povedala že nepôjdem, ale potrebovali aby sme sa zložili všetci aby im vyšli financie tak povolili partnerov a ja som sa teda tiež zúčastnila. Program som pretrpela, so spolužiakmi som sa takmer nebavila, trochu som s nimi tancovala. Rodičia sa najedli, otec si si mnou zatancoval a odišli domov. Ja som celý zvyšok noci pretancovala s mojím priateľom ktorý je teraz už môj manžel. Spolužiaci sa opíjali, dve moje kamarátky plakali lebo sa im ostatní smiali že nepili. Keď som bola unavená môj drahý nám zavolal taxi a spolužiačka v tom istom čase nasadla s opitým kamarátom do auta. Odišli iným smerom a zrazili sa s iným taxikárom ktorý na mieste zomrel. Celá trieda z toho bola otrasená. Neužila som si nič so spolužiakmi, pre rodičov to boli len výdavky a starosti. Nebyť môjho muža stužková by bola pochmúrnou spomienkou na študentské časy. Ak by som sa mala rozhodnúť dnes tak okašlem spolužiakov čo sa nevedia zmestiť do kože a radšej by som si s kamarátkami a rodičmi kúpila lístok na riadny ples s pekným programom a slušnou spoločnosťou.