Marihuana - ako ďalej?
Zdravim vsetkych, som tu sice nova, ale stranku poznam..viem, ze diskusie sa vacsinou tocia okolo malych deti, ja mam vsak problem so 17 rocnym synom. Pred casom sa nam priznal k tomu, ze si parkrat pofajcil marihuanu. Bola som sokovana hlavne preto, lebo sa pred tym vzdy otvorene angazoval v protidrogovej tematike..No hlavne som nevedela, ako sa k tomuto problemu postavit. Vyhladala som detskeho psychologa a nasledne aj detskeho psychiatra, lenze nedozvedela som sa takmer nic..len to, ze marihuana oficialne ani nie je droga a preto oficialne nesposobuje zavislost a preto oficialne ani nie je co liecit. A ze syn ma mimoriadny intelekt, co je v tomto pripade len na skodu..To, ze je mimoriadne inteligentny, sme vedeli aj pred tym, preto navstevuje vyberovu skolu, no znamky v poslednom case isli z kopca..Samozrejme sme mu dali skontrolovat moc, ktory po mesiaci abstincie uz znamky uzivania nenesie..samozrejme bol cisty, ale po kontrole si opat pofajcil, aj ked zdoraznil, ze naozaj uz len vynimocne..Neviem ako dalej..mate niekto skusenost s niecim podobnym? Viem, ze sa o tom tazko hovori, vacsina z nas si totiz mysli, ved nam sa to stat nemoze, my sme predsa slusna rodina..podotykam, ze to je obrovsky omyl..preto Vas prosim maminy o Vase skusenosti, ja si totiz vobec neviem predstavit, ako dalej, blizia sa aj prazdniny, more casu, vobec neviem, ako ho ustriehnem..
@janmarka16 ste si isty ze bral marihuanu. Bol by pozityvny aj dva tyzdne po podlednej davke v moci. Mam tpo oskusane. Je dobrw pouzit raz za cas multy tes na 10 druhov drog. Dnes medzi mladymi frci aj piko...
@domcek17 ano, mam s tym skusenost. tiez som sa pocas VS zaujimala o drogovu problematiku, robili sme v ramci semestralnej prace vyskum na jednej SS, vyse 60% deti nad 15 rokov malo skusenost s marihuanou....a to bol rok cca 2000, alebo 2001, dnes to moze byt este viac. marihuana je velmi lahko pristupna, ale nastastie casto krat aj velmi nekvalitna a teda obsah THC (ucinnej latky) je nizky...ale samozrejme da sa zohnat aj velmi kvalitna, len tu nema hocikto a je ovela drahsia. dalsia vec je ako sa droga uziva, ci v kombinacii s alkoholom, atd..
ten postoj psychologov a psychiatrov ze nie je mozne ziskat na marihuane, resp. THC zavislost, tomu by som velmi neverila...zavislost moze vzniknut v podstate na comkolvek, pokial sa jedna o latku ktora meni stav vedomia tak urcite ano...poznam dost pripadov kedy marihuana bola zaciatkom a tazka zavislost na heroine koncom...ono, ale problem nie je v droge, ale v cloveku. preco clovek berie drogu? je to preto lebo to chce skusit, alebo je to preto lebo si tym chce nieco kompenzovat? vas syn to mozno chcel len skusit, takisto ako mozno okusil cigaretu, alebo alkohol a nic to neznamena. tym ze ho tato problematika zaujima je to vlastne celkom logicky postup...dovodov preco prospech v skole ide dolu vodou moze byt vela...neostava vam nic ine iba sa o syna zaujimat...nekarat, neodsudzovat, aby vedel ze za vami moze prist s hocicim a ze prenho budete oporou. poznam aj rodicov ktori si po tom co sa dozvedeli o svojich ratolestiach ze fajcia marihuanu zafajcili s nimi...v duchu hesla: priatelov si drz blizko, ale nepriatelov este blizsie. 🙂
Moj priatel to fajcil ale odkedy sme spolu si da len ked ideme na SK ide za kamosmi raz za cas ti to nic nespravi kazdy mlady musi vsetko skusit alkohol,drogy ja som to tiez skusala ale mne to vobec nechutilo.Prajem vela sil aby sa to dalo do normalu a syna to preslo ! Papa 😊
@janmarka16ja som na to prisla za par mesiacov. Zavislost konci tvrdymi drogami a psychika v kely. Este jedna skusenost ste si isty, ze ten moc bol synov a nenariedil ho alebo nevimenil. Moja rada nech sa vycika pred Vami pri otborenych dverach na VC.
travu som zacal fajcit ked som mal 9 a skoncil som ked som mal 20... a nic mi neni
Marihuana je v mnohých štátoch povolená a dokonca preukázateľne prospieva zdraviu, proti nespavosti, depresií.... Jediný problém je, že je na Slovensku nelegálna. Neriešila by som to nejak vážne... Dávať pozor aby to nebolo príliš často (max. 2-3x do mesiaca), aby s ňou nezačal obchodovať a aby mal aj kopu iných záujmov.... :D
Zdravim vas vsetky matky, otcovia nasich tinedzerov.
Mam tiez 16-rocnu dcerku......, do toho priam spadla.....zacalo to nenapadne mariskou, ani som nezbadala. nekor zhorsenymi znamkami, zhorsenym spravanim, zanechanie aktivit, skauting, divadlo, zmena kamaratov, caste hospitalizacie ci v nemocnici na psychiatrii, ci neskor v liecebnach, individualny ucebny plan, 2x opakovanie rocnika na bilingvalnom gymnaziu, prerusenie studia....a opat liecebna....nastrbene vztahy. Behom mesiaca alkohol, hasis, neskor pervitin uz kazdy den-to prebehlo behom 1,5 mesiaca, ked som sa nahodou zamestnala. Tieto exesy nastali vzdy, ked ju prepustali domov zastabilizovanu. Tato agonia pretrvava skoro uz 3.rok, jej osobnost sa uplne zmenila. Vsetky doterajsie hospitalizacie ju priviedli domov spacifikovanu, ale agresia vystupila po 2-tyzdnoch, postupne eskalovala, az skoncila vzdy na psychiatrii....
Som z toho nestastna. Mam o nu velky strach. Uz mi jedno dieta zomrelo na ine ochorenie.Snazim sa jej vsemocne pomoct, moja snaha vsak bez efektu.....vnimam, ze ju akoby stracam.....podpisuje sa mi to aj na mojom zdravi, uz nepracujem, som v ulite s premyslanim ako jej pomoct..... som vo veku zrelosti, 2 deti u dospele, osamostatnene, zijuce mimo domacnost. Hladam uz pomoc aj pre seba, ale vychodisko v antidepresivach a psychiatra nevidim - presla som ambulantnou liecbou-problem nevyriesi, iba prikryje a oddiali.... Dcerkin otec zije v CR,kde pracuje a tento problem odmieta vidiet - pravdaze nezije s nami v domacnosti a nevie, co sa deje...vobec to nepripusta a zial vsetky jej klamstva su namierene proti mne. Ano, prijimam to-toto je kriza rodiny. Az sa obavam, co bude ked ju prepustia, ako jej zabezpecim navrat do normalneho zivota. Kde sa totiz vsade radim, je kazda dobra rada dobra....Vzdy vsak budem pri nej stat. Budem jej pomahat pri uzdraveni, pokial to prijme....
@ista1 Ahoj ...ak ti mozem poradit tak ak som dobre pocopila vracia sa vzdu k tomu ked sa vrati domov...neovplyvnuju ju v tom jej kamarati asi nema bohvie aku partiu...ja by som kvoli tomuto bola schopna predat aj dom byt a prestahovat sa do ineho mesta daleko od ludi ktori ju ovplyvnuju...mame tu decka v okoli co takto zacali fetovat skoncli na lieceni vysli odtial v pohode .. po dvoch tyzdnoch v prostedi vonku medzi deckami sa k tomu vratil spät..a je tam kde predtym..
@tanusenka uz som o tom premyslala, dokonca sme to predtym spolu aj preberali, avsak ona chce prejst na inu skolu, teda do gympla sa nevratit, ale absolvovat prijmacky na umelecku strednu skolu-zatial riesim nahradny termin skusok, co zalezi od vyvoja jej zdravotneho stavu. Pokial by sa jej stav nezlepsoval, moze sa na tu skolu prihlasit opat na dalsi rok. Avsak co dovtedy? Je to dlha doba nicnerobenia? Uz kedysi odmietla prestahovanie/cca pred 2 rokmi pre jej aktivity/, a to som nepredpokladala vobec drogy, tie sa pridruzili pocas tych hospitalizacii. Lekarom som avizovala, ze liecba jej zhorsuje stav, avsak marne. Do toho prekonala narocnu operaciu srdiecka a to vsetko bol narocny proces, ktor ju vzmahal psychicky.....
@mandala77 srdecna vdaka za kontakt, je to sice pre nas daleko, ale vsetko beriem v uvahu. Kedze ona ma rada prirodu a skautsky zivotny styl, chcela by som sa zamerat na nejaku kvazi farmu, kde je potrebne aj pracovat, a byt v obdobnej komunite, ktora pracuje so zvieratami, napr. praca s konmi alebo cosi podobne. Nakolko musime absolvovat ambulantny dispenzar rajonovych lekarov, tak vzhladom na cestovanie, aby to zvladla. Prirodzene, ona to vsak musi prijat-nasmerovanie a stotoznit sa s tym...tak to vidim ja, ale nemusi to vziat v uvahu a prijat moznost riesenia....a to je ten problem/kedze sme sa zacali vzajomne velmi vzdalovat-to by som chcela napravat, aby som jej porozumela..../Zelam pekny den.
ahojte 🙂 mam 25 rokov a ked som chodila na zakladnu skolu co sme mali este 12 nasi chlapci z triedy ti horsi uz toto mali za sebou. na strednej mile damy to uz asi neobide nikoho. hulili na zachodoch, popri skole v skole. a to ze huli od 15 a si to nevsimli nevypoveda o nicom. totiz to trava neni cigareta a dym z nej citite len v dany moment, takze by to citili jedine keby vam hulia pod oknami. a nemyslim si ze zhorsene znamky ai ne veci su zapricinene len travou. myslim ez viac na rovasi budu mat kamarati nez trava. poznam chalanom co to hulia kazdy druhy den a su to intelignetni ludia a dokonca aj na vyssich poziciach ;) takze len travou to fakt nebude. a myslim si ze sa mozete aj na hlavu stavat lebo to dieta neustrazite. nejste s nim nonstop. takze ci tresty alebo domace vazenie ako nahle vide von a on sam si povie ze si tu trava da, bohuzial mate smolu lebo to neustrazite. a kym ej to trava budte vsetky radi, lebo trava je uz nic oproti tomu co fici na skolach a v uliciach mesta..
@sandrasstini viem, dcerka mi to povedala, ze je to vsade okolo nej a ze druhi kamarati su este horsi v spravani ako ona. Ano, to som respektovala, avsak zial, druhi studuju, slapu akosi v normale, jej zivot sa obratil na same hospitalizacie, pretoze vzdy odpadavala, zacalo to rezanim a skoncilo to pomaly samovrazdou....skolu absolutne odmietla a uz sa len viezla...priam som nechapala ako intenzivne to zaposobilo....okrem toho uniky z domu, cestovanie mimo okres, prepadli ju, uz nam do toho vstupovala aj policia...proste som zila len v strachu, co sa vyvrbi, ked bola doma, teda mimo nemocnicu....viem, ze je jej tazko, uplne ju chapem, nazyva sa odpadom a spinou, je v neustalom strese a pod tlakom, ze to nezvladne......je mi luto, ked vidim, ake ma stavy a z toho neprimerane spravanie....velmi sa o nu bojim.....
toto ma velmi mrzi..drzim palce nech sa z toho dostane a chapem ze kazda mama sa boji o svoje dieta, bohuzial na to ako to clovek bude znasat vplyva velmi vela faktrovo povaha, sila cloveka, okolie, kamarati a najma vola nieco zmenit. v kazdom pripade drzim vsetkym palce nech to je len chvilkovy ulet, ktory bude mat dobry koniec, lebo naozaj dnesne deti uz su niekde uplne ine ako vy ked ste boli mlade a chodili do skoly..doba je zla a ludia este horsi
@sandrasstini presne dnesna doba je velmi zla a je to velmi smutne
Je velmi tazky zivot sam osebe.....uz pre zreleho cloveka, a nieto pre mladych, ktori stoja pre buducnostou, len sa zorientovat a najst sa je najtazsia etapa pri roznorodosti vyberu, avsak je to CESTA, nikto pred nou neujde. Smutok a bolest nas sprevadza a je nasim spolocnikom kazdodennosti. Tesim sa z najprirodzenejsej malickosti a to pomaha prezit a hladat silu v sebe a konfrontovat ju s dnom.....ale ja mam uz za sebou pol zivota odziteho a to netvrdim, ze som dosla k nejakej mudrosti, su to iba zrnka myslienok,niekedy priam vytrhnute z kontextu, casto ovplvyvnovane nevyspytatelnostou spravania nasich deti...pozdravujem vsetky matky a rodicov
@ista1 skús sa na nich nakontaktovať a poradiť sa ohľadom nej. Tam majú tvrdý režim, nebude sedieť na zadku.
Tým, že to je ďaleko, zmení psychiatriu, ktorú už pozná a kde je zvyknutá, si myslím, že to môže byť pre ňu vo viacerých smeroch lepšie ako niekde blízko. Tiež návštevy tam zo začiatku asi nie sú.
Fakt sú výborní! Z toho, čo píšeš, neviem či ona je v stave si povedať, že sa chce liečiť.
Tak či tak, veľa sily! A hlavne mysli na seba a naozaj ju daj na pár mesiacov niekde ďalej, lebo takto sa ničíš aj Ty a tam ju budú mať v rukách odborníci čo vedia ako na ňu a Ty môžeš nabrať sily. Určite nevoľ cestu psychiatrie, na ktorej bola, alebo iné zariadenia, ktoré pozná.
@mandala77 doposial to boli iba same psychiatrie, ziadne komunitne zariadenie, nakolko drogy sa pridruzili ku psychiatrickym liekom posledny mesiac, ev. po opakovanych hospitalizaciach, stav sa natolko skomplikoval, ze sa striedalo detske odd. s psychiatrickym, doliecovanie v liecebni, az sa to zamotalo aj s drogami-prave preto budeme riesit postup po zvladnuti liecebne tak, aby to suhlasilo aj so zmenou studia, s kontrolami v dispenzari a jej pomohlo nastavenim zmeny zivotneho stylu. Isteze moj vnutorny nazor sa stotoznuje s komunitami krestanskych principov/zial, je to vsak moj postoj a nazor/ a dcerka ho nemusi prijat. Taktiez v komunite by nemala byt zatazena ne priznivym zdravotnym stavom/srdce/, kde su potrebne kontroly, inak pracovne zatazenie nemoze zvladnut, napr. Cisty den-Galanta. Takze sukromne by som chcela hladat komunitu, ktora by jej "sadla".....ona zvladala komunitny rezim, uz predtym jej aktivity sa odvijali v krestanskom zbore a skautingu, neskor sa v zbore zuzili, az vypadli, zostal skauting, avsak absencia v reale ju odputala aj od skautingu a ostalo jej akoby prazdno....absencie v skole skrze nemocnice sposobili tiez nezaujem o studium, pricom ma motivaciu k zmene studia na konzervatorium-tak na tom by sme mohli stavat. Tolko odbornikov sa pri nej uz vystriedalo, toto su dosledky dezorientacie mladej citlivej duse. Osobne som sama mimo, a nedokazem sa v tom uplne zorientovat, snazim sa byt trpezliva a co najviac jej dusi porozumiet.
@ista1 čiže hospitalizovaná bola pre inú diagnózu ako závislosť z toho čo píšeš ak som dobre pochopila. Že s marihuanou začala pred pár rokmi a teraz tvrdšie posledné mesiace?
Príde mi, nechcem sa Ťa dotknúť, že jej príliš ideš v ústrety a v rukavičkách okolo nej.
Tak ju pošli rovno ku Kuffovi.
Myslím, že ak by bola v nejakom resocializačnom (hlavne takom, ktoré už funguje nejaký ten rok a pracujú tam odborníci), tak tam sú tiež nemocnice a doktori, ktorí by ju mohli sledovať - srdce. Na závislých treba tvrdo a režim, veď musíš uznať, že sa to len zhoršuje s ňou.
ano, presne tak si to vystihla. Tiez vnimam, ze az prilis sa angazujem a stavam sa jej "rukojmi". Zalezi, ako ma budu smerovat zasa ti odbornici z liecebne, viac som bola v polohe, ze dcera fnuka celemu svetu, ako bola zanedbavana, prip. tyrana a vytahuje veci z minulosti, ktore sa nezakladaju na pravde, ev. ona ich tak vnima a ja som o tom nevedela, ze to tak vnimala. Predsa, keby som ju tyrala nejakym sposobom, vsimli by si to v skole, ci lekari, ci okolie, ci na skaute. Ja sa niekedy nestacim cudovat, ake absurdity mi hadze do oci, na srdce, akoby ma chcela zamerne trestat a nasledne deptat. Prirrodzene, ze sa jej to aj podarilo, zamestnanie padlo, niekedy najdem uz len nieco prilezitostne...akosi mi sily ubudli a motivacia pracu dookola vyhladavat opadla. Nikdy neviem, kedy pre jej exesy skoncim. Doteraz to tak bolo. Premyslam o radikalnej zmene domacich podmienok.....Jednoducho povedane dievca nevie rozchodit pubertu a toci aj so mnou, aj s lekarmi....s celym okolim a "kamarati" ju v tom plne podporuju rebelovat a rebelovat.
a mozno ocakavat nejake zlepsenie? Ja neverim....., pokial nepadne vacsie dno, dovtedy si neuvedomi....
@ista1 tiez si to myslim..
@ista1 lenže na to dno padneš aj Ty s ňou takto. Pozri, nič za to nedáš, ak sa ozveš do tej Galanty, vieš, lebo odborníci z liečebne - ona to tam pozná, vie ako na nich, jej treba niečo úplne iné, myslím tým aj prostredie. Takto sa točíte dokola v tom istom. Ani ak niečo radikálne zmeníš, nepomôže teraz. Lebo ona vie, že Ťa aj tak dostane kam chce a Ty nebudeš dôsledná. Mne prídeš ako milá, ústretová empatická mama a ona si k Tebe dovoľuje, mne z toho čo píšeš, príde drzá a akoby chce aby si sa trápila a dáva Ti za vinu asi všetko.
Ju treba dať veľmi ďaleko od toho čo pozná. Kde bude tvrdý režim. Pravidlá. Cudzí ľudia.
Aj keď ona vôbec nie je motivovaná na liečbu.
Inak liečba sa nedá vybaviť súdom, keďže je neplnoletá? Toto neviem ako funguje.
A Ty zatiaľ môžeš nájsť silu v sebe, mať chvíľu pokoj, nemusieť ju riešiť.
Manžel len ďaleko robí alebo nie ste spolu? Ona nemá žiadnu autoritu. A ak nie ste rozvedený, tak predsa vie, že bola hospitalizovaná a Ty si hádam nevymýšľaš príbehy, že je na psychiatrii.
@mandala77 Presla som webovu stranku Cisty den Galanta, su tam niektore podmienky, ktora ona nesplna-nie je plnoleta ,a jej nepriazniy zdravotny stav-kedze absolvujeme pravidlene kardio- a psychiatr. kontroly-nezodpoveda podmienkam, aby zvladla pracovnu terapiu komunitneho rezimu. Ma caste relapsy a vzdy konci v nemocnici. Zial, prave medicinsku oblast je potrebne zastabilizovat najprv, aby sme to mohli riesit aj socialne-teda niekde v komunite, kde by nemusel odborny personal mat vzdy poruke RZP. Ja predpokladam, ze v sucasnosti, kde sa v liecebni nachadza uz na dlhsom pobyte, ze sa nam to spolocne podari...a budeme hladat riesenie, co po prepusteni z liecebne-ako sa zaradit do normalneho zivota....a uz teraz by som sa chcela spojit s komunitou rodicov, ktori maju deti s poruchou spravania/napr.deti, ktore absolvovali diagnosticky, prip. reedukacny ustav/. Experimentovanie s drogami je jav sprievodny k poruche spravania. Ano, ludovo povedane, ked sa nevie spravat v slobode a realite, musi byt niekde pod dozorom a tam zvladnut seba, mala by si uvedomit, vnimat nasledky toho dozoru... nemozem ratat s podporou a oporou jej otca, pretoze on odmieta tento zavazny stav prijat, on to akosi vobec nechape.....uz len to, ze jej kedysi zatelefonoval do liecebne opity - hanba - akoze moze dcerku podporit??? Sam to nezvlada...a to je dobre, ze je mimo, lebo este aj pre neho by som musela vyhladavat "pomoc".

Na mojom synovi presne vidim aké je marihuana svinstvo. Nedávno som mu našla dávku. Má 19 rokov,je maturantom prestížneho gymnázia. V poslednom ročníku sa veľmi prospechovo zhoršil, v podstate prepadáva, veľmi sa bojíme že nezmaturuje. Vobec sa totiž neučí ani nie je schopný akejkoľvek zmysluplnej činnosti. Ked som mu našla dávku priznal sa nám že huli od 15 rokov. Strašne schudol, väčšinou spí, nechce jesť. Je veľmi podráždený, na naše dohováranie reaguje krikom a výbuchmi hnevu. Momentálne sme ho izolovali od všetkých
kamarátov, ktorí ho k droge dostali . Sedí doma a denno denne ho testujeme na čo a veľmi zlostí. Trvá to už dva týždne, zatiaľ všetky testy boli negatívne / dúfam že sa im dá veriť, dala som za ne neskutočne veľa peňaží /.
Všetci sme z toho na nervy, dve staršie dcery nám už vykrikujú nech ho už niekam dáme,nemajú na tie boje s ním nervy. Potrebovali by sme určite aspoň ambulantnú psychologickú alebo psychiatrickú pomoc. Ak ste niekto
zástancami neškodnosti marihuany, prípadne sa vyjadrujete , že je to menšie zlo než občasné užívanie alkoholu, vedzte že to nie je pravda, marihuana dokáže urobiť z človeka trosku za oveľa kratší čas ako alkohol - bohužiaľ vlastná skúsenosť . Držte nám palce.