Maturita zo slovenského jazyka pri štúdiu v zahraničí
Dobry den, ak student SS studuje v zahranici, posledne dva roky, aj tam odmaturuje-bud A level alebo IB, ale chcel by maturitu aj zo slovenskeho jazyka, je mozne byt studentom povodnej SS u nas a absolvovat len tu slovencinu? S tym, ze by robil ulohy, chodil na preskusanie pocas tych dvoch rokov..
a ak by nahodou chcel studovat na VS u nas, pripadne v CR, mal by teoreticky tu maturitu zo sloven. jazyka, uznavaju A level?
alebo ako je najlepsie to skombinovat?
dakujem.
PS, budem zistovat aj inou cetsou, len ma zaujima, ci s tym nemate skusneosti.
dakujem
Nemoze byt pre zahranicneho studenta ekvivalent b2/c1 spravena skuska ofiko cez nejaku jazykovku? Lebo tak to maju krajiny EU, ked nemas maturitu ako native speaker, tak musis predlozit certifikat. Plus zahranicnemu studentovi by mali v EU umoznit studium v anglictine. Skusila by som sa informovat priamo na tej skole, ze ake maju podmienky.
@kofa77 dufam, ze @guudy nema pravdu.
ib zo zahranicia ma decko nostrifikovane, to znamena, ze na slovensku moze ist na univerzitu.
uk maturitu zo sj nepozaduje, niekde maju vlastne testy zo sj. jeseniova fakulta napr. podala info, ze kedysi pozadovali, ale je to podla nich diskriminacne, tak to zrusili .
v cr treba bud maturitu zo slovenciny alebo c1 z cestiny.
decko slo do zahranicia v 4. rocniku, neurobilo komisionalnu skusku zo sj, takze nepostupilo do 5. rocnika. studium teda prerusilo
vysledky z ib dosli koncom augusta, nostrifikacia k zapisu na univerzitu sa nedala stihnut. zaslana ziadost v septembri, nostrifikovane v novembri.
takze decko nastupilo do 4. rocnika, s tym, ze zmaturuje zo sj.
akurat, ze je to vsetko problem. lebo musi mat ukonceny skolsky rok, inak student nemoze byt pripusteny k maturite. co v stvrtom rocniku je v juni, v juni su vsak prijimacky, takze nejaky cas do tej skoly chodit proste nebude. cize este treba aj ipv na druhy polrok riesit.
ale povedali nam, ze ak by sa podarila ta komisionalka v 4. rocniku, tak v podstate netreba vobec chodit do skoly, staci si urobit sk uz ako piatak. teraz trvaju na tom, ze musi chodit na vsetky predmety, hoci ma zo vsetkych okrem dejepisu a obn ukoncene stredoskolske vzdelanie.
mozno by bolo pre nas dobre sa obratit na pravnika, co sa tym zaobera, ale akosi nemame energiu.
a to si este myslim, ze slovenska nostrifikacia v cechach neplati.
budem rada, ak das vediet, ked nieco zistis.
kazdopadne, vo vasom pripade je asi mozne poziadat o uvolnenie na studium v zahranici, to sa robi vzdy na rok, myslim. na konci sk. roka urobit komisionalky a potom znovu poziadat o uvolnenie na dalsi sk. rok. a potom sa dohodnut na maturite.zalezi, z coho by vasa skola pozadovala komisionalky a ci je to stihnutelne..u nas nebolo. komisionalka na konci augusta, a sko. rok v zahranici zacinal zaciatkom augusta.
vediac toto vsetko, uz by som decko do zahranicia nepustila. skusenost dobra, ale ako to cele dopadne s jeho dalsim zivotom, sa dost obavam.
baby, ked budem mat cas, vam napisem viac. u nas je v hre stipendium, kde sa ja modlim, nech ho ani nedostane. nic by sa nestalo, isiel by na pol roka-rok niekde, vratil by sa a odmaturovat u nas, ale stipendium sa dava na dva roky v zahranici a tam by bol na skole, kde sa konci A level, alebo IB.
ide o to, ze na Slovensku je jedna skola, ktora ho laka, specializacia uz od 1. rocnika, technickeho charakteru, ale ma rad aj humanitne predmety a jazyky, takze co teraz nakombinovat a ako, aby ked sa rozhodne ist studovat tu, nebol problem.. a ked pozeram, tak. "V prípade zahraničného uchádzača, resp. študenta, ktorý ukončil stredoškolské
štúdium v zahraničí, je základnou podmienkou prijatia na štúdium vzdelanie
porovnateľné so vzdelaním ukončeným maturitnou skúškou v SR. Uchádzač, ktorý
stredoškolské vzdelanie získal v zahraničí, predloží k prihláške na vysokoškolské
štúdium, resp. najneskôr k zápisu na štúdium, rozhodnutie o uznaní dokladu o
absolvovaní stredoškolského štúdia príslušnou inštitúciou v SR." - cize chcu SJL alebo nie?-ale to by s azistilo dopredu.
ale zas nieco je aj v Prahe, co by ho mozno lakalo a tam a tam SJL maturita je potrebna.
takze ja som si to predstavovala ako Hurvinek vojnu-ze popri studiu v zahranici budu robit online SJL, pride vzdy na preskusanie a potom z nej odmaturuje. no a navyse, kedze je na 5 rocnom bilinvalnom, tak sa maturita zo SJL je uz vo 4. rocniku, takze tam by to ukoncil...
mna boli hlava uz teraz z toho🙄
a vlastne by nostrifikaciu k zapisu ani nestihol, ako citam, cize rok v lufte
@kofa77 nie, nestihol. my este mysime zistit, ci treba nostrifikovat v cesku zvlast.
a tiez som si predstavovala, ze to pojde hladko.
@guudy pytala si sa sice kofy, ale my si tazko mozeme financne dovolit to co chce studovat, inde ako v cechach a v cestine. resp. nemozeme si to dovolit vobec. ale rozmysla nad nejakou pobaltskou krajinou. studovat nieco pribuzne, co by vyslo v aj lacnejsie.
ale toto, ako sa mota tento rok, na to sa az zle pozera.
v EU by sme financne asi zvladli, v UK nie..
on je sice nizkoudrzbovy a nenarocny, ale tie sumy pre nas v UK su vysoke...
@lulamx
@kofa77
Jasne, financnemu hladisku rozumiem. Najma teda UK. Nase zvazovalo UK univerzity, ale prave to riesilo v roku, kedy vstupili do platnosti nove podmienky pre EU studentov. Preto sa rozhodla pre Holandsko (computer science). Vyhoda bola, ze u nas je tento smer velmi teoreticky, tam mala velmi prakticky vedeny od prvej period 🙂
Ak by vas zaujimalo cokolvek ohladom studia v Holandsku/A level, pytajte sa 🙂
ja som to zisťovala konkrétne na Matfyz ČR, keď sa syn rozhodoval či nastúpi na IB. Najskôr totiž nemal v pláne si vybrať SJL, tak som chcela vedieť čo na to Matfyz. Bolo mi povedané, že ak nebude maturovať zo SJL, stačí predložiť 2 vysvedčenia v ktorých bude úspešne oznámkovaný zo SJL na gymnáziu. Toľko info z mája 2024.

@kofa77 nam bolo pred par rokmi povedane, ze sa zmenil zakon a student si moze spravit bud komplet maturitu zo 4 predmetov, alebo nic. Ze zrusili maturitu z jedneho predmetu. Info je spred cca 4-5 r.
Nase dieta si spravilo A level, pokracovalo na holandskej uni. Course bol v AJ, A level bol uznany, nemuselo robit dalsiu jazykovu skusku.
Na studium na Slovensku a v CR treba maturitu zo SLJ, ak vyucba prebieha v danom jazyku. Aspon take sme mali info. Mozno niekto prida aktualne, ak sa nieco zmenilo.
Studentom povodnej skoly moze byt, treba riesit so skolou (komisionalky)