Môj syn nechce ísť študovať do zahraničia
Prajem peknú sobotu.
Mám syna po maturite na gymnáziu. Je šikovný, ľahko sa učí, vie sa "vykecať", vie zamakať nárazovo, ovláda tri jazyky, platila som výučbu jazykov mimo skoly, veľa sme cestovali, videl kus sveta. Všetko sme to robili, aby po maturite išiel študovať do zahraničia.
A on nechce. Začal robiť na stavbe, zarobí pomerne dosť peňazí a nechce ísť študovať. Neviem mu vôbec vysvetliť, že to, že teraz ako robotník zarobí dobre, v budúcnosti to tak nebude. Keby mal odbornosť v elektrike alebo by bol tesár, klampiar,inštalatér, vedel odkladať, tak v poriadku, ale on nič nevie, iba makať. Pritom učiť sa vie.
Keby sa nevedel učiť, alebo by nemal na vš, nenutim ho. Nemusí mať každý titul (my máme), ale toto mi príde mrhanie talentom a príležitosťami. Je mi to ľúto.
Boli ste v podobnej situácii?
Nútiť ho a tlačiť ho, nemá význam.
Ako to vyriešiť? Asi len sama so sebou
@doriiis tak to vnimam, aj teba tak vnimam, tvoje prispevky mi pridu pohrdlive, akoby tym, ze ty pracujes vo vyrobe si mala akysi pocit menejcennosti. (je to moj dojem, a nemusi to byt pravda)
Suhlasim ale s tym, ze my ako vs vzdelani akosi ocakavame, ze pojde dieta na dobru vs. A suhlasim aj s druhou castou tvojho prispevku.
@mirage .....ja ti tvoje vnimanie a tvoju večnú zaujatosť neberiem.Je mi to jedno.Len som úprimne vyjadrila svoj názor.To,že ty berieš každé moje slovo ako pohrdanie je tvoja vec.Uz som ti to raz napísala.Pekny den
Však nech robí rok-dva a možno potom zatúži ísť študovať. Ja som sama po strednej škole vôbec nechcela ísť ďalej na vysokú,hoci ma prehovárali. T
Chcela som ísť do práce,aj som šla,robila som tri roky a sama som sa potom rozhodla,že chcem zase ísť študovať . Normálne som urobila prijímačky, skončila v práci a šla na vysokú. Nic som nestratila.
Autorka úplne ta chápem. Každá matka chce aby sa jej dieta malo dobre, čo možno niekde vedúca pozícia, kráľovsky plat a teple miestečko v kancelárii. Kto by to pre svoje dieta nechcel? Všetci vieme ze robotníci zarobia dobre keď majú remeslo v rukach, ale len do určitej doby. Pár rokov a fyzicky telo odchádza a často končia chudaci na invalidnom lebo chrbat, kríze, ruky, kolena…
Autorka pokial chceš dosiahnuť aby si to syn premyslel, koniec prázdnin, hľadaj si podnájom, máš výplatu- musíš z nej vyžiť. Ver mi ze len vtedy sa syn uvedomi a keď prežije pracovať na stavbe v zime, v daždi, v horucavach až vtedy zisti ze tie peniaze za to možno až tak nestoja. Potom by som ako mama navrhla ze ho budem živiť, ale bude na VŠ študovať. Teraz zbytočne tlacis na pilu a nic nezmozes. On to musí pochopiť sám. Neľútostne, pre jeho lepšiu budúcnosť, von z domu a vyžiť z vyplaty.
Autorka skôr to vyzerá tak,že ty si sa zamilovala do predstavy,že tvoj syn bude študent a užije si študentské roky ako ste si ich užili možno ty a tvoj muž.Ale musís pochopiť,že nie každý túži po študentskom živote do 26 tky.Syn chce možno viac času tráviť so staršími ľuďmi, skúsenejšimi ľuďmi a nie s ludmi s nevyburenou mladostou.Mozno nechce sedieť ďalšie roky nad knihami a e učiť sa skutočnému svetu.Mozno si chce ako mladý založiť rodinu.A možno patrí medzi ľudí,ktorí zistili,že radšej pracujú rukami ako hlavou
Autorka skôr to vyzerá tak,že ty si sa zamilovala do predstavy,že tvoj syn bude študent a užije si študentské roky ako ste si ich užili možno ty a tvoj muž.Ale musís pochopiť,že nie každý túži po študentskom živote do 26 tky.Syn chce možno viac času tráviť so staršími ľuďmi, skúsenejšimi ľuďmi a nie s ludmi s nevyburenou mladostou.Mozno nechce sedieť ďalšie roky nad knihami a e učiť sa skutočnému svetu.Mozno si chce ako mladý založiť rodinu.A možno patrí medzi ľudí,ktorí zistili,že radšej pracujú rukami ako hlavou
@doriiis a možno je síce chytrý, ale nezrelý, nedospely a veci mu nedochádzajú a rady rodičov neberie vážne, lebo ako dvadsiatnik resp. mlady dospelý má pocit, že zožral všetku múdrosť sveta. Been there 😁
@anonym_autor vytvorila si si v hlave nejaku konstrukciu, o ktorej si presvedcena, ze je spravna. Syn je dospely, nechaj ho, ma pravo na svoje rozhodnutia, na svoje chyby a na mozne nasledky, ktore z nich vyplyvaju. Ked budes pretlacat svoje predstavy, dosiahnes len odpor. Aj ja mam o dcerinom zivote nejake predstavy, no nevnucujem jej ich, musi sa rozhodnut sama. Ak sa popali, pomozem jej, no bez vycitiek.
ak nechce ísť na školu, tak pôjde makať. Ako si to dalej predstavuje?
@alex49 veď maká a dosť tvrdo
@anonym_autor vytvorila si si v hlave nejaku konstrukciu, o ktorej si presvedcena, ze je spravna. Syn je dospely, nechaj ho, ma pravo na svoje rozhodnutia, na svoje chyby a na mozne nasledky, ktore z nich vyplyvaju. Ked budes pretlacat svoje predstavy, dosiahnes len odpor. Aj ja mam o dcerinom zivote nejake predstavy, no nevnucujem jej ich, musi sa rozhodnut sama. Ak sa popali, pomozem jej, no bez vycitiek.
@mandzula ja viem, že je to moja predstava. Ale potrebujem ho dostať do kolektívu mladých ľudí, lebo on je teraz medzi starými robosmi (nič proti nim, ale v 20 potrebuje fakt inú spoločnosť) a on potrebuje mladých ľudí s iným rozhladom.
@doriiis ale ako si tú rodinu založí, keď nikam nechodí...
Autorka úplne ta chápem. Každá matka chce aby sa jej dieta malo dobre, čo možno niekde vedúca pozícia, kráľovsky plat a teple miestečko v kancelárii. Kto by to pre svoje dieta nechcel? Všetci vieme ze robotníci zarobia dobre keď majú remeslo v rukach, ale len do určitej doby. Pár rokov a fyzicky telo odchádza a často končia chudaci na invalidnom lebo chrbat, kríze, ruky, kolena…
Autorka pokial chceš dosiahnuť aby si to syn premyslel, koniec prázdnin, hľadaj si podnájom, máš výplatu- musíš z nej vyžiť. Ver mi ze len vtedy sa syn uvedomi a keď prežije pracovať na stavbe v zime, v daždi, v horucavach až vtedy zisti ze tie peniaze za to možno až tak nestoja. Potom by som ako mama navrhla ze ho budem živiť, ale bude na VŠ študovať. Teraz zbytočne tlacis na pilu a nic nezmozes. On to musí pochopiť sám. Neľútostne, pre jeho lepšiu budúcnosť, von z domu a vyžiť z vyplaty.
@anonym_80510c mne by vôbec nevadilo, keby mal remeslo v ruke a bol by dobrý v tom, čo robí. Mne vadí, že on vlastne nevie nič. A nechce sa nikam posunúť. A hlavne ma doslova serie, že má kopec možností a on nič. Keby mali iní také možností ako on, sú už niekde úplne inde. Mohol mať úžasný život, namiesto toho chodí od rána do večera makať a potom spí..
@mandzula ja viem, že je to moja predstava. Ale potrebujem ho dostať do kolektívu mladých ľudí, lebo on je teraz medzi starými robosmi (nič proti nim, ale v 20 potrebuje fakt inú spoločnosť) a on potrebuje mladých ľudí s iným rozhladom.
@anonym_autor realne to nemas ako dosiahnut, musi na to prist sam. A mozno aj nepride, lebo mu to takto vyhovuje. Ja dcere hovorim, ze nech bude v zivote robit hocico, pre mna je dolezite, ze s tym bude spokojna a stastna. Vies, co mna ako dospelu serie a blokuje? Ze som sa nechala dlhe roky este aj v dospelosti ovplyvnovat tym, co chceli rodicia. Mam voci nim vycitky a nie je to dobre. Lepsie by mi bolo, keby som sa bola rozhodovala sama a niesla nasledky svojich rozhodnuti, lebo by boli slobodne.
@anonym_autor realne to nemas ako dosiahnut, musi na to prist sam. A mozno aj nepride, lebo mu to takto vyhovuje. Ja dcere hovorim, ze nech bude v zivote robit hocico, pre mna je dolezite, ze s tym bude spokojna a stastna. Vies, co mna ako dospelu serie a blokuje? Ze som sa nechala dlhe roky este aj v dospelosti ovplyvnovat tym, co chceli rodicia. Mam voci nim vycitky a nie je to dobre. Lepsie by mi bolo, keby som sa bola rozhodovala sama a niesla nasledky svojich rozhodnuti, lebo by boli slobodne.
@mandzula ja viem, musím sa s tým vyrovnať sama a nechať ho. Len ma pekelne stvu tie jeho nevyužité možnosti. Ja to mám zas naopak. Mňa otec donútil ísť na vš, ktorú som v podstate nechcela a ja som spokojná teraz.
Chaoem ze ta to ako mamu mrzi ale nespravis nic. Daj mu cas. Musi nato prist sam. Mozes mu sem tam dohovorit. Pripomenut ze toto je praca na par rokov. Nech si skusi nejake zameranie ak aj chce ist na stavbu makat ale nech to robi on odborne nie len pomocnik.
Mozno si da len na chvilku pokoj. Mozno prave to ze bude medzi starsimi-oni mu povedia alebo sam pochopi ze ani toto nie je med lizat.
@doriiis ale ako si tú rodinu založí, keď nikam nechodí...
@anonym_autor veď ma len 20 rokov, pracuje takto predpokladám len pár týždňov, nevydrží takto dlho.. najprv riešiš vzdelanie a teraz ešte aj stresujes že si nezalozi v 20tich rodinu, len preto že aktuálne pracuje na stavbe? Keď bude chcieť, priateľku si nájde.. mimochodom ja som sa s manželom spoznala cez internet, žil 200km odomna a to som chodievala aj von..
Mne ani nejde primárne o titul. Skôr o to aby bol v kolektíve mladých ľudí z celej Európe, o kamarátstva, kontakty, samostatnosť, zážitky apod.
On nechce ani diaľkovo študovať. Vôbec. Ani odísť.
@anonym_autor prestaň mu vnucovať svoje predstavy. Tisíce ľudí študujú neskôr externe. Spomeniem dve kamarátky, čo išli študovať po 40 a úplne zmenili profesie, 1 sa dala na štúdium ekonómie a z vyšetrovateľky je úspešná podnikateľka, druhá z gastra sa dala na štúdium psychológie a je školská psychologička. Ja som tiež zmenila kvalifikáciu a na VŠ štúdium som išla až v 24 rokoch externe. A pred 40 kou som študovala ďalšiu VŠ.
Chaoem ze ta to ako mamu mrzi ale nespravis nic. Daj mu cas. Musi nato prist sam. Mozes mu sem tam dohovorit. Pripomenut ze toto je praca na par rokov. Nech si skusi nejake zameranie ak aj chce ist na stavbu makat ale nech to robi on odborne nie len pomocnik.
Mozno si da len na chvilku pokoj. Mozno prave to ze bude medzi starsimi-oni mu povedia alebo sam pochopi ze ani toto nie je med lizat.
@maryetta ja do neho nerypem každý deň, to nemám ani v povahe a ani by si to on nenechal. Dva mesiace som s nim neriešila. Veď leto a brigáda, fajn. Ale on pokračuje ďalej...
@anonym_autor veď ma len 20 rokov, pracuje takto predpokladám len pár týždňov, nevydrží takto dlho.. najprv riešiš vzdelanie a teraz ešte aj stresujes že si nezalozi v 20tich rodinu, len preto že aktuálne pracuje na stavbe? Keď bude chcieť, priateľku si nájde.. mimochodom ja som sa s manželom spoznala cez internet, žil 200km odomna a to som chodievala aj von..
@13uzivatelka11 nestresujem, že si nezaloží rodinu, to som odpovedala na iný komentár, kde bolo, že si možno chce založiť rodinu skôr, tak maká a nechce študovať.
Ako mama ts chapem. Ma potenciál ovláda 3 jazyky. Neboj on sám po čase zisti ze sa nikam neposuva a urobi si nejakú špecializáciu. Musí ešte v tomto dospiet.
Je to jediné dieta?
@maryetta ja do neho nerypem každý deň, to nemám ani v povahe a ani by si to on nenechal. Dva mesiace som s nim neriešila. Veď leto a brigáda, fajn. Ale on pokračuje ďalej...
@anonym_autor ale netvrdim ze kazdy den. To by ta niekam poslal. Mozno v zime. V jari ked budu opat prihlasky. Ci si to nerozmylel. Alebo sa ozaj porozpravat ci tam na stavbe nezistil ze co ho viac bavi. Ako si pisala ci elektrikar. Klampiar. A podobne. Alebo kurenie. Okna... my doma sme len prerabali a vidim co vsetko jedna stavba obnasa.
Moj oco robil cely zivot na stavbach.
@anonym_autor prestaň mu vnucovať svoje predstavy. Tisíce ľudí študujú neskôr externe. Spomeniem dve kamarátky, čo išli študovať po 40 a úplne zmenili profesie, 1 sa dala na štúdium ekonómie a z vyšetrovateľky je úspešná podnikateľka, druhá z gastra sa dala na štúdium psychológie a je školská psychologička. Ja som tiež zmenila kvalifikáciu a na VŠ štúdium som išla až v 24 rokoch externe. A pred 40 kou som študovala ďalšiu VŠ.
@anonym_fb4a63 nechcem mu vnucovať predstavy, dávam mu len možnosti. Fakt na neho je chcem tlačiť, nemám to rada, ani sa s ním nerozprávam často na tú tému, ale mňa to vnútorne ničí, keď vidím, čo robí.
Ako mama ts chapem. Ma potenciál ovláda 3 jazyky. Neboj on sám po čase zisti ze sa nikam neposuva a urobi si nejakú špecializáciu. Musí ešte v tomto dospiet.
Je to jediné dieta?
@lapersefona no presne, má potenciál, ktorý nechce využiť. Ďalšie deti nie sú tak šikovné, ale budú mať remeslo v rukách.
Stve ta,ze si investovala do jeho studia jazykov a nezurocilo sa ti to,co? A preco by mal ist do zahranicia len preto,ze ty si si to vysnivala? Nie,vobec ti nejde o titul,ale v podstate ide. Tak sa zmier s tym,ze je dospely a nechce. Ked casom pride na to,ze VS potrebuje,tak si ju spravi aj tu. Ale moj kolega robi cely zivot na stavbach, okrem casu,kedy sme spolu robili a robil nieco ine,ale aj tak odisiel zase na stavbu a zaraba ako zivnostik ovela lepsie.Tvoj syn bude mat na stavbe urcite lepsiu buducnost ako by mal ako nejaky ekonom.
@anonym_autor ale netvrdim ze kazdy den. To by ta niekam poslal. Mozno v zime. V jari ked budu opat prihlasky. Ci si to nerozmylel. Alebo sa ozaj porozpravat ci tam na stavbe nezistil ze co ho viac bavi. Ako si pisala ci elektrikar. Klampiar. A podobne. Alebo kurenie. Okna... my doma sme len prerabali a vidim co vsetko jedna stavba obnasa.
Moj oco robil cely zivot na stavbach.
@maryetta ja dúfam, že v zime si sám poda prihlášky, možno trošku dospeje
Ale v konečnom dôsledku to nerieš, nekomentuj, akceptuj. Ako bude dozrievať, tak ak je chytrý, sám príde na to, že ako robotník na stavbe sa narobí. Teraz v teple je to pohoda, v zime horšie 😁.
Študovať môže začať aj o rok, dva, decká na západe majú bežne gap year, aj keď oni cestujú väčšinou, hľadajú sa, čo by chceli robiť. A mne sa to páči, máloktorý 18-19 ročný človek vie, čo chce robiť celý život.
No len sama so sebou veru.Dieta nie je tvojím dielom,ktoré vytvoris tak,ako si predstavujes.Ani cvičena opica,ktorá má robiť to,čo si zaziadas.
A prečo teda nie je klampiarom alebo murarom? Nebol náhodou ísť na gympel,ktorý ti nič do života nedá nápad jeho titulovanych rodičov? Si išla na istotu,že chlapec pôjde na vysokú a teraz si sa zobudila.No nič,nechaj ho žiť.Zjavne ma nato,aby vedel,čo v živote chce a nechce
@doriiis lebo dieťa, ktoré dokáže vstrebať tri cudzie jazyky, nedáš na ucnovku. Z logických dôvodov.
Stve ta,ze si investovala do jeho studia jazykov a nezurocilo sa ti to,co? A preco by mal ist do zahranicia len preto,ze ty si si to vysnivala? Nie,vobec ti nejde o titul,ale v podstate ide. Tak sa zmier s tym,ze je dospely a nechce. Ked casom pride na to,ze VS potrebuje,tak si ju spravi aj tu. Ale moj kolega robi cely zivot na stavbach, okrem casu,kedy sme spolu robili a robil nieco ine,ale aj tak odisiel zase na stavbu a zaraba ako zivnostik ovela lepsie.Tvoj syn bude mat na stavbe urcite lepsiu buducnost ako by mal ako nejaky ekonom.
@iwesska štve ma, že som mu dala možnosti, o ktorých sa 90% detí, ani nesnívalo a on ich zahodí. Keby nemal talent, nebol múdry a šikovný, neriešim a som rada, že vôbec niečo robí. Nejde mi o peniaze, ide mi o jeho šťastie a rozhľad, zábavu, život... teraz šťastný nie je. Je nervózny , sám a unavený. Takto si život dvasiatnika nepredstavujem.
Jako ja úplně chápu, jak se cítíš. Fakt.
Cela rodina široko daleko mame akademické vzdělání.
Clovek ma pocit, ze studiem dite “zabezpečí” do budoucna. Ale tu se nahle dostavame do filozofické roviny smyslu zivota a stesti. Protoze proc vlastně studovat a k cemu? Jaka je motivace? Co to ma prinest? Detem samotnym, nam, spolecnosti?
Tento rok mi ukázal, že jediné, na čem fakt zaleží, je, ze je moje děcko zdravé. Protože když najednou není, je ti jedno, jestli je a bude studované nebo ne. A tak ma moje jedničkářka z gymplu řezy na předloktích a nevidí smysl svého života…jsme radi, ze vstane z postele, umyje si zuby a do te skoly najednou vubec dojde.
Pokud tvuj syn dělá zodpovědně něco smysluplného, tak je to skvělé. Neválí se na gauči a nedrti hry na kompu, pracuje.
Dej mu čas, nemusí nikam spěchat, studovat může kdykoli. Nechala bych ho podílet se na “chodu” domácnosti, přispívat z platu, hradit si své “naklady a potreby”. Zivot mu ukaze, jestli mu to takto staci nebo ne.
Jsou lide, kteri potrebuji nejaky vyssi smysl pro sve konani, lide, kteri v praci vidi svuj smysl zivota, lide, kteri drou pro lepsi zivotni standart, lide, kteri jsou spokojeni s tim, co maji, nemaji potrebu dosahovat nekam vyse, vidi napln zivota nekde jinde nez v praci. U vetsiny lidi, se pak vyse zminene micha v různém pomeru. Stastny, spokojeny a naplneny zivot znamena pro kazdeho neco jineho. A my rodice musime duverovat nasim detem, ze si tu cestu ke stastnemu, naplněnému zivotu sami najdou. Udelali jste pro syna vse, co jste mohli, ted si musi proslapat svou cestu sam. Budte pobliz, kdyz si rekne o pomoc…a dokud se chova zodpovědně a neskodi sobe nebo rodine, respektujte jeho rozhodnutí.

@doriiis ale ten, kto tie siroke lakte nema, lebo nie je taka povaha, ten tu VS potrebuje, lebo bude robit sice nieco za menej penazi, ale v odbore, ktory vystuduje. Nie je pravda, ze Vs potrebuje len lekar, pravnik a este par povolani. Napr aj taku realitnu agenturu si moze otvorit niekto, kto ma VS ekonomickeho alebo pravnickeho smeru. Taktiez aj cestovna kancelaria (pokial to nie je franciza) tak potrebujes adekvatne vzdelanie ekonomickeho smeru, alebo pravo, alebo cestovny ruch. Ano, nieco vies nahradit len kurzami, ale nieco nie. Takisto napr taky geodet, ucitel, otvorit si optiku, tiez potrebujes adekvatne vzdelanie. V podstate na mnoho profesii sa vyzaduje konkretne vzdelanie. Naozaj len neodborne prace, alebo potom prace ako projektovy manazer, obchodny zastupca a pod., tak tam je jedno aku skolu skonci dany clovek, mnohokrat staci maturita.
@zuzana76 ....ten,kto široké lakte nemá,môže skončiť ako radový administratívny pracovník aj s troma titulmi.Ale to je o inom.
Veď dobre,keď VS bude potrebovať,tak si ju dorobi.V čom je problém? Mladý pracuje,vie čo chce a čo nechce,má 20 rokov max.Autorka nech nechá dieťa žiť a život si zariadi sam.