Môj syn sa cíti byť ženou: Ako to zvládnuť?
Ahojte, píšem anonymne a nie, nie som trol. Som len zničená mamina
Som sklamaná áno. Cítim sa divne. Mám syna, má 17 a minulý rok povedal, že je na chlapcov. Tiez to nebolo ľahké spravovať, ja nemám nič proti LGBT, fakt nie ale je to asi iné keď ide o vaše dieťa. No a dnes sa mi priznal, že on sa cíti ako žena a chce byť ženou a áno naďalej sa mu páčia chlapci. Bože, ja ani neviem čo chcem počuť. Musím to spravovať. Musím to nejak pochopiť. Ani neviem či som smutná či trošku sklamaná. Rozprával mi také veci, že či viem že sa všetko dá urobiť operáciou, že by bral hormóny, že by kľudne išiel aj za psychológom no on to proste cíti tak, že je žena.
Autorka, tu u vela ludi nenajdes podporu. Pre velku cast ludi je nepredstavitelne, ze by sa ich to niekedy osobne tykalo. Myslim tym, ze by ich dieta mohlo byt lgbtq+. A je teda velky rozdiel medzi teoretizovanim a prezitim rovnakej/podobnej situacie. Ako rodic lgbtq+ dietata by som o tom vedela rozpravat ;)
Za mna, je to zjavne cerstva situacia…nechajte si vsetci dostatok casu na utrasenie myslienok a potom sa v klude rozpravajte. Tranzicia sa neudeje za den, ani za mesiac, dokonca ani za rok 🙂. Je to dlhy a narocny proces. Najma v tomto nasom ‘uzasnom’ slovenskom zdravotnictve, kde momentalne lekari nemaju ziadne platne usmernenie, ako postupovat pri trans ludoch🙄. Bude to v poriadku, dieta je stale tvoje, rovnake ako doteraz, len bude asi casom inak vyzerat❤️
V žiadnom prípade by som k takým radikálnym zmenám ako je zmena pohlavia v pubertalnom veku nepristupila. Až keď prejde obdobie puberty a bude si viac ako 100 per. istý, že to chce aj urobiť.
A ako už bolo spomínané, určite je to pre teba veľmi ťažké, ale si pre syna skvelou matkou. Držím palce.
Odporúčam prečítať si aj toto, aby ste všetko neunáhlilo. Niekedy tieto deti volajú o pomoc a tranzícia nie je žiadnym riešením. Súhlasím, že treba poctivé terapie. https://www.postoj.sk/154779/pediatricka-kvoli-...
Presne, ako bolo napísané, má 17r, nech si dá čas do 25r napríklad, je mladý, čo cíti teraz môže byť o pár rokov inak.. podpor ho, ale nech s tým ešte počká…
Je na jednej strane zabavne citat, ako by ste nedovolili, ako ma dieta pockat, atd…a teda je to zaroven aj smutne. Da sa z vasich prispevkov vycitat, ze vacsina z vas ma max male deticky. V 18-19 sa vas ako rodica ziadne dieta nebude pytat, ci si moze dat tetovanie, ozrat sa pod obraz bozi, ist k psychiatrovi alebo zacat brat hormony. Dokonca bude mat volebne pravo. V tom veku sa dieta davno nesprava len podla predstav rodicov. Uprimne vam odporucam, aby ste sa na to zacali psychicky pripravovat ;) V 18 sa mozete s dietatom max rozpravat (na vychovu je neskoro) a ak ste to predtym vo vychove uplne nedokaslali, tak si nieco z tych rozhovorov dieta vezme k srdcu. Uspechom bude, ak za vami dieta pride, ze sa potrebuje o nieco poradit….
@rooskoliv presne taketo zaradenie a vnimanie sveta mam tiez ,nikdy ,by sa mi to nechcelo spisovat ,takze dakujem...ludia sa vsetkeho pocudesne boja ,sami nevedia ani preco ,ked narazime na "pokrokovejsie " temy a vobec nechapu ,ze tak ci tak sa to raz stane ...lebo s tymto zmyslanim ,sme mohli ostat na urovni amisov ,ked vsetko nove je fujfuj alebo zaseknut sa v inej dobe historie ......niektori a vyjadrili , ze homosexuali im "UZ" nevadia ..ale tipujem pred 20 timi rokmi si ani nedokazali predstavit ,ze by im raz "nevadili"
@katkazocele toto mu ozaj urcite pomoze 😂 memecka 👍 ..... len nepodarny vtip ze?
@monnci2226 Je v tom značný sarkazmus z mojej strany, to nepopieram... Ale naozaj On je sa narodil ako muž a aj raz zomrie ak muž, nech s vraví kto čo chce, toto je Pravda ktorú nik nezmení, aj keď sa postaví na hlavu alebo sa bude hádzať o zem na protest🤐
@mimka1402
Máš pravdu v tom, že to koľkím ľuďom tranzícia zachránila život a akým spôsobom po tranzícii žijú, nik nevie. Je to však z toho dôvodu, že kliniky na zmenu pohlavia nevedú evidenciu ich klientov o ich ďalšom fungovaní alebo odmietajú uverejniť štatistiky na koľko bola ich tanzícia v ich živote naozaj správna voľba a sú šťastní. Trancízia je sama o sebe veľmi nebezpečná, teenageri užívali také lieky ako delikventi (pedofili) na chemickú kastraciu, ktorá spôsobuje rakovinu a má silné vedľajšie účinky pri dlhodobom užívaní- bolesti hlavy, nádory atď. Taktiež ľudia po tranzícii nie sú schopní dosiahnuť po zmene pohlavia orgazmus, špeciálne pre ženy je sex bolestivý. Na toto všetko ti tu dám link od vierohodných zdrojov.
https://www.postoj.sk/154779/pediatricka-kvoli-...
Dokážem pochopiť, že sa niekto vníma ako opačné pohlavie. No jeho telo je zdravé. Prečo ho teda ideme liečiť hormónmi a operáciami?
@autorka napísala "Som sklamaná áno. Cítim sa divne."
- poznám veľa podobných prípadov z môjho okolia. Raz sa stalo, že rodičia takého syna dokonca z miesta bydliska utiekli - odsťahovali sa, pretože by "neprežili tú hanbu". Je to neuveriteľné, ale práve rodičia to znášajú horšie než ich deti.
- cítiš sa sklamaná, ale asi nie prekvapená. Tieto deti sú iné už hodne dlho predtým než oni samé prídu na to, že sú iné. Takže si pravdepodobne vedela, že to raz príde a mala si čas sa s tým zmieriť. Nič iné ti totiž neostáva.
- homosexualita rovnako ako heterosexualita má veľmi mnoho podôb. Niekto sa cíti ako žena, niekto sa cíti ako muž no sú v inom tele, niekto sa len prezlieka za opačné pohlavie,... až do dospievania je to veľmi nejasné. Čo viem s určitosťou je, že homosexuáli v mojom okolí sú veľmi inteligentní a vzdelaní ľudia. Viem, že na súčasnom Slovensku asi s inteligenciou neprerazia, ale mohlo by ťa to potešiť, že napriek tomu aký je, bude pravdepodobne v živote úspešný.
Čím rýchlejšie to prijmeš, tým rýchlejšie sa vám všetkým doma uľaví. 😉
@katkazocele
tvoj názor nikoho nezaujíma. a kľudne sa ty hoď o zem.
Za mňa 17-rocne decko nemá ešte ani právo voliť, nie je to dosť ani na to aby rozhodoval či je dievča alebo chlapec. Puberta je náročné obdobie, človek sa hľadá,.sama som.mala.spiluziacku ktorá v tom veku o sebe hovorila v mužskom rode a keď.mala cosi.po.dvadsiatke.preslo ju to ..rozhodne by som ho v tom nepodporovala lebo to dieťa bude zmätene ešte viac ako je
@katkami123 Vo vyspelych krajinach chemicka kastracie nie je sucastou tranzicie!
A preco ist na operaciu? Pretoze to psychicke zdravie (v pripade trans ludi sulad duse a tela) je rovnako dolezite ako fyzicke.

@rooskoliv
napísané úplne skvele👏