Ako zvládnuť depresie?

28. apr 2023

Prepáčte, toto musím naozaj anonymne. Prosím vás, zvládli ste niekto stav podobný depresii sami? Ak hej, ako? Niežeby som sa vyhýbala lekárovi a pomoci, ale čo viem, u nás v meste je čakacia doba k psychológovi a psychiatrovi aj 2-3 mesiace. A vlastne ani neviem, aký je postup. V poslednej dobe som stále viac a viac unavená a smutná, radosť si neviem takmer vôbec "udržať", dnes som som musela vziať v práci dovolenku, čo som nebola schopná do práce ani prísť. Viem, kam môže smútok a únava dôjsť a chcem tomu zabrániť, mám tri deti a tie ma potrebujú. Od manžela pomoc už nečakám, povedala som mu, ako sa cítim, ale pre neho je to nepochopiteľné a včera som si uvedomila, že to musím zvládnuť bez neho.

caroline_
28. apr 2023

Rozumiem. A nemôžeš mať tie stavy aj z neho?

lucia851
28. apr 2023

Skús si kúpiť depress v lekárni a užívať je to na výkonnej baze

autor
28. apr 2023

@caroline_ neviem, je fakt, že v poslednej dobe sa často hádame. Ale mám skôr pocit, že moje stavy u neho spôsobujú nervozitu a sme v začarovanom kolotoči.

autor
28. apr 2023

@lucia851 idem sa na to pozrieť, ďakujem. Lieky beriem naozaj výnimočne.

andrejka1974
28. apr 2023

Môj muž užíva Persen je voľne prístupný a je na prírodnej báze a vermi pomohol mu v decembri mu zomrela mama a veľmi ťažko to bral teraz je mu už lepšie,ale prvý mesiac bol veľmi tazky

mirkava
28. apr 2023

Ženy ved hlavu hore. SI uvedom že toľko ľudí prežíva horšie rany osudu, choroby, bolesti. Zvolni, oddýchni, kašli na všetko. Neupratuj, na obed špagety a mysli na seba. Držím palce, bude dobre.

lucia851
28. apr 2023

@mirkava ako sa vám všetko ľahko povie

mirkava
28. apr 2023

@lucia851 vôbec nie ľahko, pol roka bojujem s chorobou a je to ako na horskej dráhe. Nie je to koniec sveta. Sú aj horšie choroby. Ak si v produktívnom veku a si obmedzená doma niečo urobiť a na PN ako bludna ovca... ale stále s nádejou... a potom si precitam takýto príspevok, neodsudzujem v dnešnej dobe je veľa depresii a treba sa tým zaoberať.

lucia851
28. apr 2023

@mirkava ja sa liečim na ťažké depresie takže viem čo to dievča zažíva

mirkava
28. apr 2023

@lucia851 tak vám obom držím palce. Ci už fyzická alebo psychická choroba nie je to ľahké 😒

andreatytler
29. apr 2023

Pred casom som citala ze najst pomoc je nesmierne dolezite. Co rodicia, priatelia? Myslis ze niekto z nich by ta vedel pochopit. Nedus to v sebe ale zdover sa im a poziadaj o pomoc.
Zapis sa uz teraz do poradovnika aj keby to malo byt o 3 mesiace. Neda sa ti ist do ineho mesta?

autor
29. apr 2023

@andrejka1974 pozriem sa aj na ten, ďakujem.

autor
29. apr 2023

@mirkava viem, že to myslíš dobre, ale nedá mi to. Odporúčam ti nikdy nikomu nehovoriť, že sú aj horšie choroby, stavy a situácie. Pre človeka, ktorý má pocit, že je na tomto svete zbytočný a jemu a aj okoliu by bolo lepšie bez neho tieto slová vôbec nepomôžu, ba naopak. A viem, že od týchto myšlienok je len krok k tomu, aby tak človek spravil. Veľmi maličký krok, ktorý okolie nevidí.

autor
29. apr 2023

@andreatytler rodičov nemám, tých som pred pár rokmi postupne pochovala a priateľov? Vlastne ani tých. Mám kamarátky, to hej, ale žeby som im verila natoľko, aby som im dôverovala na takejto úrovni nie. Po mojich skúsenostiach už nie. A pomoc potrebovať budem, bojím sa, že to sama nedám, ale aj tu mám zlé skúsenosti. Ďakujem ti za tvoje slová. Neviem ako a prečo, ale cítim z nich pochopenie a snahu pomôcť.

mirkava
29. apr 2023

Skôr si myslím, že človeku pomôže keď vie ze na svete nie je sám co ma problém

luccija
29. apr 2023

Hľadaj psychiatra, psychológa niekedy už pozitívne myslenie a bylinky z lekárne nepomozu

tiika
29. apr 2023

Skús sa obrátiť na linku dôvery Nezábudka, prip. pozri Ligu za duševne zdravie, tam nemusíš čakať. Inak mi pomohla viera, že sa to všetko zlepší, nádej, že tento stav nebude trvať vecne nech je akokoľvek ťažký. Potom som sa snažila vsimat si cez deň aj malé nepatrne chvíľky, keď som sa cítila dobre, či už to bola nejaká hudba, kniha, obľúbený seriál, rozhovor s nejakou kamoskou, vyjsť z von na vzduch, byt viac na slnku.. a toto vyhľadávať. Dosť mi pomohla joga (dala ma do rovnováhy a pokoja). No a take tie temne myšlienky sa snazit ignorovať, aj keď je to ťažké, netreba im venovať pozornosť, skôr ich je dôležité umlčať, nič neriešiť, nerozoberať, nerobiť si scenáre, vždy ich stopnúť, keď si človek uvedomí, že na neho prídu. Tie myšlienky nie sú skutočná realita, je to niečo, čo produkuje nasa myseľ, no pokial procesy v mozgu nefungujú tak ako majú, pretože hormóny (serotonín, dopamin..) nie sú v rovnováhe, tak môže byt nase myslenie viac depresívne.

ivangeline
29. apr 2023

Chapavi ludia (priatelia),pobyt von,fyzicka aktivita (sport), vyvazena strava,dostatok tekutin,D,magnezium a u mna zelezo.. ;D a dobry spanok pred 22.

andreatytler
29. apr 2023

No to je skutocne smutne s rodicmi. Uprimnu sustrast. Skus sa zdoverit aspon jednej kamoske. Nikdy nevies ci ona alebo niekto z jej rodiny nepresli niecim takym. Ludia o tom nehovoria. Hladaj odbornu pomoc, lebo ak je to skutocne depresia neviem ci sa z toho da vyliecit len pobytom na cerstvom vzduchu a spankom a tak. Urcite to nie je na skodu, ale tam je vyslovene choroba tela, kedy nemas dostatok urcitej latky a tak mozog nefunguje ako by mal. Vsetko sa ti zacne na seba nabalovat. Napriklad to ako sa ti nedalo ist do prace. Takych dni moze pribudat a moze to skoncit tak ze ta prepustia. To tvoju depresiu zvysi a tak vsetko so vsetkym to pojde dolu vodou. Treba to riesit v zaciatku. Velmi intenzivne hladat a nenechat sa odradit neuspechmi. Clovek, aj ked vola do nejakeho krizoveho centra alebo na linku dovery, moze natrafit na niekoho kto mu nesedi a vzda to, ale treba skusit znovu a znovu. Pomoc ti nepride ak ju nebudes intenzivne hladat. Chod za svojim obvodnym lekarom a poziadaj jeho o pomoc, urcite maju rozne kontakty na organizacie.

denisaaairdacova
19. nov 2023

@lucia851 prosím vás aké máte príznaky ďakujem

lucia851
19. nov 2023

@denisaaairdacova teraz už žiadne lieky mi pomohli ale bolo mi stále do plaču,bola som veľmi smutná,nič sa mi nechcelo ani vstať z postele

denisaaairdacova
19. nov 2023

@lucia851 prosím vás a niečo vás aj bolelo?

lucia851
20. nov 2023

@denisaaairdacova hlava a chrbát

denisaaairdacova
20. nov 2023

@lucia851 ďakujem pekne

lucia851
20. nov 2023

@denisaaairdacova berieš antidepresíva?

denisaaairdacova
20. nov 2023
lucia851
20. nov 2023

@denisaaairdacova tak choď k psychiatroci

denisaaairdacova
20. nov 2023

@lucia851 pokúsim sa

renatagabrisova
18. apr 2024

Je to strašné ak ti nikto nievie pomôcť to preživam sama aj ja

renatagabrisova
18. apr 2024

@lucia851 nieberem visadili mi ako som zistila že som tehotná