icon

Moja 13 ročná dcéra vymýšľa, že patrí do LGBT

eva_krenjugova
19. feb 2022

Nedávno mi moja 13 ročná dcéra povedala, že patrí do “LGBT komunity”. Vraj je “bisexualna”.. príde mi, že na takéto rozhodnutie je ešte primlada a iba vymýšľa a vyžaduje si pozornosť. Neviem čo s ňou mám robiť, nejaké rady?

anaj_janka
23. feb 2022

@cairka pýcha je neposluchat Božie slovo (nie moje) a búriť sa svojim pohľadom na jasne Božie láskavé nariadenia. Tak kto stojí stojí na stolci Boha,nie si to práveže ty?....ja len citujem,čo povedal a tebe sa to nepáči a za to ja nemôžem.
Ľahko je niekoho poslať do stredoveku,kto neštudoval históriu ale pravdaže všetko vie hneď rozsudit,lebo dnešná televízia aj noviny povedali.
Naozaj si študovala stredovek, prečo papezstvo...aký je rozdiel medzi katolíkom a kresťanom,,to je zásadná otázka,lebo história kresťanstva nie je katolícka história, kto bol zodpovedný za hrozné kriziacke výpravy, o čom bola reformacia, hus, Čierna hora,čo kázal Ján Amos Komenský,Jaromír Pražský, ich životy a ďalší, čo sa dialo valdenskym kresťanom,koľkí kresťania teraz počas komunizmu zomrelo vo väzení. Človeka robí človekom charakter. Ako si povedala,si ateistkou. Teším sa,že každý bôl,každá nezrovnalost, ublíženie raz bude zjavene a ukázané,kto koho upaloval. Prajem ti všetko dobré,pa

adam_anonym
15. mar 2022

@eva_krenjugova Netreba ju odsudzovať môže aj nemusi

imjustjudgingu
25. mar 2022

@eva_krenjugova presne kvoli takym rodicom sa deti boja rozpravat o svojich problemoch. jasne, mozno je to len kvoli tomu ze to videla v telke alebo u kamaratov, ale neodsudzovala by som jej nazor ako "vymyslanie". je este mlada, ano, ale napriklad ja som vedela ze nie som hetero uz ked som mala asi 11, treba ju len uistit ze ju budete mat stale radi, uvidite ako sa to vyvinie.

jasminka122
8. máj 2022

@eva_krenjugova Nevymysla. “Deti” v si v tomto veku zacinaju uvedomovat svoju sexualitu. Podpor ju co najviac a daj jej pocit, ze ju lubis taku aka je.

liv7
23. sep 2022

Mam podobnu situaciu. 14 rocna dcera sa radi do LGBT komunity. Zacalo to v 12tich ked si prvy krat ostrihala vlasy, o rok opat a dokonca z nej vypadlo ze sa citi na chlapca. Vraj to riesi v hlave od 10 rokov od kedy spoznala spoluziacku lesbicku. Pokracuje to tym ze si kupila tzv. Frog klobuk, prefarbila vlasy na fialovo, furt ma na sebe nieco duhove atd. Ti co su zainteresovani vedia co zo znamena, ze su to vsetko znaky LGBT. Chodili sme s nou k psychologovi, tvrdil to co tu jz pisane je, treba ju podporovat atd. Myslim ze je to u nej len vystrelok, sucasny trend, byt zaujimavou ale obavy mam aby ju toto hnutie nepohltilo. Myslim nieco take ako ked sa niekto dostane do sekty. Nikdy my nevadili gay&lesbicky ale zacinam byt dost nervozna ako je vsade tato komunita tlacena a prezentovana ako je spravne byt tolerantny a ze kazdy si moze robit co chce. Nema to dobry vplyv na deti.

cairka
23. sep 2022

@liv7 , áno hovorí sa o tom veľa. Konečne. Áno, stáva sa, že dieťa, ktoré sa len hľadá, sa identifikuje a časom sa ukáže, že nie je členom LGBT komunity. To je v poriadku. Podstatné je, že deti, ktoré sú naozaj LGBT, majú priestor dať coming out. Z našej skúsenosti - frog klobúk, ani fialové vlasy z nikoho člena LGBT nerobí, Len vy doma viete, aké má správanie, ako dáva najavo to svoje "chlapectvo". Ak celé detstvo kočíkovala bábiky, hrala sa na maminku, šminkovala sa a vyhľadávala len ružové a trblietkavé oblečenie, (zdôrazňujem ale , že vyhľadávala, nie nosila, lebo iné v skrini nemala), tak asi máš pravdu. Ak celé detstvo bola divoká, nosila zásadne tepláky, na Vianoce chcela pušku, auto na diaľkové ovládanie a všetko dievčenské ako sponky, bábiky, detské maľovátka leteli rovno do poličky a po čase do koša nepoužité.... lietala len s chlapcami - za loptou, parkour, skate, BMX ....(takto to bolo aspoň u nás) , tak treba zvažovať všetky možnosti. Ešte jedna vec. Deti, ktoré naozaj sú transrodové , sa neukazujú, naopak. Chcú zapadnúť, chcú pôsobiť ako to pohlavie, ktorým sa cítia, chcú byť brané tak, ako sa cítia. A naozaj - pozitívnej pozornosti si užijú sakra málo na to, aby to robili len preto, aby získali pozornosť a boli zaujímaví.

beatrixx1525
23. sep 2022

Kamarát si v 13tich uvedomil že je gay a čuduj sa svete, nevyrastol z toho. Teraz má 27 a priateľa. V tomto veku si to už deti do určitej miery uvedomujú, samozrejme sexualita ešte nie je vyhranená úplne ale dieťa ju už vníma. Veď si zober aká si bola ty v 13tich, už sa ti určite páčili chlapci minimálne v rovine že "jeeej ten je zlatý, ten tak pekne vyzerá, chcem sa s ním držať za ruku" a podobne. Hoci sexuálne si nad tým možno neuvažovala ale už si dokázala vnímať ak sa ti niekto páči. Tak isto to dokáže možno dcéra vnímať u dievčat, možno že aj nie. Povedať že to robí "len pre pozornosť" zas hovorí niečo o tebe, vo mne to napríklad vzbudzuje pocit že dieťaťu sa nedostáva dostatok pozornosti resp. sa dostáva pozornosť v zlej forme ak potrebuje až takýto povedzme extrémny/kontroverzný spôsob ako si pozornosť vynútiť. Nechaj ju tak, nemusíš ju vyslovene podporovať v tej sexuálnej zložke záležitosti ale určite by som dcére na tvojom mieste dala priestor prejaviť sa a nezabudnúť dieťaťu ukázať že doma má zázemie a že ju prijímaš. Ono vždy je lepšie mať LGBT dieťa ako mŕtve dieťa (čo sa bohužiaľ stáva dosť často ako následok neprijatia spoločnosťou a nezvládnutia pretlaku emócií)

kvetka22
23. sep 2022

@cairka môžem otázku? Ak dobre chápem, máš dcéru, čo sa cíti ako chlapec? U nás je to tiež tak. Ale teda neprebiehalo to ako u vás. Naša sa hrala aj s bábikami, s pony, ale aj s autami. Po vonku behala a stále beha s kamoškami 🙂 jedna z nich, neter, je lesba, ďalšia je bi 🙂 inak súhlasím, že je super, že sa o tom toľko rozpráva, že ľudia postupne sú tolerantnejsi, aj keď ja si myslím, že je úplne jedno kto je aké pohlavie, a kto sa komu paci 🙂 mne nevadí pohľad na ženy, alebo mužov keď sa vonku držia za ruky atď. Rovnako ako hetero páry 🙂
Ako to doma zvládáte? Všimla si si niečo aj skôr? My chodíme psychologicke a boli sme aj u psychiatra, ten mi napríklad vravel, že zvyčajne transrodove dieťa už od mala je zzite s tým pohlavím, na aké sa cíti, že od mala chlapec tvrdí, že nie je chlapec a naopak. Ale že môžu byť prípady ako u nás, že sa dieťa takto identifikuje až nástupom puberty.

cairka
23. sep 2022

@kvetka22 , áno, mám syna, ktorý sa narodil do dievčenského tela. Akože nenapadlo ma to, ale od mala sa správal hodne chlapčensky. S dievčatami si moc nemal čo povedať. Takže nie, nevedela som,ale keď to on pomenoval, tak to dávalo zmysel. Napriek tomu mi trvalo 2 roky to prijať . Potom urobil coming out v škole a potreboval bezpečie a ochranu a došlo mi definitívne, že to nie je len obdobie. Ako dieťa to nepomenoval, ale nikdy ani nemusel, pretože som nikdy neuznávala prístup " ale toto dievčatá nerobia/ nenosia" . Ale teda spomínam si , že keď v predškolskej uciteľka trvala na tom, že bude hrať na besiedke Snehulienku, tak strašne nechcel(a) . V tej dobe strašne žiarlil na menšiu, takže sme to pripísali tomu, že preto " vymýšľa" .

katka700
23. sep 2022

@thoughtfulweirdo youtuberka Karolína Zebrowska mala krásne video (škoda že ho neviem nájsť) kde ukazovala obrazy - historické maľby ľudí ale zakrývala tváre a odberatelia/diváci mali uhádnuť či je na obraze muž alebo žena. Móda bola počas histórie viac unisex než si myslíme. Oblečenie Panny Márie a Jozefa ako sú väčšinou vyobrazení sa tiež nejako veľmi neodlišuje. Keby som ho videla na vešiaku tak či patrí do dámskeho alebo pánskeho oddelenia tipnem jedine podľa veľkosti (ženy vraj kedysi boli až o tretinu menšie než muži).

katka700
23. sep 2022

@eva_krenjugova To že dcéru priťahujú dievčatá je v tomto veku normálne. Predstav si že si pubertiacka. S kým budeš radšej tráviť čas, s dievčatami s ktorými si rozumieš alebo s nevychovanymi chalanmi ktorý pľúju ako keby mali slintavku a vrchol zábavy pre nich predstavuje grganie a hlasné prdy? Skúsila by som sa s ňou porozprávať, vysvetliť že keď sa jej páčia dievčatá neznamená to že je automaticky bi. Hlavne nech má u teba oporu a nech vie že či bude o 5-10 rokov bi, lesba, hetero alebo niečo iné stále ju budeš mať rada.

mikadooo
23. sep 2022

@eva_krenjugova nič 🤷 povedz jej ok, ľúbim ťa takú aká si. A nechať to tak... Nie je to jedno, či je alebo nie je bi? Pre mňa to nie je dôvod niečo jej "hovoriť". Akurát tak, aby si dala pozor na zlých ľudí, ktorí považujú všetko mimo škatuľky za zlé a skazené.

lujza123
24. sep 2022

@liv7 neboj nepohlti ju to, teda nepohlti ju to navždy. Si všimni kto je na takom pride - samé decka. Proste je to pre nich dôležité, niekam patriť. V tomto veku pubertaci veľmi citlivo vnímajú naladenie spoločnosti voči nim takže celé LGBTi hnutie aj so symbolmi im dáva pocit určitej spolupatričnosti, pocit ze niekam patria, niekto ich chápe. Tak ako si nejaký pubertak kúpi tričko obľúbenej kapely, youtubera tak isto potrebuje takéto LGBTi dieťa nejako verejné demonštrovať kým je.
Neboj, v dospelosti žiadne dúhové blbosti nosiť nebude.
O väčšine dospelých LGBTi ľuďoch ani netušíš ze sú, kľudne to môže byť sused, kolegyňa, sesternica.... Proste na nerozoznanie od bežnej populacie

nikyball
24. sep 2022

Tipnem si, že má Instagram. Teraz sú všetci bi, pripadá si tak aj ona. Pridá pár fotiek s frajerkou, bude si pripadať ,že je in ale neboj je to len obdobie, keď sa záľubi , zas bude hetero. Je to len taká poza, teraz medzi mladymi

liv7
24. sep 2022

Trosku ste ma vsetky ukludnili. Ono, aby som to upresnila som jej nevlastna mama, dievca je z rozvedenej rodiny od necelych 2 rokov, ja ju poznam od 6 rokov. Vzdy bola princezna o to tazsie to berieme. Ked ju babka zobrala po roznych zamkoch vsade si vzdy obliekla kostymi princezien. Vsetka pozornost z oboch stran ci uz z nasej alebo zo strany mamy, tety bola na nu. Do 10 rokov bola jedine dieta, vnuca … Potom sa nam s muzom narodilo dieta, onedlho jej mame aj mojej svagrinej. Dlho si priala surodenca ale ked boli v rodine zrazu 3 babetka nadsenie zjavne opadlo. Dalsia vec, ze vacsinu casu je s mamou svojou, tak to bolo od rozvodu, muz si vzedy sam netrufol na striedavu starostlivost. Takze len vikendy ju mal. Jej mama sa teraz znova opatovne rozviedla, lahke to nema. Navyse ju nechava nonstop na telefone (tik tok a podobne), sama v izbe. Nema zaujmy, nic ju nebavi. Skola ju nebavi. Doma robit nic nemusi,,ked je u nas, snazime sa ju zapojit do domacich prac, vymyslat program aby nebols furt na telefone ale nepaci sa jej to. A jej mama ju v tom podporuje, co ms za nasledok ze k nam v poslednej dobe nechce chodit lebo sa jej nepaci ze sa ju snazime vychovavat a ano muz s nou riesi to Lgbt z casu na cas a nesuhlasi s tym. O to viac sa bojim kedze vidite ze problem je ovela sirsi ze ju pohlti takato komunita.

mondolina
24. sep 2022

@liv7
sám si pred tým netrúfol vychovávať a teraz chce.
s čím vlastne nesúhlasí čo sa týka lgbt? veď to nie je sekta.
dievča je v takom veku...vyrastie z toho a možno ani nie.

cairka
25. sep 2022

@liv7 , ako ju môže komunita pohltiť,ak to tak ona necíti? Ak je to fáza, obdobie, čas ukáže. Hlavne netreba pred ňou riešiť, že sa mi to nepáči. Uvedomte si, že ak to fáza nie je, tak jej takými hláškami neskutočne ubližujete. Áno, môze sa o týždeň zaláskovať do nového spolužiaka a všetci si vydýchnete. A môže sa o týždeň zaláskovať do novej spolužiačky a vy všetci musíte byť v tej dobe pripravení povedať " Jéj, je super ťa vidieť šťastnú".

anastazia333
8. apr 2024

@anaj_janka c9 co ma s tým pohlavie a ženskosť? Je to cele.o láske nie o pohlaví... s fanatickymi rečami môžte ísť do kostola alebo doma riešiť túto k tejto debate to zmysel nemá...

anastazia333
8. apr 2024

@bikarbona hmm je síce v puberte ale ako aj iné tu písali deti si to.uvedomia aj v 6 -7 roku života pretože vtedy si.uvedomuje dieťa kto.samo je vníma seba ako.osobu ja atď.. A hlavne si to človek NEvybera ale rodí sa s tým ale beriem môže ísť o pubertalne výkyvy a trend žiaľ je to smutné a dehonestujuce voči kusom ktorý fakt sú lgbt a zbytočne sú viac bráni ako trend a úchylka

anastazia333
8. apr 2024

@zmrzlinka2021 ale áno je

anastazia333
8. apr 2024

@nwnw nepreháňajte zas .. je to dehonestujuce ... áno hľadá sa možno chce byt trendy a možno je fakt bi uvidí sa časom

anastazia333
8. apr 2024

@annamarin plne súhlasím a nechápem prečo v biblii tak moc je písané o sexuálnom vzťahu stále je to láska ako.taka ... aj keď nemyslím si ze je to doveryhodna kniha ved je stara ako svet a mnohokrát.prelozena určite mnoho vecí žiaľ je už zmenených...

@anaj_janka je to príručka pravda len ci skôr nie je viac cesta k smútku ako k šťastiu nepríde mi ze Boh dal slobodnú vôľu keď dal aj toľko podmienok... vôbec mi to nepríde ako ze chce nás mat takých aby sme boli šťastní ale dá veľmi veľa podmienok ...

ibatanecnica
8. apr 2024

puberta, povedala by som jej, nech s vyhláseniami ešte počká a uvidí, keď bude staršia. a že nech to potom bude akokoľvek, budete rešpektovať jej rozhodnutie

anastazia333
8. apr 2024

@anaj_janka hrozne sa mi tak akurát číta ako v tak malom úseku z tak obrovskej knihy dokáže byť nenávisti a príkazov... Smutné ako vás ten fanatizmus dostal a racionálna stránka ubúda a život je nastavený na knihu mnohoktat preložené ktorá má dosť ďaleko od reality

anaj_janka
8. apr 2024

@anastazia333
Nerozumiem,keď ty svojim milým povieš,že sa mýlia - tak ich nenávidíš? Nie je to práve naopak. Ľahšie je byť ticho a mať "pokoj" ako povedať pravdu. Lenze potom človek môže hľadať správne riesenie, lebo jednoducho pochopil, že niekde sa mylil, nesprávne uvažoval. Ja tomuto vravím pravá láska.....niekedy človek musí mlčať,ale inokedy povedať veci tak ako sú.
povedz mi, čo je pre teba základným meradlom spravodlivosti. Pocity? Podľa čoho sudis čo je nenavist a čo je pravda?
Pravda Božieho slova je ťažká - človek zhresili - to znamená,žecsa mýli, avsak Kristus miluje človeka,je živý a on jediný má moc zachrániť človeka....nie prekryť problém, ale vyriešiť. Pa.

em4life
8. apr 2024

@eva_krenjugova Spolužiačka o svojej homosexuálnej orientácii vedela od svojich 8 rokov . Bolo to viac ako 20 rokov dozadu, takže sa to nedá zvaliť na módu. V 13tich je možné, že o tom premýšľa. Ak Vám to spomenula, tak je to prejav dôvery a treba si to vážiť. Určite by som jej nehovorila, že je to blbosť, pretože Vám prestane veriť.

anastazia333
9. apr 2024

@anaj_janka nerozumiete mnoho veciam ,len tu šírite strach a fanaticke hlúposti ,snáď sa jedného dňa spamätate a nájdete č sebe toleranciu a budete žiť v tomto storočí úprimne vám to prajem toto s boziou láskou nemá nič spoločné

tiezjedna
9. apr 2024

@cairka my máme veľmi dobrých známych, kde takýto coming out prišiel veľmi neskoro. Až keď už bola svadba, rodina a deti v pomerne kritickom veku... Asi ti nemusím hovoriť aké zemetrasenie z toho bolo. Šok. Kríza neskutočných rozmerov, pochopiteľne. Odvtedy uplynulo 10 rokov, zmena pohlavia konečne komplet. Ale čo je až neuveriteľné, tá rodina stále existuje. Akurát z manžela je dnes registrovaná partnerka (kvôli idiotskej a zachladenej legislatíve), ale napriek všetkému sú spolu. Preto je len dobre, že dnes - hoci to prijatie inakosti stále nie je a podľa mňa nikdy nebude úplne ok - je miera tolerancie úplne inde, ako kedysi. Aj keď to tí naši známi ustáli a sú spolu, dnes už dokonca ako "babičky" (majú vnučku), tak keby mala "Alenka" možnosť povedať pravdu skôr a vedela, že sa nestretne s absolútnym odsúdením, tak by rodinu možno nikdy nezakladala, neprešli by si nikto z nich tým peklom... Osobne nemám proti lgbt aboslútne nič, nikoho nesúdim. Beriem to ako normálnu vec, i keď mi stále príde prirodzenejšie vidieť sa držať za ruky muža a ženu, než dve ženy alebo dvoch mužov. Ale to je asi ok, keďže sme v tom celý život vyrastali a klavírovali do nás, že len "takto" je to správne. Nie je. Správe je rešpektovať lásku jedného človeka voči druhému bez ohľadu na pohlavie✌

nika523
9. apr 2024

@anastazia333 často sa títo fanatici odvolávajú na Boha a božiu lásku ale sú len netolerantní, zaslepení a zlí, nevedia pochopiť že niekto môže byť aj iný ako oni, majú svoje pravidlá a nič iné neprijímajú. Ľudia sú rôzni a tak je to ok, nemôžme byť všetci rovnakí, takže mne nevadia ani ináč orientovaní ani nijak iní ľudia ako sim ja, každý nech si žije ako chce a ako vie ak tým nikomu neubližuje