Moja mama ma nechce pustiť na dovolenku s priateľom
Ahojte, mam 17 rokov a chcela by som ist s priatelom a jeho rodicmi na dovolenku do Španielska, ale moja mama je proti a nechce ma pustit lebo sa boji ze nieco vyvedieme. Obaja sme rozumny, samostatny a nerobime blbosti a rozhodne by sme nechceli dieta v tak mladom veku a navyse ideme s jeho rodicmi nebudeme tam sami. Ani k nemu prespat ma nechce pustit aj ked jeho rodicia su doma a nic by sme nerobili proste nie. Aky na to mate nazor vy?
@lunaxx ja som bola s priateľom v 17tich sama v Bulharsku bez rodičov, naši s tým nemali problém, skor na diskotéku som nemohla ist 😀ale toto im nevadilo, pustili ma, nic sa nestalo, vedela som že keby niečo vyvediem a prestanú mi dôverovať tak je po všetkom...ešte mi ju aj zaplatili❤️ inak...jedna z naj dovoleniek to bola👌 nasi ale 100% verili aj mne aj chalnovi s ktorym som tam bola, on mal 22 vtedy...na druhej strane.... v tom veku som mala tristo iných veci zakázaných....chaty, diskotéky, to som len tíško zavidela ostatným 😃
@lunaxx možno skus radšej začať dovolenkou v rámci Slovenska. Choďte na nejaký predĺžený víkend ci wellness.
Nepises tu, aký máš vzťah s mamkou, len ze ta nechce pustiť. Tak si získaj jej dôveru a mas.
A k tomu tvojmu textu, ze: Obaja sme rozumny, samostatny a nerobime blbosti a rozhodne by sme nechceli dieta v tak mladom veku a navyse ideme s jeho rodicmi nebudeme tam sami.... si myslíš, ze deti majú iba nerozumni a nesamostatni ľudia? Aj tu je koľko príspevkov od žien, čo už deti majú, ze pomoc, som tehotná ale však dávali sme si pozor. Jediná 100% ochrana je totižto nesexovat 😁
@lunaxx ja chapem aj teba, aj tvoju mamu. Presne v tom veku ma nasi nepustili s kamaratkami - len baby- na chatu - slo o 3 dni. Doteraz to sice beriem ako krivdu, lebo tiez som bola slusna, moje kamaratku tiez... Ale.. ako mama uz viem pochopit aj ich. Priznam sa, asi by som mala problem.. este na Slovensku, ok, len zahranicie..predsa je to daleko, stale su oni tvoji zakonni zastupci...
@veronicka1901 píšeš "lunaxx Mozno Mama chce, aby si si aspon dokoncila strednu skolu, myslim, ze jej strach je opravneny. Naozaj, ochrana nie je na 100 %."
Keď pôjde prvý krát na dovolenku, tak tú školu nedokončí?
@tilly Pozri, ja som tiez v 17 cestovala sama autobusom do UK za sestrou, takisto som si musela ist sama vybavit osobne viza do Bratislavy predtym, cestovala som sama nocnym vlakom, musela som si poradit, nebolo ziadne GPS nic. Moji rodicia to neriesili. Lenze, isla som za sestrou, nie frajerom. Takisto viem, ze moje dcery sa vo svete nestratia, lebo vsetky ucime jazyky. Avsak, neviem, ci by som bola nadsena, keby isli v 17 na dovolenku s priatelom, nejde len o tu telesnu stranku veci. Jej mama sa o nu boji, nechce, aby isla, mozno si pozna dceru lepsie ako my a asi vie, preco ju nechce pustit. Mame tu len jeden pohlad. Jej mama ma na to pravo. Keby bola dospela, nepoviem. Co ked sa jej nieco stane? Napriklad uraz, kto bude za nu zodpovedny?
Len na margo toho, že ženy tu z nejakého dôvodu robia zo 17 ročných mladých ľudí nevyzreté hlúpe deti - moja mama sa v 17tich vydávala napríklad. Prastará mama v 16. Akože áno, doba sa zmenila, ale zase sa tváriť, že 17 roční ľudia sú na úrovni škôlkárov je trošku cez podľa mňa. O pár mesiacov bude dospelá, zodpovedná sama za seba a aj tak si urobí po svojom, či ju teraz mama bude buzerovať alebo nie.
Naša 17-tka minuly rok cestovala Praha, Vieden, Budapešť, Taliansko, Slovinsko. Bez nás. S priateľom, pripadne jeho mamou.
Splnomocnenie pre určenie zákonného zástupcu a ide.
U nás to bolo inak (možno zvláštne) - s ňou a s chalanom dohoda, že sa jej “nedotkne” pred jej 18.
Dodržané.
Ale zas ona mi povie úplne všetko bez zábran 🙂
@lunaxx ak si problémová- chodíš domov neskoro, meškáš alebo prichadzas občas domov aj pod vplyvom alkoholu to by som sa jej rozhodnutiu nedivila 😁 ale ak nie si takto konfliktná a s frajerovou rodinou sa poznajú aj tvoj rodicia ozaj nechápem prečo ta tak veľmi pustiť nechce, a to som aj ja sama rodic 😄 nemozme oredsa nase deti tak velmi obmedzovat....ja sama som mala takú striktnú mamu a vo vzťahu medzi matkou a dcérou to nerobí dobrotu. Si už dosť veľká a rozumná predpokladám. Skus sa s nou v kľude porozprávať, daj jej na javo ze si zodpovedná za svoje činy a ze sa nemusí báť a keby mala veľa argumentov nuž povedz jej ze spat spolu viete aj inde a inokedy nie len na dovolenke 🤣 to mi pripomenulo príhodu s kamoškou, ktorej rodicia si mysleli a reálne tomu aj verili ze v jej 19tich rokoch ešte s nikým nespala (aj napriek tomu ze mala frajera) pretože bola tučná a oni verili ze sa hanbi za svoje telo preto som nikým nespi 😅 ja neviem, niektorí rodicia sú z iného sveta...
Asi svoju mamu pochopis,ak raz budes na jej mieste, ma ta rada, boji sa o teba a dovoleniek este budes mat dost
@1ryba moja mama napríklad zrejme prejazdila svet viac ako ty a určite viac ako napríklad ja, čo nerada cestujem a nenávidím lietanie. Takže rozprávaš o niečom o čom nemáš šajnu. Sama si si povedala, že stať sa to môže aj s rodičmi. Nešla by tam sama, ale bola by pod dozorom dvoch dospelých ľudí, s ktorými si je aj zrejme celkom blízka, keďže s priateľom sú spolu už dosť dlho. Ak je dievča zodpovedné a samostatné (čo zjavne je), tak je absolútne scestné sa k nej chovať ako ku škôlkárke. To je celé.
Mas 17, je doba aka je, nie si dospela.. k vycestovaniu budes najskor potrebovať este aj nejake dokumenty potvrdené rodicmi. Vobec to nemusi byt, ze mama sa boji otehotnenia, nie je vcerajsia, vie si to porátať.. ale je to cudzina, stat sa moze čokoľvek.. aj s osetrenim moze nastat problem
https://akademiapoistovnictva.sk/do-zahranicia-...
@1ryba moja mama napríklad zrejme prejazdila svet viac ako ty a určite viac ako napríklad ja, čo nerada cestujem a nenávidím lietanie. Takže rozprávaš o niečom o čom nemáš šajnu. Sama si si povedala, že stať sa to môže aj s rodičmi. Nešla by tam sama, ale bola by pod dozorom dvoch dospelých ľudí, s ktorými si je aj zrejme celkom blízka, keďže s priateľom sú spolu už dosť dlho. Ak je dievča zodpovedné a samostatné (čo zjavne je), tak je absolútne scestné sa k nej chovať ako ku škôlkárke. To je celé.
@weleda123 aj moja mama sa vydavala v 17 a byvam v zahranici cez 25 rokov a ani raz nevie sama ku mne trafit (a ani moj surodenec a aj otec stresuje, co ma co to najazdene napriec europou)- a lala, byvam tuto za rohom v nemecku🫣🫣🫣
Ako to myslis, ze ta ani v 18 nepusti? Po 18 je to obmedzovanie osobnej slobody.
Ked som si precitala vsetky tvoje reakcie napadlo ma, mozno by si mala uz planovat samostatnost. U mna to bola priorita.
Aj moja mama sa vydavala v 17, ale nie preto, ze by chcela, ale musela :D. Ale vybrala si dobre nastastie 🙂.
@1ryba to sa len robíš hlúpa, však? Vydajom život nekončí. Aspoň teda v normálnom vzťahu nie. Takže, nie, nesedela pri peci, ako si to ty napísala, ale cestovala a užívala si život aj vydatá. S tebou nemá zmysel absolútne diskutovať lebo väčšina tvojich príspevkov tu sú zväčša len hejty čo si všímam
@lunaxx a ešte par poznámok k tomu, čo ti tu píšu, aby si v 18tich bola akoze samostatná a môžeš si potom robit co chceš. Samostatná znamená, že si budeš zarábať sama na seba, nie ze rodicia ti budu platiť tvoj život a ty sa budeš hrať velice na dospelú a nezávislú, ale za ich peniaze. Lebo mnoho mladých si takto "myli" pojmy s dojmami, ako sa hovorí.
@lunaxx suhlasim s tvojou mamou
@sweaaa do nebezpečnej krajiny by som asi nepustila, ale Kórea je v pohode aj keď teda boli blízko hraníc so severnou Kóreou, to nebolo moc príjemné, ale južná je civilizovana, čistá, organizovaná
@sidicek ale aké dobré bolo bez mobilov. Žiadna kontrola, vypisovačky
@lunaxx na vsetko mas cas. Jasne, laka ta to, ale skus pockat, ked budes trosku starsia. Respektuj svoju mamu, ma toho odzite viac.
@janababana no táto mama zrejme odzite nemá skoro nic , ved ani dovolenky neuznáva, chuda dievča, ešte aj ked by mohla ísť s inou rodinou, tak jej to zakáže
@1ryba nie, moja zlatá, to bolo na margo toho, že voľakedy sa 16-17 roční ľudia už brali ako dospelí a svojprávni, zatiaľ čo v dnešnej urýchlenej dobe, kedy reálne ľudia dospievajú rýchlejšie, sú iné vymoženosti toho, ako môže rodič ostať v kontakte s dieťaťom, aj pokiaľ je na opačnej strane sveta, tak sa tu zrazu tvárime, že 17 ročná je na úrovni 5 ročného decka. A potom tu čítame témy, ako 30 roční ľudia bývajú v detskej izbe a nedokážu sa o seba postarať. Však bodaj by, keď si ich mamička drží pri sukničke do 25ky a potom by chcela zázraky na počkanie. Adios.
@vevesh preboha veď normálne chodia 15 ročné "deti" na ročné výmenné pobyty do USA, od 11tich sme chodili na školské zájazdy po Európe, deti čo závodne športujú na preteky, na sústredenia po celej Európe, to keby to malo všade tak fungovať, že do 18tky deti len tu za hranice, max do Rakúska, aby tam rodičia vedeli rýchlo prísť keby sa nedajbože niečo stalo... Veď aký je to rozdiel, či o operácií rozhodne učiteľka, tréner alebo priateľov rodič? Za mňa žiaden.
@amelie22 tak suhlas s operáciou nemôže podpísať tréner ani učiteľka, ale to sú také extrémy preboha ,hneď myslieť na najhoršie keď sa väčšinou nič také nedeje.
@lunaxx nezostáva ti nič iné, iba rešpektovať čo povie tvoja mamina, či sa ti to páči, al. nie. my ti tu môžeme kadečo písať, len sa na ňu nezačni hnevať pls., mám dcéru presne v tvojom veku / čo chvíľa / popravde? ani ja by som ju nepustila, ale ja som strašne bojazlivý človek, tu nejde o to, či otehotnieš .... veď sex môžete robiť kdekoľvek. Nejde tu o to, či ti dôveruje. Viem isto, že ti v tom verí. Ja si myslím, že mamina sa toho bojí, že sa ti môže niečo stať cestou, tam, naspäť, a to by nezniesla. Maminy sú už také, do konca svojho života sa budú strachovať o svoje deti.
Viem, nie je to v poriadku. Najlepšie je nemyslieť na to. / čo sa môže stať keby, keby.... /
Máš ešte celý život pred sebou, nič ti neutečie - neboj.
@amelie22 tak suhlas s operáciou nemôže podpísať tréner ani učiteľka, ale to sú také extrémy preboha ,hneď myslieť na najhoršie keď sa väčšinou nič také nedeje.
@sidicek Nevies, v akej situacii jej mama je, ci si moze dovolit letenku a ist zachranovat dceru niekam do tramtarie, ked bude daky problem a bude treba dat suhlas s urgentnou operaciou. Zle veci sa jednoducho niekedy stavaju a prave ona moze byt ten 1 clovek z 10000, ktoremu sa to stane. Ja nehovorim, ze clovek ma byt paranoidny, ale predsa len, este nie je plnoleta.

@vevesh preboha veď normálne chodia 15 ročné "deti" na ročné výmenné pobyty do USA, od 11tich sme chodili na školské zájazdy po Európe, deti čo závodne športujú na preteky, na sústredenia po celej Európe, to keby to malo všade tak fungovať, že do 18tky deti len tu za hranice, max do Rakúska, aby tam rodičia vedeli rýchlo prísť keby sa nedajbože niečo stalo... Veď aký je to rozdiel, či o operácií rozhodne učiteľka, tréner alebo priateľov rodič? Za mňa žiaden.
@amelie22 ano, chodia. Ale je ine skolsky zajazd ci profi sportove podujatie a ine priatelovi rodicia. Ja som totizto zblizka zazila, co to je, ked sa take nieco stane, a veru nie je to take jednoduche ako si to predstavujes a cudzia osoba ma pravo take rozhodnutie aj odmietnut alebo ju institucia nepripusti ako rozhodovatela o takychto ukonoch a caka na zakonneho zastupcu, t.j. rodica. Ale tak niektorym rodicom su deti menej dolezite uz v tomto veku - zistujem tiez prave (a to si neber osobne, ale mam tu skusenost z tried mojich deti, ze po 15tke, nech si dieta robi, co chce, kedze je tresto-pravne zodpovedne...🤨)