icon

Moja mama ma nechce pustiť na dovolenku s priateľom

lunaxx
19. máj 2025

Ahojte, mam 17 rokov a chcela by som ist s priatelom a jeho rodicmi na dovolenku do Španielska, ale moja mama je proti a nechce ma pustit lebo sa boji ze nieco vyvedieme. Obaja sme rozumny, samostatny a nerobime blbosti a rozhodne by sme nechceli dieta v tak mladom veku a navyse ideme s jeho rodicmi nebudeme tam sami. Ani k nemu prespat ma nechce pustit aj ked jeho rodicia su doma a nic by sme nerobili proste nie. Aky na to mate nazor vy?

natalyya
21. máj 2025
@alenka58

buď rada, že sa rodičia starajú, tu je kopu dievčat čo sa sťažujú že rodičia sa nestarali ani nestarajú to je tá horšia varianta

@alenka58 ale zakazovat dcere sex v 17tich tiez nie je najlepsia forma starania sa

alenka58
21. máj 2025
@natalyya

@alenka58 ale zakazovat dcere sex v 17tich tiez nie je najlepsia forma starania sa

@natalyya ono je to ako s alkoholom, ono tie vekové hranice sú pre niečo určené, ale tak samozrejme že je to neustriehnuteľné a vo veľa prípadoch to dobre nedopadá

sisska96
21. máj 2025
@natalyya

@natalyya moja by zakazovala ajv 25 🤦‍♀️ tie sú typické kyslé matery , ktoré sú domased frustrované bez sexu

sisska96
21. máj 2025
@natalyya

@cukor ale ona ju nechce pustit len preto, ze budu sexovat. Pritom uz aj tak sexuju

@natalyya však autorka jasne píše ze kvôli sexu

sisaka
21. máj 2025
@lienka.7

@sisaka to nie sú vydieracske reči rodičov, to je proste fakt. Prave naopak, mnoho 18 ročných si myslí, že teraz sú tí najmúdrejší a najnezavislejsi na svete. Samozrejme za rodičovske peniaze.

@lienka.7 myslím, že si tu viaceré mýlite dojmy s pojmami. Fakt je, že v 18. sa stavaš plnoletým a si zodpovedný za svoje činy, rozhoduješ o svojom živote a zdravý, máš pravo voliť … Kľudne sem daj výňatok zo zákona, kde sa píše, že plnoletosť sa začína keď sa osoba zamestná a nájde si bývanie.

jana_eyre_2
21. máj 2025

Ja by som tiež súhlasila, najmä preto že idete s jeho rodičmi.. ale to je úplne jedno čo by som urobila ja, tvoja mama ma na svoje rozhodnutie svoje dôvody..

lienka.7
21. máj 2025
@sisaka

@lienka.7 myslím, že si tu viaceré mýlite dojmy s pojmami. Fakt je, že v 18. sa stavaš plnoletým a si zodpovedný za svoje činy, rozhoduješ o svojom živote a zdravý, máš pravo voliť … Kľudne sem daj výňatok zo zákona, kde sa píše, že plnoletosť sa začína keď sa osoba zamestná a nájde si bývanie.

@sisaka ja tvrdím, ze je to bývaním? Ja tvrdím, ze mnohí si myslia, keď maju 18, ze su majstri sveta a nemáš pravo im nič povedať, lebo oni sú uz predsa dospelí. Ale financovať ich máš samozrejme automaticky ďalej. U mňa je človek "dospely", keď sa vie postarat sám o seba.

1ryba
Odpoveď bola odstránená
simca06022011
21. máj 2025

Popravde, posledne coho by som sa bala je tehotenstvo, kedze to sa moze stat hocikde, na to nemusia mladi nikde prespavat... je to proste blbost. Neviem rpeco si myslia, ze tym ze bude dieta spat doma, tak sa "nic nestane".
Kedze my sme s gympla uz chodili na dovolenky cez prazdniny aj s partiami, uz aj napr. dcerina spoluziacka brala k moru inu kamosku atd. Keby som sa dohodla s jeho rodicmi, nemala by som problem pustit. Stat cokolvek sa moze aj pred domom. 17r to uz je skoro dospely clovek, ked nemam problem pustit skolacku na tyzden do tabora, neviem preco 17r nie k moru s dozorom.

veronicka1901
21. máj 2025
@sisaka

@veronicka1901 plnoletosť je určená dosiahnutím veku 18. rokov, nie je určená žiadna dodatočná podmienka, že musí daný človek pracovať a mať vlastné bývanie. Toto sú typické vydieračské reči niektorých rodičov, ktorí si nevedia predstaviť, že raz stratia kontrolu nad dieťaťom.

@sisaka dospelým na papieri sa človek stáva dovŕšením 18 roku života, ale na skutočnú dospelosť a odstrihnutie od rodičov treba toho trošku viac. Nejde tu absolútne o nejaké vydieranie, ale keď ju rodičia budú živiť a bude žiť s nimi v jednej domácnosti, tak asi nejaké pravidlá bude musieť dodržiavať.

sisaka
21. máj 2025
@veronicka1901

@sisaka dospelým na papieri sa človek stáva dovŕšením 18 roku života, ale na skutočnú dospelosť a odstrihnutie od rodičov treba toho trošku viac. Nejde tu absolútne o nejaké vydieranie, ale keď ju rodičia budú živiť a bude žiť s nimi v jednej domácnosti, tak asi nejaké pravidlá bude musieť dodržiavať.

@veronicka1901 to už záleží od rodičov, či sú schopní prijať, že ich dieťa je dospelé a tým pádom rovnocenný partner. Ako čítam, veľa žien s tým má problém

alenka58
21. máj 2025
@sisaka

@veronicka1901 to už záleží od rodičov, či sú schopní prijať, že ich dieťa je dospelé a tým pádom rovnocenný partner. Ako čítam, veľa žien s tým má problém

@sisaka zle čítaš, nikde som neprečítala že má niekto problém s dospelým, ale s nedospelým o tom sa tu všetci bavia

baboadel
21. máj 2025

@lunaxx Ako mama dcéry v tvojom veku, tiež by to bolo ťažké rozhodovanie. Tá zodpovednosť môže zlyhať. A potom je to zas na rodičoch. Možno by ti mamina aj dopriala peknú dovolenku. Ale ona ťa asi pozná lepšie a vie čo myslíš tou zodpovednosťou. Daj si otázku, keby si bola na mamkou, pustila by si svoju dcéru? 🤔

baboadel
21. máj 2025
@natalyya

@natalyya To myslíš vážne, že keď mama nepodporuje dcéru aby mala sex v 17-tich tak akože je to nedostatočná starostlivosť? Tak to potom povieš keď vychováš dcéru a bude mať 17.

natalyya
21. máj 2025
@baboadel

@natalyya To myslíš vážne, že keď mama nepodporuje dcéru aby mala sex v 17-tich tak akože je to nedostatočná starostlivosť? Tak to potom povieš keď vychováš dcéru a bude mať 17.

@baboadel hovorila som o tom, ze ked uz aj tak ten sex ma so svojim priatelom, tak aky ma vyznam to zrazu zakazovat. Ale ani vo vseobecnosti nevidim nic zle na tom, ked niekto sexuje v 17tich. Alebo si myslis ze tu napr na MK co su zeny, vsetky s tym zacali az v 30ke?
Teda, nehovorim, ze je to zle, ked niekto s tym zacne neskor, ale 17 predsa nie je 13 alebo 14, ze by sa nad tym trebalo pozastavovat.
A ked moja dcera bude mat 17 a uz bude sexualne aktivna, urcite jej do toho nebudem kecat, nebodaj zakazovat alebo robit kvoli tomu cirkus

weleda123
Autor odpoveď zmazal
weleda123
21. máj 2025

@1ryba Ja som si prvé dieťa s mužom urobila po 10 ročnom vzťahu, keď sme už boli 7 rokov osamostatnení a zabezpečení a ťahalo mi na 30tku. Nie že by som mala za potrebu tu svoje súkromie rozoberať, ale je mi celkom vtipné ako s každou ďalšou odpoveďou si vždy viac a viac mimo. A to ja som presne bola vychovávaná štýlom, že rob si čo chceš a v 17tich som kľudne mohla odísť z domu aj na noc, pokiaľ boli rodičia informovaní kde som a s kým som. A práve to prispelo k tomu, že som bola od začiatku samostatná a vždy som si všetko 2x premyslela predtým, ako som niečo urobila. A presne preto nechápem tieto potreby si uväzovať dospelých, alebo takmer dospelých, ľudí na vôdzky a zamykať ich doma.
Ty musíš byť inak veľmi "príjemná" osoba v reálnom živote. Ak máš deti, úprimne ich ľutujem s týmto tvojim prístupom.

sisaka
21. máj 2025
@alenka58

@sisaka zle čítaš, nikde som neprečítala že má niekto problém s dospelým, ale s nedospelým o tom sa tu všetci bavia

@alenka58 ja čítam dobre, ty si asi preskočila pár strán, kde sa bavíme o tom, aká je definícia plnoletej osoby a kto ju určuje.
Vždy sa to tu hemží témami o rešpekte malého dieťaťa, niektorí by nechali už dvojročné rozhodovať o všetkom, ale keď napíšem, že 18. ročný človek je dospelý a treba sa k nemu spravať podľa toho, tak som na omyle…
Čo sa týka témy jasne som sa vyjadrila, 17 ročná nie je plnoletá a neostáva jej nič iné len sa podriadiť rozhodnutiu jej matky.

evkatk
21. máj 2025

Možno ste rozumní a samostatní, ale ešte nie dostatočne múdri. Vidieť, že máš problémy so vzdelaním. Radšej sa uč, aby si nerobila v texte tak závažné chyby, ktoré by nemal robiť už ani štvrták na ZŠ. Aj ten vie, že v 1.páde mn-č. je mäkké i, takže nie rozumný a samostatný.

1ryba
Odpoveď bola odstránená
weleda123
21. máj 2025
@1ryba
Odpoveď bola zmazaná

@1ryba no neviem kto tu absolútne úbohým spôsobom začal s analýzou koho osoby ako prvý. Choď kuk do zrkadla v prvom rade.

veronicka1901
22. máj 2025
@sisaka

@sisaka Ja ti to neberiem, ze dieta je v dospelosti rovnocenny partner, ale v tomto pripade sa bavime o cloveku, ktory 1. este dospely nie je a za 2. nevieme, preco ju mama nechce pustit, ale asi na to dovody ma. Nevyzera, ze by jej nic nedovolila, kedze podla vsetkeho ma vaznu znamost, ale asi ma svoje dovody, preco nechce, aby isla. Mame tu jednoducho len jeden pohlad, ze ju mama nechce pustit, ziadne detaily uvedene neboli.

sisska96
22. máj 2025
@evkatk

Možno ste rozumní a samostatní, ale ešte nie dostatočne múdri. Vidieť, že máš problémy so vzdelaním. Radšej sa uč, aby si nerobila v texte tak závažné chyby, ktoré by nemal robiť už ani štvrták na ZŠ. Aj ten vie, že v 1.páde mn-č. je mäkké i, takže nie rozumný a samostatný.

@evkatk ale prosím ťa 90% slovákov neovláda gramatiku

sisaka
22. máj 2025
@veronicka1901

@sisaka Ja ti to neberiem, ze dieta je v dospelosti rovnocenny partner, ale v tomto pripade sa bavime o cloveku, ktory 1. este dospely nie je a za 2. nevieme, preco ju mama nechce pustit, ale asi na to dovody ma. Nevyzera, ze by jej nic nedovolila, kedze podla vsetkeho ma vaznu znamost, ale asi ma svoje dovody, preco nechce, aby isla. Mame tu jednoducho len jeden pohlad, ze ju mama nechce pustit, ziadne detaily uvedene neboli.

@veronicka1901 v prípade autorky, ktorá nemá 18 jasne píšem a to niekoľko krat, že keďže nie je plnoletá, tak rozhoduje jej matka a tiež súhlasím, že nevieme prečo má matka taký postoj aký má.
Jediné s čím nesúhlasím sú tu tvrdenia, že matka má pravo o nej rozhodovat aj keď bude mať 18 a aj neskôr, kým nebude samostatná, zarábať a bývať vo svojom. Pre mňa a aj podľa zákona sa človek stáva ploletym dovŕšením 18. roku života bez ohľadu na bývanie a finančnú situáciu. Fakt neviem či píšem po španielsky keď to musím dookola vysvetľovať

veronicka1901
22. máj 2025
@sisaka

@veronicka1901 v prípade autorky, ktorá nemá 18 jasne píšem a to niekoľko krat, že keďže nie je plnoletá, tak rozhoduje jej matka a tiež súhlasím, že nevieme prečo má matka taký postoj aký má.
Jediné s čím nesúhlasím sú tu tvrdenia, že matka má pravo o nej rozhodovat aj keď bude mať 18 a aj neskôr, kým nebude samostatná, zarábať a bývať vo svojom. Pre mňa a aj podľa zákona sa človek stáva ploletym dovŕšením 18. roku života bez ohľadu na bývanie a finančnú situáciu. Fakt neviem či píšem po španielsky keď to musím dookola vysvetľovať

@sisaka Nie rozhodovat, ale dcera by ju mala respektovat (nie podriadovat sa). Vzajomny respektujuci vztah. Kludne pis aj po spanielsky, budem ti nastastie rozumiet 😀.

veronicka1901
22. máj 2025

A jedna vec je, ze dieta este v 18 studuje, samozrejme, rodicia podporuju. Aj ked studuje na VS. Ale ak sa v 18 rozhodne, ze nebude studovat, ani pracovat, tak neviem, ci je uplne „respektujuce” vyciciavat rodicov. Realita Slovenska – doma mi je dobre, rodicia ma zivia, naco by som stahoval/a.

123_monika
23. máj 2025
@tiezjedna

@123_monika dosť hlúpa predstava na to, ako je tu presadzovaná...

@tiezjedna nerozumiem, môžeš vysvetliť bližšie?

123_monika
23. máj 2025
@mima1988m

Ako to myslis, ze ta ani v 18 nepusti? Po 18 je to obmedzovanie osobnej slobody.
Ked som si precitala vsetky tvoje reakcie napadlo ma, mozno by si mala uz planovat samostatnost. U mna to bola priorita.

@mima1988m presne tak. Je rozdiel,či ju živia v 18-ich rodičia alebo sama. Ak sama,nech sa páči....

lunaxx
autor
23. máj 2025
@123_monika

@lunaxx nevieš vydržať 1 rok? Potom budeš dospelá

@123_monika tu nejde o to ze neviem vydrzat rok, o rok uz nemusia ist nikam na dovolenku, a aj tak ma moja mama nepusti ani v 18 ked budem dospela

jamidea
23. máj 2025

@lunaxx akt mam nazor? Ze tvoja matka je typ, ze ta bude mat pod palcom aj ked budes mat 30r. Ak by si "chcela" tak by si otehotnela aj bez dovolenky v zahranici, ak sa tohi boja. V17r.si dost velka na samostatne fungovanie, za fin.aj inej podpory rodicov. Sama som tak vyrastala, v dovere a podpore a mam uz aj 23 a 25r.deti, ktorym verim.
Nwviem ti poradit, ja by som sa skusila porozpravat a co im ide, coho sa boja, mozzno ich presvedcit
Dnesny svet je svina, no ci pojdes 17 r.alebo az ako dospela 18e.to je snad jedno.