Na akú strednú školu chodia vaše deti?
Dobrý deň, na akú školu chodia vaše deti a ste spokojní? Hľadám strednú školu pre syna, ktorý je od prvého ročníka čistý jednotkár, chodí do nadanej triedy. Ako samozrejmosť som brala to, že pôjde na gympeľ a potom VŠ. Ale...môj pubertiak nechce o gympli ani počuť....rád by sa už na strednej pripravoval v niečom, čo bude potom študovať na vysokej. Celkom by ho zaujímali financie, marketing, manažment PR, IT pod... hľadám teda strednú školu s takýmto zameraním....ALE takú, ktorá je naozaj na úrovni. My sme z malého mestečka na juhu Slovenska a nemám prehľad a prestížnych stredných školách, myslím tým takých ,ktoré si vyberajú svojich študentov, dostanú sa tam naozaj len jednotkári max dvojkári a neberú tam takých, ktorých už nikde inde nevzali. Verím, že ma chápete, nechcem sa nikoho dotknúť. Ak o takej strednej viete poraďte mi prosím. Ďakujem veľmi pekne.
@seahorse27 no jak počítam tak pocitam, ale sme na tom rovnako, tiež to nejak nepasuje.
@seahorse27 velmi sa mylis, fyzika a matika s elektrotechnickej priemyslovke nestaci napr. na feistu, tak ako matika na oa nestaci na napr.euba
VZDY je lepsie ist na gympel...
@ibrunova tak ja som nehovorila len o prijimackach, ale aj o studiu, ze budu mat navrch. A aj na talentovkach vedia pretavit xy hodin odborneho kreslenia, rysovania, deskriptivy... a tiez mozu dolozit prace zo studia, navrhy stavieb aj interieroveho dizajnu. Samozrejme nevylucujem, ze sa takto talentovani ziaci najdu aj na gymli ci inej skole.
@nelca84 tieto predmety ale nepotrebujes na prijimacky a rozsah prijimackovych predmetov na prijimacky nestacia
@erikavesela opakujem, ja som nehovorila len o prijimackach, ale aj o studiu celkovo. Gro prijimaciek su talentovky, test je 10-minutovy zo znalosti architektury, dizajnu a umenia. Podstatne je vediet proporcne spravne kreslit a dolozit vlastne prace. Gympel tu velmi nezurocis.
syn tiez nadany, chodi na bilingval. gympel, jeho bavi dost vela veci, nie je vyhraneny, tak gympel bol pre nho najlepsia volba. isiel z osmicky a je velmi spokojny, tak, ako este nikdy nebol.
@nelca84 ja poznam naozaj mnoho ludi, co sa na architekturu dostali z gympla na prvy sup...uplne bez problemov...a aj ju dostudovali...a ked uz mam byt sprosta, co sa dokaze naucit stredoskolak sa vysokoskolak nauci tiez...dolezite je sa tam dostat...portfolio robili...to je jasne ako facka, i ked jeden cas to nebolo potrebne...moj byvaly skreslil na nejakej umeleckej skole a ta ho dostatocne pripravila na prijimacky, aj ked chodil ns gympel...fakt je taky, ze sa vyzaduje rozsah gymplackeho uciva a nie priemyslovky
@vendi77 moj syn chodi na bilingvalnu oa (nemcina)...je spokojny...ma to 5 rokov, teraz je v 2., s tym, ze od 3.zacinaju mat rakuskych lektorov a teda len nemecky...z tejto skoly, ked je dobry, nie je problem ist studovat do viedne nieco ako nasa euba
Ale ako pisem gympel je najlepsou pripravou na VS...ja by som sa s nim o tom porozpravala v tomto smere a vysvetlila mu to a ked sa nechce nudit, tak bilingvalny gympel
@erikavesela ok, nebudem sa o tom hadat. Lebo podla tvojej logiky z gympla spravis prijimacky vsade. Ak popri tom musi niekto chodit este do ZUSky, to nepovazujem za to, ze spravil prijimacky z gympla.
@nelca84 ..to je to iste, ako ked sa bude priemyslovak pripravovat na prijimacky na architekturu, bude musiet mat doucko z matiky a mozno inych predmetov...prip.sa bude musiet ucit sam mnoho z dejepisu a inych predmetov...zuska je normalna priprava na prijimacky...
Prip.ked sa tam priemyslovak dostane, bude musiet mat doucko z roznych predmetov, na kt.sa nadvazuje na vedomosti gymnazia, kt.on samozrejme nema
@erikavesela nemas celkom pravdu. Brat isiel na stavebnu fakultu z gympla a svagrina zo strednej stavebnej. Podla brata, absolutne nestihal na odbornych predmetoch (”toto nemusime brat, ved ste to robili na SS”) a podla svagrinej ona nestihala na matike (“toto uz musite vediet z gymnazia”). Gympel nie je univerzal… naozaj sa to neda kategoricky tvrdit. V niecom ano, v niecom nie.
@vendi77 Ja by som ho na gym. netlačila, áno je to najlepšia príprava na VŠ, ale okrem toho (a maturity) nič z tejto SŠ nemá. Moje dieťa vyšlo minulý rok v testoch u psychológa ako nadpriemer až vysoký nadpriemer, ale gym. som zavrhla hneď. Pôjde na priemyslovku alebo SOŠ - technický smer. Nech má niečo v rukách. A z týchto škôl je aj lepšie pripravený na technickú VŠ.
@erikavesela nechapes, ze cele 4 roky studia sa pripravuju na studium architektury a pozemneho stavitelstva a tomu je prisposobena cela osnova studia, matika, fyzika, chemia... Cize nie, nepotrebuju ziadne doucovania, pokial neprepadaju.
@koniarova Ahoj, chodila som na strednú školu strojársku a nasledne na vysokú materialovotechnologicku. Je síce pravda, že som mala problém z matematikou, čo som vyriešila doucovanim. Mali sme celá gymnazistov, čo matematiku zvládli ako tak, ale mali problém s ďalšími predmetmi, čo sa na gympli neučili. (technológia zvárania, tvárnenia, zlievania, obrábania, mechanika strojov atď.) Takže ja som svoju dcéru úspešne od gymnázia odhovorila.
Len taká úvaha. Čo potom, keď dieťa chodí na nejakú odbornú školu, napríklad elektro a potom počas štúdia si premyslí, že toto ho nebaví a na výšku by chcel ísť na niečo celkom iné? Napríklad prírodné vedy?
@simsalabim presne môj názor. Niečo podobné mám za sebou. Myslím si, že ak žiak vie, že chce ísť na vš napr architektúru, tak stredná stavebná je super voľba.
@kabinka11 Presne tak, môj manžel chodil na SOU strojársku a na strojárskej fakulte doučoval spolužiakov z gym. matiku a fyziku. Síce to bolo už pred minimálne 25 rokmi, keď sme mali inú úroveň školstva. A on skončil veľmi ťažký strojársky odbor, končili ho len siedmi.
@vulka áno, 4 dni škola a 1 deň prax vo firme
Syn je druhak na súkromnej strednej škôlke za hasiča,ale plánuje buď výška hasič alebo akadémia ozbrojených síl Sr má už teraz ambície 🙈
Nie som veľmi stotožnen z tou armádou
@nelca84 presne ..brat študoval STU v ZA (všeobecne ťažšia ako v BA ) . Šiel zo stavebnej ,kde bol jednotkár . Myslím že študoval cestné staviteľstvo niečo o mostoch ... Netuším presný obor . Nedostudoval . Matematika ho prevalcovala .rovnako ako sitom v prvom ročníku neprešlo mnoho gymnazistov ,ktorý zas nezvládli odborne predmety
@vendi77 studentovi, akeho popisujes, by som z vlastnych skusenosti odporucila gympel. uvadzas pomerne siroky zaber, comu by sa chcel venovat.
ked vyslovene gympel nechce, tak potom asi bilingvalnu obchodnu akademiu alebo elektrotechnicku. a aj podla toho, ci pojde na intrak. lebo zalezi, z coho si moze vyberat.
jedno moje dieta je lajdak. vybralo si bilingvalny gympel, posledne 2 roky v zahranici, kde si uz vybera predmety, comu sa bude venovat v buducnosti.
druhe, nie velmi studijny typ, chodi na bilingvalne technicke lyceum. mysim, ze v triede su decka od vybornych az po slabsie. cize nie creme de la creme, ako asi ocakavas. myslim, ze takych strednych skol, kde su v triede len same perfektne deti, je malo. mozno v dnesnej dobe na elektrotechnickych, na tych najziadanejsich odboroch.
neviem, ako je to dnes, ale z mojej skusenosti z dob, ked som bola mlada, ak chcel niekto nieco studovat, tak to studoval, bez ohladu na to, aku absolvaval strednu skolu. zalezi, kolko bol ochotny tomu obetovat.
@nelca84 Ano, na architekturu sa robia talentovky, ale keby sme sa na to takto divali, tak potom gympel a ZUS je idealna priprava, lebo zase ak by isli z umeleckej, tak by mali problemy s matematikou, lebo ta na umeleckej je.
Co som pisala o matematike, tak to bolo myslene vseobecne-ono totiz ani na gymnaziach nemusi studenti natrafit na dobreho matikara a na priemyslovke mozu a este je tu jedna vec-niekomu ani dobry matikar nepomoze a niekto si vie nejake veci dohnat. Ale vseobecne (a ja mam 30 rocne skusenosti) plati to, co som pisala. Neviem ake mas Ty skusenosti, ale ak len s vlastnym dietatom, pripadne s par znamymi, tak ja rocne oducim tolko studentov, ze je to uz statisticky vyznamna vzorka za tych pomaly 30 rokov.

@nelca84 Ja som chodila na stavebnú (VŠ), išla som z gympla. Spolužiaci z priemyslovky boli lepší v odborných predmetoch, ale slabší v matematike, fyzike, deskriptívnej geometrii, o cudzích jazykoch ani nehovoriac. Ale tak tým sa zase na tej škole až taký význam neprikladal.