Na akú strednú školu chodia vaše deti?
Dobrý deň, na akú školu chodia vaše deti a ste spokojní? Hľadám strednú školu pre syna, ktorý je od prvého ročníka čistý jednotkár, chodí do nadanej triedy. Ako samozrejmosť som brala to, že pôjde na gympeľ a potom VŠ. Ale...môj pubertiak nechce o gympli ani počuť....rád by sa už na strednej pripravoval v niečom, čo bude potom študovať na vysokej. Celkom by ho zaujímali financie, marketing, manažment PR, IT pod... hľadám teda strednú školu s takýmto zameraním....ALE takú, ktorá je naozaj na úrovni. My sme z malého mestečka na juhu Slovenska a nemám prehľad a prestížnych stredných školách, myslím tým takých ,ktoré si vyberajú svojich študentov, dostanú sa tam naozaj len jednotkári max dvojkári a neberú tam takých, ktorých už nikde inde nevzali. Verím, že ma chápete, nechcem sa nikoho dotknúť. Ak o takej strednej viete poraďte mi prosím. Ďakujem veľmi pekne.
@simsalabim áno, zle som to napísala 3 triedy, ale jedna bola IT, masmedia a tretiu už neviem
@nelca84 u nás napríklad stavebná je združená stredná škola stavebná, sú tam 4 ročné triedy bývalej priemyslovky aj 3 ročné triedy bývakej učňovky. Priemyslovku v názve škola už nemá. Tak isto je u nás ešte poľnohospodárska-aj maturitné odbory aj učňovské.
Syn sa chystá na žurnalistiku.
@dskjhfdlkdjhl vyzera to tak, ze to ani za sociku nebolo jednotne. S manzelom sme sa teraz rozpravali a spomenuli sme si, ze gymple mali v tom case “zameranie”. Ten nas (sme spoluziaci) mal polnohospodarstvo a strojnictvo. Ten tvoj mal zrejme daco ine… v BA tusim Ivana Horvatha mal uz v tom case zameranie na IT, Gamca na matiku… asi tomu boli prisposobene aj tie vyberovky. Maturitne seminare sme neviem ci vobec mali 🤔
@ciernysokol ale ja som to myslela tak, že keby šla na 5 ročnú školu z deviatky, maturovala by o rok neskôr ako maturovala. Ja som písala, že ona ušetrila rok sama sebe, nie že ušetrila rok voči ostatným spolužiakom, ktorí študovali na 4ročnej škole. Počítať do 20 viem.
@simsalabim Nas gympel mal 6 tried v rocniku, ja som chodila do matematickej, dalsie dve boli jazykove a zvysne 3 neviem, ci mali nejake zameranie, ale v kazdej triede bola od tretieho rocnika na povinny vyber deskriptiva, alebo latina. Ale samozrejme aj za socializmu bola rozna uroven gymnazii a zrejme aj rozne zameranie. To, ze na nasom gymnaziu bola matematicka trieda, ja neberiem ako zameranie, lebo tam bolo dalsich 5 tried, ktore boli uplne inak zamerane. V kazdom pripade plati to, co som pisala-ak niekto chce ist na architekturu, tak si vyberie seminar z deskripitivy a zrejme matiku, ak chce ist na medicinu, tak si bude vyberat biologiu a chemiu.
@dskjhfdlkdjhl samozrejme, ze si tie predmety clovek vyberie podla zaujmu. Ale najprv musia byt v skole ponukane 😉 U vas boli (latina/deskriptiva), u nas nie. U nas boli 4 triedy, jazyky sa uz za sociku ucili rozne, ale z ponuky vyberovych boli iba strojnictvo a polnohospodarstvo, z ktorych sme aj maturovali. Vtedy ma to hnevalo, lebo ani o jedno a ani o druhe som zaujem nemala. Bol obycajny gympel v BA. Tvoj gympel je v akom meste? Z deskriptivy a latiny sa vtedy maturovalo?
A na zaklade nasich rozdielnych skusenosti sa naozaj neda predpokladat, ze gympel ziska pripravi na VS v deskriptive… asi sa to bude dnes este viac lisit ako za sociku 🤔
@simsalabim To, ze si clovek ma vybrat podla VS seminare, to nebolo myslene na tu nasu dobu, ta uz je davno prec, to som myslela na tuto dobu a teraz si myslim, ze sa da vybrat snad uz aj telocvik.
Mesto nie je podstatne, ja na MK niektore veci nedavam a nemienim na tom nic menit, nebola to Bratislava, bolo to okresne mesto.
Ci sa vtedy dalo maturovat z deskriptivy, to neviem, tie predmety neboli ako dnesne seminare (boli to povinne volitelne predmety), seminar (maturitny) som ja mala z matematiky a fyziky. Ale to tiez nebolo uplne take, ako teraz. Z matematiky by som sice povedala, ze dost podobne to bolo organizovane, ale napr. z fyziky sme neopakovali SS latku, ale brali sme v podstate VS fyziku, pekne s derivaciami a integralmi, takze v podstate nam to k maturitnym otazkam nijako nepomohlo, ale to nie je podstatne, je uz trochu ina doba a debatu by sme asi nemali odklanat o vyse 30 rokov spat.
@nelca84 je to mozne, tie mnou spominane su stredne priemyselne, vzdy boli, mali dlhorocnu tradiciu, ale ako pisem, tam by som co len trocha sikovnejsie dieta nedala.
na rozdiel od elektrotechnickej strednej, tam si dovolim tvrdit, ze si vyberaju viac, ako na priemernych gymnaziach.
na VS studenti z gymnazii mavaju problem s odbornymi predmetmi-tyka sa to hlavne techn.smerov, nemavaju z matematiky, tam zas je problem u tych z inych typov SS. na druhej strane gymnazisti maju iny navyk na ucenie, dobehnu odborne lahsie, ako negymnazisti.
to mam od zdroja.
su samozrejme vynimky.
@luccija ja som myslela, ze tiez nie je studijny typ, ale pokial ho nieco bavi, tak asi je. a vonku do sveta chce ist on, chce byt samostatny-to hovori on, tak isli uz vacsie teliatka a nejak to zvladli😀
prekladatelstvo podla mna nahradi IA, skor mozno tlmocnictvo, ale to je narocne na psychiku..
ake ma jazyky?
@erikavesela ďakujem ti krásne za radu, ja tiež dúfam, že si to nakoniec ešte rozmyslí a zmieri sa s tým gympľom. Môžem sa ťa ale ešte spýtať, že ktorá konkrétna OA je biling.s nemčinou ? A aké predmety tam ešte majú okrem tých všeobecných? Ďakujem 😘
@dskjhfdlkdjhl rozumiem, dnes to uz naozaj nie je relevantne. len je naozaj zaujimave, ake odlisne to bolo aj v tej dobe - my mame normalne tuto specializaciu v maturitnom vysvedceni (vtedy to bolo komunikovane ako mat specializaciu v ruke, ak by dakto nesiel na VS). Ako bola organizovana priprava na maturitu, si uz naozaj nepamatam, ale fakt mam pocit, ze predmety isli dalej akoby nic, len ti, co z nich maturovali, mali vzdy nieco navyse... ziadne maturitne smeinare ako dnes a nemali sme ziadne volitelne predmety ako vy tu deskriptivu ci latinu. Mozno tymito predmetmi u vas vyplnili nieco, co bolo plne v rukach riaditela skoly, mozno aj podla toho, akych mal ludi k dispozicii? A u nas to zas zaplnili inak - tou strojarinou a hnojarinou. V kazdom pripade, ja som len zareagovala na to, ze si pisala, ze gympel urcite pripravi na architekturu, lebo ved na gympli je deskriptiva... a mna to velmi prekvapilo.... no ani za sociku to nebolo pravidlom a zrejme ani teraz nie je. Teda moj gympel rozhodne deskriptivu neucil (ani latinu), jedine ak daco bolo v ramci obycajnej matiky, co si teraz uz naozaj nepamatam... ale to pre autorku diskusie nie je podstatne, jedine ak informacia, ze aj gympel asi moze mat urcitu orientaciu a ak sa da, treba vybrat aj gympel podla zaujmu dietata, ak ho uz ma nejako vyhraneny.
@dskjhfdlkdjhl mozes napisat aspon na akom type VS posobis? Technicky smer?
@nelca84 Ano, ucim na technike matematiku, a uz dost dlho, takze fakt mam prehlad ako to vyzera s gymnazistami a negymnazistami.
@zuzanockamt ďakujem ti, chcem sa spýtať, je tvoj syn aj technicky orientovaný ? Ak áno tak dobre, ale ten môj že vôbec. 🙂 keďže aj ty máš dieťa s vysokým nadpriemerom určite vieš, že to s nimi nie je ľahké, nie je o tom, ako si niektorí myslia, že wau ideme sa tým chváliť...častokrát si želám aby bol taký ako bežné decká , ver mi. Je dôležité aby boli aj v "ich" prostredí, obklopení približne rovnakými ľuďmi inak sú emociálne ubití. Ale to asi vieš. Preto potrebujem nájsť takú strednú , kde by sa " nenudil" . Viem, že on sa dostane na vysokú nech už pôjde do gympľa alebo nie. Ale nechcem niečo pokaziť...aj prostredie v ktorom budú dennodenne - bude formovať a ovplyvňovať ich citlivé zmýšľanie. Myslím, že ma asi chápeš. Ďakujem.
@vendi77 Áno, moje dieťa je technicky orientované, zdedil to po otcovi. Má 13, už asi dva roky rieši babety, autá, motorky, číta si odborné knihy, rozoberá motory s bratrancom. O rok si ide robiť prvý vodičák. Takže u neho je to jasné.
@simsalabim Ja som nepisala, ze urcite, ale zvycajne-lebo fakt ako za socializmu, aj teraz (a teraz este viac) su velke rozdiely medzi gymnaziami a aj ostatnymi strednymi skolami. Takze sa netreba chytat toho, co v prispevku nie je. A ano, aj u nas mali vsetky ostatne triedy (okrem tej nasej matematickej) strojarinu, dokonca byvala asi v 3. rocniku taka divna prax. My sme boli niekde vo vypoctovom stredisku pri pocitacoch a tie ostatne triedy boli napriklad v LIAZe a makali tam fyzicky-asi priprava na to, ze ich nezoberu na VS. Ale okrem toho mali vsetky triedy od 3. rocnika na vyber latinu alebo DG a potom boli seminare, to si uz nepamatam, ci od 3. alebo az od 4. rocnika a tam som ja mala matiku a fyziku, ale ti, ktori isli na medicinu, tak mali biologiu a chemiu a ti, ktori na pravo, tak mali dejepis a asi obciansku nauku. Takze za mna-ak je dieta sikovne a chce ist na VS, tak je rozumne ist na gymnazium, ale aj tam si treba vybrat. Samozrejme, lepsie sa vybera, ked dieta presne vie, co chce raz robit, ako ked nevie a mozno ani nechce, len premotivovani rodicia vyberu za neho.
@nelca84 mam vela kamosov z elektrotechnickej priemyslovky. Vsetci na FEI mali problemy s matematikou. Ta sa na strednych skolach neuci v takom rozsahu ako pokryvaju gymnazia pre potreby VŠ. Darmo, raz je človek gymnazista, ma to vyhodu tu, ze je predpripraveny na VŠ, no minus to, ze ak by nesiel na VŠ je strateny. Stredne skoly su dobre v tom, ist hned do praxe, ale nie na VŠ...
@popocathepetl áno aj mne je to ľúto, ešte ho budem spracovávať....ďakujem 😘
@julia_a_romeo hasič profesionál môže pracovať vo velení nie ako radovýhasic ,záchranár ,požiarny technik a bezpečnostný technik

@kofa77 tak moja presný opak baví ju chémia, bio, dejepis, ale ona je veľmi zvláštny typ človiečika.Ona nikdy nevie čo chce, chyba jej priebojnost čo mi dajú to sa naučím viac odo mňa nechcite🤪ja som nechcela veriť psychologicke v 9 r, že ona je študijný typ známky má dobré, ale vedela som, že doma nebude sedieť nad knihami tak som sa obávala gymnázia.Ale je to dobré ona si zapamätá zo školy teraz bola týždeň chorá jasné, že úlohy v posledný deň a už zúri.
Vôbec nevie čo ďalej len si pamätám tie stresy aku vybrať strednú, tak ma pot omina čo zase bude ďalej.Vies si predstaviť, že naši jedinacikovia pôjdu do sveta?😝veď to, že mala u nás spolužiačku tá už plány kde študovať čo študovať ani som ju nemala pocut.Ale ona je dosť introvert jej by bolo v nejakom labaku najlepšie nemusí príliš rozprávať a byť s veľa ľuďmi.Uvidime kam nás vietor zaveje a možno prekvapí.Obcas povie, že chce byť prekladateľka, lebo ma ideu sedieť doma a mať kľud ešte je taká naivna