Neovládateľná 16 ročná dcéra
Dobrý deň, ani neviem kde začať. Som slobodná matka, mám už 16 ročnú dcérku, s ktorou máme viac kamarátsky vzťah. Aspoň som si to myslela. Nechcela som byť prísny rodič, ako moja mama, pretože medzi mnou a mojou mamou je práve kvôli tomu vzťah chladný. A toho som sa vo svojom vzťahu s mojou dcérou chcela vyvarovať. Stále žijeme v rodičovskom dome, z finančných dôvodov si neviem dovoliť ubytovanie no je to aj moja chyba lebo som jej chcela dopriať tak peniaze išli iným smerom a mám aj pár závazkov. Pracovne som dosť vyťažena domov chodim unavená občas nervozna. Tiež moja chyba. Možno keby som jej venovala viac času nebolo by to teraz ako je. Chodievame na výlety, dostáva vreckové, kupujem jej značkové veci, dostala nový iphone, cez leto sme boli aj na dovolenke v grécku.Teraz si robí vodičak. Proste snažila som sa jej dať všetko čo som jej na očiach videla. Dcerka to vyslovne nepožadovala to bola iniciatíva z mojej strany, robiť jej radosť. Možno som tým chcela kompenzovať ten čas či komunikáciu ktorá bola slabá ked som zrovna nemala náladu a ona sa chcela rozprávať. So starkými má dobrý vzťah. sú to ludia čo by dali tiež aj to posledné aj ked maju občas svoje nálady ako všetko kritzovat a podobne. Pred rokom si našla priateľa. Klamala ma že chodí spávať ku kamarátke ale pritom bola u neho. Je dospelý 19 ročný z ineho mesta. Priznala sa asi po pol roku nahnevalo ma to ale nedala som to najavo. Priznala sa aj že začala fajčiť . Tiež som to prehtla ved ja som fajčila už od 14 Dohodli sme sa že raz za čas tam k nemu može isť. Bála som sa že bude utekat potajomky. Býva so sestrou ktorá má už tiež 18 a chodí na tú istu školu ako moja dcera. Poznaju sa. Neskor som ho spoznala aj jeho rodičov. Všetko vyzeralo fajn. Až pokial sa nezačali hádať, dosť často. A dosť agresívne. Neter mi prezradila že ju raz aj fyzicky napadol. Bola som z toho v šoku. Raz sa pohadali potom udobrili no ja som jej nedovolila ist von a dorezala si ruky. Stalo sa to dva krát že sa porezala. Ked bola nahnevana povedala mi že to kvoli mne. Boli sme aj u psychologa navrhla som jej to išla s kludom. No ten pán sa mi nepozdával, prestali sme chodiť a zdalo sa že je znovu v pohode. Viac sa už nerezala Komunikacia všetko bolo fajn. Odkedy pozná toho chalana je iná. On nikde nerobí, jej vreckové ide na benzín abz sa mohli vyvážať. Doma nepomáha sama od seba. Ked jej niečo navrhnem ako vyvenčiť psa alebo si upratať izbu tak som najhoršia mama a už chce utekať z domu. Vždy je to tak ked jej poviem niečo čo nechce počuť. Napriklad dnes budeš doma, alebo dnes nebudeš u neho spať. Teraz sa pohadali znovu a zas doslova až do krvi. Bola som pre nu v škole lebo jej prišlo špatne. Slubila že bude doma oddychovat. No medzitým sa udobrili a ona už chcela ísť večer von. Samozrejme boli scény. Povedala som jej že ked nebola v škole tak nepojde ani von. Ona sa už išla baliť že odchádza z domu velmi sme sa pohadali rezignovala som a pustila ju. asi by odišla aj tak. nechcela som aby boli starký svedkovia. otec má slabšie srdce. V piatok odišla a že tam bude spať ,v sobotu to iste nechcela prist domov že kvoli mne, a v nedelu to iste to som ju už prosila aby prisla. Prvý krát toto urobila že neprišla ako mala. Prespí tam a ráno pojde do školy. Rano mi pisala že nejde do školy lebo je jej zle ale že ani domov nejde kvoli mne. Som z toho na nervy už psychicky nevladzem. Nepáči sa mi ten ich vzťah ani to že ma nerešpektuje a neviem ako už mám reagovať. Ako dať náš vzťah doporiadku. Doslova sa mi vysmieva ked je s nim. Nejde to ani po dobrom ani po zlom Mávam panické ataky, som kvoli tomu teraz na PN a ešte ma čaká aj operacia šž.. Som bezradná. Nechcem aby urobila niečo čo bude do konca života ľutovať. Chcem s nou mať pekný vzťah priateľský neviem ako si mám poradiť. Otca nemá, nepoberám ani výživné. Nechcem s ním nič mať. On ju raz za čas kontaktuje ale to je všetko. ahoj ako sa máš a nič viac alebo len vyzvedá kontakt na mna. Moje vztahy s mužmi boli katastrofalne, aj to sa podpisalo na mojom zdraví a náladovosti a asi to nebol najlepší príklad pre dcéru tiež moja chyba. Mám dvoch bratov skusila som aby jej jeden dohovoril no zbytočne bolo to ešte horšie. Obaja su aj tak v zahraničí. Málo chodia domov a ked tak majú svoje vzťahy. Navrhnuť dalšieho psycholga to neviem, povedala mi že aj tak klamala tomu prvému. Fakt už neviem čo mám robiť. Dcera nepije, neberie drogy. Vzťah som jej nezakazovala, učí sa dobre bola vyznamenana ale to čo sa teraz deje, že na to kasle a nesla dnes do školy a je u neho ...mám strach úplne som v riti z toho bezradná. Prosím poradte akú zlatu strednu cestu zvolit lebo mám pocit že už som naozaj ja tá zlá
@anjelicek26 nebrala by si na vahu keby sa tvoja dcera doma rezala? to snad zartujes
@dominikac321 to som pisala v akom kontexte, hm? Hlavne to nebolo pisane autorke...
Neviem,podla mna si na nu makka. Ona nastupi s vyhrazkami,ty povolis. Ja som bola v 16r.anjel proti tomuto,ano vzdorovala som,papulovala,ale keby som povedala,ze idem k frajerovi prespat,potom sa nevratila,tak v momente,ako by som prekrocila prah bytu,by som taky preplesk schytala,ze by mi zarubna dala druhu. Vedela som,co si mozem dovolit a co mi urcite neprejde. Toto,co stvara ona, je cez. Ma 16, je to stale DECKO. Nie je plnoleta a nemoze si preto dovolovat,co chce. Fajn,budes klamat,budes sa rezat,nebudes doma nic robit,len usta vypalovat a s frajerom sa valat? Ok,rusime vodicak, spravis si ho,ked si nasetris. Ja som asi stara,nemoderna matka. Mam dieta,co ide do puberty,ale hranice musia byt uz teraz aj ked su vyhrazky,revy,bojkoty...proste nie, som najprv MAMA, az potom kamoska,nie naopak.
@lu1983 ano jej niektore veci stopni a sebe trochu dopraj 🙂
@lu1983 psychicky zdravy clovek si zo ziadneho dovodu nedoreze ruky. a este 2x. podla mna fetuje a to jej spustilo dake psych. ochorenie. len to nevidis. tiez sme to nevideli. aj sa podobne sprava. prospelo by jej dalej chodit k psychologovi. ak sa nebranila psychologovi ani predtym, asi vie, ze ho potrebuje. zakazy malokedy nieco zmenia, clovek sa musi sam uvedomit
Nedávala by som jej vreckové, to po prvé. Žiadne značkové handry. Rozmaznala si ju. Ty nemáš byť kamarátka, ale mama.
Je vzdorovitá vôbec nechce prísť domov a snažím sa s nou komunikovať normálne. Vysvetlila som jej aké to môže mať následky. Nedá si povedať absolútne. Neviem čo sa s nou stalo uplne iný človek behom pár dní. Doteraz ako tak bola fajn aj komunikácia všetko. Ako ju mám dostať domov? Polícia? Povedala som jej že napíšem jeho rodičom čo sa deje nech mu dohovoria a aj jej ked mna nechce počuvať. Vysmiali ma obidvaja. že kludne. Revem celý deň ako taká trúba ked tam prídem bude robiť scény do auta mi nenastupi. Nič som jej neurobila aby mala dôvod na takýto odpor voči mne.Musi len rozumy dostávať od niekoho.
@lu1983 joooj, toto mi az moc pripomina kamosku, ked sme boli vo veku tvojej dceri.
Mama sa s nou neparala, zbalila jej veci, odniesla k frajerovi 🙂 tyzden ju to bavilo, potom pochopila a vratila sa domov. S frajerom sa rozisli, lebo ten tyzden jej stacil, aby pochopila, ze tadial cesta nevedie.
@veronikaszabova Ak dnes tiež nebude chcieť prísť domov lebo stále mi píše len napriek nech sa jej to snažím akokoľvek vysvetliť tak to tak asi budem musieť urobiť
@veronikaszabova tiež dobrá liečba šokom😎
@lu1983 ja na tvojom mieste by som jej nic nevypisovala, neprosila ju. Dala by som jej ultimatum - ma cas do vecera, ak nepride, vyvodis nasledky. Ake, to uz je na tebe.
@0silvia0 tiez myslim. Zabralo. Mama jej nepisala, nevolala, € jej dosli, frajer nemal... No hold, pochopila
@lu1983 práveže si spravila pre ňu všetko a to bola chyba. Nerobiť, nepomáhať brať peniaze, smiať sa vlastnej mame, značkové veci, iphone, akože čo si čakala takouto výchovou, už teraz je neskoro plakať.
Ja by som zavolala políciu, decko domov žiadna kamoška ale mama a veľmi prísna, dobre vyplachnut žalúdok a zaviesť poriadky. A kľudne mi tu mamičky....aha sory kamošky.... písať čo chcete, ako je v puberte ako ju treba chápať a štát pri nej.
Mala som moju spolužiačku zo základnej takúto kamošku s dcérou, prvé dieťa v 16 druhé v 18, samozrejme otcovia bohvie kde sú, párkrát usla z domu, lebo jej nikto nerozumie, o detičky sa stará mamakamoška, ešte mladej dáva peniaze a plný FB trápnych citátov má a pritom je realita veľmi, veľmi smutná. Samozrejme školu nedokončila, lebo je ide robiť to čo ju nebaví.
@lu1983 je mi to ľúto, čo prežívate, neviem si to ani predstaviť :( Snažili ste sa byť pre dcéru tá najlepšia mama, škoda, že ona to neocenila. Problém vidím v jej okolí - určite nezamestnaný priateľ, ktorý sa necháva vydržiavať od neplnoletej priateľky - nemôže byť normálny chlap. Neverila by som jej ani slovo, že nič neberie, resp. na niečom nefičí - to by vysvetlovalo rýchlu zmenu jej správania. Píštete, že fajčí - takže ona fajčí za Vaše ťažko zarobené eur? vozia sa autom za Vaše peniaze? a dcéra má probém si upratať vlastnú izbu? haloo, už včera bolo neskoro toto riešiť - ale okey, robili ste to, čo ste v tej chvíli považovali za prípustné a chceli ste mať priateľský prístup. Teraz už viete, že to bola chyba a je potrebné pozerať dopredu a riešiť ešte kým sa dá a kým to pojde. Ja sa poznám - nabehla by som k tomu priateľovi a za uši by som ju odtiaľ dostala domov. Toto by bola jej posledná možnosť nápravy - ak by ušla, dovidenia/ dopočutia. Dnes by mala posledný krát na výber - bud sa dá do normálu alebo nech ide kam chce. Stopla by som akékoľvek finančné príspevky = 0EUR. Domov by mala u priateľa, a nech sa pretĺka životom ako budúca týraná žena. Musí to zažiť zrejme na vlastnej koži, ak si nedá poradiť. Mám doma 19r syna a 14r dcéru, a ked mi syn povie, že čo v dnesnej divnej dobe vyvádzajú dievčatá, tak sa mi chce zvracať... veľmi držím palce, aby ste to zvládli
@lu1983 ja by som jej okamžite zrušila aj keď už je zaplatený ten vodičák,má paušál ? Zrušiť a dať kredit okamžite,iphone zobrať chod kúpiť tlacitkovy,ak nepríde domov neviem,asi by som išla na políciu sa spýtať či by ju nedoniesli domov a.doma s kľudom vysvetľovala že.nedostane vreckové žiadne,bude mať mobil len aby som jej ja mohla volať,zablokuj internet a keď.by sa mi ešte raz bude vyhrážať že si niečo urobí alebo utečie tak jej balím tašku na liečenie , toto je už cez.vsetky.limity.si myslím že sa ti 16r dcéra vysmieva s frajerom
Ešte by som jej povedala že všetko sa musí vrátiť do noalnelu a čo povieš to platí,potom sa vrátia aj benefity
Boze ja sa normálne bojim, ake budu v puberte moje deti 🙈 ale vazne, co je toto za dobu, ved za mojich cias keby som si co len zlomok z tohto k nasim dovolila, taka by mi letela, ze stena by mi dala druhu
Ďakujem Vám baby za názory, práve mi písala že príde domov, asi už došli peniaze... Takže si sadneme a v klude určíme hranice, snad v klude. Ako mama a dcera už nie mamakamoška. Bude to dlhá cesta určite no už nepovolím. Pre jej dobro. Fakt som bola už ako to jedna pani povedala Dobrosprostá. Asi viac sprostá už :/ Určite dám vedieť ako sme na tom. Ste zlaté ďakujem
@lu1983 držím palce naozaj úprimne. Treba si sadnúť a vydiskutovať si to, samozrejme nie krik, ale razne, musí pochopiť že si mama a rešpekt je jednoducho namieste. Kamoška si uz bola 16 r. Treba dať systém ako budete fungovať a spolu so starými rodičmi. Aj tí musia držať s tebou.
@anjelicek26 Ako moze normalny dospely clovek napisat,ze Rezanie´ je moderne...a vraj odporucane kamaratmi na uvolnenie stresu..?..
Rodic je zakony zastupca dietata a ma povinnost sa starat,aby dieta zilo v primeranom prostredi a pohode. Ked sa samoposkodzuje,tym dava najavo svoju nemoznost sa vyrovnat s problemami,ktore ma.... je to prejav dusevneho ochorenia..poruchy...
Pamaäam si mladistvych pachatelov,ktori zacinali takto--samoposkodzovanim...a pokracovaii nasilim ... ci sa stali lahkymi obetami nasilia inych....
@lu1983 Ano mas prvdu,si vinnba v mnohych ohadoch a zlyhala si ako matka..Uz ta formulacia,ze ved ja som fajcila od 14,tak nemozem dcere branitje chybna.. Bolo treba dcwere vysvetlit,ze ty si mala zlu vychovu a dopolatili si na nu tym,ze si fajcila MALOLETA.... a poskdzovala si si zdrvie seba aj inych.Akedze mas rada dceru,neches ,aby sa to iste stalo aj jej.....To si mla urbit.debatovat s nou o veci...
NO amat sex. partnera v 17 tak,ze tam prspüava bez tvojho vedomia este aklame,je velmi zla vizitka tvojej vychovy...Smeruje asi tam kde ty.. slbodna matka diudtatom asi aj v mladom veku mimo manzelstva...
Ty si jej zakonny zastupca.. takze ekd s aposkodzuje,co je ako pises aj vies dud. porucha,tak to trba hned rissit.. navstevou psychyiatra...Bud dobrovolne,alebo s ato da zariadirt.,pokol je neplnoleta tebou.. Tvoja dcera vola o pomoc..Tak jej ju daj a bud matkou,akou by si mala byt. Pripav je prostrdie take,aby satam citila dobre, milovana ale aby vedela,kde su hranice,za ktore nemoze ist.. Ak uz nie je pre nu neskoro v takom veku.... ´zmrvila si ´ co sa dalo...
@anjelicek26 tiez som prekvapena aka si tolerantna. Tak to ja som bola pubertacka snov 😃 absolutne nic z tohto som nerobila, nedokazala som si ani predstavit prist neskoro domov alebo sa tarat po bytoch s frajermi, neskusala som fajcit, spoluziaci zavideli ze nie som zavisla a nestoji ma to prachy 😄 chodila som von s partiou so psikmi, do mesta na zmrzku, mala som svoje zaluby, fitko atd.
Pre mna je toto dievca zrele na pastak, sorry.
Ja som mala zvnutornene tie zasady ze co nebudem robit, nerobila som to z vlastneho presvedcenia, nie preto ze by ma mama zamykala.
@anjelicek26 prepac ale nevidis dovnutra tych rodin. To ze su navonok tip top a bohati...to je len vonkajsi dojem a pozlatko. Nevieš co sa deje za zavretymi dverami. Uz chapem preco nechceli viacere rodiny co zili 15-20 rokov v DE, GB ci Spain, vychovat deti tam. Ake - take je Slovensko, prisli radsej sem.

@lu1983 držím palce, aj ty máš svoje limity. Ja som svojho syna už v 16-tich poslala na brigádu. Nie preto, že by som mu nedopriala vreckové, ale preto, aby si na vlastnej koži vyskúšal, čo je to zarábanie peňazí. Lebo tiež mal sklony sa veľmi nekrotiť. Jednoducho niektoré opatrenia musí rodič urobiť v záujme dieťaťa, aj keby mal rodič potrebu zľavniť a uľahčiť decku cestu. Tiež mi bolo ľúto, že syn vstával o 5 ráno cez prázdniny, ale viem, že to bolo pre jeho dobro. Dcéru som v 16-tich na brigádu nehnala, ona bola úplne iný typ.