Neprimeraný stres u 15-ročnej
Ospravedlňujem sa, že píšem ako anonym. Prosím Vás o radu ak ste sa už stretli s podobným problémom. Dcéra trpí už 2 roky úzkosťami v školskom prostredí. ( Doteraz neviem čo ich spustilo aj keď som sa aktívne zaujímala). Do školy síce chodila pravidelne, ale úplne sa izolovala od detí. Stále bola v takom strese a napätí, čo sa samozrejme prejavilo nielen na školských výsledkoch, ale aj na zdravotnom stave. Samozrejme, že som to riešila. Psychológ aj psychiater. Brala aj AD, ale bez zásadnejšieho výsledku. Po dohode s lekárom ich prestala užívať. Na strednú školu sa veľmi tešila ( v septembri nastúpila do 1. ročníka), dúfala, že keď zmení školu nájde si kamarátov a bude v pohode. Ale hneď po týždni sa úplne zložila. Ešte sme skúšali, ale bez výsledku, Ten stres nezvláda. Zatiaľ je na individuálnom pláne, ale veľmi sa trápi, lebo do školy chce chodiť, túži po kamarátoch, ale nedá sa jej.
Som z toho veľmi nešťastná, lebo som vyčerpala všetky možnosti a neviem jej pomôcť. Budem vďačná za každú radu.( príp. ak máte dcéru s podobnými starosťami mohli by si dievčatá aspoň popísať cez sociálne siete, aby nebola taká izolovaná. Aj keď sa jej max. venujem kamarátku jej nenahradím).
@makodob Nie som veriaca a úprimne neviem si predstaviť ako by jej mohol Boh pomôcť. Som dosť skeptická.
@anonym_autor ahoj ak aj teraz neveris v Boha.
Ale skus sa mu aspon prihovorit.
Vies ono je to tak, ze on je stale pri tebe. Ale clovek ho nevidi pokial nechce.
Skus sa mu len jednou vetou denne prihovarat.bnapr Jezisu, vies ze doteraz som k tebe nehovorila, ale ak existujes, prosim pomoz nam.
To nie je ziadne vyuzivanie. On presne na toto caka, aby si mu ty dala moznost vstupit k vam a postarat sa o vas.
Nepremyslaj nad tym ludskym rozumom.
Ludsky rozum nemoze pochopit Boha.
Len sprav ako som ti povedala. Liecba a viera z nej spravia uplne zdraveho cloveka. Mna tiez zachranil...liecila som sa, ale vysledky prisli az ked som sa vzdala... A priznala si ze nemam silu, a iba sa snim rozpravala.
A nozaj zachranil mna a nase stroskotane manzesltvo...aj deti.
Vies ono je to tak, ze on je stale pri tebe. Ale clovek ho nevidi pokial nechce.
Skus sa mu len jednou vetou denne prihovarat.bnapr Jezisu, vies ze doteraz som k tebe nehovorila, ale ak existujes, prosim pomoz nam.
To nie je ziadne vyuzivanie. On presne na toto caka, aby si mu ty dala moznost vstupit k vam a postarat sa o vas.
Len sprav ako som ti povedala. Liecba a viera z nej spravia uplne zdraveho cloveka. Mna tiez zachranil...liecila som sa, ale vysledky prisli az ked som sa vzdala... A priznala si ze nemam silu, a iba sa snim rozpravala.
@derdia prihováram sa mu už viac rokov. Ale zjavne nepočuje.
@derdia prihováram sa mu už viac rokov. Ale zjavne nepočuje.
@derdia Modliť sa za nich môžeš aj ty. 🙂
@anonym_098e85 Ale počuje, aj tvoje myšlienky pozná. 🙂
Introverti majú sklon k úzkostiam. Možno aj ty si úzkostlivá matka. Dôveruj dcére, že tú školu zvládne. Nemusí mať čisté jednotky. Urobí, čo sa dá. A všetko bude v poriadku. No stres.
@derdia Modliť sa za nich môžeš aj ty. 🙂
@anonym_098e85 Ale počuje, aj tvoje myšlienky pozná. 🙂
Introverti majú sklon k úzkostiam. Možno aj ty si úzkostlivá matka. Dôveruj dcére, že tú školu zvládne. Nemusí mať čisté jednotky. Urobí, čo sa dá. A všetko bude v poriadku. No stres.
@loliki pekné kecy. Dcére dôverujem bezvýhradne. A samé jednotky nikto nečaká. Tak teda budem čakať na zázrak. Už mi prosím nepíš, tvoje fantazmagórie mi určite nepomôžu.
@loliki má vaznu psychiatrickú diagnózu. Zistili sme v 16 rokoch. Je dobre nastavená na liečbu, tam problém nie je. Má kvalitnú psychoterapiu, prešli všetky možné metódy zvládania stresu a úzkosti. Akonáhle vstúpi do školy, môže robiť čokoľvek, fyzicky ani psychicky to nezvládne. A nie je to školou ako takou. Všetci odborníci zhodne tvrdia, že v akejkoľvek škole by to bolo rovnako. Skrátka, nevieme to nijako prekonať. Doma funguje úplne v poriadku. Má veľa kamarátov, chodí von.
@anonym_098e85 ak má ukončený prvý ročník na SŠ, môže dokončiť školu diaľkovo. Nemusí sa trápiť v škole. Diaľkové programy majú aj online hodiny, majú priebežné úlohy, proste nie je to o tom, že len spraví komisionalky a trápi sa s tým ucivom sama. Skús pohľadať, v BA sú minimálne dva gymple, kde existuje diaľkové. Poznám dieťa, ktoré ten gympel skončilo, tiež malo psych.diagnozy, toto bola jediná možnosť, ako spraviť strednú. Dieťa tiež nadpriemerne inteligentné, ale úzkosti, depresia, plus ešte xy pridružených problémov.
@anonym_098e85 ak má ukončený prvý ročník na SŠ, môže dokončiť školu diaľkovo. Nemusí sa trápiť v škole. Diaľkové programy majú aj online hodiny, majú priebežné úlohy, proste nie je to o tom, že len spraví komisionalky a trápi sa s tým ucivom sama. Skús pohľadať, v BA sú minimálne dva gymple, kde existuje diaľkové. Poznám dieťa, ktoré ten gympel skončilo, tiež malo psych.diagnozy, toto bola jediná možnosť, ako spraviť strednú. Dieťa tiež nadpriemerne inteligentné, ale úzkosti, depresia, plus ešte xy pridružených problémov.
@akvi ďakujem. Presne nad tým rozmýšľame. Musím zavolať budúci týždeň. Len neviem, či sa dá prestúpiť aj teraz. Prihlášky sa už podať nedajú. To sa dalo len do polovice septembra. Volala som tam cez prázdniny. Len ma všetci ukecávali, že je to blbosť. Za nebude mať kolektív. Aj ona bola odhodlaná tento ročník zvládnuť.
@akvi ďakujem. Presne nad tým rozmýšľame. Musím zavolať budúci týždeň. Len neviem, či sa dá prestúpiť aj teraz. Prihlášky sa už podať nedajú. To sa dalo len do polovice septembra. Volala som tam cez prázdniny. Len ma všetci ukecávali, že je to blbosť. Za nebude mať kolektív. Aj ona bola odhodlaná tento ročník zvládnuť.
@anonym_098e85 skús, uvidíš. Podľa mňa to problém nebude, veď deti bežne prestupujú medzi školami, obzvlášť, ak je to ten istý študijný odbor
@janage Objavila som u nás novú cvičiteľku jogy. Toto ju baví tak sa plánujem na ňu nakontaktovať. Uvidím čo to prinesie.
@anonym_autor len tam by bolo potrebné,aby cvičila v skupine cca rovesníkov. Toto neviem či joga by dokázala ponúknuť. Aby zas nebola v prostredí s ďalšími dospelými. Lebo ako si písala priorita je kamošiť sa s rovesníčkou.
Dá sa, len sa myslím musí zaplatiť celé školné aj za september 🙂
Dá sa, len sa myslím musí zaplatiť celé školné aj za september 🙂
@martinastaj ďakujem za info. To by vôbec nevadilo.
@anonym_098e85 Ja ti veľmi dobre rozumiem, lebo aj ja sa veľmi trápim. No stále verím, že bude dobre.
Ahoj, veľmi ma mrzí čím prechádzate a veľmi dobre to poznám, syn od 14 rokov to iste, strednú školu po prvom ročníku ukončil, pretože aj keď to tam mal veľmi rád, nedalo sa a čím viac som tlačila, že predsa do školy chodiť musí, tým to bolo horšie, mal tiež individuálne vzdelávanie, nepomáhali ani lieky. Začal externe študovať na Gymnáziu, ktoré umožňuje štúdium z domu, hrozne som sa bála, ale neľutujem, že sme sa takto rozhodli, syn sa ukľudnil a aj keď to nieje ešte 100 percentné snaží sa a my sa snažíme byť mu oporou. Je to neskutočne ťažké ako pre neho, tak aj pre nás, ale ja som už nevládala a syn tiež. My vieme, čo bolo spúšťačom a prečo sa škola stala pre neho postrachom 😔.
@anonym_155e57 poprosím ťa ešte o info. Zvláda sa sám pripravovať na jednotlivé predmety? Ako matika, fyzika, chémia, informatika? Ten výklad na každú hodinu je nejaká prezentácia či naživo učiteľ?
@anonym_155e57 poprosím ťa ešte o info. Zvláda sa sám pripravovať na jednotlivé predmety? Ako matika, fyzika, chémia, informatika? Ten výklad na každú hodinu je nejaká prezentácia či naživo učiteľ?
@anonym_098e85 posielajú info, čo sa treba učiť, videá, z matematiky chodil na doučovanie......dá sa to zvládnuť, ja som viac stresovala ako on, keď mali skúšky 🙂, ak si blízko BA majú stretnutia a máš možnosť spojiť sa aj s učiteľom konkrétneho predmetu , ak sa potrebuješ niečo opýtať alebo voláš na sekretariát, riaditeľke, kde ti všetko vysvetlia
Prepac necitam vsetko. 1. otazka, ako dlho denne pouziva mobil, 2. otazka sportuje pravidelne?
@anonym_098e85 Ja ti veľmi dobre rozumiem, lebo aj ja sa veľmi trápim. No stále verím, že bude dobre.
@anonym_autor btw preco neposles dceru aby sa isla opytat ona sama na tu yogu? Ma 15r, yoga sa jej paci a podla tvojich slov by tam rada chodila. Je to prilezitost aby sa zacala ucit riesit aj taketo situacie. Predpokladam, ze yoga instruktorka je prijemna zena, cize s nejakym nevrlym pristupom by sa nemala stretnut.
Alebo tak ako vzdy jej vsetko vybavis ty?
@derdia Asi poznáš: Zver svoju starosť na Pána a On sa už postará. 🙂 Alebo: Buď vôľa Tvoja. A môžeme kľudne spať. 🙂
@anonym_autor btw preco neposles dceru aby sa isla opytat ona sama na tu yogu? Ma 15r, yoga sa jej paci a podla tvojich slov by tam rada chodila. Je to prilezitost aby sa zacala ucit riesit aj taketo situacie. Predpokladam, ze yoga instruktorka je prijemna zena, cize s nejakym nevrlym pristupom by sa nemala stretnut.
Alebo tak ako vzdy jej vsetko vybavis ty?
@anonym_2b2e56 Samozrejme, že tam s ňou nepôjdem, ale min. musím zistiť o koho ide a kto sa tam stretáva, keďže inštruktorka začala len v septembri.
@anonym_2b2e56 Samozrejme, že tam s ňou nepôjdem, ale min. musím zistiť o koho ide a kto sa tam stretáva, keďže inštruktorka začala len v septembri.
@anonym_autor tvoja dcera ma 15r, ja neviem ja som uz dceru introvertku uz davno pred tym posielala aby sa informovala ohladom veci, ktore ju zaujimali. Naozaj si nemyslim, zeby ju v nejakom joga studiu isli zosmiesnit alebo nejakym inym sposobom zneuzit. Psoli ju s tym, ze si pocula, ze tam je velmi dobra instruktorka, nech sa informuje ake maju hodiny, o kolkej, kolko to stoji, kolko ludi je na hodine. Socialna fobia sa moze znizit aj vtedy ked ona vidi, ze rozpravanim s cudzimi ludmi sa jej nic nestane, ludia nie su na nu zli, odpovedaju jej, dokonca sa na nu milo usmeju a podaju jej info, ktoru si ona pyta. A tym, ze ju tam posles, lebo ty nemas cas, ona ti velmi pomoze ak tam zbehne a informuje sa , jej dodavas doveru aj jej, lebo jej veris, ze je schopna to vybavit.
@anonym_098e85 posielajú info, čo sa treba učiť, videá, z matematiky chodil na doučovanie......dá sa to zvládnuť, ja som viac stresovala ako on, keď mali skúšky 🙂, ak si blízko BA majú stretnutia a máš možnosť spojiť sa aj s učiteľom konkrétneho predmetu , ak sa potrebuješ niečo opýtať alebo voláš na sekretariát, riaditeľke, kde ti všetko vysvetlia
@anonym_155e57 budeš prosím taká dobrá, napíšeš mi sms alebo na WhatsApp? Veľmi by som sa ešte potrebovala viac veci spýtať. Musíme sa už konečne rozhodnúť. Nemôžeme to už ďalej naťahovať. Ak nie, samozrejme pochopím. 0903538177
@anonym_155e57 budeš prosím taká dobrá, napíšeš mi sms alebo na WhatsApp? Veľmi by som sa ešte potrebovala viac veci spýtať. Musíme sa už konečne rozhodnúť. Nemôžeme to už ďalej naťahovať. Ak nie, samozrejme pochopím. 0903538177
@anonym_098e85 samozrejme, presne na to som myslela, že pošlem číslo, zajtra sa určite ozvem
@anonym_098e85 samozrejme, presne na to som myslela, že pošlem číslo, zajtra sa určite ozvem
@anonym_155e57 veľmi ti ďakujem ❤️
@anonym_autor Dobrý deň, máme doma podobný problém u 14 ročnej, začalo to podobne ako opisujete prosím, vedeli by ste mi napísať správu rada by som sa s vami poradila. ďakujem krásne
@anonym_autor bola som v podobnej situácii s mojou dcérou a začalo to, keď mala 12-13 rokov. Školské výsledky výborné, no zrazu nezvládla odprezentovať projekt, dopísať písomku, ani odrecitovať báseň. Roztriasla sa, nevedela dýchať, prišlo jej slabo, viackrát som ju kvôli tomu musela vyzdvihnúť z vyučovania. Začal byť problémom aj pobyt vo väčšej skupine ľudí, necítila sa dobre ani na návštevách. V škole sa ale od spolužiakov neizolovala. Riešila som to ako laicky povedané uzkostné /panické ataky najskôr v CPP bez výsledku a potom na terapiách. Po cca 4 mesiacoch ma terapeutka upozornila, že s dcérou nevie pracovať na niektorých typoch terapie a opatrne mi odporučila testy na autizmus. A tak bol dcére tento rok diagnostikovaný Aspergerov syndróm a ona aj my sme konečne veľa vecí pochopili. Nehovorím, že to je aj Vaša cesta, ale u nás s týmto záverom prišiel obrovský aha-moment. A vlastne aj určitá úľava.
@anonym_d5e452 prosim vas kde robia taketo testy? psycholog alebo nejake specializovane pracovisko? dakujem

Ahoj čítala som všetky tvoje vyjadrenia.
Za mňa jednoznačne šport. Hľadajte dovtedy, kým nenájdete taky, ktorý jej sadne.
Aj keby si ju tam hodinu mala voziť Odporúčam taky co nie je vyslovene skupinový a dáva priestor na cvičenie samého, ale zároveň si stále v kontakte so skupinou.
Garantujem, že časom (nie hned) si nájde 2,3 rovesníkov, ktorí ju príjmu takú aká je a to jej pomôže sa posunúť vpred.
Vsimaj si ako klub funguje, výber taky, kde vedú deti k spolupráci a vzájomnej podpore, nie len k výsledkom a súťaženiu kto je lepší.
U nás to neskutočne pomohlo. A dieťa zvláda situácie, v ktoré som ani nedufala, že by niekedy dalo.
Cítiť sa prijatý taky aký som je alfa a omega.
V puberte už za mňa veľmi ani systém hľadania kamošky cez rodičov nepomáha, ale vy už nemáte čo stratiť, skúsila by som to.
@janage Objavila som u nás novú cvičiteľku jogy. Toto ju baví tak sa plánujem na ňu nakontaktovať. Uvidím čo to prinesie.