Neviem čo s 18 ročným synom - nechce sa učiť
Neviem ako začať.nechce chodiť do školy.ma zle znamky ledva prechadza z ročnika do ročnika teraz je v 3 ťom ročniku a vyzera to že bude mať na polroka 5tku no on si z toho ťažku hlavu nerobi vraj na pol roka sa prepadnuť neda.neviem ako ho donutiť aby sa začal učit.tyžden chodi do školy dva dni je doma a to takto stale dokola vraj ho brucho boli k doktorke nechce isť.Bojim sa že ho vyhodia zo školy.
Chodila som v 18ke ešte menej do školy ako váš syn, známky boli kadejaké, väčsinou 4ky...Problém bol že som sa v škole necítila dobre, pomohla mi až psychologička.
@nikolca naozaj, treba mu teraz dat na vyber, nie prikazom, na vyber.. moznosti su taketo: (ako som to vyssie rozpisala)..
a ako tu tiez bolo napisane, porozpravat sa s nim, pocuvat ho, opytat sa, ako si to predstavuje teda.. a ked nekomunikuje, odmieta rozpravat, tak sa to teda uvidi.. nechat to tak.
zatial ho nevyhodili, ked vyhodia - musi si najst pracu. nech si je toho vedomy. to, ze neodpoveda, neznamena, ze to nepocuje. prestrihnut kabel na sluchatkach, ked inak odmieta pocuvat. raz povedat, uz neopakovat.
aj keby odisiel z domu, ziadni kamosi ho nenechaju u seba byvat zadara. prespat mozno chvilu ano, ale nie navzdy. takisto jest treba nieco. on nato dojde, ze mu treba peniaze, aby prezil. a ked si teda pojde hladat tu pracu, takisto dojde nato, ze s neukoncenou strednou skolou a bez akejkolvek praxe sa nanho aj tak budu pozerat a neviem, kde a ci ho vobec prijmu. a ked ano, nebude to med lizat, ale riadna muklovacka, namaka sa fyzicky.. a aj do tej prace treba pravidelne vstavat, chodit tam a byt tam. proste ked sa to niekomu neda vysvetlit slovne, asi si to musi skusit.
a naozaj sa toho neboj, lebo on sa podla mna aj spolieha nato, ze ho nevyhodis prec tak, ze by nemal kde spat a co jest. preto ma taky pristup. ked si to chce vyskusat, nech si vyskusa.
takisto by som ho uistila, ze sa moze kedykolvek vratit a poziadat o pomoc, ale za istych podmienok (ze dostuduje, atd)
@nikolca tak, ale prave matika je taka, ze doucko sa da zohnat lahsie ako z nejakych odbornych predmetov. Len ide o to, ci on vobec by bol ochotny sa doucovat. Musis sa s nim porozpravat o tom, v klude a uvidis, ci to ma zmysel a ak zistis, ze nie, tak pero a papier, ako tu uz pisala
@luzzia a presne vydavky, ak chce byvat s vami a nech si ide hladat robotu. Fakt ine sa poradit neda, on musi pochopit, ze bud bude studovat, alebo bude robit, lezat na gauci nemoze.
Mna ako jedna moznost napada este depresia (taka ozajstna), nechutenstvo, nezaujem o svoj zivot,... Urcite ako prvy krok by som sa s nim vecne porozpravala, ako radia baby, ale aj toho doktora by som riesila...
podľa mňa depresia, prípadne, neudialo sa niečo v škole? prečo deguje školu a určite psycho, možno až psychiatrička, aby január nebol neskoro
@gabika0825 triedny o tom vie len on sa sťažuje že mu je stale zle dokonca ho minuly tyžden pustil skor domov.ospravedlnenky dom mu pisala ja a ked som mu na rovinu povedala že už mu žiadnu ospravedlnenku nenapišem tak triedny odkazal aby som ospravedlnenku poslala ale teraz ked mi volal povedal že bude akceptovať len od lekara potvrdenie
@nikolca Tak to už ide do tuhého. No musiš sa s ním normálne porozprávať. Hlavne v kľude, aby necítil z teba nejaké nervy, alebo vyčítavosť a podobne. Ísť za ním kludne aj teraz do izby, posadiť sa, skús nadhodiť najprv tému o tom jeho údajnom zdravotnom probléme, že či ho naozaj brucho bolí alebo že či v tom nie je niečo iné. Či sa náhodou niečo nestalo v škole, keď tam teraz nechce chodiť, alebo čo ho tam nebaví, že radšej sedí doma. Lebo mne príde tiež ako tu už vyššie niekto spomínal že či sa náhodou niečo nestalo v škole keď tam nechce chodiť. Nepríde mi to tak, že by toto bolo kvoli tomu že mu nejde matematika. Nešikanujú ho tam? Alebo má v kolektíve vôbec nejakých kamarátov? Aj v tom môže byť problém. Inak aký je normálne, keď su napríklad prázdniny a nechodí do školy?
No neviem, ty ho poznas, ale mne to nepripada, iba ako nejake pubertalne vymyslanie... Urcite by som ho dotiahla k lekarovi, krvny obraz a patrat po pricinach preco mu je zle, to ze triedny uz bude akceptovat ospravedlnenku len od lekara ti nahrava do karat...
@gabika0825 praveže ked su prazdnini je uplne v pohode.chodi von za kamararmi preto akosi neverim tomu že ho boli brucho možno ma stresy
@nikolca tak to je jasný signál, že sa niečo v škole deje, alebo sa niečo stalo a preto tam nerád chodí a nemá tak ani chuť do učenia. Treba sa ho na to opýtať. Skús aj nejak nepriamo, iba tak že či ho trápi tá matika, alebo že či aj iné veci, alebo tak. Ak ma chápeš. Nie hneď na neho vyskočiť s tým že čo mu v škole robia. Ja si myslím že to bude určite niečo ohladne vzťahov v kolektíve.
@nikolca ja neviem, podla mna on potrebuje pocítiť a zažiť dôsledok svojho konania
Toto je dospely clovek, musi rozumieť ze kazde jeho konanie, akcia vyvolá nejaku reakciu
Boli ta brucho. Ides k doktorke. Nechces ist k doktorke? Tak ides do skoly. Ine miznosti nie su. Nepôjdeš do skoly? Ale ospravedlnenku by som mu nedala. Ani za svet.
Tak budes mat neospravedlnene hodiny a nech ta vyhodia zo skoly
Moj oco bol majster odbor výcviku na učilišti, robil poriadky z chalanmi, s ktorými si doma nevedeli dat rady.
Teraz mu podaktorí pridu aj ruky bozkávať za tie zaucha co schytali v kabinete
Aka depresia? Prosim ta. Tu by mal sj cez prázdniny. Vychcany je!
Ak vymysla, tak lekar bude mozno trochu ponaucenie :D poprosila by som o velku ihlu :D
teraz je už pomerne neskoro na akúkoľvek radu....je to dospelý mladý mocný človek, ktorý nebol podĺa všetkého vedený od samého začiatku ku povinnostiam....
niečo podobné sme mali v rodine, rozmaznaný bratranec tiež len prechádzal z ročníka do ročníka na Zš, dali ho za učňa - nech sa vyučí aspoň za vodára ale ani to neskončil....najlepšie bolo, že každé ráno odišiel do školy a poobede sa vrátil domov akoby nič....a pritom v škole vôbec nebol....vyhodili ho....
ale aspoň nikdy nepil, nedrogoval...s týmto problém nebol.... len tá škola.... 😨
ahoj 🙂 pisem ako 17 rocna. Tiez mam s tym problemy odkedy som na strednej. Hlavne rano ked idem do skoly strasne ma bolieva brucho a napina ma po ceste do skoly ked pijem. Deje sa mi to uz automaticky. Mam dost tazku skolu (technicku), no znamky mam celkom okej. Ked ma nejaku tahsiu skolu, tak urcite by som na neho netlacila,tak ako ti to tu radia. Vravim z vlastnej skusenosti, lebo ja som tak vzdala ucenie. Ked mi otec neveril, ze ma fakt boli brucho a hucal pre zle znamky,tak sa akurat zhoršili a nemohla som nic zjest. Tiez skusali taketo vyhrazanie a akurat ma potom celu noc prenasledovali sny o tom ako skocim z okna, podrezem sa a podobne... Neumyselne ma to prenasledovalo potom uz po kazdej mensej hadke. Myslela som si ze som na nic. Uprimne odkedy mam priatela a mam pocit,ze by ma miloval aj s vsetkymi nedokonalostami,tak sa to zlepsuje. Cely cas som to ale chcela počuť aj od rodicov. Ze nezalezi na znamkach viac ako na mojich pocitoch. Ze mam o koho sa opriet. Ze zlu znamku si opravim a ze nie je kazdy dokonaly.
@annamarin chcem ťa podporiť, je super , že to už vieš povedať. Áno nie si dokonalá , ale si dôležitá. Choď za rodičmi a povedz im to . Budú prekvapený. Uvidíš. Budú ťa presviedčať , že Ti to povedali. Povedali len iným spôsobom, takým tichým, že sa starali a robili si starosti. Drž sa. Si už naozaj veľká( dospelá).🙂
pokiaľ 18r. chalan celý deň nič nezje,tak by mi už blikala kontrolka.....mám 13r. a zjedol by aj slona....takže ozaj tu môže byť dôvod na toto správanie,problémy v škole,šikana,drogy ,čojaviem....určite by som na dieťa netlačila,nevyhadzovala z domu,aby ste to raz neľutovali..treba mu dať lásku,záujem,pomoc....počkať na to psych. vyš.,rozprávať s učiteľmi,kdesi je pes zakopaný,ak doteraz s ním neboli vážnejšie problémy
@nikolca tiež som mala podobný problém so synom, akurát že on naviac hral počítačové hry. Tvoj čo robí, keď nie je v škole? Ja som bola už zúfalá, no napriek tomu som sa vždy snažila nestratiť s ním kontakt, aby sa mi neuzavrel do seba. Mal aj svetle chvíľky, keď komunikoval, keď priznal, že je to všetko jeho chyba, že by sa mal viac venovať škole. No ťažko, veľmi ťažko školu dokončil, zmaturoval, našiel si hneď dobre platenú prácu a po dvoch mesiacoch mi odišiel z domu. Prenajal si garsónku s vidinou slobody a samostatnosti a až teraz chápe všetko, čo som mu celé tie roky chcela povedať. Má sa dobre, ale musí sa starať sám o seba a teda občas mu to dáva zabrať. Napriek tomu všetkému čo som sa kvôli nemu natrapila som vďačná sama sebe za to, že som to vydržala a neodvrhla ho od seba len preto, že sa nespraval podľa mojich očakávaní. Stále mi dôveruje a to je pre mňa to podstatné. Mnohí mi vraveli, že som na neho mäkká, že ho mám vyhodiť, odstrihnut od všetkého čo ma rád a podobne. No dala som na svoj inštinkt a pockala som si, aby ho naučil sám život. Takže ti prajem hlavne pevné nervy. A neprestan mu byť oporou, kým vladzes. Môj teda nikdy nemal problémy s alkoholom alebo drogami alebo flakanim sa kade tade, ale mal ten svoj pocitacovi svet, čiže určitá závislosť tam bola. A ešte, tiež som ho donútila k lekárovi a zistili mu problém s hormonmi štítnej žľazy, avšak je zdravý a bolo to spôsobené nejakým prudkým hormonalnym dospievanim, dávala som mu d-čko a iné vitamíny a zlepšilo sa to. Už nemaval potom také depresie. Držím palce.
@nikolca Dal by si sluchadka na usi ked s nim hovorim a dostal by take zaucho,ze by mu dala stena druhe.to co je za spravanie?necudujem sa vasmu priatelovi.mlademu evidentne respekt nic nehovori a mam pocit ze ste nanho makka.zalezi vam na jeho vzdelani,tlacite nanho v tomto smere ale komplexne ste vo vychove MAM POCIT makka a nedosledna.v zmysle,nemyslim si ze dbate na to,aby mlady za svoje nevhodne spravanie niesol potrebne nasledky.
@0silvia0 mozno mas pravdu, neviem ako by som odstrihovala svoje deti, ale prave preto ich vychovavame od zaciatku tak, aby sme toto nemuseli riesit, jasne, nie vzdy sa vsetko podari, ale tu mlady muz vobec nerespektuje svoju mamu a ani sa nedivim, ja by som dcere ospravedlnenku do skoly nedala len tak, len preto, ze sa jej nechce ist do skoly a ona to dobre vie. A teraz sa nebavim o malej dcere, ale o podobne starej ako je tento chlapec. Jasne, ak ma zdravotne problemy, tak to treba riesit, ale myslim, ze kazda jej tu doporucovala lekara/psychologa/psychiatra a dlhy rozhovor, ani jedna nenapisala, ze ho ma rovno vyhodit.
@marioapatricia Dakujem za podporu. ❤️😇 Rodicom to nebudem hovorit. Zbytocne budu premyslat nad tym, co mohli urobit inak.
Mohli by ste sa s nim este porozpravat. Nemyslim debatu typu "musis so sebou nieco robit" ale taku nejaku motivacnu. My to mavame dobrovolne v skole a dost to pomaha. Inak mozno ma problemy so sikanou alebo ucitelmi. Mne to zacalo v takom obdobi, ze ucitelia boli prisni a spoluziak sa mi vyhrazal. Neskor vsetkych postval, aby sa so mnou nebavili, a tak som nemala nikoho. Ma kamaratov aj v skole ci len mimo?
Ja som mala tiež ,,psychický,, problém so strednou školou. Nenávidela som ju, rodičia mi nedovolili prestúpiť na inú. 90% hodín som tam sedela a čumela do blba. Neznášala som posmeškárskeho triedneho učiteľa, všetkých namyslených učiteľov, ktorých sme museli oslovovať profesori aj väčšinu svojich spolužiakov. Boli trápni. Ich zmyslom života bolo len biflenie a alkohol. Nemala som sa o čom s nimi baviť, bolo mi z nich zle. Keď si predstavím tie pocity v žalúdku pred chémiou či angličtinou ako som tam s malou dušou tŕpla a najradšej sa stala neviditeľnou. Tak som sa k tomu aj stavala - hrala som sa na neviditeľnú. Keď padla otázka na moju osobu, flegmaticky som sedela a neodpovedala. Radšej som nepovedala nič, z príkladu na tabuľu nenapísala ani čiarku ako počúvať posmešky, že to bolo opäť zle. Mama mi pri opäť raz preplakanom dni pri našom rozhovore povedala len nech to dokončím, len nech si spravím maturitu, že ju ani nikoho známky nezaujímajú. Cielene som sa učila asi 3 predmety na jednotky. Zvyšné som sa učila raz za pol roka. Moje známky vyzerali asi tak, že: 5, 5, 5, 5, 1, 5, takmer zo všetkého. Cielene som sa naučila raz, dali mi štvorku na vysvedčení, pustili ma ďalej. Ja som nestrácala svoj drahocenný čas zavretá v izbe s tými kravinami. Prišiel koniec školy z 26 ľudí si dalo 25 prihlášku na VŠ, ešte som tu bola JA. Hodinu čo hodinu sa riešilo na akú školu pôjdeme. Môj vtedy už dlhoročný priateľ tiež. Opäť raz len z trucu zato, že tam šiel priateľ som si podala prihlášku na VŠ, ktorú mi našla najlepšia kamarátka (samozrejme podľa predmetov, ktoré som sa za svoje pôsobenie na strednej učila lebo ma bavili). Prišiel papier, že budú prijímačky. Dodnes si pamätám ten moment ako som sa na ne šla učiť, otvorila som zakladač a uvedomila som si, že takto to nepôjde. Zavrela som ho a hrala som sa ďalej flegmaticky na osud. Vzali ma. Prvý týždeň nám oznámili citujem ,,do decembra Vás tu ostane polovica" chcelo sa mi smiať samej na sebe. Čo tam robí štvorkárka, ktorá nebola schopná prechádzať strednou školou? Prvé mesiace ma podržal kolektív na internáte, nechcela som od nich už nikdy odísť. Profesori boli úžasní, mnohí si s nami tykali a nehrali sa na bohov ako na gymnáziu. Týždeň čo týždeň som mala menej a menej spolužiakov, učivo bolo pútavé, aktivity na katedre zábavné, kamaráti úžasný, zrazu nám dávali za dobré známky peniaze... a tak sa zo ,,sprostej trucovitej päťkárky" stala jedna z najúspešnejších v ročníku na VŠ a dokonca som si po jej dokončení našla hneď po škole uplatnenie v odbore. Aj tvoj syn je len človek a nachádza sa v zlom životnom období, ktoré ho psychicky ničí.
Neotoč sa mu chrbtom, nezakazuj mu priateľov. Domov je teraz jediné miesto, kde cíti istotu. Skús mu len dať radu, napríklad ako som dostala ja. Je to len jedna životná etapa a ďalšia bude úplne iná. Keď jednu etapu z tých desiatok čo ho v živote čakajú nezvládol, ešte to neznamená, že zlyhá aj v ostatných. To je len hlúpy zidealizovaný model tejto spoločnosti...
*úžasní
@dskjhfdlkdjhl ale áno, rodič by mal byť taký a onaký, zásadový, vychovávať deti odmalička, ale... kopa rodičov, hlavne matiek chce nahradiť chýbajúceho otca v rodine a často chce dať dieťaťu to, čo matka myslí, že mu chýba. Často sú to úľavy, hmotné veci... matka vtedy nevidí, že robí zle svojmu dieťaťu, vidí, že mu dáva všetko, čo treba. To, že to bola chyba, zbadá často až v puberte a tam to začne škrípať. Nie každá matka vidí výchovu komplexne, nie každá matka je dobrá matka, nie každá matka si priniesla vhodné vzory zo svojej rodiny. Často rodičia zbadajú, kde v minulosti robili chyby, ale často to už nejde napraviť. Ja neodsudzujem rodičov, ktorí robili vo výchove chyby, sama takých poznám a majú problémové deti momentálne v puberte a v mladej dospelosti. Pozerám sa na túto problematiku tak, že aj rodičia sú ľudia, aj tí robia chyby často v domnení, že robia najlepšie ako vedia.
@0silvia0 tak o tomto som tiez pisala v tejto teme-ze sa mu zrejme snazila vynahradit to, ze otec na neho kasle, lenze ak teraz neurobi zasadny krok, tak neskor uz moze byt pozde-cize ano, kazdy robi chyby, ale treba ho na to upozornit a skor to vidia cudzi, ako ona, lebo ona nemusi uz mat obbjektivny pohlad. Proste chyby robi kazdy, ale treba sa z nich poucit.
pochopenie , rozprávať sa , upozorňovanie, motivácia ...má depresiu , nemá depresiou , psycholog a čo ešte ? Kde sa ešte má nechať dotlačiť rodič ? Nedokončí školu , zostane doma a nepôjde robiť ..budeš ho schopná vyhodiť z bytu ? Nepriazeň formuje človeka. Môj syn začal 4 ročník zostra ( zlé známky ) , taktiež ranná hodina u zubára , myslel si že to ho oprávňuje aby nešiel celý deň do školy ...veľmi rýchlo pochopil že tadiaľto cesta nevedie. U nás nastali tvrdé reštrikcie v jeho výhodách ( auto , dobré jedlo , prispievanie na domácnosť z výživného od otca )
@nikolca Nič. Nech si dobre nabije hubu, nech ho vyhodia, nec ide do roboty bez vzdelania a rád sa vráti do školy.
@dskjhfdlkdjhl ale jasné, treba upozorniť, ale otázne je, či si z upozorňovania niekto niečo zoberie. Človek sa vidí inak ako ho vidia iní. Momentálne to mám v blízkej rodine a nie je to veľmi ľahké, povedala by som že je to zlé... Toto konkrétne dieťa v rodine nemalo odmalička hranice, všetci sme na to matku upozorňovali, ona to videla tak, že dáva dieťaťu to, čo nemala ona. Nedala si povedať. Zbadala sa až vtedy, ked začalo mať dieťa v puberte psychické problémy. Teraz je to fakt zlé a nejde to už napraviť. Možno sa to časom upraví, keď dieťa vyrastie z puberty a dospeje a vyformuje sa. Neviem.
Ideálne je, keď je rodič s pevnými postojmi a berie výchovu láskavo, ale s hranicami. Ideálne je, keď človek prijme poučenie a napraví svoje chyby. Ale často to býva inak.

@dskjhfdlkdjhl on ma tych predmetov viacej matematika angličtina.vypočtova technika rozvoj odboru ale z mafematiky mu vychadza čista 5