Nezvládnuteľná 11 ročná pubertiačka
Pred asi dvoma týždňami som sem pridala podobnú diskusiu. No napriek mojej snahe, sa absolútne nič nezmenilo. Ja už fakt nevládzem. Každý boží deň chodím s plačom do roboty, s plačom idem spať, lebo vkuse so mnou moja dcéra bojuje. A je jej jedno či mi ublíži, absolútne to s ňou nič nerobí. Dnes to vyvrcholilo až tam, že mi povedala, že by bola radšej ak by som zdochla, alebo odišla bývať niekam do Bystrice. (Jej kamarátkina mama odišla od nich, a tam pracuje a býva, preto tá Bystrica). Odkedy sa vrátili nazad do škôl, tak to je masaker. Mám pocit ako by sa predbiehali v škole medzi sebou. Stále rozpráva len to, že ostatné môžu byť hore dokedy chcú, aj do polnoci, majú Facebook, Instagram, môžu si písať s cudzími a mať online kamošov, ktorých nepoznajú, ale ja naozaj nemám pocit, že FB a Insta má mať 11 ročné decko. Už takto nonstop visí na mobile, a pozerá dookola nejaké hlúpe videá, potom je len podráždená, a na každom si vybíja nervy. Ak jej odstavím wifi, lebo je to už veľa, tak zasa cirkus, lebo ja som tá najhoršia. Ak má stanovené hranice, zase ja som tá najhoršia matka na svete. Proste má také kamarátky v škole, kde sú rodičia "povoľnejší" alebo ako to mám nazvať, nie sú proste doma. A decká si robia čo sa im zachce, ráno si neupracú po sebe, neodložia posteľ, nepoumývajú sa, a idú tak do školy. Ja na tom trvám, že si má minimálne posteľ odložiť a určite strapatá neumytá do školy nejde. Ale ona nevidí, že je to normálna vec, ale jej kamošky to nemusia a ona to musí, a preto som ja zlá. Jej kamošky sa nemusia učiť, ale ja trvám na tom, aby sa učila. Iné by bolo, ak by jej nejaký predmet nešiel, lebo proste nie každé dieťa má na všetko hlavu, ale nie že je lenivá a ani sa do toho nepozrie. Skúšala som už aj odmenu vo forme vreckového ale nepomohlo ani to. Skúšala som spraviť si program len mi dve, ale ona nechce. Ak pustíme film, aj počas neho visí vkuse na mobile. Proste ma nemá rada, nemá. Je jej jedno či mi ublíži, či plačem. Je jej to jedno. Nič to s ňou nerobí. Už mi vyletela aj ruka, ale nevedie to absolútne nikam, takže mi prosím vás ani nepíšte, že by ste ju strieskali a hneď by sa nespamätala, lebo ona sa nespamätá. Skúšala som jej to už vysvetľovať toľkokrát, že predsa by nemala žiadne zákazy ak by sa správala normálne. Ale ona vkuse klame, podvádza, vkuse s nami papuľuje, ale už tak, že to nie je normálne. Ja viem, že puberta je proste taká, že decká vystrkujú rožky, ale toto je už fakt cez. Ja som si v živote nedovolila, voči svojej matke povedať niečo také nech umrie, a byť tak bezcitná ako je ona. Nie som prísna, fakt nie. Ja jej dovolím ísť von, aj na kofolu s kamoškami, aj na pizzu. Ale ona to nevidí. Vidí len tie svoje tri kamošky, ktoré môžu všetko. :(
@a_adamcova ahoj, ach mrzi ma to co prezivas... Aj s mojou dcerou to bol boj, ale nejak sme sa preluskali tym obdobim a teraz ma 13 aj dva mesiace a mam pocit, ze sme uz celkom ok.. Sem tam sa pohadama ale nastavila som jej pravidla.
Musi mat dobre znamky, jendotky dvojky, z matiky 3jku..lebo na nu asi nema...
Je skor na jazyky. Ty si musis uvedomit jedno, ze nie ona ma riadit zivot tebe ale ty jej. A ked sa jej nepaci, kludne jej povedz ze bud to bude takto, bud sa dohodnete, alebo sa moze pobalit a moze ist do detskeho domova a skusit zit tam. To myslim naozaj vazne. Pretoze ak to teraz nepodychitis tvoja herecka bude zachvilu fajcit, pit, drogovat a mas smolu. Teraz mas poslednu sancu chytit ju za pacesy a ukazat jej, ze kto je tu sef. Moja tiez povedala hocico volakedy, ale ja som jej razne vysvetlila, ze nebud emat mobil, televizor internet... Ze o 21 zhasne a moze cudmiet do blba.
Ze bud si bude vazit zivot aky ma alebo ma smolu a dostane maximalne najest a moznost sa umyt🤪🤪🤪👍
A ked nepristuoy na tvoje pravidla zober mobil, vypni wifi a absolutne ju ignoruj. A ak bude dalej rza, tak jej povedz nech sa pobali. Ze spolu by mali zit ludia ktori sa maju radi. A po dalsie ona ta ma rada, len skusa co si moze dovodlit a hkavne co jej TY dovolis ze si moze dovoliet. Inak mna mala moja dcera tak akrutenu, ze ja som vzdy plakavala a ona bola ta co boj vyhrala. Najskor som sa musela od nej fyzicky odputat. A potom to slo... A po dalsie, je to sice tvoja dcera, tvoja krv ale to jej nedava pravo mat ta za nic. Takze bud sa dohodne alebo ma smolu.ale musis byt neoblomna. Inak suoer je kniha 5 dni ktore zmenia tvije dieta... Alebi tak nrjak. To je pecka!
@a_adamcova tak máš to pestré 😪 ale ja by som ju strieskala a fest. Toto už je cez čiaru. A keby nepomohlo, vzala by som ju na exkurziu do najbližšieho reedukacneho centra, nech sa pozrie na svoj nový domov
Koľko ti vydržia zákazy? Deň, dva, týždeň? Pol roka som chodila o 19tej v 14tich domov, lebo som začala chodiť neskoro. Ver mi, už nikdy som to neurobila. Len raz som otcovi nezdvíha mobil a prišiel ma skontrolovať na diskotéku osobne 🙈 Ale mala som výhody. Ber to ako obchod a tak jej to vysvetli. Keby to bolo moje dieťa spíšem zoznam veci, ktoré pre ňu robím a za kazde z nich urobím protihodnotu. Alebo určí pravidlá spôsobom, že ak urobíš cez týždeň toto a toto, môžeš ísť von, ak nie, ok, ja som s tým v pohode, ty si sa rozhodla a už to nekomentuj. Jej voľba. Ak nebude papulnata, vezmi ju raz týždenne na nákupy,ak bude papulovat ok nedostane ani nohavičky, aj keď by už nemala aké nosiť. Piatacka už musí vedieť, vyvesit prádlo. Neurobí? Nevadí, nech si chodí v spinavom, jej odignoruj... Ale hlavne dodržiavaj pravidlá a nekomentuj ich. Nalep jej ich niekde na chladničku a rob si svoje. Tak nech je aj mesiac zavretá zduta v izbe bez kamarátok, mobilu, PC, netu, čistého oblečenia, v neupratanej izbe a smradľavom postelnom prádle. Návod ako z toho von ma na chladničke. Neboj, vo svojom veku je už múdra a vie co je pre ňu dobre. Len tvoj plač a rozculovanie je pre ňu voda na mlyn
@dari226 Och bože :/ Strašne ma to mrzí, že ste museli mať osobne takéto skúsenosti. A presne toto sa jej snažím vysvetliť, že ona nechápe, akí sú niektorí ľudia zlí a zvrátení. Či si myslím že je ona blbá, že by niekomu niečo také poslala. Tu nejde len o to, či by ona poslala, ale čo všetko môžu posielať jej. A ako s ňou manipulovať a oblbnúť ju, tak že si to ani neuvedomí, stále je dieťa a je ovplyvniteľná.
@a_adamcova Ahoj. Čítam a presne chápem, ale z tej druhej strany. Moja mama mala so mnou presne také problémy. A začalo to asi v tom veku. Metalová a punková hudba, potom sem-tam ukradnuté pivo, neskôr peniaze, fajčenie, zlá partia...
Vedela by som ti napísať slohovú prácu, ako sa asi tvoja dcéra cíti, ale je to ťažké vysvetliť. V každom prípade, nepodliehaj panike. Bude to zrejme silná osobnosť zakladajúca si na slobode a uvedomujúca si, že ak chce, môže všetko. A vtedy aj bude robiť všetko.
Zo mňa je dnes už pomaly mamička a dodnes sa ma mama pýta, kde urobila predtým chybu? Ale neurobila. Každý má inú pubertu a niekto ju má masakrálnu. Je celkom možné, že bude ešte horšie, ale prejde ju to. Spoliehaj sa na to, že si jej dala dobrú výchovu, dobrý základ, že nespadne do nejakej brindy, nakoniec ju to prejde. Mňa to prešlo v 17stich.
A ak môžem poradiť, určite na ňu nekrič, nebi ju, nenadávaj jej. Naopak. Potrebuje prísnosť, hranice (ako píšeš), lásku a hlavne mamu. Mamu a nič iné. Autoritu. Niekoho, o koho sa môže oprieť. A tiež je niekedy, aj v tomto veku dobré počuť od mami "mám ťa rada" "stále budeš moje dieťa, aj keby neviem čo..." a podobné milé slová. ja viem, že sa zdá, že práve to teraz nepotrebuje a jej sa to tiež bude zdať smiešne a trápne, ale presne to potrebuje. Viem to.
Tie ženy, čo by fackali svoje deti, lebo im nerozumejú, prosím, prosím, ignoruj.
Good luck! Katka
@a_adamcova ako píšeš “ stále je dieťa a je ovplyvniteľná.” - z toho so sprav výhodu. Kým je čas.
@jackie_1992 ahoj napisala si to celkom fajn, ale spoliehat sa na to, ze ku to prejde je torsku odvaha... Vonku je kopec deti zavyslich od drog..podla mna zaklad takeho zvitoa je to nestarat sa kde to dieta je a nestarat sa on. Dieta musi vediet ze takto sa nesmie spravat... Ved ani v skole ani v praci si nemozes robit co sa ti zachce...
@jackie_1992 tvoje spravanie bolo podmienene partiou alebo partia prisla az potom, ked si mala vzburene hormony? A co s tym ma hudba?
Puberta. No sú dve moznosti: 1) pri najbližšom jej amoku by som jej dala kufor nech sa pobali a odchádza k otcovi. Jemu by som teda asi dala vedieť a mohol by aspoň chvíľu spolupracovať, ved nech si ju vezme na par dni... Ci vy vôbec nekomunikujete?
2) dohodla si s nou pravidlá, dostane fb, ale WiFi bude obmedzená na určitú dobu denne a bude si plniť povinnosť. Vychádzky po dohode, čas určený.
A inak prikláňam sa k. Tomu, že polovicu co rozpráva si vymýšľa. Moja skúšala 10r tiež, tiež to.s nou mam veselé. Tak si.doniesla.kamosku ku nám na prespatie a dozvedela som sa aké to má moja drahá benevolentne doma a už viac nepovedala slečna ani slovo. Zavolajte tie jej kamošky a uvidíš. Učenie, papulovanie rovnako u nás, posadím sa k nej a bude sa.robit co.ma, nemám.problem zobrať jej z rúk mobil, vypnúť telku ak nemá úlohy dokončené a bordel v izbe... Keď začnem vrieskat zduva sa, iba kľud a pevne jej dat vedieť ze takto to nepôjde... Hádam po viac ako roku odo mňa dostala výchovnu jednu keď sa rozdrapovala a o to.viac ju to šokovalo a trochu sa prebrala, predtým to bolo samé dohovaranie a sama ona reagovala spôsobom "ved ty mi aj tak nič nezakazes/neurobis". K tomu aj otec už zabral, nezobral ju kam chcela, revala.celu cestu domov, trucovala pol dna... Ale momentálne príde zo školy, sadne učí sa, nehulaka po mne co ju kontrolujem... Proste s bitkou a vreskotom a trestmi to treba primerane odhadnúť, všetkého veľa škodí a nemá to efekt..
Ale určite by som sa pred ňou nezhadzovala plačom a nervami. Ona je ta co sa nespráva vhodné, tak to musí mať nejaké následky.
Alebo je ešte možnosť dať si dačo na nervy, a počkať kým to prejde 😁 trvať si na svojom. Nemysli na to ze si najhoršia matka, ja som inak tiež písala do poradne, že som najhoršia. Matka a co mam robiť, najradšej by som ušla na nejaký opustený ostrov... A keď som to po sebe čítala, tak som zhodnotila že to tak nie je. Som príliš dorba, dieťa zlenivelo, puberta.. A proste je čas sa k nej ako k staršej začať správať. Povinnosti musí mať a bude si ich aj plniť.
@a_adamcova nemozem si pomoct, z tvojich prispevkov mam dojem, ze sa bojis raznejsie zakrocit a beries na nu az prilis ohlad. Asi v nej vidis svoje male dievcatko, no skor sa treba pozriet do buducnosti, kde asi takymto stylom skonci. Kludnym hlasom oznamit zmenu pravidiel a zoznam povinnosti. Namietky okamzite stopnut (Stop! Nie som zvedava). Ak ju nechas na teba vystartovat, v afekte sa tazko zastavi. Ak sa bude spravat nevhodne - potrestat. Kludne dat klacat na polhodinu do kuta, nech sa nad sebou zamysli a povie, co urobila zle. Taketo rozmyslanie nad sebou este nikomu neublizilo. Mozno ti potom povie, ze nic zle neurobila. Ok, tak naspat. Ja by som ju tam kludne nechala aj do polnoci, ked jej kamosky mozu by tolko hore.
Ja nam pocit, ze tvoja dcera nepotrebuje momentalne laskavy pristup, ale pristup generala. Uplne sa ti vymkla spod kontroly - povedat mame, aby zdochla - toto je vrchol. Ako si na toto vobec reagovala?! Ja som raz mame vykricala, ze je hrozna, lebo iba mna jedinu nuti upratovat (nikto iny z triedy nemusi!) - vystrcila ma pred dvere a povedala, nech si idem najst inu mamu. Bolo to v sobotu rano. Dvere mi otvorila az vecer. Vies, ako to mnou zamavalo?! Ako som sa jej ospravedlnovala? V zivote som nic podobne uz nepovedala. Mala som asi 10 rokov.
Nemam este pubertalne deti ale z toho co si pisala, by som asi nepolavila aj ked to pre teba musi byt tazke hlavne pocuvat od svojho milovaneho dietata ze mas zdochnut. Ale myslim si ze ked bude starsia ti podakuje. Som zastanca hranic ale najst si taky ten stred ani nie velmi prisna ani nie velmi uvolnena vychova . A k tym influencerom co pozera ... aj moj muz pozera nejakych ludi co hraju hry 🙂 tiez tomu nechapem, ale zase asi na niektore veci musi prist sama ze je to strata casu, instagram ja napr nemam a neviem ake su tam moznosti. Takze podla toho by som povolila a nepovolila a mozno nastavit nejaky vymedzeny cas kedy moze byt na nete. ci mate wifi alebo ma mobilne data? Ja som mala velmi burlivu pubertu a velmi som sa na niektore veci za rodicov hnevala ale dnes som im vdacna ze nepolavili. A casom niektore ich rozhodnutia chapem. Len ti chcem povedat ze si super mama a hlavne klud je to obdobie a prejde to a zlepsi sa to raz 🙂 drim velmi palceee
Tak jej to dovol tak co no, normalne povedz, dooobre ok fb, insta, lebo ju mas rada a vidis ze proste po tom tuzi, ale ze jej zaroven diverujes, ze nebude robit hluposti a zacne sa spravat normalne a ked bude dalej nevystata, potom zrusit vsetko, wifi, hotovo dovi dopo... mne to tiez pride trochu provokacia led toto proste chce a ine decka maju, no tak sa citi trapne pred nimi...neviem ake tam su nastavenia pred nevhodnym obsahom, ale ja by som v niecom polavila.
@matabb73 moja sa vybrala s takými chuchvalcami vo vlasoch von... Ja som ju zastavila nech počká (jasne, komentáre, frflacky) a od fotila som jej to zo zadu... A som sa jej opýtala ci takto fakt chce chodiť s týždeň necesanymi vlasmi... Hneď sa pratala ucesat... Umývanie neriešim už, zuby som prestala tiež. S tým ze jej nedám strojček kým nezačne dbať na hygienu, umývanie vyriešila kožná lekárka s dohovorom a inak ak keď príde od zubára tak nejaký čas to ma tento efekt na ňu (a inak ak komentár od kamošky "smrdí ti z huby" pomáha) 😂 ale veľmi dobre si to napísala. Ale myslím, že deti generálov to v živote. Budu mat ľahšie, ja sa hrozím toho, ako budu mladí dospelí bez povinnosti reagovať na kruty život keď vyletia. Z hniezda. Mne sa jedne chlapec zdvihol v práci a odišiel, lebo sa ho šéf spýtal ci na tých dvoch riadkoch tabuľky pracoval posledné dva týždne 😁 a ďalší mal problém ze ma byt 8h v práci a pobehovať tam medzi officom a skladom... Podľa mňa toto bude viac a viac viditeľne pri deťoch ktoré naozaj nič nemusia a majú detstvo až kym neodidu od maminy.
@a_adamcova neviem, z akeho ste mesta ci dediny, ale skus jej ukazat z okolia nejake "svetle" existencie (socky, fetacky, alkoholicky,...) a spytat sa, ci takto chce dopadnut, ak sa bude odteraz spravat ako odtrhnuta z retaze.
(popravde je mi takych ludi luto a v ziadnom pripade nimi nepohrdam, ale za nelichotivy priklad mozu posluzit... zial)
@luckalukas_1 Veris alebo nie moja suseda mala podobny problem a normalne sla na socialku ze sa vzdava dcery a chce aby sla do polepsovne.Az ked ku nim zacala chodit socialka mlada sa skludnila.Bolo to detto co citam hore
Zobrať telefón! Poradňa psychológa!
Moja takmer 12 r. dcéra prišla kôli porušovaniu pravidiel o internet v MT. Chvíľu to trvalo, no zmierila sa s tým.
Dcéra nepomáha, vyvaluje sa na posteli? Prestaň jej prať, žehliť, pripravovať desiatu, atď... Aj moja mal také maniere, no veľmi rýchlo prišla na to, o aké benefity prišla. Teraz keď začne vystrkovať rožky, stačí pripomenúť o čo môže ľahko prísť.
@derdia Ďakujem za rady. Idem si pozrieť aj tú knižku.
@jackie_1992 Ďakujem :*
@simsalabim Vieš si predstaviť toto urobiť v dnešnej dobe? V momente by som mala sociálku na krku.
Že dieťa musí poslúchať a správať sa slušně nespochybňujem, ale vyhrážať mu ako zločincovi? Veď aj to decko je z celej situácie nešťastné. Len to dáva blbo najavo.
@a_adamcova nečítala som celú diskusiu. Nemám ešte doma pubertiaka ale keď si spomeniem na svoju pubertu, ocino mi tiež nedovoľoval chodiť vonku viac ako do 21:00 keď som mala 15-16 rokov. A vzdorovala som brutálne, chodila vonku keď zaspali poza ich chrbát, az mi na to jedného dňa prisli. A bol malér.
Môj ocino však nebol ochotný sa vôbec o ničom dohodnúť. A to som doma normálne pomáhala s upratovaním, v škole samé jednotky, bez problémov, ale aj tak mi nedovolil ani jeden deň zostať dlhšie vonku.
Spýtaj sa jej ako by chcela fungovať. Aký má ona pohľad na vec. Napr. chce chodiť vonku s kamoškami do 10tej? No momentálne sa nedá, ale môže si pozvať kamošku k vám, nech sa zatvoria do izby a sú spolu aj do 10tej večer keď to jej kamoškam dovolia rodičia. Alebo nech ide ku kamoške domov do 10tej, a ty ju prídeš vyzdvihnúť. Poznáte sa s jej rodičmi? Ak nie, zoberte sa spolu na výlet, skontaktuj ich, nech baby idú spolu a vy rodičia spolu. Zisti ako fungujú. Podľa mňa je najlepšie spoznať svojho nepriateľa :D teda ak tie 3 kamosky vnímaš teraz ako nepriateľa.
Navrhni jej nech si kľudne pozve aj kamošky k vám a nech prespia u vás. Uvidíš ako si bude pratat izbu. Nachystajte niečo spoločné pre nich, navarte jedlo pre ne, možno takto si ju získas na svoju stranu. Kúsok po kúsku. Ona chce tráviť všetok čas s kamoškami, aj ja som v 14-15 chcela byť čo najmenej s rodičmi a veľa s kamarátmi.
Má vreckové? Koľko jej dávaš ak sa smiem spýtať. Ak nechce pomáhať, tak by som povedala že jednoducho na neporiadok čo ona urobí - riady, špinavé prádlo, atď si zaplatíš niekoho z jej vreckového. Proste fungujete ako domácnosť. Kľudne by som jej nechala špinavé prádlo neoprate aj mesiac, dva. Že nebude mať čo nosiť? Oooops, bohužiaľ. Možno potom ozaj zapne práčku aj sama. Detto riady, rozpis na stenu - jeden deň praces riady ty, druhý ona. Nekompromisne, my sme to tak mali 3 súrodenci doma. Každý deň mal na starosti riady niekto iný. Ofrflali sme to, aj sme sa povadili občas ale rozpis nepustil.
A za výraz že mám skapat by som sa s ňou nerozprávala aj týžden. Tichá domácnosť, vypla by som wifi, zobrala mobil/počítač, zatvorila by som seba samu do izby, zamkla sa a nech sa hada s kým chce, nech si kričí koľko chce. To je už cez čiaru.
@via88 No nie nedovolím jej FB, včera mi cudzí chlap poslala z ničoho nič holú fotku svojho pohlavného orgánu. 11 ročné decko nemá čo hľadať na FB, dovolila som jej messenger, aby bola v kontakte s kamošmi, dovolila som jej youtube, má roblox, vie online hrať s kamarátmi hry. Na Instagram som povedala, že ak prestane klamať a podvádzať, a bude sa normálne s nami rozprávať, tak áno. Ale ona pre to nič nerobí, dostala podmienky za aké ten instagram môže. A čo z toho? Nič, lebo jej sa nechce ani prstom pohnút´.
@moncich Dohodli sme sa na vreckovom 10€ na týždeň, ak sa bude učiť, a bude mať poriadok v izbe, dovtedy vreckové nedostávala. Vydržalo jej to týždeň, potom už vreckové ani nechcela.
@a_adamcova ahoj, také niečo len o niečo horšie mám doma. Žijem s ňou sama od narodenia, má 10,5 rokov. Používa vulgárne slová, väčšinou popod nos, ale už boli aj nahlas. Žijeme v domácnosti ako cudzí ľudia, vôbec ma nerešpektuje ani moju mamu. Ktorá mi s ňou veľmi pomáhala. Navštívili sme psych.poradne pre deti, aj neurologov ale nič z toho, okrem straty peňazí. Myslím si že je to aj v tom že žije bez otca, od detstva mala všetko čo potrebovala, ale ako píšeš nenávidí má, nechce so mnou tráviť čas, nič, iba by nonstop chcela peniaze odo mňa. Dodnes ju ráno cesem, kým som doma, ináč pôjde do školy neucesana, odpoveď no a čo. Často plačem lebo už ďalej s ňou nevládzem.
@a_adamcova ja mám pocit po prečítaní tvojich príspevkov,že sa jej bojíš. Pritvrď a riadne. Stoj si za svojim. Iba pre jej dobro. Ako rodič máš navrch, neboj sa ,čo bude. Nech sa zdúva, nech sa ofučí. Ty jej musíš "dokázať",že odteraz to bude tak ako ty povieš. Kľudne by som jej vzala mobil a zrušila všetky benefity. Ju by trucovanie prešlo veľmi rýchlo. A keby sa vyhrážala,že pojde bývať ku kamarátke,s kľudom prines kufor, povedz jej že má polhodinu aby sa zbalila a vyrazila by som ju von. Aj s kufrom. Čo myslíš,čo by spravila? Kam by išla? No nikam. A že zdochni...môj ty bože, toto si dovolí....
Si dobrá mama, nevzdávaj sa.