icon

Nezvládnuteľná 11 ročná pubertiačka

a_adamcova
12. máj 2021

Pred asi dvoma týždňami som sem pridala podobnú diskusiu. No napriek mojej snahe, sa absolútne nič nezmenilo. Ja už fakt nevládzem. Každý boží deň chodím s plačom do roboty, s plačom idem spať, lebo vkuse so mnou moja dcéra bojuje. A je jej jedno či mi ublíži, absolútne to s ňou nič nerobí. Dnes to vyvrcholilo až tam, že mi povedala, že by bola radšej ak by som zdochla, alebo odišla bývať niekam do Bystrice. (Jej kamarátkina mama odišla od nich, a tam pracuje a býva, preto tá Bystrica). Odkedy sa vrátili nazad do škôl, tak to je masaker. Mám pocit ako by sa predbiehali v škole medzi sebou. Stále rozpráva len to, že ostatné môžu byť hore dokedy chcú, aj do polnoci, majú Facebook, Instagram, môžu si písať s cudzími a mať online kamošov, ktorých nepoznajú, ale ja naozaj nemám pocit, že FB a Insta má mať 11 ročné decko. Už takto nonstop visí na mobile, a pozerá dookola nejaké hlúpe videá, potom je len podráždená, a na každom si vybíja nervy. Ak jej odstavím wifi, lebo je to už veľa, tak zasa cirkus, lebo ja som tá najhoršia. Ak má stanovené hranice, zase ja som tá najhoršia matka na svete. Proste má také kamarátky v škole, kde sú rodičia "povoľnejší" alebo ako to mám nazvať, nie sú proste doma. A decká si robia čo sa im zachce, ráno si neupracú po sebe, neodložia posteľ, nepoumývajú sa, a idú tak do školy. Ja na tom trvám, že si má minimálne posteľ odložiť a určite strapatá neumytá do školy nejde. Ale ona nevidí, že je to normálna vec, ale jej kamošky to nemusia a ona to musí, a preto som ja zlá. Jej kamošky sa nemusia učiť, ale ja trvám na tom, aby sa učila. Iné by bolo, ak by jej nejaký predmet nešiel, lebo proste nie každé dieťa má na všetko hlavu, ale nie že je lenivá a ani sa do toho nepozrie. Skúšala som už aj odmenu vo forme vreckového ale nepomohlo ani to. Skúšala som spraviť si program len mi dve, ale ona nechce. Ak pustíme film, aj počas neho visí vkuse na mobile. Proste ma nemá rada, nemá. Je jej jedno či mi ublíži, či plačem. Je jej to jedno. Nič to s ňou nerobí. Už mi vyletela aj ruka, ale nevedie to absolútne nikam, takže mi prosím vás ani nepíšte, že by ste ju strieskali a hneď by sa nespamätala, lebo ona sa nespamätá. Skúšala som jej to už vysvetľovať toľkokrát, že predsa by nemala žiadne zákazy ak by sa správala normálne. Ale ona vkuse klame, podvádza, vkuse s nami papuľuje, ale už tak, že to nie je normálne. Ja viem, že puberta je proste taká, že decká vystrkujú rožky, ale toto je už fakt cez. Ja som si v živote nedovolila, voči svojej matke povedať niečo také nech umrie, a byť tak bezcitná ako je ona. Nie som prísna, fakt nie. Ja jej dovolím ísť von, aj na kofolu s kamoškami, aj na pizzu. Ale ona to nevidí. Vidí len tie svoje tri kamošky, ktoré môžu všetko. :(

moncich
12. máj 2021

@a_adamcova myslím že podmienky sú široko definované. A asi aj ona sa v nich možno stráca. Čo znamená učiť sa? Že si robí domáce úlohy, alebo dostane 1-2ky v škole?
Ak nechce ozaj robiť teraz doma nič, vyskúšala by som ísť na ňu pomaly. Nech robí nejakú 1 domácu prácu ktorú by si ona vybrala. Nech sa cíti že má kontrolu nad situáciou. A hlavne nech ma aspoň nejakú 1 povinnost doma.

V Čechách inak teraz nakrútili film o tom ako uchylaci kontaktujú mladé baby cez rôzne portály. Pozrite si ho, prípadne len pustite tak na pozadí doma. Neverím že to odignoruje.

A ako tu už zaznelo, opakujte že ju máte radi, keď si ľahne do postele a ide spať tak jej choďte zapriat dobru noc.

jackie_1992
12. máj 2021

@derdia to mas pravdu. Asi som sa vyjadrila zle. Ale ani jeden extrém nie je dobry. Teda vnimat dieťa ako bez slobodnej vole, ani ze je to uz dospelak. Je to ťažké prave preto, lebo uz prestava byt dieťa a zacina byt slečna. Myslela som to skor tak, ze aj tak si asi bude robit po svojom. Porušovať večierku, chodiť s kde kym von, mozno sa aj stretne s dakym z netu. A mama a otec nebudu vzdy po ruke. A tam treba dúfať, se dieťa ma dobry zaklad a ze sa rozhodne spravne. Hádam som vyjadrila myslienku uz presnejšie. 🙂

simsalabim
12. máj 2021

@a_adamcova nemyslim si 🤷‍♀️A ak by aj - ty predsa pomoc potrebujes. Ci?

simsalabim
12. máj 2021

@a_adamcova a este raz sa ta opytam. Ako si reagovala, ked povedala, ze mas zdochnut?

jumama
12. máj 2021

@a_adamcova Mam tiez takmer 11 rocnu. Som makky typ, ona dost tvrdohlava. Ale napriek tomu sa snazim budovat si s nou doverny vztah. Dievca by som nejakymi dalsimi zakazmi, bitkou, fackami netrestala. Ked uz teraz takto krici jej dusa, tak ked sa raz po hadke hecne, este ti skoci z okna... pretoze si neuvedomuje absolutne dosledky svojho konania. Ani voci sebe, ani voci tebe.

Ak chces, aby porozumela zakazom a obmedzeniam, pravdivo pomenuj, preco si to nezelaz. Kedysi davno, este po skole ako mlada, mala som kolegynu s takymito dvoma dievcatami. Vtedy sa kupovalo Bravo, naj rubrika bola so sexualnymi problemami... a decka to nosili do skoly. Ona si nezelala, aby polovicu z toho citali. Vies co spravila? Kupila im Bravo, ale ciernou permanentnou fixkou scenzurovala vsetko, co si myslela, ze sa nepatri v ich veku citat. Potom im povedala: Ja viem, ze v skole si precitate a pozriete s kamaratkami vsetko, ale pre to a to nechcem, aby ste sa tym zatial zapodievali, alebo by som bola radsej, ze ak budete mat nejake otazky alebo problemuy, pytali ste sa radsej mna, svojej maminy. Lebo vas mam rada a viem, ako vas ochranit a ako sa o vas starat.

Toto dcere vzdy zdoraznuj: Mamy nezakazuju, lebo mozu, alebo preto, ze maju nejaky pozitok z toho, ze detom nieco zakzau. Nech sa skusi zamysliet, preco mamy stanovuju hranice, nech sama skusi povedat preco. A potom jej pravdivo povedz, ze je to zo strachu, ze by ti srdce puklo, keby sa s nou cokolvek zle stalo, keby ktokolvek jej ublizil, zneuzil ju, ohovoril...

U nas tiez, takmer sa s dcerou nehravali spoluziacky, ze nema TikTok, pol spoluziakov natajnasa ma, pol spoluziakov pod dozorom rodicov. To druhe je aspon v tom dobre, ze si rodicia sleduju a poznaju dieta a neziju mimo tejto doby. No zakazane ovvocie najviac chuti a take ubolene dusicky su potom najviac na internete ohrozene. Dcere by som uplne uprimne porozpravala, co vsetko na internete jej hrozi, a ze to je ten hlavny dovod, preco ma taketo veci zakazane, ze chces, aby zazivala len pekne vztahy a stastie, nie aby ju niekto, co i len virtualne zneuzil. Dcerine spoluziacky su potom vsakovakymi hoaxami vystrasene - napriklad ze macicka z hry ma v ociach kameriy a sleduje, co deti robia... to fakt? Kde je kamera na telefone? ...

rainee
12. máj 2021

Ja mam pocit ze dnešné deti to je katastrofa, žiaden rešpekt voči rodičom ci učiteľom, žiadna pomoc v domácnosti, ledva sa niečo naučia a sú nonstop na mobiloch alebo robia vonku grazloviny. Moja ma tiež 11, sem tam papuluje, argument že spolužiaci môžu všetko a nerobia nič tiež poznám, kazde ráno rieši pol hodinu co si oblečie, doma sa nepretrhne, mobil ma tiež častejšie ako by sa mi páčilo. Ale zatiaľ je to v norme oproti tomu co stvarajú iné decká. Keď pár krát mi to už išlo na nervy tak som povedala ze keď sa jej nepáči môže ísť do decaku ci polepsovne a co by iné deti dali za to, v akých podmienkach ona žije a co všetko má...

hettinka
12. máj 2021

@a_adamcova ty by si jej vážne dala 40€ mesačne na rozhadzovanie? Kupovať si takto jej posluchanie?

matenka
12. máj 2021

Tak citala som len uvodny prispevok, viem ze sa ti to nebude pacit, ale chyba je vo vas a nie v jej kamaratkach, zjavne sa to uz dlho taha a vy ste to doteraz tolerovali, dohovarali a sama podla mna netusis na co ste cakali, teraz sa uz tazko nieco zmeni, mlada vas nerespektuje, ste jej doslova ukradnuti. Mam baby v podobnom veku, starsia ma 13 a mladsia 11, vidim, ze su aj u nich v triede podobne pripady, ale to su rodicia, co im nevadi, ze sa im decka flakaju vonku, piju, fajcia... ako ste doteraz travili spolocny cas? Sport, hry, vylety? Skusila by som postupne na nu nakladat, sportom troska unavit, vecer hrat hry, domace prace POVINNE doma kazdy den, postupne pridavat, za kazdy jej vylev proti tebe nastavit zrkadlo, povedat jej ze toto si od nej nezasluzis a ze sa k nej budes teda rovnako spravat, teraz ma len 11, ale v 14-15 ti treskne dverami a cely tyzden nebudes vediet kde je?
Dnesne deti maju pocit, ze maju len prava, omyl, maju aj povinnosti

luccija
12. máj 2021

@rainee asi sme viaceré pochybili😉nič extra nepozadovali, všetko zvládneme samé, ale keď chces, aby sa už aj niečo vrátilo či mali nejaké povinnosti, zodpovednosť to je oheň na streche..tiez som prekvapená z niektorých reakcií môjho dieťaťa, ale keď čítam ešte môžem byť rada.
@hettinka tiež som prekvapená za prvé to je dosť veľa peňazí a za druhé mi to príde, že autorka chce byť "tá dobrá"za také správanie by som jej nedala ani cent

elizabet173
12. máj 2021

@liljana mne je to ukradnuté, koľko tu strávia baby, ja sem napríklad mrknem počas dňa viac krát popri inej práci, keď mám zapnutý PC, to však neznamená, že som tu nonstop. Okrem toho, stíham prácu, domácnosť, záhradu, šport, hudbu, venujem sa partnerovi, áno, v poslednom roku bolo menej výletov, ale to asi u každého. No my sa bavíme o 11 ročnom dieťati. Ak príde zo školy okolo 14,00, tak je pre teba normálne, aby bola do 19,00 na sociálnych sieťach? Do školy sa pripraví kedy? Kedy je vonku? Kedy má čas pomôcť rodičom, porozprávať sa s nimi ak má stihnúť aj sa najesť, osprchovať a vyspať? Vynechala som krúžky, napr. domáce zvieratko a pod. Moje dieťa je dospelé a prežilo aj bez piatich hodín denne na nete. Chodieval s kamarátmi bicyklovať, na tréningy, pomáhal mi s varením, išiel nakúpiť a pod. To nie je o zakazovaní, ale o nastavení pravidiel a o tom, že sme mu ukázali, ako tráviť voľný čas. Určite nie na sociálnych sieťach, my sme dokonca niekedy nemali ani TV pár dní zapnutý. Ako to majú v iných rodinách, na tom mi nikdy nezáležalo. Inak napadlo ťa, že tí muži, na ktorých sa dnes ženy sťažujú, že prídu z práce a okrem mobilu a PC ich nič nezaujíma, boli tiež pred pár rokmi deti, ktoré boli hodiny na nete a iba v tom pokračujú? Prečo by niečo menili, veď tak žili roky? Oni možno už ani nemôžu, lebo závislosť. Nezaujíma ich nič, ani žena, ani deti, ani domácnosť, ani nič, iba mobil.

luccija
12. máj 2021

@elizabet173 a deti už detto.Druziny pre väčšie deti nie sú rodičia sú radi, že nebehaju s partiou, ale zase sedia za PC a mobilom rutime sa do záhuby😊minule som čítala, že mladí ľudia už si pomaly ani partnerov.l nehľadajú, nerandia...hrajú sa, pozerajú videa

luba28
12. máj 2021

@a_adamcova nebojuj,,,cim viac ty chces tak ona chciet nebude ,,,,nechaj ju tak ,,,ale vecierka max o 21.00 ked nie,,nepust ju domov ,,,ked ona uvidi,ze th si rezignovala pochopi ,,,,

simca06022011
12. máj 2021

Deti su zavisle na tych sietach, pocitacoch (aj dospeli, ved aj ja prve co rano urobim checknem aj ked len jednym okom mobil a az potom vyskakujem z postele,a le deti su specialne citlive, nedokazu si to totiz "uvedomit" a dohovor beru ako sekyrovanie).. to nie je, ze ide tam lebo su tam kamosi. Mne je smutno, ze si to neuvedomuju rodicia, stari rodicia (u nas napr. prave ti su problem, do nas hucia). Je jasne, ze ked takemuto mlademu cloveku zakazem siete/mobil/hry bude z toho amok, ja si pamatam ako som si odvykala od hier. Mna z toho dcera vyliecila, uvedomila som si tu stratu casu... ale do dnes poznam dospelych ludi co presedia dni a noci pri PC a to su aj rodicia. Ako nahle je dieta vo veku ze to vie, dostava PC a ide s nimi... proste hroza. Kedysi som citala clanky ako tieto vymozenosti nedovolia urcite skupiny rodicov (myslim, ze to boli prave ITckari, ten moj bol starsi, ale google mi vyhodil nieco novsie https://www.startitup.sk/socialne-siete-zakazuj...)
napr tu je clanok: https://dennikn.sk/823247/pat-rad-rodicom-deti-...
a pise sa tam presne, ze tie deti po tolkom case na sietach su "mrzute". To nie je puberta a drzota, to je proste nasledok toho ze im z toho preskakuje. Stryka mam ucitela a on proste nechapal, kamarati sedia vedla seba a cumia do mobilov, nevedia komunikovat zoci-voci.
Je stale viac dovodov, preco detom nedovolit tolko casu travit nie len na sietach, ale aj s mobilmi a pocitacmi... ziadny dost dobry na to aby hodiny denne takto dieta travilo. Ja napr. sledujem, ze moje dieta ak takto travi cas, nielenze je hnusne, protivne ale straca zaujem o cokolvek. Potom je problem s kruzkami, s ucenim,... v momente ako je den bez telefonu ju truc prejde a sama zacne vymyslat aktivity, ci je to vencenie psa, alebo len obycajne lego.
A stale stretnem aj rodicov typu, ze co jej to nedovolime, vsetci to maju, vsetci to robia a bude sikanovane atd.. nepozeraju sa na to, ze aha nie je to pre tie deti dobre, nepotrebuju to, nemalo by sa to pouzivat resp. v takom "objeme" a mali by sme si davat pozor a aha kolko to dieta travi vonku casu a moje je len s telefonom v ruke...alebo len tym provnavanim, tak Stelka moze a Ema nemoze? Preco by aj ona nemohla, ved nech to pouziva aj moje dieta, ked to vsetky ostatne mozu pouzivat,. Rovnako by sa aj drogy mohli zavadzat, ved ked moze jeden.. toto je podla mna ten chory pristup.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
silviasvanova
Autor odpoveď zmazal
pribinak
12. máj 2021

@silviasvanova vážne? Len rak zabúchaju na dvere decaku, že haloooo prišli sme sa pozrieť ako si tu žijete?
Veď to je úplne nereálna rada

simca06022011
12. máj 2021

@silviasvanova no na mna toto nefungovalo, ja som bola s detmi z decaku v kontakte, aj v taboroch atd a ja som im teda zavidela na jednej strane (samozrejme uz som chapala, ake je to nemat rodicov, rodinu..a le vsetko ostatne mi prave prislo super)

luccija
12. máj 2021

@elizabet173 všetci nie, ale väčšina😉ono ryba smrdí od hlavy.Pravda je, že deti sú samé doma, lebo rodičia pracujú.Este prvý stupeň ako tak, lebo majú druzinu.Druhy je to už horšie, ak nemá krúžky, alebo býva niekde kde je to limitované príde zo školy a zapne Pc, mobil kde sa stále niečo deje zaujímavé.Rodicia prídu z roboty rýchlo úlohy večera a deň je preč.maloktory rodič so školakmi má čas po praci na hobby, bicykel či zmrzlinu.Ja chodím z práce skôr a robím animátora, alebo si odsledujem koľko tam trávi času a tiež som za zlu.Ja robím s deťmi a je to na zaplakanie.A korona a sedenie doma, deti bez režimu, školy to už bola len čerešnička na torte

luccija
12. máj 2021

@simca06022011 stačí si prečítať knižku krotitelia displejov tam to je pekné vysvetlené

rainee
12. máj 2021

Mne je ľúto ze dnešné deti nemajú poriadne kamarátov, trčia na mobiloch, žijú tiktokom, insta, fb, žiadne poriadne aktivity alebo kruzky často nemajú. Keď idem s deťmi von tak 90% sú vonku malkaci a skolkári, tieto väčšie deti akoby vymizli. Dcéra sa sťažuje že spolužiaci len nadávajú, málokto sa vôbec učí, chalani sa mlatia, baby ohováraju, selfickuju, nemá tam ani poriadnu kamošku s ktorou by vybehla von. A ona je ta divná keď sa dobre učí, chodí na výlety, túry, oblieka sa normálne a primerane veku atď. Aj keď ma aj ona svoje muchy. Nuž v zvláštnej dobe žijeme.

zuzubb007
12. máj 2021

Tak za toto, že ti povedala nech zdochnes si jej dúfam takú strelila, že stena jej dala druhu?, ak nie tak bohužiaľ zlyhavas len a len ty vo výchove, dieťa musí vedieť čo môže a čo nie pokým nemá určené hranice nech sa páči bude ti skákať po hlave piť, fajčiť a nechce m ani pokračovať

mechurik
12. máj 2021

@a_adamcova slecna asi musi padnut uplne na hubu v zivote.bitka tu uz nepomoze.

matabb73
12. máj 2021

@rainee "Naša mládež miluje prepych. Nemá správne správanie. Neuznáva autority a nemá úctu pred starobou. Deti odvrávajú rodičom, srkajú pri jedle a tyranizuju svojich učiteľov.“ — Sókratés
Vždy si ľudia mysleli, že mládež je horšia ako boli oni.

ninakajka
12. máj 2021

Ja mam 10rocnu, je tvrdohlava, papulnata, doslova so mnou zametala, raz mi povedala, ze pre nu nic nerobim, ze ma nenavidi, ona nic nemoze, kamaratky mozu byt vonku kolko chcu, mozu robit vsetko, rodicia im davaju peniaze kedy chcu a kolko chcu, kamosky mozu spat u koho chcu, ze odide z domu a vela ineho. Vtedy som sa sekla, povedala dcere, iba ze do jej 18tky som za nu zodpovedna a ked bude mat 18 tak jej pomozem zbalit veci a moze ist, odvtedy som dcere nerobila desiatu, ked sa navarilo musela si nabrat sama a odlozit riad a jest iba u seba v izbe, ked som jej aj oprala veci, ak si ich ona nedala dole a nezlozila nemala ich, nic jej jednoducho nechystala, nic jej nepripominala, iba som ju obchadzala. Mobil, notebook a tablet som jej zobrala bez nejakeho vysvetlenia okamzite. Na pol roka som jej pozastavila vreckove. Vydrzala tusim tyzden trucovat, ked sa mi aj prihovorila iba som sa na nu pozrela a neodpovedala. Krute, ano, tazke ano, revala som ano, ale vydrzala a po tyzdni sa to zazracne zmenilo. Porozpravali sme sa, stanovili pravidla ako hodinovy limit na mobil alebo tablet alebo pocitac, pripadne tv, co chcela v ten den mala to proste iba hodinu, pondelok utiera prach, stredu upratuje kupelnu, odklada podla potreby riad. Az na male vykyvy nalad fungujeme ale uz si nedovoli mi povedat ze pre nu nic nerobim, ze ma nenavidi, ze by radsej zila inde a podobne. Chce to len pevnu volu a neustupit, je to tazke, ale musis vydrzat.

maminkalaurinka
12. máj 2021

@a_adamcova presne toto isté máme doma aj my, a to už som ju aj strieskala, nakricala do nej, ona nie je zlá, keď má náladu aj si poupratujw, povysava, ale jednoducho zo školy prísť , hodiť tašku a vonku, žiadne povinnosti, to by bolo pre ňu najlepšie.... má kamošky čo sú celý deň vonku, teda cez týždeň rovno po škole, sú v kuse na mobiloch....oni môžu....to vždy vykrikuje a ešte žiarli na brata, vždy začne vykrikovať že jeho máme radšej, a on môže všetko.... Máme výbuchy pomaly každý deň...niekedy už nevládzem....ale vravím si je to len obdobie, ono to prejde....len kedy neviem..... Niekedy si vravím, že buď skončí na psychiatrii ona alebo ja.....

mnamko
12. máj 2021

@a_adamcova vypnúť wifi,nezapnut pokiaľ nevidíš zmenu v jej správaní,takto jej to povedz ja to tiež tak robím,moja mi vie povedať,že ju nebaví život,keď jej zakážeme tablet,človek aby sa bál že či si niečo nespraví.Moju pokazila Corona,mi v robote ona doma a tablet celé dni

derdia
12. máj 2021

@a_adamcova da sa aj stiahnut v pdf a vytlacit. On tam presne pise kde rodicia robia najvacsie chyby.

elizita
12. máj 2021

@simsalabim to akoze fakt? A kde si bola do vecera?

girasol
12. máj 2021

@adanov pane bože, u nás to len začína, syn 11, to bude trvať do 18?? Tiež mám pocit, že dobré sú už iba chviľky, nie dni. A som na nich sama, niekedy už nezvladam fungovať dva v jednom.

mirro
12. máj 2021

@a_adamcova a ešte ma zarazilo: dohodli sme sa na vreckovom 10e týždenne. Ty sa nemáš čo s ňou dohadovať, vreckové je vec,ktorú ty navrhneš a ona buď prikývne alebo žiadne vreckové nebude.
Ďalej,že plačeš. Tak verím,že ti to je ľúto, ale pre mladú je voda na mlyn vidieť ťa na kolenách.
Hlavu hore žena, neboj sa dať jej pocítiť,že vy dve nie ste kamarátky,ale že si jej mama!
A aj keď bude urazená,ofučaná, nepotrvá to na večné veky. Ty vydrž a nepoľav.
Vieš koľkokrát bol môj syn na mňa urazený? Nahnevaný? Koľkokrát ma nenávidel? A prežili sme. Prešlo to obdobie,už má 19r. A ver,že sa tomu už len zasmejeme.