Od akého veku mohli vaše deti piť šampanské?
od ktorého veku ste dovolili deťom pripiť šampanskym
od 18 rokov
no... osobne som názoru, že človek do 18 nemá piť alkoholické nápoje. či to ustriehnem, netuším, možno áno, možno nie. toto neriešim. ale s mojím vedomím určite do 18 NIE.
Syn mal 22.11 osemnáste narodeniny a ešte neskúsil alkohol ,ale my doma nepijeme tak asi len preto 🙂
Normálne od 18 rokov, skôr nie
S detským šampanským hocikedy, s alkoholickým až v 18 tich samozrejme.
Syn má 10, pozná môj aj mužov názor. Takze od 18 rokov. Možno bude s kamošmi niekde na tajnaša skúšať, ale pred nami rodičmi určite skôr ako v 18 tich piť alkohol nebude
Ja neuznávam srandicky, že však nech ochutna a radšej nech doma ochutna ako v krčme, ....proste nie
Nikdy nechcela ochutnat alkohol ako mladistva, teraz ma 18 a raz skusila glg sampusu (na oslave svojej 18-tky) a nechuti jej to, ziadny alkohol, lepsie tak
No veľké deti ešte nemám, ale nemám s tým problém aby si dali skôr.
S mužom sme sa na túto tému rozprávali. Nejdeme im nič cenzurovať, zakazovať.
Deti nie sú blbé. Koľkí pijú, len vy o tom neviete..
Ja chcem aby baby vedeli čo je čo. Že šampanské nie je rovnaké ako vodka.
Alebo že keď vypije toľko a toľko, tak to má také a také následky.
Ja som si v pohode dala radlera na operačke, alebo aj na diskotéke už v 15 tich a nič mi nie je..
Je dôležité vedieť rozoznávať druhý alkoholu a nie že všetko je tabu.
Zakázané ovocie najviac chutí a pokiaľ bude chcieť ochutnať šampanské, alebo pivo, tak radšej pod mojím dohľadom a s mojím výkladom, ako sa kdesi prvý krát opiť s kamošmi do nemoty.
Mladý človek čo prvý krát skúsi alkohol, nevie, čo to s ním môže spravit. Berie to ako niečo cool a srandovné. Práve preto by mať vedieť, že účinok sa dostaví až neskôr a moze mu to riadne opantať hlavu.
Takže preto by som osobne by som nemala problém dať pohárik šampanského svojej dcére, keď bude mať napr. 16 rokov.
Radšej takto, ako by ju raz niekto nahovoril a ona by stiahla aj celú fľašu...
Od 18
Ja len tak, ze tu sa mode pivo a lahsi alkohol ako napriklad vino od 16..... takže pripitok na silvestra napriklad nepovazujem za pitie
@ivca88 som rovnakeho nazoru
od 15tich 🙂
zalezi, co to znamena "pit" akoze nas nechali nasi na velke sviatky, ako napriklad Novy rok, omocit pery (sampus, martini, cinzano), symbolicky mozno od nejakej 15ky, nepamatam si presne. Ale akoze naliat pohar az v 18ke
Myslím, že tak od 15-ky je to normálne keď dieťaťu rodič dovolí si dať za pohár šampanského.
Ja neviem, ale to že syn pod mojim dohľadom vypije 1-2 poháre šampanského nie je záruka že sa s kamošmi nepije pod obraz boží
Myslieť si niečo takého je úplne naivne
Nasi su mali, no planujeme od 18.dovtedy osveta
V detskom živote mi rodičia nikdy nepovedali, že nemôžem ochutnať alkohol a ochutnal som čo som len chcel, mohol som aj vypiť. Zo zvedavosti som teda ochutnal všeličo - štýlom namočeného jazyka, no vôbec ma to neočarilo, skôr mi to prišlo nechutné. Dnes mám 32 a v živote som ešte nebol opitý a ani sa nechystám. Podľa mňa dieťaťu môžete dať ochutnať, ale nie vypiť. Samozrejme, či sa z neho v budúcnosti nestane alkoholik nijako neovplyvnite, pretože veľkú časť života bude vystavený rôznej spoločnosti, hlavne kamaráti.
ešte som nedovolila... až od 18. dovtedy detský šampus.
Pivo klasické /horké/ som dala len ochutnať - nasledovala zmraštená tvár :D
@pribinak nič také som nepísala, ak narážaš na môj komentár.
Mne ide o to, že pokiaľ bude chcieť piť, tak samozrejme piť aj bude, aj keby sa na hlavu postavis, pubertiak si cestu nájde.
Alkohol účinkuje až po určitej dobe a tam je mnoho krát problém. Celá partia pije, ale jeden stále odmieta, lebo však, mama zakázala.
Jedného dňa sa však môže naštvať a dá si to. O 3 minúty si povie ,, veď ale mne nič nie je " a dá si znovu a znovu.
A práve takyto veľmi zle dopadnú. Koľko krát už ani nevedia kde sú. Kamaráti sú na toľko fantastickí, že ho nechajú ležať kdesi v kríkoch a odídu a on môže mať pritom veľmi vážne problémy.
Toto je ten problém.
Chcem aby moje deti poznali účinok alkoholu. Aby vedeli že vodka nie je pivo. Aby vedeli že keď pije alkohol, tak musí poznať mieru, lebo alkohol udrie neskôr. Tak isto že treba piť vodu a podobne. Aby vedeli čo si má predstaviť pod názvom promile a čo to pre neho znamená.
Dám im k tomu kompletný výklad alebo im pustim nejaký podcast od lekárov alebo liečených alkoholikov.
Sama som si veľa zaujímavých podcastov pustila na tému alkohol a drogy a odborníci práveže veľmi kritizujú rodičov / spoločnosť, ako na všetko dávajú pubertakovy Tabu nálepku bez vysvetlenia.
Sám zakladateľ organizácie na pomoc drogovo závislým rozprával svoj príbeh. Ako on vôbec nevedel že marihuana je totálne iná než heroín a že aké následky to môže na ňom zanechať. Jednoducho nemal o tom potuchy. Kamaráti ho nahovorili a tam sa začala závislosť...
Preto nemám ružové klapky na očiach, že moje deti budú abstinenti od malička, ale naopak, ak ich bude lákať vypiť alkohol, tak chcem, aby vedeli čo to s nimi urobí a aké následky to bude mať .
Alkohol je bohužiaľ všade a tak je velmi pravdepodobne, že jej ho niekto ponúkne a ona mladá hlúpa si dá, lebo kamaráti sa pozerajú...
A najmä preto to tak chcem urobit, lebo mám dve dievčatá.
Koľké dievčatá takto dopadli, že šli na diskotéku s kamoškami a dali si vodku, lebo však, dám si len jednu. A o pár minút už bola druhá a dievčaťu to tak udrelo do hlavy, že sa tam nechala ošahavať, obchytkávať .. niečo čo by za triezva nikdy neurobila..
Chalan to hneď vyuzil a hneď si ju kdesi zatiahol..
Toto je bohužiaľ úplne štandardná situácia aká sa stáva.
Mnohé mladé ženy si takto prejdú priam znásilnením, keďže niekto kruto zneužil jej stav nepríčetnosti.
Ja nie som tak stará, viem ako vyzerajú chaty, či byty a rôzne akcie ( ba aj tie školské).
Dievčina bohužiaľ vôbec netušila čo s ňou alkohol urobí. Veď alkohol je predsa zabava, nie ?... Nepredpokladala, že sa jej nebude dať rozmýšľať. Že bude mať výpadky pamäte alebo že bude mať problém s ovládaním svojho tela. Bohužiaľ potom ráno príde kruté vytriezvenie do reality a trauma na celý život.
Netvrdím, že môj postup/názor na danú vec je jediný, správny, avšak rozhodne nechcem pubertiaka odpalkovat ,, nemôžeš, až po 18ke si dáš "...
A čo po 18ke ?
Tam je už výplach žalúdka ok ? ..
@ivca88 ja rozhodnem nebudem ZAKAZOVAŤ, ja staviam na tom, že synovi VYSVETLUJEM, že ak by si vypil a opil sa, čo je vysokopravdepodovne, tak porušíme zákon obaja, aj ten čo mu dal piť a aj in. Sú z toho zbytočne problemy či už zdravotné, alebo osobne. Ide záznam kade-tade, ak sa zas niečo zomelie, bude prvý na koho to budú hádzať.
Ja nie som fanúšik zákazov, skôr treba ísť vzorom, mna min syn v živote nevidel opitu, ani denne popíjať 1-2 poháre, nie som tá, čo vodu káže a víno pije. Ale nie som ani totálny abstinent.
Ja som tá to, aby sa s deckami rozohrávalo. Môj otec bol majster odbor. výcviku, jeho študent sa opil, zadusil dá zvratkami. Nepil 1x a rodičia to vždy bagatelizovalo a takto to dopadlo. Veľký frajer. Potom sa mama topila v slzách.
Žiaľ rodičia mali veľmi liberálny postoj a takto to dopadlo.
Aké milé že do 18 nedovolíte 😂 ako keby sa puberťáci pýtali 😃 tak si holt nedajú prípitok s vami ale zotnú sa niekde poriadne s kamošmi. Je tam toho, čo oči nevidia, to srdce nebolí, že?
Viem, že dcéra vyskúšala alkohol cca v 15, a hoci som s tým nebola úplne ok, tak stačilo spomenúť si na seba v jej rokoch 🤷♀️ Samozrejme svoje som jej k tomu povedala, určite som len nemávla rukou.Podstatné je vedieť kde je hranica, ako alkohol účinkuje a aké to môže mať následky. My sme tiež žúrovali pred 18, žiadne trvalé následky to nezanechalo, vzťah k alkoholu mám veľmi vlažný, nie som abstinent ale ani nepotrebujem každý večer pohár vína k domácej pohodičke.
kedze mam este male deti, zatial taketo veci neriesim, ale paci sa mi ako vacsina povie, ze od 18-ich - preco vtedy? je to nejaka magicka hranica, kedy uz zrazu clovek bude dost stary na to, aby si uvedomil nasledky svojich cinov, ked by sa nahodou opil, alebo mate tu hranicu vsugerovanu zo zakonneho hladiska? ak by ste zili v Amerike, posunuli by ste hranicu na 21 rokov?
ja sama som prvykrat pila vodku v 17 rokoch, na skolskej akcii, a bola som posledna z triedy, kto bol este alkoholom neposkvrneny, takze jedna vec je, dokedy podla vas nemaju pit, druha kedy to realne budu robit - spomente si na to, ked ste boli mlade vy 🙂
O polnoci na Silvestra dostali trošičku šampanskeho, keď som robila baileys tak ochutnali, a syn má rád pivo (keď si dám ja po guláši alebo masovom jedle tak si trošku odpije), čiže ochutnali, nepili, aj do vodky jazyk strčil lebo je zvedavý 🙂
Deti este zatial nemam, ale podla mna je naivne mysliet si, ze ked im rodic nedovoli alkohol, kym nebudu mat 18, tak si cestu k nemu nenajdu. To hovorim po prve z vlastnej skusenosti, ked sme ako deviataci mali koncorocnu chatu a o alkohol nebola nudza alebo ked este na strednej skole sa po vyucovani parkrat objavila flasa, alebo potom co pocuvam od svagra, ktory je stredoskolak a obcas ho pustia na chatu...
Mne dovolili odpit si uz od nejakych 15, pivo, vino, aj skusit tvrdsie, vedela som, ako to chuti, tak ked sa flaska vyskutla ci uz na spominanej deviatackej chate alebo v skole, nemala som potrebu dat si. Ked raz budem mat deti, urcite nechcem ist cestou totalneho tabu do 18., kedze v tom nevidim vyznam, ale zaroven to nebude ani ziadne bezhlave otacanie poharikov v tom veku.
Od 18-ich. Dovtedy Vinea, alebo detské šampanské, nealko sampus Hubert na Silvestra.
Deti mám aktuálne skoro 14r. a 19 r
Chcela by som ešte spomenúť drogy. Myslím že tým by sa mala venovať omnoho väčšia pozornosť a tak to teda vôbec nie je.
Mladý ani netušia, aké sú rozdiely v drogách a aké sú následky.
Čo si pamätám, tak sa vravelo na škole , že marihuana je bezpečná a nie je návyková a je to sranda a bla bla.
Ale nik nespomínal, že áno, je to makksia droga než iné, avšak ľudia do 25 rokov by ju absolútne nemali užívať a to z dovodu, že niektorim jedincom to môže zanechať stopy na nervovej sústave.
Ak mal niekto predispozíciu na schizofréniu, tak sa už po jednom požití marihuany toto percento neskutočne zvyšuje.
Je to strašný prúser, že sa tomu nevenuje taká pozornosť, aká by sa mala. Drogy naozaj nie je problém nájsť. Potom pubertaci padnú do neskutočných závislosti a to je oproti jednému sampanskemu neskutočný problem. Naozaj každý rodič by mal dať decku vypočuť také podcasty, aké som si vypočula ja.
Garantujem, že to decko by si to naozaj nikdy neskúsilo dať...
Zatiaľ čo my tu riešime naozaj smiesny problém - ochutnanie činžana alebo vajcoveho likéru, tak pubertiak môže mať adresu jeho záujmu úplne inde.
Treba sa vzdelávať aj v tomto smere... Nie je to na skodu

Este som nad tym neuvazovala, dcera ma 12 takže zatial neplanujem, ale určite sa na temu alkohol, popripade pripitok chcem s nou porozpravat skor ako to stihne absolvovat bezomna s kamoskami...Ale myslim osobne, ze tak cca v 16.