Od akého veku mohli vaše deti piť šampanské?
od ktorého veku ste dovolili deťom pripiť šampanskym
Moja sestra mala 14 keď som sa vydávala a normálne píla víno a nič jej nieje
Ked boli dospeli a sami si ho kupili. Ja pokracujem v tom, co zaviedla moja mama. Nikdy nam ani ako detom ani ako dospelym nenaliala.
Ako na "cinknutie" možno aj o niečo skôr ako v 18, ale ako poznám moju dcéru a jej odpor k alkoholu (môj otec je alkoholik a jej otec nedal v živote alkohol do úst) tak nebude chcieť ani v 18-tich 🙂 Ja si pamätám, že ako deti sme od 15 sme mali "povolené" cinknúť si na oslave s hltom šampanského. Ja ako dieťa som sa na to vždy strašne tešila 😝
Moji maju zatial len 4 roky, ale pohar vina alebo sampanske ako pripitok pri oslave budem tolerovat, ked budu mat 16 rokov. Dovtedy budem vysvetlovat a vytvarat si s nimi taky vztah, aby sa nam ako rodicom nebali nic povedat.
Ochutnať okolo 15-16 nech to nebude pre ne lakadlo, nieco že huraa ide si dat lebo doma zakazovali...a potom sa niekde na chate,vylete zrube pod obraz. Nas doma nedrzali nakratko,kostli sme..a potom na zábave, diskotéke to nebolo nic,co by som nepoznala,chcela strašne skúsiť. Detom treba primerane veku vsetko pravdivo vysvetliť, ukázať, poučiť...
Dedko fajčil jak dúha, raz dal potiahnt, ako asi 8-9 rocnej, kaslala som este tri hodiny a veru cigarety som nechcela vidieť ked sme začali okoli 14 r skusat v patrii. Som vedela že je to hnus😂
My sme deťom dali ochutnať, keď bol prípitok a prejavili záujem dostali kvapku, nechutilo to ani jednému, dcéra ma 22, alkohol takmer vôbec nepije (pivo, tvrdé vôbec, na prípitok pohar vina, či sladkého likéru, v reštaurácií nejaký namiešaný drink tak 5x do roka, možno ani to nie) v živote sa neopila, na rozdiel od jej kamarátov a kamarátok, ktorým rodičia nedali okostovat ani pralinku s alkoholom a zdruzgali sa hneď ako to bolo možné. Syn bude mat 13, vie ako alkohol chuti, ale vôbec ho neláka, takze nepotrebuje snívať o tom, ako keď bude mat 18 bude hneď utekať do obchodu kúpiť si fľašu... Doma mame a mali sme alkohol vždy voľne dostupný, decká ani len nenapadlo sa ho dotknúť. Čím väčšie tabu, tým viac to láka.
ja som sa prvýkrát opila v 14tich na základnej škole, na vianočnom večierku, z becherovky, čo som potiahla z domu :D
keď dieťa chce, nájde si spôsob ako alkohol vyskúšať, opiť sa a rodičia nebudú nič vedieť, je jedno ako si rodič myslí, že to má dobre vymyslené a jeho dieťa alkohol ešte určite nikdy neochutnalo :D
Keď bude mať záujem a viac než 14 rokov. Ochutnať, nie fľašu rumu do ruky. Prípitok na narodeniny ci Silvestra a v "detskej" porcií. Čiže hlt šampanského ci vína, oliznut z tvrdého alkoholu (niečo z toho, nie všetko naraz). Dcéra na Silvestra "nechcela" (nepýtala som sa jej a ona sa tiež nepýtala, či môže ochutnať), takže zatiaľ nič (bude mať 15)
My dme raz s dcérou sledovali reportáž o opitých mladých a ako ich berú do nemocnice. Naklady na hospitalizáciu v takom prípade znáša zákonný zástupca a môžu sa vyšplhať do tisícok EUR. Vtedy dom jej povedala, že ak by som ja toto musela raz platiť, tak mi to bude potom splacat. A nech sa rozhodne, či si kúpi auto, alebo bude splacat opicu. Asi ju to pekne vystrašilo, lebo do 18-ky sa neopila ani raz. Po 18-ke si už dá, ale s mierou, príležitostne. Take že Aperol v lete na dovolenke, šampanské na Silvestra, pivko ku grilovačke, pohár vina. U nás doma sa všeobecne nejako nepije, a do stavu opitosti nikdy.
@miro1360 tak napríklad namočiť prst a olízať, to som dcére v pohode dala aj keď mala 4 😀 😀 teraz má necelých 11 a občas chce namočiť prst, ale fakt len občas. ale žeby som ju ja osobne podporovala v tom, že jej nalejem pohár šampanského, nebodaj tvrdé a na, pripi si, tak to nie. rozprávame o tom príležitostne, ale ani sa nejak nederie, občas len namočí, veľakrát jej to ani nenapadne, aj keď mám pohár vína pred sebou, nie. vysvetľujem jej, vediem ju k zodpovednosti, uvidíme, čo bude. verím tomu, že má genetické predpoklady na to (hlavne v hlave), že ak aj potajomky ochutná, tak že ochutná. že to nepreženie. aspoň v to dúfam. ja som tiež potajomky ochutnala, mala som okolo 15. doma mi tiež mama dovolila namáčať si prst od malého decka 😀 párkrát som sa už ako dospelá aj teda dala dolu, ale vždy štýlom, že som vedela komunikovať, vedela som, čo hovorím a čo robím. akurát ma bolela na druhý deň hlava. takže tak. a dcérin otec, ten tiež tomu neholduje. dúfam, že to bude OK, ale čas ukáže 🙂
Strngnut si a male množstvo, možno 0,5 deci šampanského už v nejakých 10-12tich. Ale ja si pamatam, že s kamoskou sme už ako 8-9rocne okostovali niečo z baru. S mužom sme dobrovoľní abstinenti, alkohol okrem rumu do koláčov nedrzime doma ziaden, takze moc prilezitosti ochutnat nebudu mat.
Moj syn mal hranicu 18 rokov, teraz ma 21. Pohár šampanského na Silvestra mal povolený asi od 16, aj jedno pivo, keď šiel s kamarátmi von. Nie som naivná, aby som si myslela, že budú sedieť pri kofole, ale zas vždy ho upozornila, že do 18 som za neho zodpovedná ja a jedno pivo v takom veku stačí.
@panelacikova Bude to záležať od kamarátov a životných situácií, ktoré neovplyvníš. Prinajhoršom mojsej založil nejakú kliniku pre liečbu alkoholikov :D
Ja mám 14-rocneho ten má raz za čas silácke reči v prítomnosti deda "dáš mi ochutnať pivo" u nás doma sa nepije žiaden alkohol... takže za mňa určite až po dovŕšení dospelosti pokiaľ bude sám chcieť ochutnať... určite ho do toho "tlačiť" nebudem
Deti pripijaju detskym, ked budu dospele, uz nebudu deti, tak vtedy 😁
@miro1360 somár 😀

No poviem vam vlastnú skúsenosť tie čo tu píšete že dieťaťu date ochutnať až na 18😀 my a aj dnešné deti chodia von aj o 2 poobede aby sa mohli opit ( zložia sa na chlast + cigy) vy nebudete mat ani v päte či dieťa je opité 🤷🏽♀️ V 18 ? Pokial viem tak od 16 deti môžu chodit na diskoteky a neverim že nikoho dieťa s tejto skupiny bude sediet doma na gauči 🤷🏽♀️ Ja som sa raz takto sťala v 15 ctich dostala som dobru bitku a odvtedy som pochopila ale ked niekam som išla pila som stale len nak na to mama nepride 🤷🏽♀️A neprisla teraz už byvam sama chodim na vš a s puberty som vyrástla 😀 tak ako každy sa potrebuje vybúriť 🙂
Podľa seba viem ,že veľmi prísna výchova nikam nevedie a stále bude platiť "zakázané ovocie najlepšie chutí"
Deti už bežne pijú radlera, to je ôk? A mimochodom zažila som výplach žalúdka u 7 mačky, čiže ja osobne doma nech majú vysvetlene ako keď núka partia a nevie, čo....mimochodom doma sa rozprávame 😉
@ivca88 to máš pravdu s tým že mladý človek nevie čo to s ním urobí... ja som mala minulý rok 15 rokov a som sa opila po prvý krát a myslím že aj naposldy na rybách so sesternicou a jej otcom.. v rodine od malička mi dovolili si dávať glg šampanského alebo nejakého iného alkoholu... Ale keď sme prišli na tie ryby a oni tam na mňa vytasili tú flašu vodky chcela som vedieť že čo je na tom také super keď to toľko ludí chlasce a že či to naozaj tak zblbne človeka.. Tak panáky do mňa pribúdali ... Aj keď popravde som moc nechcela nechutilo mi to ale bavila ma tá opitosť popravde a zrazu som bola spitá pod obraz boží že som sa ani postaviť nevedela😂🙉🙊strašne som bola povolná... brala som im cigarety z ruky čo ja vôbec nefajčím.. úplne som sa nechápala... Rozprávala som samé nezmysli... potom som samozrejme tyčkovala pred nimi dvomi... bože taká hamba...😂😂ale tak keď ma opili to je ich problém🤷♀️🙈ale na druhý deň mi bolo dosť blbo a stačilo mi to opíjanie sa... vyskúšala som aké to je a neoslovilo ma to .. Ešte dnes keď si pomyslím na to ako som tam tyčkovala no bleeeee je mi zle.... a ta hnusná chuť vodky🤢🤢🤢Odvtedy nepijem... Iba šampanské s priatelom občas si dáme🙂 Takže každý je iný... Niekto to vyskúša a poučí sa ako ja že už nemá to za potreby piť vôbec a niekoho to osloví a bude to robievať žiaľ nooo...🤷♀️
Ako v nejakej inej diskusii sa tu pýta 14 ročná či môže sexovat s priateľom ... no radšej by som jej dala do ruky ten sampus ako to...
Myslím že od 15 sme mohli prípitok prispecialnych udalostiach ako svadba , nový rok ... a nie sú z nás alkoholici. My mame malé deti takze to ešte neriešim ale pokial už decká chodia samé von na diskotéku a podobne tak by mali vedieť co si môžu dovoliť a co nie. Mame známeho mestského policajta takze ružové okuliare nemám, co nám hovoril aké prípady riešia už od 11-12 rokov, a doma nič nevedeli . Radšej osvetu, ochutnať, vysvetlit skôr ako neskôr . asi tolko za mna .
1-2 glgy od 14 :D
Tak ja som si liznut smela už cca od 12, mala som všetko vysvetlene, nelakalo ma to. Prvýkrát som sa pripila so spolužiakmi v 16, mala som 1 pivo. Tým ale že som vedela čo sa deje po 1 som si viac nedala narozdiel od mojich spolužiakov ktorí mali všetko zakázané a sundali sa pod obraz boží 😆
Keď mala dcerka 10 tak len si trosku upila a ked 12 tak sme jej uz davali. Predsa len sampanske neni nejaky tvrdy alkohol. Od 12 rokoch maju ludia uz taku obranu pred alkoholom.
toto sa moze spytat len niekto na fore v alkoholickom prepitom Slovakistane, kde droga ako alkohol je zneuzivana, legalna, uznavana a davana detom!!!!!
@teleskop svoj názor k téme deti a alkohol som už písala vyššie. Nebudem sa opakovať. Keď hovoríš o Slovakistane zaujímal by ma tvoj názor na trebárs Rakúsko, kde je veľa producentov kvalitných vín alebo Francúzsko, kde je kultúra vina a jeho história na inom leveli. V AT ti podajú víno a aj pivo od 16 🙂. Tiež Rakuskostan? 😅😅😅
nechápem otázke? to treba fakt deti učiť na alkohol? myslím, že im chýbať nebude ani po 18 roku
@huginko lepšie keď im o tom poviem ja ako spolužiaci na strednej - najlepšie v praxi

@evkao magická hranica nie - len hranica zákona. V Amerike nežijem, ale keby áno tak sa musím prispôsobiť tamojším zákonom hádam nie?
Čiže ak sa niečo stane v 16, berie sa to inak ako v 18. a chcem aby o tom aj vedelo dieťa. A len tak mimochodom, snažím sa ísť príkladom tak preto.
Za mňa - dovolili mi skôr ako v 18., a áno, pokiaľ som bola s rodinou bolo dobre, horšie to bolo odhadnúť keď som bola sama. Zistila som to po 2 razoch, ako narábať s alkoholom. Nikdy som nemala v pláne sa ožrať. Ale hrdá na to nie som, lebo to nie je len o alkohole.
A taká drobnosť - ja sa snažím s deťmi hodne rozprávať a môžu sa pýtať a tak... aby mali to, čo ja nie čože nie je to len o zákaze. Keď mi dcéra v 13. povedala, že jej spolužiaci bežne pijú alkohol mala som šok