icon

Od kedy je vhodné pustiť dieťa cestovať samé?

12. júl 2025

Mám dilemu či pustiť 14rocneho syna k dedovi. My by sme ho "naložili" do vlaku a dedo by ho v cieľovej stanici vyzdvihol. Aké staré deti ste pustili samé cestovať? Išlo by o cestu vlakom naprieč celým Slovenskom. Ďakujem

Strana
z3
annm81
16. júl 2025
@hellionka

@wieruska1 kľud 😉 úplne normálna otázka … a teda Ty určite preháňaš pretože 5 ročne deti s Austrianom samé teda lietať nemôžu, ani jedno …UNMR je u nich povinne … Každopádne nech si každý robí čo chce že … nechať 5 ročne samé lietať, hovorí samo za seba..

@wieruska1 @hellionka ja som dieťa takto do Ameriky "posielala" - sedemročné. A teda samozrejme takto malé deti nemôžu ísť samé v pravom slova zmysle, len ako unaccompanied minors. Pri 13-ročných už môžu niekde cestovať samé a po Európe, ak vedia anglicky by som problém nemala. Ale teda do US, zvlášť ak to nie je americký občan, je to v každom prípade odvaha. Nie kvôli letu samotnému, alebo kvôli pohybu po letisku, to skúsené dieťa zvládne, alebo sa jednoducho niekoho opýta, ak nastane problém, ale kvôli colnej kontrole.

wieruska1
16. júl 2025
@annm81

@wieruska1 @hellionka ja som dieťa takto do Ameriky "posielala" - sedemročné. A teda samozrejme takto malé deti nemôžu ísť samé v pravom slova zmysle, len ako unaccompanied minors. Pri 13-ročných už môžu niekde cestovať samé a po Európe, ak vedia anglicky by som problém nemala. Ale teda do US, zvlášť ak to nie je americký občan, je to v každom prípade odvaha. Nie kvôli letu samotnému, alebo kvôli pohybu po letisku, to skúsené dieťa zvládne, alebo sa jednoducho niekoho opýta, ak nastane problém, ale kvôli colnej kontrole.

@annm81 ked nastane problem, budem ho riesit. Na vsetky problemy sa nikdy nepripravis. Pozri ty by si spravila to ci ono a ja zas ine. Nema zmysel sa s vami dotahovat o to ci moja dcera isla alebo neisla bez sprievodu a ci je to bezpecne alebo nie je. Vzdy sa moze nieco stat. Aj pred bytovkou na chodniku.

Ale obavat sa ze 14 chlapec nezvladne cestu vlakom kde ho nasadnu a dedko vysadne, to je druhy extrem.

annm81
16. júl 2025
@wieruska1

@annm81 ked nastane problem, budem ho riesit. Na vsetky problemy sa nikdy nepripravis. Pozri ty by si spravila to ci ono a ja zas ine. Nema zmysel sa s vami dotahovat o to ci moja dcera isla alebo neisla bez sprievodu a ci je to bezpecne alebo nie je. Vzdy sa moze nieco stat. Aj pred bytovkou na chodniku.

Ale obavat sa ze 14 chlapec nezvladne cestu vlakom kde ho nasadnu a dedko vysadne, to je druhy extrem.

@wieruska1 Áno, súhlasím, že bát sa, ako sa v bezpečnej krajine, dostane tímedžer niekam vlakom, je riadne prehnané. Keďže s americkými colníkmi mám svoje skúsenosti, v tom bode sa nezhodneme - ale tak to zas nie je téma tejto diskusie.

anonym_a46b14
16. júl 2025

Zase sa tu zisli same superdeti, ktore uz na 2.stupni ZS precestovali celu zemegulu. Gratulujem💪 Moj ma ADHD, aj v meste ked chodi busmi sa postavi na zastavku na opacnej strane🙈 Takze uplne chapem tvoje obavy. Zas ale ked ho nalozite a dedo pocka,to by mohol zvladnut. Coho ja sa osobne viac obavam ako jeho "neschopnosti" su tie individua vo vlakoch. Nastupi tam barsjaky chuj s nozom,ako sa uz neraz stalo a taketo dieta osamotene naivne,je lahka korist. My sme ani vo vlaku neboli a na zastavku prisiel taky ozran,hovoril rusko-slovensky a nukal 12r.dcere cukriky. Ona nechcela samozrejme a on zacal dobiedzat ze preco,ze to kupil pre nu. Muz mu hovoril,ci nerozumie,ze nechce,nech jej da pokoj a on zacal byt agresivny, padali uz aj nadavky a muz uz mu chcel uvalit,ked prisiel autobus. Keby bola sama,tak sa urcite neubrani,lebo je drobna. Takze nie je to o tom,ze robime z deti babovky ale zvazujeme aj okolity svet a schopnost si s nim poradit.

kiki68
21. júl 2025

V 14 sme uz isli myslim TN- Zilina, isla som ja a sesterka. Vysadili, nasadili. To uz neni tak nizky vek, su mobily, predtym nebolo ako nas medzitym checknut, teraz mozes pouzit techniku.

Strana
z3