Od kedy je vhodné pustiť dieťa cestovať samé?
Mám dilemu či pustiť 14rocneho syna k dedovi. My by sme ho "naložili" do vlaku a dedo by ho v cieľovej stanici vyzdvihol. Aké staré deti ste pustili samé cestovať? Išlo by o cestu vlakom naprieč celým Slovenskom. Ďakujem
@wieruska1 @hellionka ja som dieťa takto do Ameriky "posielala" - sedemročné. A teda samozrejme takto malé deti nemôžu ísť samé v pravom slova zmysle, len ako unaccompanied minors. Pri 13-ročných už môžu niekde cestovať samé a po Európe, ak vedia anglicky by som problém nemala. Ale teda do US, zvlášť ak to nie je americký občan, je to v každom prípade odvaha. Nie kvôli letu samotnému, alebo kvôli pohybu po letisku, to skúsené dieťa zvládne, alebo sa jednoducho niekoho opýta, ak nastane problém, ale kvôli colnej kontrole.
@annm81 ked nastane problem, budem ho riesit. Na vsetky problemy sa nikdy nepripravis. Pozri ty by si spravila to ci ono a ja zas ine. Nema zmysel sa s vami dotahovat o to ci moja dcera isla alebo neisla bez sprievodu a ci je to bezpecne alebo nie je. Vzdy sa moze nieco stat. Aj pred bytovkou na chodniku.
Ale obavat sa ze 14 chlapec nezvladne cestu vlakom kde ho nasadnu a dedko vysadne, to je druhy extrem.
@annm81 ked nastane problem, budem ho riesit. Na vsetky problemy sa nikdy nepripravis. Pozri ty by si spravila to ci ono a ja zas ine. Nema zmysel sa s vami dotahovat o to ci moja dcera isla alebo neisla bez sprievodu a ci je to bezpecne alebo nie je. Vzdy sa moze nieco stat. Aj pred bytovkou na chodniku.
Ale obavat sa ze 14 chlapec nezvladne cestu vlakom kde ho nasadnu a dedko vysadne, to je druhy extrem.
@wieruska1 Áno, súhlasím, že bát sa, ako sa v bezpečnej krajine, dostane tímedžer niekam vlakom, je riadne prehnané. Keďže s americkými colníkmi mám svoje skúsenosti, v tom bode sa nezhodneme - ale tak to zas nie je téma tejto diskusie.
Zase sa tu zisli same superdeti, ktore uz na 2.stupni ZS precestovali celu zemegulu. Gratulujem💪 Moj ma ADHD, aj v meste ked chodi busmi sa postavi na zastavku na opacnej strane🙈 Takze uplne chapem tvoje obavy. Zas ale ked ho nalozite a dedo pocka,to by mohol zvladnut. Coho ja sa osobne viac obavam ako jeho "neschopnosti" su tie individua vo vlakoch. Nastupi tam barsjaky chuj s nozom,ako sa uz neraz stalo a taketo dieta osamotene naivne,je lahka korist. My sme ani vo vlaku neboli a na zastavku prisiel taky ozran,hovoril rusko-slovensky a nukal 12r.dcere cukriky. Ona nechcela samozrejme a on zacal dobiedzat ze preco,ze to kupil pre nu. Muz mu hovoril,ci nerozumie,ze nechce,nech jej da pokoj a on zacal byt agresivny, padali uz aj nadavky a muz uz mu chcel uvalit,ked prisiel autobus. Keby bola sama,tak sa urcite neubrani,lebo je drobna. Takze nie je to o tom,ze robime z deti babovky ale zvazujeme aj okolity svet a schopnost si s nim poradit.
V 14 sme uz isli myslim TN- Zilina, isla som ja a sesterka. Vysadili, nasadili. To uz neni tak nizky vek, su mobily, predtym nebolo ako nas medzitym checknut, teraz mozes pouzit techniku.

@wieruska1 kľud 😉 úplne normálna otázka … a teda Ty určite preháňaš pretože 5 ročne deti s Austrianom samé teda lietať nemôžu, ani jedno …UNMR je u nich povinne … Každopádne nech si každý robí čo chce že … nechať 5 ročne samé lietať, hovorí samo za seba..
@wieruska1 @hellionka ja som dieťa takto do Ameriky "posielala" - sedemročné. A teda samozrejme takto malé deti nemôžu ísť samé v pravom slova zmysle, len ako unaccompanied minors. Pri 13-ročných už môžu niekde cestovať samé a po Európe, ak vedia anglicky by som problém nemala. Ale teda do US, zvlášť ak to nie je americký občan, je to v každom prípade odvaha. Nie kvôli letu samotnému, alebo kvôli pohybu po letisku, to skúsené dieťa zvládne, alebo sa jednoducho niekoho opýta, ak nastane problém, ale kvôli colnej kontrole.