Podľa čoho si vybrať ZUŠ?

gggabikaa
12. apr 2022

Dobrý deň,

chcela by som sa spýtať, podľa akých kritérií ste vy vyberali ZUŠ-ku?

Neviem nájsť žiadne hodnotenia, objektívne zhodnotenia alebo niečo podobné. Podľa čoho sa teda riadiť. Okrem dostupnosti.

Prípadne, viete mi poskytnúť konkrétne referencie na ZUŠ-ky na západnom Slovensku.

Ďakujem <3

lucik194
12. apr 2022

zapadne slovensko je brutal velke, ani nerozmyslaj dat dieta na ZUS mimo obce / mesta kde byvas, resp kde chodi dieta do skoly. Teda pokial v obci / meste ZUS mate. lebo zabijes hodiny a hodiny casu cestovanim.

ja ked Ti poviem aka je ZUS v BA a ty to potrebujes napr. pre Nitru? Co ti to pomoze?

Osobne - nevyberala som ZUS podla ucitela, ale podla dostupnosti, deti maju ZUS na skole priamo je sice sukromna a tym padom platime 2x viac ako v statnej, ale nemusim riesit dopravu, ucitelka si pre ne prisla, aj ich odviedla do triedy naspat. Takto by som musela pre ist do skoly, sadnut do auta odviezt sa niekam pockat hodinu a znova ich doviezt domov. 4 x do tyzdna, naozaj nie , toto by som enbola ochotna robit.

A bola by som v podstate na tom istom ako pri statnej (myslim cenovo) plus kolko casu by som zabijala.....

a musim povedat - obe maju super ucitelky na oboch rozdielnych odboroch, nemali sme odporucanie, nic, proste sme si povedali uvidime ake budu ucitelky, ZUS sa da pocas studia zmenit, nemusis ukoncit tam kde si ju zacala.

janage
12. apr 2022

Prvé kritérium pri menších deťoch dostupnosť. Pri veľkom, čo už dochádza sám a si to zmenežuje, nech sa sám vyjadrí koľko je ochotný precestovať
Druhé kritérium očakávania. Čo od ZUŠ očakávaš. Ja napr. pri dcére, aby sa na hodinách cítila dobre, naučila sa základy nástroja tak, že ak sa tomu bude chcieť v dospelosti venovať napr. pri práci učiteľky v MŠ, ZŠ bude mať na čom stavať. Ale nejakého virtuóza, že mi vychovajú neočakávam. Proste základy a relax od iných činností plus samozrejme zvyknúť si pravidelne cvičiť.
Staršia očakávam, že sa naučí základy, pomôže jej učiteľ odbornými radami, ktoré ja neviem dať a nájde si nejaké spriaznené duše.
Zisti si referencie, často majú FB stránky školy, kde prezentujú svoju činnosť. Zistila by som aj ako fungovali dištančne, či sa snažili naozaj či len také nijaké to bolo.

janage
12. apr 2022

Dám príklad tanečná v súkromnej ZUS a naša cez TS. Naši veľmi rýchlo nabehli tréningy online, súkromná ZUS o dosť neskôr a ešte skrátené a všelijaké. Nástroj na štátnej ZUS veľká snaha online. Dokonca keď učiteľ či dcéra karantena snažili sa online hodina aby bola aj po "otvorení " ZUS aj keď nemuseli.
A rátaj tiež s tým, že súkromné ZUS zvyknú byť o dosť drahšie ako štátne

ivett1
12. apr 2022

@gggabikaa určite chceš vyberať základnú umeleckú školu? ...to je pre deti cca od 6-13 rokov...

janage
12. apr 2022

@ivett1 nepravda, moja 15,5 práve úspešne urobila prijímačky na budúci rok😉

janage
12. apr 2022

@gggabikaa a nezabudni, že prijímačky sa robia v drvivej väčšine apríl, máj teda máte najvyšší čas si vybrať. A možno už niektoré ZUŠ majú aj po skúškach na ďalší rok

lucik194
12. apr 2022

ak nema ZUS obsadene rocniky, robi nabor aj v septembri, normalne byva dodatocny nabor (ale to je vzdy len par miest, nie vsetky rocniky)

ivett1
12. apr 2022

@janage tak, ja som už bola v tom, že ide na strednú...ako naša 😊nechodila na ZUŠ, len na krúžok vyv pri ZUŠ, počas ZŠ a minulý rok urobila prijímačky na strednu umeleckú ...je teraz v prvom ročníku...takže to tvoja dcéra chodí na ZUŠ popri štúdiu na strednej?...sorry, len ma to zaujíma...možno som zle pochopila skratku školy...

janage
12. apr 2022

@ivett1 presne tak, budúci rok bude v 2 roč. na gymku a je prijatá na ZUŠ od budúceho roku. A taktiež medzi prijatými mali viac teenage a dokonca dospelého.
A dcéra má aj spolužiakov v triede, čo normálne na ZUŠ chodia (nástroj a výtvarná)

ivett1
12. apr 2022

@janage diky za vysvetlenie, tak pre mňa je to nový poznatok...

guudy
12. apr 2022

@ivett1 do ZUS mozu chodit aj dospeli, je na to riadny studijny program…

lucik194
12. apr 2022

ono ZUS nie je len pre deti do 15 rokov ale pre vsetkych kto ma zaujem o umenie.

jediny rozdiel je, ze dospelaci chodia zvlast, stredoskolaci zvlast a aj ceny su rozdielne (napr v BA)

ullala
12. apr 2022

Vybrala som dve zušky v okoli. Do oboch sme sli na prijimacky. Zhodnou okolnosti som pocas prijaciek videla aj ucitelky, ktore mali dceru vyucovat a podla toho som vybrala. Dcerka ma uzasnu ucitelku, sama to o nej hovori. A ja som to vedela uz po prvom stretnuti s nou, ze je uzasna.

ivett1
13. apr 2022

@guudy bola som v tom, že chodia na kurzy alebo krúžky pri ZUŠ...