Podporili by ste dcéru pri voľbe stredných škôl?
Mamky, podporili by ste Vašu dcéru v rozhodnutí podať si v marci prihlášku na dve stredné zdravotnícke školy, keď nechce ísť ďalej študovať na VŠ, aby bola sestrička?
Má veľký vzťah ku kozmetike, líčeniu, robí krásne nechty, hovorím jej, aby zvážila aj túto cestu. Poradíte? Ďakujem
Podporila by som ju, počas štúdia na SŠ môže zmeniť názor a bude pokračovať aj na VŠ.
Podporila by som ju v tom co chce robit
Aj keby nesla na vs..mzoe byt sestricka..a kurzy na tieto kozmeticke a pedi a mani si spravi hocikedy.
@mimuska328 Dcéra má víziu, že sa zamestná v ambulancii u lekára, vôbec nepremýšľa nad prácou v nemocnici. Ja jej hovorím, aby uvažovala aj nad štúdiom vizážistky, kozmetičky, manikúra - pedikúra.
Podľa mňa skôr si nájde robotu ako praktická sestra ako nechtarka.. a na vysokú som nechcela ísť ani ja až som 4 na výške takže ono sa to mení😉😁
Kym pride cas na vysoku moze zmenit nazor. Nechaj to na nu, ked chce ist na zdravotku, nech ide. Nakoniec moze byt aj kozmeticka aj zdravotna sestra. Zivot prinasa kadejake obraty
nerozumiem otazke, je na strednej a nechce ist na vysku ale radsej na strednu nadstavbu? alebo je na zakladnej a chce si podat prihlasku na stredu zdravotnicku, hoci v 14r neuvazuje nad vysokou? riesili sme toto pred nedavnom. ak riesite strednu nepozeraj na vysku, nech si spravi skolu ktoru chce, maloktory 9tak vie kam chce ist dalej vacsinou je to rozhodnutie rodica kam da dieta. takze urcite ju podporuj v jej rozhodnuti. to ze este neuvazuje nad vyskou je normalne, uvidite ako jej pojde stredna a potom kludne moze ist tam kam ju to bude tahat, hoci aj na rehabilitaciu, ci na sestricku na vysku, alebo ostane len pomocny personal v zdravotnictve, mozno do dds ju to bude tahat, mozno na specialnu pedagogiku... uvidite ako bude dalej. a co sa tyka kozmeticky, vizazistky... na to nepotrebuje skolu ak jej to ide len kurz a moze to robit ak ju omrzi praca v zdravotnictve
@kacena4 Nie je na strednej, je za ZŠ v 9tom ročníku.
Podporila by som ju v tom, čo chce. Z akejkoľvek školy môže ísť v budúcnosti akýmkoľvek smerom. Ak sa rozhodne. Vždy môže ísť na VŠ, akúkoľvek. Navyše, čo je zlé na práci sestry v ambulancii? Prečo by mala niekomu robiť zoschnuté päty? Lebo podľa teba je pedikúra lepšia? Nikdy mi ani len nenapadlo, že by dcéra mala ísť robiť to, čo je dobré podľa mňa.
Na nechtarku atd.jej staci kurz,ak je sikovna. Ak nie,ani matura nepomoze. Takze ano,podporila by som ju
No tak na to pozor. Teraz keď pôjde na SS, sestričku v ambulancii robiť nemôže. Bude robiť niečo ako sanitara, kŕmiť, prebalovat, voziť na vyšetrenia a pod. Sestričku môže aktuálne robiť len s VS
Kamoska napríklad robí u zubára sestričku a je praktická sestra, mamina moja je všeobecná zdravotná sestra ( nemusela si robiť vš) môže robiť všetko a kolegyne ktoré sú mladšie a sú len praktické sestry môžu robiť tiež skoro všetko len nemôžu pichat do žily a slúžiť bez sestry
@tulipanicek môže robiť ako praktická sestra v ambulancii. U súkromníka môže. Nebude môcť dávať infúzie, ale bežnú administratívnu sestru môže robiť.
Aj ja by.som ju podporila k strešnej škole ak samozrejme chce vykonať prácu zdravotnej sestry. Skus prezistit nejakymi otázkami akú má.predsravu o budúcej práci. To, že jej nebude na to stačiť vzdelanie, je druhá vec. Na to určite dôjde časom a to vzdelanie si doplní aj popri práci.
Co sa týka toho vztahu ku kozmetike, je podľa mňa hlúposť.ist.na školu v tejto dobe je zbytočné. Bud na to má alebo nemá. Urobí si kurz
Podporila by som ju s nádejou a vierou, že ju to bude tak veľmi baviť, že sa rozhodne pokračovať aj na VŠ a bude v živote šťastná.
Tú kozmetiku a nechty tu na SK robí ktokoľvek na základe kurzov. Mnohé vyštudované kozmetičky sú vo fabrike za pásom alebo dokladajú tovar či účtujú pri pokladni.
tu si dobre zvážte čo chce študovať a akú prácu chce vykonávať. Ak vyštuduje SŠ odbor praktická sestra - nebude z nej sestra, v nemocnici môže robiť pomocnú silu, čo sa donedávna volalo zdravotnícky asistent (polohovanie, krmenie, umývanie, vozenie po chodbe a pod.).
Po štúdiu na SŠ ako praktická sestra (ukončené maturitou, 4r) môže pokračovať ďalej na SŠ v odbore diplomovaná vrchná sestra (3.r).
Druhá možnosť je ísť po strednej zdravotníckej škole, alebo po gymnáziu ísť študovať na VŠ odbor ošetrovateľstvo (aspoň 3r na BC.) po skončení môže pracovať v povolaní sestra. V nemocnici alebo v ambulancii.
Naštudujte si na webe danej strednej školy charakteristiku odboru štúdia.
Po štúdiu SŠ odbor praktická sestra nebude môcť byť registrovaná v komore ako sestra ani vykonávať túto pracovnú pozíciu.
@valiant Mám toto všetko naštudované, preto sa pýtam, či dcéru podporiť alebo sa s ňou rozprávať aj o iných možnostiach.
nech studuje co ona chce ... na kozmetiku si spravi kurz kedy chce.... a ze teraz nechce na vs nenamena ze nezmeni nazor neskor .. ja mam strednu skolu aku mi vybrala mama lebo si zatala hlavu a proste maturita musi byt a vies na co mi je ta skola-na dve veci .. neznasala som cele 4 roky na strednej ale mama bola spokojna
@syslik81 Tak a presne tohoto sa bojím, aby som si ja na silu nepresadzovala to, čo si ja myslím, že je správne a na druhej strane, aby si dcéra zle nevybrala a neboli to zahodené 4 roky a nakoniec aj tak na tú VŠ nepôjde a skončí "len" ako zdravotný asistent. Nemyslím to v zlom, ani hanlivo, viem, že je to ťažká a potrebná práca, vyjadrila som sa tak len, aby teraz bolo zrejmé, o čom sa bavíme a o čo mi ide.
Ved sestricka je velmi nutne zamestnanie aj do buducna potrebne... robit na smeny paradoxne moze byt vyhodou, a ano, zamestnat sa v ambulancii tiez nie je nerealne... a ked sa rozhodne ist na vysku, urobit si specializaciu ci nadstavbu ci cokolovek, ma este neskutocne vela moznosti...
@syslik81 Pracovala si niekedy v tom, čo si vyštudovala alebo vôbec nie? Našla si si časom k tomu odboru cestu?
tiez zastavam nazor, ze ju treba podporit.
u nas v DSS robia prakticke sestry so sestrami. nemozu robit uplne vsetko, ale vacsinu ano.
na kozmetiku staci kurz ak ju bavi vyslovene napr licenie ci nechty, mnohe zeny to robia aj neoficialne popri praci a nepotrebuju vobec ziadnu skolu. no v zravotnictve vzdelanie potrebuje, v zavislosti od toho, co konkretne chce robit.
@anjelicek26 Áno, ja viem, že je to veľmi dôležitá práca, len dcéra sa nikdy tak neprejavovala, že by sa chcela o niekoho starať, pomáhať. Myslím napr starších ľudí. Neviem, ako to správne vysvetliť, ale líčením, nechtami a kozmetikou žije intenzívne 3 roky, čiže to nie je nejaký krátky rozmar.
Len na "licenie, nechty, kozmetiku" jej staci par tyzdnovy kurz... a vie sa vela naucit sama... to moze kedykolvek potom dorobit... ale toto skutocne ma zmysel a mozno ta prekvapi, ze ju to vlastne bavit bude... vzdelanie jej nikdy neuskodi... v zahranici je to aspon aj dobre platene...
@majamat Máme blízko nášho bývania jeden DSS, občas vidím na Profesii, že tam hľadajú praktické sestry a úprimne, keď vidím mzdu, ktorú ponúkajú, je to niečo strašné.
Podpor ju v studiu ale nech si je vedoma, ze to 4 rocnym studiom na SŠ ani neskonci. Stale ma na rozmyslenie tie 4 roky. Nechtarku/kozmeticku si moze dorobit kedykolvek a studium zdravotnictva (zahrna aj hygienu), jej moze pomoct pochopit aj veci okolo kozmetiky, koze, nechtov a ich stavu a kvality.
Za nechtarku si moze urobit neskor kurz a vybavene. Este je len v 9 rocniku. Nemusi sa teraz rozhodnut na 100% ake povolanie chce robit v buducnosti.
Podpor ju v tom ku comu inklinuje, nech ju skola bavi.
Podpor ju, nech ide na skolu, vystuduje, bude mat maturitu.. mozno ju to fakt chyti a pojde aj na VS
Kozmetiku a nechty moze robit popri tom. Ak je fakt sikovna ako hovoris tak si spravi kurzy a moze sa tomu venovat naplno po skole. A zdravotna skola jej urcite na skodu nebude.
@valiant Jasné, pre povolanie sa rozhodnúť nemusí, ale pre školu áno a nechcem, aby na tej škole bola nešťastná a o rok sme riešili prestup.
Ak chce byt sestricka tak nech ide na zdravotnu, mozno po case bude chciet aj VS. Ak sa nieco zmeni o rok, tak to budes riesit. Zbytocne riesis problem, ktory neexistuje.
To ze vie licit, mani-pedi je super, no v dnesnej dobe sa to vsetko da podlozit kurzami a certifikaciou (co by si robila aj tak). Mam dve kamosky, jedna ma VS prekladatelstvo spanielky jazyk - od strednej (gympel) kadernici, je top medzi kadernickami a ma sj kadernictvo xy rokov. A druha je tiez kadernicka a ma VS hutnicku....

Ja síce nie som matkou ale napíšem to z môjho pohľadu. Mam podobnú školu pri ktorej som nepokracovala na VŠ a neviem sa v tej oblasti zamestnať bez VŠ. Ono pokiaľ nechce robiť v nemocnici a už vôbec nie tu praktickú sestru alebo co to je ze len krmi a prebaluje starých ľudí tak by som ju smerovala radšej kozmetickym smerom tam sa vie zamestnať pretože to vždy ženy budú vyžadovať a vie si potom porobiť rôzne kurzy. Ja keby mam ešte raz takto premýšľať tak určite idem takýmto smerom