Podvádzanie na testovaní deviatakov

2. apr 2025

Aby škola bola ukázana v lepšom svetle, riaditeľka posunula odpovede testovania žiakom a aktivne im pomáhala, a aj stvorkari napísali testovanie na viac ako 80 %. Som nesmierne rozčarovaná, znechutená a mám dosť... Kvôli čomu vlastne toto testovanie? Iné deti sa trápia, učia, a potom sa na stredné školy bez skúšok dostanú deti, ktorým na to ani nezáleží. Píšem to ako učiteľka, pretoze pomoc potrebovali aj lepší žiaci, a tým sa nedostala. Sústredila sa len na najhorších. A teraz jednotkari napísali na 75 %, a stvorkari na viac ako 80. Mrzí ma to hlavne kvôli tým, ktori sa naozaj snažili, teraz cítia neprávosť a hnev. Musela som to len zo seba dostať.

liv1
5. apr 2025

@lev26 ale maturita nie je priamo zodpovedna za to kto sa na strednu dostane, alebo nedostane.

Je to strasne nespravodlive, autorka nahlas to aspon anonymne alebo co. Najlepsie je ked sa pisu testy na prijimacky a ani znamky ked sa neberu do uvahy. Ako k tomu pridu deti z velkych mestskych skol, kde je hodnotenie ovela prisnejsie ako v mensich napr. dedinskych skolach.

okseen
5. apr 2025

@gabika99 a nechcú náhodou rodičia len jednotky od uciteliek?

okseen
5. apr 2025

@mircalla no a už to, že si sa ty jediná sťažovala na učiteľku už to dokáže každý učiteľku znechutiť, že zase nejaká prepnuta matka, väčšinou aj tak sú to len matky, čo sa chodia sťažovať. A keď ťa učka ma svojich starosti dosť a ešte kvôli tebe zpucuje vedenie, čo sa divis, že je to tak ako to je? Vieš ty, ci tej ucke vedenie kvôli tebe nevynadalo ako psovi? Tebe by bolo prijemne, keby na teba furt niekto chodil pindat a vypisovať vedeniu kidy? A ako vieš, čo ja robím? Ja poznám školu, kde decka dostanú za úplne všetko jednotky a učitelia sú spokojní. Lebo im žiadne matky nevypisuju sťažnosti. A vôbec, teba zaujíma pravda alebo chceš falošné reči? Učiteľky už toho majú plné zuby a rozumnejsie pochopili, že prioritou je ich vlastné zdravie, život a ich deti a rodina a nie nejaký prepnuti rodičia, ktorí nič iné nechcú vidieť, len ze učka je zla a ubližuje ich anjelikovi.

merlinja
5. apr 2025

O tom pochybujem, vždy je tam externý dozor z inej školy, na konci sa podpisuje zápisnica o priebehu.

mircalla
5. apr 2025

@okseen Odporucim ti nejake velmi silne tabletky na ukludnenie. Nepoznas sitaciu, nevies o co islo a pausalizujes. Ja som vacsinou z tych, ktori sa naopak ucitelov zastavaju. V tejto sitaucii to bolo opravnene. Nevies nic o mne, ani o tom ako to chodi na nasej skole. Rozhodne nie ako opisujes
Ale jedna vec mi je jasna, ty si totalna troska, co neznasa deti, neznasa svoju pracu, nevie sa ovladat a asi by si si mala vybrat ine povolanie. Ked sa takto spravas aj v skole, niet divu, ze tam tam beru ako opisujes. U nas sa vedenie sprava k ucitelom uplne inak ako pises

okseen
5. apr 2025

@mircalla a ty jak vieš čo robím? A vieš vôbec ze sú školy, kde vedenie sikanuje zamestnacov rôznymi praktikami? A ty jak vieš, že kto ako funguje? Ty sa vieš pretvarovať? Nevieš náhodou, že každý dnes už iné trepe a iné robí? Herectvo ti nič nehovorí? 😂

mircalla
5. apr 2025

@okseen Tema nie je o tebe, tvojej nechuti k zamestnavelovi, ale o niecom uplne inom. Su aj normalne skoly. Namiesto tychto vylevov, by si radsej mala zmenit skolu, ucitelov je vsade nedostatok. Prepac, mna tvoj osobny zivot a nechut k tej praci nezaujimaju. Ucitelov si praveze vazim. To, co tu predvadzas ale nesvedci o tvojom dobrom dusevnom zdravi. Stazovala som sa jeden raz, kedze bol dovod a aj to len danej ucitelke.

okseen
5. apr 2025

@mircalla a ty prečo utocis?

mircalla
5. apr 2025

@okseen Ja som uplne kludna, na tvoje vylevy, obvinenia a vymysly odpovedam kludne a pragmaticky.
Ved nik ta na tej skole nenuti pracovat, to je tvoja volba.

trnavacka
5. apr 2025

@papulka999 niektoré školy cielene nechajú ba prvý termín slabších žiakov doma. Aj keď monitor píšu potom v apríli, nechápem prečo, ten sa nezapočítava do štatistiky a majú potom ako škola lepšie výsledky.

okseen
5. apr 2025

@mircalla a ja som kľudná tiež. Pretože žiaci sú šťastní keď majú jednotky a rodičia tiež a to je základ. Kľud a pokoj. Takže pohoda.😂😂😂

okseen
5. apr 2025

@mircalla a to je co za pragmaticku odpoveď, keď v každej vete ma obviňujes a ešte napíšeš, že si mám dať tabletky a podobne. Fasa kľudná odpoveď 😂😂😂😂😂

mircalla
5. apr 2025

@okseen Ja ta neobvinujem, napisala som ti, nech sa ukludnis po niekolkych vylevov plnych bludov, utorok a urazok smerom k mojej osobe. Chapem tvoj frustraciu z prace, ale zbytocne sa do mna navazas. Vo vsetkych diskusiach na MK som ta, co sa ucitelov zastava a ze som raz nedavno daco riesila, mala som na to dobry dovod. Ale teda ak chces vediet aky: ucitelka napriek tomu, ze dieta malo vsi (vedela o tom), nechala ho do chodit do skoly a neposlala do karanteny, kym sa ich zbavi, lebo mamicka je jej kamatatka a nemala kam dieta dat. V pondelok maju ist do SvP, stalo to nemalo penazi, tretina triedy ma vsi a nikam nejdu. O tom, ze sa tesili ani nehovorim.

okseen
5. apr 2025

@mircalla ale ved ja som kľudná. Prečo by som mala byt nervózna, keď sú okolo všetci spokojní a ukludni? Jak si na to prišla, že mne niečo vadí? No a tie vsi. Bohvie ako to bolo. Ja som pri tom nebola a takéto veci závazne si už mala radšej riešiť rovno s vedením a nie len učiteľkou a možno už boli infikované aj iné deti aj keby ostalo doma a to ti už nemohla povedať všetko, evidentne ti rodičia poslali to dieťa do školy aj proti jej vôli a bohvie co tam vsetko bolo. Také vsi sa behom pár minút rozlezu a nič sa s tým,nedá robiť, žeby jeden už ostal doma. Každopádne výletov budú mať plno a nie je to žiadna tragédia. Veci sa stavaju a aj horšie. Učiteľka by to už nezachránila. Bohvie koľkí sa jej ešte ozvali. Každopádne treba si udržiavať svoj kľud. To je základ. Peace 😘😘😘

mircalla
5. apr 2025

@okseen Ano mohla a mozno aj budem. Zavisi ako to cele este dopadne. Na nasej skole mam pocit, ze vedenie vzdy stoji na strane ucitela, co mam info aj z inych tried. Tiez som uz bola na koberceku a nijako sa so mnou nemaznali. Cize uplne opacnu skusenost, vacsina rodicov sa boji, a do skoly ich pozyvaju za nejake prehresky okamzite za kazdu blbost. Syn nemal ziadny, kvoli dcera som tam bola. Viem to aj o inych ziakov a rodicov. Nie som z tych, co sa chodia stazovat, ani co nemaju objektivny pohlad na dieta....Moja dcera je pekne cislo, dostava aj poznamky, nikdy som nespochybnovala, ze ucitel nema pravdu. Syn bol vzdy bezproblemovy. Ale tie vsi ma nasrali

okseen
5. apr 2025

@mircalla no držím ti palce a určite ideš svojim prístupom aj iným rodičom, čo je super, kiežby bolo viac takých

loliki
5. apr 2025

Autorka, ale ako si to mohla vidieť, ak si tam nebola ako dozor? Tomu nerozumiem. Cez okno? Bola si u štvrtákov. Ak si predsa niečo videla, čo si vidieť nemala, tak na to zabudni. Ak to chceš riešiť, tak to rieš potichu a nevytrubuj to na MK. Už si dávno mohla napísať na patričné miesta, buď v mene žiakov alebo rodičov.

toso2007
5. apr 2025

@okseen prosím..ked už, kydať, tie Tvoje kidy sa nedajú čítať

michaela329
5. apr 2025

Bola som na toľkých monitoroch ako externý dozor, že o celom tomto príbehu veľmi silno pochybujem. Len téma na vyvolanie diskusie a vášní.

mircalla
5. apr 2025

@loliki
@michaela329 Mne sa toto tiez absolutne nezda, zeby toto skola riskovala

okseen
5. apr 2025

@toso2007 ty asi nie si veľmi kreatívna keď nevieš pochopiť ze je to ad jedna slang a naschvál tak napísané tieto kidy ved nech si žiaci podvádzaju. Ja mam informácie ze na monitoroch sa úplne bežné podvádza hlavne v menších mestách a dedinách a tam kde nie je kontrola druhej školy a ze na Orave a v tých regiónoch majú výborne výsledky lebo im všetko nadiktuju učitelia a ze sa to tak deje mam tiež z prvej ruky a je mi to úplne jedno v živote sa aj tak uplatní iba schopny človek a nie niekto co sa hrá na múdreho 😂😂😂😂😂😂

maya_hi
5. apr 2025

Vieš čo, moja dcéra študuje na VŠ v Čechách, teraz je zas na študijnom pobyte kde sa stretáva so študentami z celého sveta. Bola dobrá žiačka, ale žiaden génius. Normálna pracovitá jednotkárka, vedela sa naučiť. Má ale skúsenosť, že Slováci sú väčšinou veľmi šikovní. Že decká z okolitých štátov vedia len "krúžkovať", že tá úroveň nášho školstva predsa nemôže byť taká zlá, ako počúvame. Ako sme poslední v kadejakých OECD rebríčkoch.
Chcem tým povedať, že nakoniec sa asi neudialo nič, čo by sa inde nedialo bežne 😏 Ale teda nie je to o.k. 🤷🏻‍♀️
Môj syn je introvert, pri testovaní od mala neotvorí ani ústa a neopýta sa ani na to, na čo by mohol. Aby sa uistil, či správne pochopil zadanie. Ako trubka sa s úlohou trápi a nejako to urobí. Na druhej strane majú v triede väčšinou utárané drzé držky, ktoré sa pýtajú na všetko. Pomaly aj správnu odpoveď vyžadujú od učiteľa. A ten k nim pribehne a pomáha. No a na konci má aj môj syn jednotku, aj oni. Štve ma to, ale na druhej strane som rada že je samostatný a pasuje sa s úlohou. Na súťažiach, kde už je viac prísediacich a nedá sa to, je potom vo výsledkoch značný rozdiel 😏 Decká, ktoré sú zvyknuté dookola si vyžadovať pomoc a pozornosť, sú uplne stratené. Takže ono sa to raz určite vyčíri. A šikovní makači dostanú svoju odmenu 😊

papulka999
5. apr 2025

@trnavacka mate realnu skusenost? To akoze moze vedenie povedat rodicom,ze nechajte ziaka doma,aby nekazil statistiky? Ja teda pracujem v skolstve a toto by teda u nas nikdy urcite nemohlo byt.

trnavacka
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
maciatkolulu
6. apr 2025

Ako čo bude robiť neschopné decko čo pudvafza na dobrej škole veď neprejde ani prvým ročníkom😉a keď prejde a skončí nejaké pseudo súkromné gymnázium a následne pseudo vysokú školu ,tak pseudo dobre zamestnanie už proste nezíska. Takže toľko k tomu. Podvádzajú rodičia,podvádzajú riaditelia ,čo je na Tom zvláštne,že podvádza následne aj decko s požehnaním pedagógov? Mňa to neprekvapuje absolútne. A ty ako zamestnanec priamy svedok si čo neriešila? Tu anonymné sa nič nezmení.

maciatkolulu
6. apr 2025

A inak,je logické,že pokiaľ ma dieťa na vysvedčení samé zlé známky a monitor má vynikajúci tak je to "mierne"podozrivé ",takže zvláštne....

zobak144
6. apr 2025

@michaela329 To, ze ste nemali podobnu skusenost ako autorka neznamena, ze sa to nedeje. Ako vysokoskolsky vzdelana osoba by ste to mohli vediet. Bohuzial, najma na malych a dedinskych skolach podobne praktiky funguju, je to verejne tajomstvo. Vacsine riaditelov ide o prestiz a meno skoly a v neposlednom rade o financie, a nie o ziakov, tak sa netvarme, ze rozne nekale praktiky sa deju aj v skolstve. Samozrejme, vsetko zalezi od vedenia skoly, ale aj od ucitelskeho zboru.

michaela329
6. apr 2025

@zobak144 ako vysokoškolsky vzdelana osoba sa riadim faktami a nie jedna baba povedala agentúrou. Vy osobne máte nejakú konkrétnu skúsenosť? VY OSOBNE aspoň skúsenosť, keďže tá moja je podľa Vás irelevantná, no Vaše zaručené informácie z druhej a tretej ruky sú istota. Keby sa toto dialo, tak sa toho veľmi rýchlo chytia médiá. A mimochodom - ja som práve na malej dedinskej škole a chodím práve na také školy na dozor, v meste som bola dvakrát.

foxie95
6. apr 2025

@michaela329 som učiteľka matematiky a myslím si, že testovanie 9 a aj 5 nič nevypovedá o vedomostiach a je to strašne kontraproduktívne a teda miesto sústredenia na vedomosti žiakov a témy využiteľné v živote sa musíme zameriavať na témy, ktoré bývajú na monitoroch. V 9. Ročníku miesto prípravy na strednú školu sa riešia donekonečna monitory... Ale teda bola som tiež na niekoľkých externých dozoroch a som z dedinskej školy a bola som v malom meste a teda fakt si to neviem ani technicky predstaviť. Navyše autorka si v niektorých komentároch odporuje a nedáva to moc zmysel, ako to malo akože prebiehať. Navyše býva bežné, že trojkár má lepšie výsledky monitoru ako jednotkár. Ten jednotkár zmätkuje, v jednoduchých úlohách hľadá niečo zložité a ten trojkár proste napíše čo vie a zvyšok natipuje. A vždy na to aj žiakov upozorňujem. Neznamená to, že niekto tým slabým pomáhal a nechápem ako by asi prebiehalo pomáhanie iba časti triedy riaditeľkou, pričom sú ďalší dvaja učitelia v triede 🤦🏼‍♀️

michaela329
6. apr 2025

@foxie95 ja som napríklad rada, že piatacke zrušili - to bývalo úplne zbytočné a detí mi až bolo ľúto. Ale táto téma je jednoducho deravejšia ako naše cesty.