icon

Pomáhajú vaše deti v domácnosti?

1. jan 2023

Čaute, pomáhajú vaše deti v domácnosti? Mám 9 ročnú slečnu a domáce práce cielené nemá.

Strana
z4
cacianka
1. jan 2023

@katus226 takto sme prali aj my, presne aj to brzdenie rukou, plakanie v studenej vode vo veľkej vani, prvá avivaz wofalor, až keď som už bola odstahovana, kúpila mama automatku 😉

cusik
Autor odpoveď zmazal
matabb73
2. jan 2023

@cusik asi máš preklep vo veku staršieho dieťaťa. "Zvládne jednoduchší nákup ". Pýtam sa, že čo? 22 ročný? A potom som sa pozrela a vidim, že máš mladšie deti.

simonah73
2. jan 2023

@autor a co si cakala ze Ti tu napisu? a co je na tom take ze pomahaju varit? zobrali sme tomu dietatu hadam detstvo? nasa ak chce pizzu (ma 11) tak si pekne vytiahne pekarnicku, nalozi tam vsetko co treba, zapne, ked sa vykysne, ja vyvalkam a ona na cesto da vsetko co tam patri. starsia uz mozno aj 3-4 roky (16r) perie prve roky som sice ja triedila pradlo, ale teraz uz aj roztriedi, da do pracky, ja jej len poviem ze dopralo (mam to v aplikacii v mobile) ona ide do pivnice prehodi do susicky, da prat dalsie. vedia uvarit aj sote kuracie, podla receptu stroganov, mexicky gulas a tak. mne urcite nebude potencialny zenich vystrkovat ze jeho manzelka nic nevie.

vroni
2. jan 2023

Nie, nepomahaju. Urcite nie tak, ze vydrhnu dom a vyperu pradlo, kym pridem z prace. Svoje izby si upratuju sami, spinave pradlo periem len z kosa, ked upratujem, upratuju so mnou. Ale ked pridem neskoro domov (ich otec chodi neskoro domov vzdy), tak spravia veceru, spracu kuchynu a nepozabijaju sa navzajom. Bez toho, ze by som musela nieco hovorit. Pradlo periem len ja, hoci nepochybujem, ze by pracku pustit zvladla aj dcera. Mna mama neucila ani varit ani upratovat a napriek tomu som tento odbor narocnejsi nez kvantova fyzika pochopila aj bez dlhorocnej pripravy.

lasona
2. jan 2023

A kedy sa to naučí? To nie je o tom, že teraz ma iba šunky volať, lebo detstvo. Nevravím ze si to netreba užiť, ale všetko s mierou. Prečo by sa nemohli deti zapojiť, pomôcť maminke nacistit zeleninu, vysypať smeti? Takto sa to nenaučia
a potom vyjdu z domu a nebudú nič vedieť...že treba aj prádlo povesat, poumyvat podlahu...

viestta
2. jan 2023

No a ešte sa pochválim. Naš čoskoro deväť ročný dnes s babkou šil vankúšiky. Síce nie sám a nie na stroji, ale aktívne sa zúčastnil celého procesu. A aj puding pod dozorom uvaril. Chúďa moje vykoristovane.

aceris
2. jan 2023

Autorka ako si to mala ty ako dieta? My sme mali so sestrou rozdelene - obyvacka, jedalen, wc, kupelka, predizba. Jedna riesila obyvacku a jedalen, druha zvysok. Ked nam liezli na nervy tie miestnosti, tak sme sa vymenili. Plus samozrejme decku sme si riesili same. Ak sme mali na zemi kopu oblecenia, mamu to vobec nenapadlo riesit. Ak uz tam musela ist, tak tu kopu prekrocila. Naucili sme sa...nemyslim si, ze to bolo zle. Ja mam deti este male, ale velmi rady utieraju prach a vykladaju umyvacku.

autor
3. jan 2023

@lasona čítaj že mala to robí ale nehovorím jej ze ideme všetko odhod

zuzuliatko18
4. jan 2023

Autorka, podľa mňa ale dieťa nemusí v zásade robiť práce doma ako cvicena opica, že rodič rozkaze a ide sa na to. Veď 9 ročne dieťa môže mať svoje pridelené úlohy, a sami si rozhodne, kedy ich splní, alebo existuje nejaký časový rámec. Vyložiť umyvacku, mať za úlohu utrieť prach, povysávať či umyť dlážku - veď to sú veci, čo sa robia pravidelne. Keď som bola malá, riešili sme upratovanie v sobotu doobeda zvyčajne, ja aj brat sme mali pridelené čo má ktorý upratať a potom sme mali voľno. A cez týždeň po škole sme spratavali riad a podobne rýchle úlohy. Náročnosťou vždy primerane veku.

pohodickasrandicka
4. jan 2023

@tarvika
?? Čo robíte vy? Lebo ste vymenovala bežné upratovanie podláh celého bytu kúpeľňu aj jej izbu aj prach všetky smeti z toho mi vychádza že vy len varíte aj ten riad z mycky po vás dokončí ona. Aj asi pranie je vaše, či aj to má na a starosti ona? Prepáčte neviem si celkom predstaviť ako čistotne vyzerá podlaha keď ju má na starosti dieťa vo veku 9rokov a kúpeľňu už vôbec. Ale proti gustu žiaden disputat. Mám dcéru a do všetkého som ju od malinka zapájala ale nemala to na starosti. Dnes je dospelá a všetko robí ešte lepšie ako ja.

tarvika
4. jan 2023

@pohodickasrandicka vsak nebudte hned taka agresivna 🙂 kazdy robi ako chce a ako mu vyhovuje. Moje povinnosti - kazdodenne spratavanie kuchyne, kazdodenne varenie niekolkokrat denne (casto aj ranajky teple, napr palacinky, chleba vo vajci, lievance) obed a vecera ine jedlo, aj ked niekedy jeme to iste, malokedy sucha vecera. tu mycku dcera vyklada tak 1x zo styroch, niekedy bezi aj 2x denne, ja ju vzdy nakladam. Okrem toho samozrejme periem a vsetko okolo toho, vysavam. riesim auto, zahradu, umyvam okna, riesim kazdodenny bordel, umyvam wc. myslim si ze kedze tu byva a castokrat ma toho menej na praci ako ja, neubudne z nej, ked raz za tyzden za hodku umyje kupelnu a poumyva dlazky, ci utrie prach. ostatne su fakt par minutove cinnosti, aj ked castejsie.
a podlaha je cista, nebojte sa, kontrolujem to za nou, aby to bolo podla mojich narokov, aj ked to musim jemne, aby som ju neznechutila.
uz vie robit takmer vsetko v domacnosti, postupne si vyskusala aj ostatne veci. aj ked ju to nebavi, ale koho ano?

Strana
z4