icon

Prečo niektorí učitelia vyžadujú oslovovanie profesor?

10. apr 2025

Prosím vás môžete mi niekto vysvetliť prečo niektorí učitelia vyžadujú oslovovanie profesor? Študujem na strednej a mentoruje nám učiteľka ktorá má phdr. Nikto ju neoslovuje doktorka, ale ona vyžaduje=pani profesorka. Avšak naposledy mňa a spolužiačku doďubala ako decká za to, že som ju oslovila pani doktorka a ona pani učiteľka 🫣 akoooo veď nemá pred menom prof......
Teda ako to je ?

Strana
z2
a_alexandra_a
10. apr 2025

Podľa Krátkeho slovníka slovenského jazyka (2003), ktorého elektronickú verziu nájdete na stránke slovnik.juls.savba.sk, má slovo profesor dva významy:

1. najvyšší vedecko-pedagogický titul vysokoškolského učiteľa,

2. pracovné označenie stredoškolského učiteľa.

kiki68
10. apr 2025

Na strednej sa to nosi to profesor, na vyske uz musis iba podla titulu, cize tam je iba doktor, docent, profesor musi mat titul Prof.

olimuc
10. apr 2025

Pre nas boli na strednej vsetci “profaci” profka a profak. Ucitelia ostali na ZS a Dr bol synonymom lekara. Na VS boli Prof Dr

autor
10. apr 2025

@kiki68 táto naša učí aj žiakov na vš a kamošku učí a tam ju tiež oslovujú profesorka

kiki68
10. apr 2025

Na VS nemoze mat toto oslovenie bez titulu Prof, nakolko to pocuje iny docent a to uvidis ake budu problemy. Mozno jej to toleruju aj tam, ale je to divne. Mne sa na zaciatku VS par krat stalo to, ze som oslovila „ pan profesor „ a hned som bola napomenuta „ kolegyna, ja som docent, pan profesor je ten a ten a toho asi k ziadosti nepotrebujete „. Mam kamosa a ten je docent a jemu to zas lezie na nervy, ale musi to prekusnut.

januska12323
10. apr 2025

Na strednej je to zaužívané, zvyknite si na to.

maryetta
10. apr 2025

Nie je to zrejme z jej vlastneho titulu ale z akademickej pody.
Tiez smw to tak mali. Az na par vynimiek ktore same hovorili ze im neprinalezi toto oslovenie. Ze su Ing alebo doktorky a pod.

viestta
10. apr 2025

Na strednej su vsetci vyucujuci profesori. Tak ich oslovujte profesor, profesorka. Ak ste prvacky tak uz ste si mohli aj zvyknut, vsak uz je april...

cyberk
10. apr 2025

jezis .. velke rebelky chcu ist proti prudu :D

a_alexandra_a
10. apr 2025

@cyberk presne 🙄

mimi408
10. apr 2025

Ja si pamätám ako som nastúpila prvý rok na VŠ a oslovila som docenta 'pan profesor' (tiež zvyk zo strednej) tak ma zvozil pod čiernu zem ze on je docent. 🙉

mimirka32
10. apr 2025

Chapem, ze sa tak oslovuje stredoskolskych ucitelov, ale zase podla mna je celkom vtipne, ked si na tom daju tak zalezat. Hlavne, ked realne titul profesor ani nedosiahli

radkaradix
10. apr 2025

ved vsade na strednej su to profaci, ci u vas mate oslovovat profesorka len tuto jednu? a ostatni su co?

kvieta
10. apr 2025

Ja som stará garda, na strednej sme učiteľov oslovovali "profesor/ka". Mne je naopak sympatické, že čoraz viac mladých odmieta učiteľov na SŠ oslovovať takto. Majú pravdu, ja ako rodič už učiteľov, ktorí učia dcéru, tiež oslovujem "učiteľ/ka". Nepatrí im tento titul, je to prežitok socializmu.

viestta
10. apr 2025

@kvieta ten prezitok siaha az do cias monarchie. A za mna je to celkom pekna tradicia, ktora si zasluzi byt zachovana. Rovnako ako vykanie studentom strednych skol.

mimirka32
10. apr 2025

@viestta nam na strednej ziadny ucitel nevykal ale my sme ich museli volat profesor. Podla mna to nie je fer voci skutocnym profesorom, ktori si ten titul naozaj odpracovali

kvieta
10. apr 2025

@viestta Keď už, tak siaha až do starovekého Ríma. Žijeme v 21. storočí, kedy je profesor akademický titul VŠ pedagóga, najvyššia vedecko-pedagogická hodnosť. Neviem, či ešte v nejakej inej krajine ako v bývalom Československu, teda u nás a neviem či ešte aj v ČR, oslovujú učiteľov SŠ týmto titulom. Takže mne to ako pekná tradícia nepripadá, je načase rešpektovať vážnosť titulu prof. A ak sú mladiství trestnoprávni od svojich 14 rokov, vykanie študentom na SŠ je na mieste.

ladybarbora
10. apr 2025

Ja vykam mojim studentom. Tym co ich ucim 4 roky az do maturity tykam (po case). Oslovuju ma pani ucitelka, ked mi povedali profesorka opravila som ich ze mi titul neudelil prezident SR

wolf_
10. apr 2025

A za mňa je to zbytočné slovíčkárenie a hranie sa na dôležitého z oboch strán. Tak ako mi príde vtipno-trápne ak si pedagóg vyslovene potrpí na oslovenie "profesor", tak mi príde vtipno-trápne zavzdušňovať sa lebo "nemajú taký titul", keď toto oslovenie má oficiálne dva významy.

viestta
10. apr 2025

@kvieta este, ze si mi ozrejmila, ze profesor je akademicky titul, do teraz som to asi nevedela 🙄

kvieta
10. apr 2025

@viestta Bez urážky, ja viem, že Ty si chytrá, iba som argumentovala, prečo mám taký názor na oslovovanie učiteľov titulom, ktorý nedosiahli a neakceptujem, že je to v podstate pekná tradícia, ktorú treba zachovať aj pre budúce generácie.

zuzana76
10. apr 2025

@kvieta aj na skolach v spanielsky hovoriaich krajinach ich oslovuju profesor, profesora na strednych skolach

zuzana76
10. apr 2025

@kvieta ja ju zase podporujem, pretoze na strednej skole by to mala byt uz ina - vaznejsia akademicka poda ako na ZS

kvieta
10. apr 2025

@zuzana76 Asi si učiteľka, či sa mýlim?🙂

mimirka32
10. apr 2025

@zuzana76 vysoka skola je potom este vaznejsia a tam ucitelov volas titulom, ktory naozaj dosiahli

zuzana76
10. apr 2025

@kvieta ale neucim na strednej skole a predstav si, ze z gymnazia som isla na ZS a dobrovolne som sa zriekla oslovovania pani profesorka 😀

@mimirka32 viem, vystudovala som, ale oslovenie profesor na SŠ ma historicky dovod, navyse sa pouziva aj v inych krajinach

zuzana76
10. apr 2025

@kvieta mne je len smiesne, ze ucitelom maju ludia problem prejavit uctu akymkolvek sposobom, ale k ich detom aby sa clovek spraval specialne a ked sa na ne neusmeje, tak pomaly koncia na psychiatrii a su z toho zrutene

zuzana76
10. apr 2025

@kvieta ale ja uz nie dlho budem, koncim v tomto marazme skolstva. Nevyhovuje mi ta nevychovanost ludi dnesnej doby.

kvieta
10. apr 2025

@zuzana76 Téma nie je o vzťahoch škola, učiteľ, deti, rodičia. Téma je oslovovanie učiteľov s titulom Mgr, resp. Ing. a pod. s pedagogickým minimom titulom Profesor.

zuzana76
10. apr 2025

@kvieta k tomu som sa vyjadrila, podporujem tento zvyk

Strana
z2