Prečo niektorí učitelia vyžadujú oslovovanie profesor?
Prosím vás môžete mi niekto vysvetliť prečo niektorí učitelia vyžadujú oslovovanie profesor? Študujem na strednej a mentoruje nám učiteľka ktorá má phdr. Nikto ju neoslovuje doktorka, ale ona vyžaduje=pani profesorka. Avšak naposledy mňa a spolužiačku doďubala ako decká za to, že som ju oslovila pani doktorka a ona pani učiteľka 🫣 akoooo veď nemá pred menom prof......
Teda ako to je ?
Na strednej sa to nosi to profesor, na vyske uz musis iba podla titulu, cize tam je iba doktor, docent, profesor musi mat titul Prof.
Pre nas boli na strednej vsetci “profaci” profka a profak. Ucitelia ostali na ZS a Dr bol synonymom lekara. Na VS boli Prof Dr
@kiki68 táto naša učí aj žiakov na vš a kamošku učí a tam ju tiež oslovujú profesorka
Na VS nemoze mat toto oslovenie bez titulu Prof, nakolko to pocuje iny docent a to uvidis ake budu problemy. Mozno jej to toleruju aj tam, ale je to divne. Mne sa na zaciatku VS par krat stalo to, ze som oslovila „ pan profesor „ a hned som bola napomenuta „ kolegyna, ja som docent, pan profesor je ten a ten a toho asi k ziadosti nepotrebujete „. Mam kamosa a ten je docent a jemu to zas lezie na nervy, ale musi to prekusnut.
Na strednej je to zaužívané, zvyknite si na to.
Nie je to zrejme z jej vlastneho titulu ale z akademickej pody.
Tiez smw to tak mali. Az na par vynimiek ktore same hovorili ze im neprinalezi toto oslovenie. Ze su Ing alebo doktorky a pod.
Na strednej su vsetci vyucujuci profesori. Tak ich oslovujte profesor, profesorka. Ak ste prvacky tak uz ste si mohli aj zvyknut, vsak uz je april...
jezis .. velke rebelky chcu ist proti prudu :D
@cyberk presne 🙄
Ja si pamätám ako som nastúpila prvý rok na VŠ a oslovila som docenta 'pan profesor' (tiež zvyk zo strednej) tak ma zvozil pod čiernu zem ze on je docent. 🙉
Chapem, ze sa tak oslovuje stredoskolskych ucitelov, ale zase podla mna je celkom vtipne, ked si na tom daju tak zalezat. Hlavne, ked realne titul profesor ani nedosiahli
ved vsade na strednej su to profaci, ci u vas mate oslovovat profesorka len tuto jednu? a ostatni su co?
Ja som stará garda, na strednej sme učiteľov oslovovali "profesor/ka". Mne je naopak sympatické, že čoraz viac mladých odmieta učiteľov na SŠ oslovovať takto. Majú pravdu, ja ako rodič už učiteľov, ktorí učia dcéru, tiež oslovujem "učiteľ/ka". Nepatrí im tento titul, je to prežitok socializmu.
@viestta Keď už, tak siaha až do starovekého Ríma. Žijeme v 21. storočí, kedy je profesor akademický titul VŠ pedagóga, najvyššia vedecko-pedagogická hodnosť. Neviem, či ešte v nejakej inej krajine ako v bývalom Československu, teda u nás a neviem či ešte aj v ČR, oslovujú učiteľov SŠ týmto titulom. Takže mne to ako pekná tradícia nepripadá, je načase rešpektovať vážnosť titulu prof. A ak sú mladiství trestnoprávni od svojich 14 rokov, vykanie študentom na SŠ je na mieste.
Ja vykam mojim studentom. Tym co ich ucim 4 roky az do maturity tykam (po case). Oslovuju ma pani ucitelka, ked mi povedali profesorka opravila som ich ze mi titul neudelil prezident SR
A za mňa je to zbytočné slovíčkárenie a hranie sa na dôležitého z oboch strán. Tak ako mi príde vtipno-trápne ak si pedagóg vyslovene potrpí na oslovenie "profesor", tak mi príde vtipno-trápne zavzdušňovať sa lebo "nemajú taký titul", keď toto oslovenie má oficiálne dva významy.

Podľa Krátkeho slovníka slovenského jazyka (2003), ktorého elektronickú verziu nájdete na stránke slovnik.juls.savba.sk, má slovo profesor dva významy:
1. najvyšší vedecko-pedagogický titul vysokoškolského učiteľa,
2. pracovné označenie stredoškolského učiteľa.