Prečo sa učitelia strednej školy nechávajú oslovovať profesor?
"Akademický titul profesor je priznávaný vymenovaný prezidentom...,". Profesora na strednej škole nikto nemenuje, stačí, že na nej učí.
Nedávno sme o tom debatili s dcérou. Niektorí stredoškolský pedagógovia s tým nesúhlasia tiež a je im nepríjemné to oslovenie. Česť im. Mne je celkovo hrozne smiešne, keď sa niekto nechá oslovovať pán inžinier, pán magister,... mimo svojho pracoviska.
@gir oslovenie je len formalne a myslim ze kazdemu normalnemu cloveku je to jasne... je to historicke oslovenie ucitelov na strednej skole...neviem co ta na tom tak trapi🙂 mne to nepride absolutne divne a ani nemam pocit ze niekoho o nieco pripravuju... mnoho profesorov zial ma dnes titul tiez formalne ( nemaju ani len podmienky pre tento titul splnene, pripadne ich menovanie bolo politicky podmienene...)
kazdemu normalnemu cloveku je jasne ze profesura chce cas a pod cca. 40 rokov ju nemas sancu ziskat - pokial teda nie si nejaky einstein ( ale v SR som o takom nepocula 😉 )
inak mne tato tema velmi pripomina pouzivanie politicky korektneho jazyka, kde musíme niektore slova maskovat a pouzivat ine vyrazy, aby sme niekoho neurazili, kto viete anglicky kludne si mozete precitat
http://philip.greenspun.com/zoo/red-riding-hood
mozno sa aj pobavite
@gir citaj co ti pisu. @inka04 ti uz davno dala odpoved ale ty stale len melies svoje. Naschval nereagujes?? http://jazykovaporadna.sme.sk/q/7470/
@marinablue Ked som mala sestnast rokov, rozculovala som sa, preco musim oslovovat niektorych ucitelov (s prezyvkami kobra, vyfuk) profesormi. Odvtedy sa vela udialo a divim sa, ze viacvyznamovost slov riesi niekto s ukoncenou VS 😕
Ženyyyyy, kašlite na to - veď toto je úplne absurdná diskusia a téma. Žena sa pravdepodobne fakt neskutočne nudí a fakt mať jej problémy a starosti..... 😀 😀 😀 Nikto nevie diskutovať tak ako ona.....
@gir pozri si svoj príspevok, ktorý si napísala o 14.39. Tam si to použila. 😉 Chybička se vloudila. Ja osobne nemám rada keď niekto obúchava o hlavu každý jeden omyl. Keby že sú tvoje texty plné gramatických chýb tak to je o inom. Ale takto vyhadzovať na oči aj občasné chyby, to ma pri čítaní diskusie skôr unavuje a rozlaďuje. Dokonca oveľa viac ako chyba samotná. Takmer všetci robíme občas chyby, ale to neznamená že nepoznáme pravopis. 😉
@gir A prečo ti vlastne nestačí vysvetlenie z jazykovej poradne? Vyjadrenia pánov z SAV k obom významom slova profesor nie sú pre teba dostatočné?
je to oslovenie, ktoré je na niektorých školách zaužívané a mne sobne to nevadí
nie je to vnímané ako akademický titul, ale ako oslovenie v danej pracovnej pozícii, napríklad ako dnes bežné oslovenie pán manažér, hoci kedysi to bol "majster", alebo "vedúci"
Na našom gymnáziu sme oslovovaní pán učiteľ / pani učiteľka ... problém majú len žiaci, ktorí k nám prestupujú. Mne osobne to vôbec nevadí, hlavne, že sú žiaci slušní a máme dobré vzťahy ... keby to šlo, najradšej by som bola, keby ma oslovovali normálne menom.
@ivca88 , reagujem na toto " keby to nejaky študent povedal "profesorovi"... - ak už chceme byť takí presní, na SŠ nie sú "študenti", ale žiaci 🙂
Takto to musíme používať v oficiálnych dokumentoch aj podľa inšpekcie. Študentom sa človek stáva až na univerzite, alebo na vysokej škole.
Je to dosledok a zvyk po prvej CSR, kedy na strednychs kolach fakt profesori ucili...proste tradicia a bodka. ucim na strednej, mam dokonca PhD, keby mi aj vraveli p. ucitelka mam v pake, ale je to proste historicka tradicia.
@gir nech sa páči, kopírujem tvoj príspevok z 14:39hod, strana 3 tejto plodnej diskusie...
gir autor @ewisam Ja nezdrhám, len sa stále točíme o tom istom. Chcela som len poukázať, že si ľudia neuvedomujú rozdiel medzi oslovením a akademickým titulom. Jazikovedne je to v poriadku, história tiež zanechala svoje, mňa len mrzí, že sa tak oslovujú ľudia a nepatrí im to.
Dnes o 14:39 • Odpovedz • Páči sa mi to • Pošli IP •
ako naozaj ti bolo málo odborné vysvetlenie na tvoj problém, na ktoré si tu dostala link ešte na začiatku? či proste odmietaš akceptovať? tak podaj sťažnosť na príslušné úrady a vyrieš túto nehoráznosť, nech je raz a navždy poriadok...
@gir mas titul profesor a serie ta, ze sa tak oslovuju aj ini nielen ti s titulom alebo je to u teba iba bohapustra zavist? Viac moznosti totiz nie je... 😉
@mojkamojka Len pre vysvetlenie, závisť to nie je ani z ďaleka a k téme,ktorú som začala ma podnietila situácia keď som na SŠ zažila ako sa mlada cca 24 - 25 ročná slečna dosť arogantným spôsobom predstavila ako profesorka XY. Spomenula so si na profesorov z VŠ, občas aj vo veku cca 70 rokov, múdry, rozhľadený ľudia, kapacity nielen vo svojom odbore ale aj ľudský a morálne. A tu prepáčte "šťanda" sa ešte pripomenie, že ona je profesorka a to je ešte ani atrament na diplome nezaschol.
Ešte raz prosím - neodkazujte ma na jazykovedný ústav -nie som "tupá" poznám význam slov.
Ďakujem
@gir no ta mlada standa, sa ako profesorka predstavit mohla, lebo proste tak to je, lebo profesor je AJ oznacenie ucitela na strednej skole AJ najvyssi akademicky titul. AKo ja poznam aj "idiotov" profesorov z VS, aj rozhladenych a moralnych profesorov zo strednej. Proste tak to je a bodka, neviem, co riesis.
Ano a oslovuju ma profesorka, ako aj kolegov a oslovovali ma tak aj, ked som bola mlada standa ..🙂 Proste je to tradicia, zvyk ako ti poslali vyssie vysvetlenie profesor ma dva vyznamy. Nikto z ucitelov na tom nebaziruje, vsetci vieme, ze to je OSLOVENIE, nie nas TITUL.
@gir titul profesor podľa mňa dehonestujú niektorí ľudia, ktorí ho majú ale v živote by si nepovedala, že im ho naozaj niekto udelil... a nie to, že na SŠ tak oslovujú vyučujúcich. svojho času (počas SŠ) ma to tiež zaujímalo prečo tak mám oslovovať niekoho komu to v podstate nepatrí. mala som spolužiakov, čo vyučujúcich volali aj klasicky pani učiteľka a nikto im za to hlavu neodbil. čiže aj im to je aspoň väčšine šumafuk 🙂 druhá vec je keby niektorý z tých vyučujúcich vyslovene trvali na tom aby ich tak volali a s tým som sa naozaj ešte nestretla. ja na tom tiež nebudem bazírovať keď budem učiť. keď budú študenti dostatočne vyspelí kľudne ma budú môcť volať krstným menom 🙂
@ziwka po 10 rocnych skusenostiach ti naozaj odporucam, aby ti hovorili p. ucitelka/profesorka a meno/priezvsko...nie len menom...ono autorita je krehka vec a ty si hlavne ich pedagog a nie kamaratka, ja napr pre svoju sebaobranu studentom vykam...lebo tazsie niekho niekam poslem s vy, ako ty ...:D ( tazsie sa povie napr. Kalinak vy ste debil, ako Kalinak ty si debil). Samozrejme nikohu tak nehovorim, ale mamm vybusnu povahu a toto je jedna z brzd, co pouzivam Ja som si par studentmi, co sme mali k sebe blizko, ked skoncili gymko potykala...ale tykanie si u mna treba zasluzit ( ako sa traduje medzi deckami u nas na skole)
@alby2014 ale to by tak aj malo byť. Učiteľ by mal byť autorita. Ale oslovenie profesor vytáčalo aj mňa dlhé roky na gympli. Najviac som sa čudovala, keď sa spolužiak pomýlil a oslovil, že pani učiteľka. A to bol ešte len oheň na streche. Že ona je profesorka a nie učiteľka. Niektorí si to oslovenie berú až príliš k srdcu 🙂

@cerez slusne odpovede boli, ostali nepochopene. Ja tu nikde nevidim sarkazmus, to je realita.