Prečo sa známky siedmakov zhoršujú?
Či to len moje dieťa? Leniva, drzá, odvrava, guli očami, nechce sa jej učiť, v piatok štvorka z geografie, je to jediná známka z toho predmetu, z dvoch predmetov jej vychádzajú takmer trojky. Dohováram jej, že musí zabrať, aby sa dostala na strednú školu, manuálne zručná nie je vôbec, aby šla na uvnovku, tak som chcela, aby sla samozrejme na strednú, prípadne vysokú potom, ale s takýmito známkami? Ja už som z nej na prášky, pekne dohováram, pokricim, všetko má na háku. Je jej to jedno. To ju nám fakt ešte v siedmej triede denno denne skúšať? Či ako to riešite vy, čo máte podobne problémy?
@terezka1947 presne taký názor nám aj ja
to je taka klasika...ja som mala vzdy 1-2, v 7.triede v 2. polroku to zacalo ist dolu vodou,...v 8.r som mala skoro 4 z fyziky 🙈 v 2. polroku 8r som sa zas zatala a na vysvedceni len 1 a 2. A na SS v 1. polroku to bolo este take vseliake, zo SLJ som dokonca mala 4 co teda mala ale polka triedy ak nie viac ale p otom az do maturity vratane same 1.
Uci sa sam, na velke pisomky preskusavam. Maju toho vela, casto ma debilne poznamky, vytrhnute z kontextu, takze aspon pri tejto prilezitosti to s nim prebehnem, pripadne nieco dovysvetlim. Co som si vsimla ja, dnes je cool byt sprosty. Casto sa deti pridaju k priemeru, lebo tych jednotkarov je uz v tychto rocnikov menej a stavaju sa tercom posmechu. Vzdy je jednoduchsie nevediet ako vediet. Takze mozno patraj po pricine v tom, s kym je v partii. A je na tebe ako rodicovi, aby si si stanovila hranice. Ja som povedala, ze lenivost podporovat nemienim, ine ako skolu na starosti nemaju. Ak by to boli predmety, na ktore treba bunky ako napr. matematika, ok, ale geografia sa naucit da. A ak sa takto zhorsila zo dna na den, tak vies, ze asi to nejaka porucha ucenia nebude.
@senta_sofia no presne, že z triede je len jeden chlapec so samými jednotkami, samozrejme biflos. Veľa detí má úľavy, čiže známky nemajú moc dobre, zvyšok triedy tiež, presne že veď jednoduché je naučiť sa... Ja som sa učila z hodiny na hodinu, ona tie, ale teraz načo. Veď odpovedať teraz skúšajú len prvé kolo, ona už bola, ju nevyvolá bla bla a potom stvorka z písomky z celku.presne matiky fyziku pochopím...to už ani ja neviem všetko vysvetliť. Ale čo sa dá naučiť tak nevidím problém..teda problém je v jej lenivosti
@pink_lady a rodičia čo na to? 😉🤣🤔
To ucenie sa z hodiny na hodinu je klucove. Ale problem je to, ze casto napisu pisomku z celku a idu na uplne ine ucivo, potom sa k tomu zas po urcitom case vratia. Ten system nie je dobry, nemaju priestor si to upevnovat. A skusanie, ze ty si uz bol, nemusis sa ucit, nekomentujem. Keby ucitel chcel, prevetra aj kazdu hodinu celu triedu. Len ucitelom sa nechce rovnako. Potom sa necudujme, ze deti si to zlahcuju.
Ja už teraz mám z toho paniku. :D A to mám malé deti. So mnou sa netrebalo učiť a ani dohovárať… Manžel ledva prechádzal… ;D Takže všetky moje deti tiež nebudú učenlivé… :D
@ivangeline no ja 1-2, niekedy aj samé 1, ex sa bál prísť domov s dvojkou, rozumu mal dosť, ja som predpokladala, že dcéra bude zodpovedná, múdra, snaživa... Nechápem po kom je vlastne v tomto...
7 a 8 r je najhorší.A práce vtedy potrebujú najviac zabrať.Ano, ani moji rodičia sa so mnou neučili, ale ja som tiež kontrolovala, preskúšala.Js vždy tvrdím, že začiatok puberty ma viac vyčerpal ako prvých 12 r materstva.Hadky, oduvanie, všetko viem najlepšie, ale keď horelo bola aj mama dobra.
A ešte bol covid, takže to čo som už chcela mať pokoj musela som sa ešte s ňou viac učiť, kontrolovať.Hlavne kľud...geografia je len o tom, že naučím sa poznámky žiadne vzorce, logika tak nech sa učí v kľude, bez mobilu, neponocovat...
@senta_sofia áno, ano, učiteľom sa nechce. Presne. 🙄
@luccija presne, radšej štyri malé deti ako jednu pubertu
Hahaaa, toto ma uplne prenieslo v case. Mna to chytilo v osmicke, teda konkretne v kvarte na 8rocku. Pred tym same jednotky a zrazu v kvarte 3 z matiky aj kludne aj 3-4 zo SJ. Na vysvedcku tiez 3ky. Proste puberta, neznasala som tie "dolezite" ucitelky, zaujimali ma len chalani a kamosky. Mama sa mohla aj na hlavu postavit. Nakoniec som zmaturovala na gympli na same jednotky a na vyske prospechove stipko. To prejde.
Známky nie sú všetko, ale s blbý mi známkami na ZŠ to ďaleko nedosiahnu. To je môj názor. ZŠ je základ, musí to zvládnuť každý. Ja som mojim vždy tvrdila, že dobre známky im umožnia, aby si vyberali SŠ, nie išli tam kam im niekto povie. O to ide, aby mali na výber. Staršia na ZŠ bola za debila, lebo mala 2-3 dvojky na vysvedčení a to nebolo zaujímavé. Teraz chodí na gympel a tam sa to otočilo, konkurencia je tam nenormálna. Mať dobré známky je zrazu cool. Veľmi závisí od triedy a kolektívu. Mladšia ja deviatačka a je na tom rovnako. Jediná z triedy má záujem o gympel. Dôvod? Deťom sa nechce učiť, motivácia nulová. Ja chápem, že im je to v 13.,14.,15.tich úplne jedno, ale od toho majú nás rodičov, aj keď je to pre nás občas na prášky a na slučku.
@terezka1947 ty si môj človek..čítala som diskusii na túto tému viac a niekedy nechápem.. na známkach nezáleží, lepší trojkar,ako odmakany jednotkar. Nie, nesúhlasím. Teraz je iná doba a deti, ktoré chcú študovať a niečo dosiahnuť, by za tým mali ísť. Mám dvoch synov, obaja sa učia vyborne, ale tiež ich musíme " občas" naháňať, kľudne skúšam a nevidím v tom problém, lebo mi na tom záleží , resp nám obom s manželom. Nemusia byť všetci vysokoškolsky vzdelaní, nie každý na to má, ale keď na to má, prečo nie?
Viď príklad, môj starší syn. Do 7 triedy samé jednotky, od 8 jedna dvojka zo slovenčiny. Áno, naháňali sme ho, aj sa s ním učili, keď bolo treba, pomáhali mu aj na úkor nášho voľného času. Hlásil sa na strednú strojnícku školu, na odbor, kde brali 9 detí z celého okresu. Je to príprava na vysokoškolské inžinierske štúdium.Rovno na škole povedali, že trojkari tam šancu nemajú. Makal, dostal sa, hneď na druhý deň po prijímačkách mi riaditeľka volala, že je prijatý. Teraz je druhak,študuje na vysnívanej škole, je veľmi šikovný, v triede ich ostalo 6 a už rozpráva o vs v Brne. Sám uznal, že aké bolo fajn, že sme do neho hustili,aby sa učil.
Ak by sme ho boli nechali, mal by horšie známky a sem sa nedostal..prečo? Len preto, lebo puberta? Niekedy by to chcelo iný prístup rodičov..možno..
A za nás teda 7 ročník ok, ani sme nevedeli, že máme žiaka, teraz je mladší syn osmak a teda dávajú im zabrať. Učí sa pomerne hodne...
Autorka nedávno som doucovala 7cku, bolo to veľmi náročné. Nie učivo. Emócie a prežívanie.
@avanka na známkach samozrejme záleží, ale niekedy nemajú rodičia odhad a tlačia na deti, ktoré na to nemajú.Je super ho motivovať, dohliadať, ale...a hlavne nech si deti vyberu čo by ich mohlo baviť a nie na naliehanie rodičov, "lebo dobre zarobis" lebo, lebo...radšej dobrý automechanik ako po roku meniť školu, lebo ju nezvláda, nebaví ho.u vás aj u nás to vyšlo, ale niekedy počúvať názory rodičov a ich nesplnené ambície je smutne
@k_a_j_k_a presne toto hovorím ja našim.
Maj vedomosti,maj známky a vyberas si SŠ ty,vyberas si smer....nemáš známky,budeš rád,kde sa ti miesto nájde.
Áno,môžeš sa v živote otočiť iným smerom,môžeš ešte dosiahnuť kadečo....ale načo stratiť čas?jednoducho treba zamakať na sebe. A súhlasím
@avanka od toho sme tu rodičia,aby sme pubertu skrotili a usnernili.
Ja nie som kamoš,ja som rodič a chcem byť rodic-kamos.
@luccija no a potom máme takých odborníkov,keď rodičia dotlavia,zaplatia tu "správnu" školu.
Každá profesia,kt.sa robí poctivo a s láskou je dôležitá. A je to cítiť v reálnom živote.
To isté ako u nás naozaj...z čistej jednotkarky mam 4karku...od min.tyzdna jej všetko kontrolujem ,vzala som mobil všetko kým sa nespamata...Maju ísť na vylet zo školy nejde nedala som ju nech si vstúpi do svedomia...ach,som si myslela ze len ona je taka...držím palce aby sme to zvládli..
@ninka2018 ako je to na psychiku fakt, aj vám držím palce...
Áno je to psychiku veľmi, verte mi aj ja som už zúfalá
Lebo si myslia, že sú najmúdrejší, v tom veku sa stávajú proti každej autorite, a kopec veci čo sú nutení sa ucit, ich nezaujíma a považujú ich za zbytočnosť, ktorú im už v živote nebude treba.
Ja som mojim povedala, že známky nech majú aké majú, ale učivo ovládať musia. Lebo nie je škola ako škola, učiteľ ako učiteľ. A ten s 3 môže dať jednotkára z inej školy do vrecka.
V preklade známky nie sú dôležité, ak monitor dáš nad 90% a ideš na školu akú len chceš.
A v neposlednom rade žijú v spoločnosti, ktorá si absolútne neváži vzdelaných ľudí. Kde bludy sú prezentované ako pravda, kde na riedenie štátu ti stačí mať správne tričko a vôbec nevadí, že odborne o problematike vieš prd.
Veda a výskum podfinancované. Zdravotníctvo, školstvo tiež. Chyba jednotná línia a nie každý rok iný nápad.
Včera v správach odznelo, že na SR kým sa onko pacient dostane od stanovenia diagnózy k liečbe prejde 6 - slovom šesť -mesiacov! V Čechách 2mesiace. Viac na západ 2 týždne až mesiac. Tak niekde je niečo veľmi zle.
Moja sa tiež v 7ke trochu zhoršila, ale nič dramatické. Má toho tento rok dosť - krúžky, ale tam chodiť chce a nechceme jej zakazovať keď ju to baví. Ja teda neviem ako to je v iných triedach ale v tej jej 90 percent žiakov má školu úplne na háku, je im úplne jedno aké majú známky. Baby riešia len chalanov a ti sa pomaly idú pozabíjať, sama šikana, úrazy na dennom poriadku. To že žiak neposlúcha riešia už pomaly každodenne učitelia potrestaním celej triedy písomkou (asi kolektívna vina). Vinníkovi je to jedno, trpia ostatní, neraz píšu aj tri písomky denne, nedostať z času na čas zlú znaku je zázrak. Deti fajčia, pijú po škole, žuvaju tie tabakové vrecúška, siedmacka povie že chce byť tehotná a mať dieťa. A to je úplne normálna bežná ZŠ na sídlisku. Je to smutné. Motivácia pre tie deti žiadna, kto sa učí je biflos, posmievajú sa mu.
@andrejka1974 neviem či je to všade rovnaké, ale u nás bolo dôležité koncoročné vysvedčenie 6-8 ročník, 9.ročník polročné a monitoring. Toto všetko sa minulý rok posielalo s prihláškou na stredné školy.
@katkak512 to sa síce posiela , ale to je pre 5 ročne bilingválne školy , kde idú deti z 8 a na talentovych školách monitor neberú vôbec
@andrejka1974 moj syn nesiel na 5 rocnu bilingvalnu skolu a posielali sa koncorocne vysvedcenia zo 6-8 rocnika a 9. polrocne. Posielali to vsetci deviataci s prihlaskou na skolu. A bolo jedno ci ide na 3 rocny odbor, maturitny alebo na bilingvalnu skolu. Na zaklade tychto vysvedceni a plus monitoring sa moj syn dostal na Techvnicke lyceum IT bez prijmaciek. Odpadol mu stres z prijmaciek.
@katkak512 možné to je viem , že sa posielajú všetky , ale na školách je jednotlivo čo zohľadňujú a väčšinou známky koncoročné z osmičky a polročne z dreviny plus monitor , ale u napr. Športová škola berie talentovky a známky len sj, mat, cj z osmičky a deviny neberú ani monitor ani nič iné takže závisí to od školy

A ešte mi nedá napísať....čo za odborníkov budeme mať,keď deti vychovávame k tomu,aby len nejako prešli,veď nejakú robotu si nájdu. Mladí ľudia predsa majú mať zápal pre niečo.
Potrebujeme rovnako dobrého lekára,nie iba s titulom MUDr.,aj kaderníčku,kt.bude šikovná,že ľudia sa o ňu budú biť.