icon

Prehnané emócie u 15-ročného priateľovho syna

10. jan 2023

Ahojte.
Moj novy priatel ma deti z toho syn takmer 15r. Nemam skusdnosti s tak velkym chalanom, ale on je extremne citlivy, chce sa tulit, objimat, pusinkovat, naviazany na matku. Nema kamosov, partiu, nic, len maminka je laska.
Viem, ze kazde dieta je ine, on ma vsak prehnane emotivne reakcie. Ide na strednu, no mentalne uroven skolkara. Dobre ze do postele by sa nam nevopchal

dadis
12. feb 2023

Ano, sud na to pravdepodobne bude prihliadat, ale da pravdepodobne aj znalcovi vypracovat posudok, takze to vidim tak na 2 roky sudnych tahanic. Neviete sa radsej dohodnut na striedavej s matkou?

autor
12. feb 2023

@dadis deti sa jej boja. Ona vytrvalo ignoruje fakt, ze su nestastni. Dcerku vzala psychologicke a tym to hasne pre nu. Dievca v depkach a ona neriesi, obletuje si chlapa🙄
Striedavka netusim, je tam dost pre aj proti, ich situaciu by to vsak asi nezmenilo, len by pocuvali jej vycitky.
Prave tie sudne tahanice nas odradzaju, lebo ako pisem, podmienky na ich vychovu ma.
Sice su tam lekarske spravy z ktorych je zjavna vyrazna depka a sebaposkodzovanie, no i to sa da uhrat na pubertu a podobne. Neviem, ako velmi to socialka bude skumat a bojime sa, ci to deti unesu.

mira0611
12. feb 2023

Ahoj autorka, som rada, ze si aktualizovala temu. Tam na socialke je k Vam priradeni soc.pracovnik, s nim by sa nedalo nieco riesit?
Ja som pri rozvode mala, velmi normalneho soc.pracovnika, ktory mi pomohol pri rozvode a ani syna netrabalo vlacit hore dolu.
Ja si myslim, ze podmienky mate aj vy dobre, takze urcite minimalne striedava starostilovst sa da vybavit.
Mozno, by som to uhrala u matky tak, ze kedze maju deti problemy, tak ste sa rozhodli, ze toto by bolo pre nich lepsie keby viac boli u otca.
Inac, takyto pripad v poslednom case pocujem coraz castejsie, deti nenavidia svojho nevl.rodica a trpia doma.

autor
12. feb 2023

@mira0611 vdaka za rady, urcite to nenechame tak. Deti su v citlivom veku, dievca sa reze ziletkou, sexualne zije, je tam toho viac. Chlapec trpi. Je to smutne

ysseba
12. feb 2023

Určite to tak nenechajte. Keď sa vám takto otvorili a zdôverili, tak to určite riešte. Možno to bude beh na dlhú trať, ale pre deti bude veľké víťazstvo už "len" to, že ste za za nich postavili a bojujete za nich. A možno to bude jednoduchšie ako si myslíte - keď je matka taká ako popisuješ, tak možno bude aj rada, keď deti budete chcieť do svojej starostlivosti.
Inak nedá mi neopýtať sa.... ale prečo vlastne nemali striedavú starostlivosť?

autor
13. feb 2023

@ysseba ono problem je, ze navonok posobia ze ideal rodinka, novy manzel, maju male dieta.
Ona ich netyra, ani nic take, len ten jej novy chlap im nesedi. A matka vraj vidi iba jeho a ich spolocne dieta.
Clovek by si pomyslel, ze iba ziarlia, no to dievca ma velmi silne depresie. Reze sa ziletkou.

ysseba
14. feb 2023

Na sude by si toto vsetko preverovali a robili odborne posudky, takze by to vyšlo na povrch aj ked nech navonok posobia akokolvek idealne a stastne

autor
14. feb 2023

@ysseba rozhodne to nenechame tak a podnet na socialku podavame uz tento tyzden.
Sud bude sice trvat dlho, tak zatial nech aspon preveria stav u nich. Budem za tie deti bojovat, sama som totiz mala tazke detstvo, takze sa ma to tyka.

mimi2120
14. feb 2023

Chúďa dieťa. Keď sa ti niečo nepáči tak sa rozid s jeho otcom a nevypisuj blbosti o cudzom dieťati na nete. Keby som sa ja niekedy rozviedla tak dúfam, že manžel si nenájde takú bosorku.

autor
14. feb 2023

@mimi2120 prosim???!!!

lubkaj
14. feb 2023

@autorka Je od teba pekné, že ťa zaujímajú deti tvojho nového priateľa. Keď píšeš, že obe deti chcú bývať s vami, myslíš tým priateľov dom/byt? Ako s nimi vychádzaš? A čo tvoje vlastné dieťa? Rozumie si s nimi?

autor
17. feb 2023

@lubkaj mne nejde o to byt za peknu.
Lutujem tie deti a chcem zakrocit skor, ako bude uz neskoro. Moje dieta je este malicke, ale nema s nimi problem.

lubkaj
17. feb 2023

@autorka Na tvoje dieta som sa pytala preto, lebo si pisala, ze deti maju problem s malym surodencom. Tak ze ci s tvojim dietatom vychadzaju lepsie ako s nim.

lubkaj
17. feb 2023

@autorka A este mi napadlo, ako sa k tomu celemu stavia Tvoj priatel, ich otec? Psychologov im vybavoval on, ked matka na nich kasle?

mmoni89
17. feb 2023

@mimi2120 keď chceš reagovať tak si precitaj poriadne celú diskusiu. Ona píše ze si ich chce zobrať k sebe aj s ich otcom a ty tu napíšeš takú múdrosť, inteligentné 🙈

mmoni89
17. feb 2023

Držím vám palce aby všetko dobre dopadlo. Neviem asi ani predstaviť ze by moje deti mali raz takto trpieť

autor
17. feb 2023

@lubkaj myslime si, ze im ani tak nevadi to dieta, skor ten novy partner ich matky, podla toho, ako ho opisuju. Tazko posudit, my tam nezijeme, ale tie deti maju skutocne problemy a depky, rany po ziletke, sex.zivot atd.
Nechcem ist prilis do detailov.
Ano, mozem to pustit z hlavy a ignorovat, este ma tu oznacia ako bosorku, ale mne na tych detoch zalezi, aj ked niesu moje.

autor
17. feb 2023

@mmoni89 dakujem. Verim, ze socialka bude uz konat rychlo.

lubkaj
17. feb 2023

@autorka Tak uz ste podali tu ziadost?

evkano1402
17. feb 2023

@autorka Ahoj, ta sestra, je mladsia ako brat alebo starsia?

autor
19. feb 2023

@lubkaj ano, zacalo sa to uz riesit, chlapec nam tu chodi plakat, neda sa necinne prizerat. Smutne velmi, ako zena, matka, odsunie vlastne deti kvoli trulovi

autor
19. feb 2023

@evkano1402 obe deti su malolete

lubkaj
19. feb 2023

@autorka A mate overene, ze deti si nevymyslaju, aby sa robili zaujimavymi? V tomto veku dokazu byt skvelymi hercami. Co povedala ich matka, ked sa jej na to tvoj priatel pytal? Predpokladam, ze s nou o tom hovoril, aby mal pohlad aj z druhej strany.

autor
20. feb 2023

@lubkaj ano, reci deti su jedna vec, no to, ze sa reze ziletkou sa asi vymysliet neda, dieta ma rany po tele.
Matka neriesi, nema o nu zaujem, tlaci obe deti na svoj obraz a oni su nestastne. U nas placu, vyslovene im vadi ten chlap. No ona vidi len seba🙄 nechcem byt prilis konkretna, je to citliva a osobna tema, no myslim, ze aj sudy by mohli respektovat nazor takmer 15 rocnych deti.
Obzvlast, ak maju preukazatelne dlhodobe psychicke problemy. Nemaju snad pravo byt stastne? Maju sa trapit iba pre to, ze ona si nasla truhlika?

lubkaj
20. feb 2023

@autorka To mas pravdu, ze rany sa vymysliet nedaju, ale ich dovod ano. Mam znamu, ktora nedavno tiez zistila, ze jej dcerka sa reze. Ale nedokazala jej povedat, preco to robi. Vraj ju nic netrapi, nechce si ublizit, nerobi to ani z nudy. Znama je z toho nestastna, chce dcerku zobrat k psychologovi, ale najblizsie terminy su na april. Pritom pre dcerku robi prve aj posledne a vidis, aj tak si ublizuje. Rozhovory a vytvetlovanie vobec nepomahaju.

Trochu ma zaraza, ze noveho manzela matky deti oznacujes ako "trula" ci "truhlika". Stretla si sa s nim niekedy? Ublizuje tym detom?

autor
20. feb 2023

@lubkaj ziadne dieta toto nerobi iba tak. To, ze dcerka tvojej znamej nepovedala dovod este neznamena, ze dovod neexistuje, znamena to len, ze jej ho nechce povedat, nedoveruje jej, nema s nou vztah. Urobit/kupit dietatu prve aj posledne, ako pises, este nic neznamena. Obzvlast, ak ide o deti mudre a citlive.
Pozri, ja som pre tie deti "cudzia" a dovod viem. Znama by mala popracovat na svojom vztahu s dcerou, ak teda uz nieje neskoro.
Pana manzela ich matky osobne nepoznam, ani netuzim spoznat, staci, co o nom hovoria deti.
Nikdy by pre mna chlap nebol viac, ako vlastne deti. Tie deti to velmi citia, su velmi vnimave a mudre.
Nebudem tu rozoberat dovody, je to sukromne, ale prekvapuje ma, ako si zastavaj ich matku a teraz este jeho.
Tebe nieje luto placucich dorezanych zdeptanych deti? Trapi ta len to, ze toho chlapa som nazvala trulom?
Tie deti sa nemaju ako vzopriet a tie rany na tele su uz poslednym vykrikom, naschval viditelnym, aby sa odtial dostali. Ich matka si vybrala taky zivot, nie tiedeti. Dokedy este maju trpiet? Maju si vziat zivot, aby si to niekto vsimol? Udivuje ma lahostajnost tejto spolocnosti. Ja bojujem za cudzie utrapene deti a este mam skladat ucty za to, ze toho chlapa nazvem truhlikom? Wtf???!!!

autor
20. feb 2023

@lubkaj prepac, ale cielom mojej diskusie je najst sposob, ako tie deti zachranit.
Od zaciatku, ako ich poznam bolo na prvy pohlad zjavne, ze tam je problem. Casom sa mi obe otvorili a zblizili sme sa.
Mne je ta zena a jej chlap ukradnuta, mne ide o deti, ktore trpia.
Tvoje reakcie su zvlastne, len vyzvedas a bagatelizujes.
Reze sa, ale ved nema dovod, tak sa budem tvarit, ze to je v poriadku ?! Toto nemozes mysliet vazne.
To je alarmujuci stav a neviem si ani len predstavit matku, ktora by sa tvarila, ze to je v poriadku!
Tiedeti placu kvoli tomu chlapovi a ja mam povedat, ze ved je ok, neublizuje vam?
To niesu malicke deti, to su inteligentne takmer 15 rocne deti, zdeptane, strapene, dorezana, s bolavou dusickou.
Skus sa zamysliet, keby zazivas to, co ja. Ci by ti to bolo jedno a nechala by si ich sa trapit. Ci pockame, ci seknu zilu?

lubkaj
20. feb 2023

@autorka Asi sme sa nepochopili. Ja sa nikoho nezastavam. Len ma zaraza, ze poznas pribeh iba z jednej strany a aj to ho poznas tak mesiac a pol aj s cestou (vtedy si pisala, ze ide o deti tvojho NOVEHO priatela a ze jeho syn je "mentalne uroven skolkara", "naviazany na matku" a "len maminka je laska").
A teraz zrazu su to uz mudre a citlive utrapene inteligentne deti, ta maminka je ta najhorsia na svete, ktora svoje deti vobec neriesi a oni k otcovi a ako pises cudzej zene chodia vyplakavat. Tebe sa to nezda divne?

A samozrejme, ze to treba riesit. Predpokladam, ze ich otec ich uz davno zobral k psychologovi alebo rovno psychiatrovi. Pretoze, ak maju maleho nevlastneho surodenca, tak "ten chlap" je v ich zivote uz dlhsie ako si ty s ich otcom. A pride mi divne, ze cudzie deti sa za par tyzdnov otvoria novej znamosti ich otca a jemu pritom cely cas nic nepovedali. Alebo sa to aj on dozvedel az teraz?

autor
20. feb 2023

@lubkaj no vidis, mne zas pridu divne tvoje reakcie. Pekny den.

autor
20. feb 2023

Baby, ved tu vobec nejde o mna, ani o mojho partnera, ani o to, kto s kym ako dlho zije a ma deti.
Nepodstatne.
Deti sa rezu.
Trpia, placu, maju depky.
To jedine treba riesit, ako im pomoct prec z toho trapenua skor, ako si ublizia viac