icon

Prijímačky na strednú školu 2025: Aké sú nové pravidlá?

bleelka
18. jan 2025

Ahojte, chcela by som sa opýtať či je to pravda, že ak si dieťa podá prihlášku na talentový odbor, na ktorý ho potom aj príjmu, musí do týždňa potvrdiť nástup a ak potvrdí, že nastupuje, v Edupage sa mu zablokuje možnosť ísť vykonať prijímačky na netalentový odbor? V podstate majú teraz deviataci možnosť ísť na prijímačky nie na 4, ale na 2 školy. Je to tak? Ďakujem.

jankakim
8. feb 2025

@bleelka ďakujem

simoli
8. feb 2025

@luxus10 no pozri, keď sa pozrieme na nový model : syn robil bilingvalne prvé - prijali by ho Dudovu - bola to ale v poradí až štvrtá - posledná škola kam chcel ísť. Takže by to nepotvrdil a išiel by na prijímačky na 4 ročné keďže tie boli v jeho poradí vyššie. Nezobrali by ho, lebo tam je veľký záujem. Išiel by teda ....kam?? Chvalabohu toto riešiť nemusím.... Ved aj keby to nechali po starom ale dali na výber potvrd a už nemusíš, nepotvrd a chod na ďalšie...tak by sa im znížil počet na prijímačky...lebo sú takí co majú bilingval jasnú voľbu...

luxus10
8. feb 2025

@simoli no ved im asi o to ide, ze niekto ma talentovu ako 4. v poradi...a potom sa tam mozno cvyskytnu deti, ktorym toto studium nesadne...takto si tal.skoly vyfiltruju deti, ktore na tu skolu chcu ist a je to ich priorita, nie posledna moznost zachrany...

mne to nemusis vysvetlovat, snazim sa len o iny uhol pohladu...

luliu
8. feb 2025

@luxus10 snažíš sa o aký iný uhol pohľadu? Taký, že vláda robí všetko tip top? Nie nerobí. Rodičov aj deti dali do otrasnej situácie, jedine pre skoly je to vyhoda

kristiii
8. feb 2025

@luxus10 lenže sú aj deti, ktoré mali talentovú ako napríklad druhú možnosť. Môj syn chcel skúsiť bil. gymnázium kvôli jazykom, ale na prvom mieste má lýceum, kde sú tiež dva jazyky (netalentová) a na treťom priemyslovku. Teraz asi bilingvál ani neskúsi, lebo by nemal možnosť vyskúšať lýceum, ak by ho vzali. Na všetky tri školy je nával a takto ho v podstate o jednu možnosť obrali.

bleelka
autor
8. feb 2025

@simoli no presne. Mojej dcéry jje Dudova vysnená škola.
Keby ju vzali na bill., isla by bez váhania a bola by prešťastná. Na ďalšie by nešla. Ale teraz, keď si to vlani vyskúšala a zistila, že na bill.sekciu bola 7% šanca, že sa dostane, už nebudeme dávať prihlášku a chce ísť na 4-ročné. Dávame ale aj bill.inde, ale radšej by šla na tú Dudovu hoc aj 4-ročné. Ale ak ju vezmú na bill.inde, pôjde tam. Nebudeme riskovať, že na Dudovu ju opäť nevezmú. Hlási sa tam strašne veľa detí na obe sekcie. Keby ponechali možnosť sa rozhodnúť, tak by bola spokojnejšia. Je to veľmi nevýhodné pre deti
A pritom stačilo urobit to, že by bola možnosť, že dieťa NEMEUSÍ ísť na májové prijímačky ak vezme talentovú školu a nie že NESMIE. Jednoduché a zároveň ústretové.

andrejka1974
8. feb 2025

@bleelka ano bolo by to tak lepšie nech si výberu tam , kde chcú ísť ak ich príjmu na viaceré školy

luxus10
8. feb 2025

@kristiii ved skusit moze, nemusi nastupit, ak ho vezmu...

kristiii
8. feb 2025

@luxus10 a potom ho nevezmú na lýceum a bude si trieskať hlavu, že to mal vziať. Toto sú veľmi stresové situácie pre deti. Vieš, ono sa to povie, že veď napríklad aj ja som mala len jednu možnosť, ale takto to bolo vtedy proste nastavené a tomu sme sa prispôsobili. Ale oni ešte na začiatku školského roka rátali so 4 možnosťami a zrazu musia kalkulovať. Kopec stresu a ešte im týmto aj pridali..pritom sú to fakt silné ročníky.

andrejka1974
8. feb 2025

Však uvidíme kam sa dostanú je fakt veľký záujem som zvedavá ako zo bude po 20.2 keď budú všetky prihlášky odovzdane ako sa zmení počet záujemcov a počet prijímaných úz teraz je to ba niektorých školách nedosiahnuteľné keď sa hlási 160 deti s berú 24

simoli
8. feb 2025

@bleelka 7% je masaker. Pred dvomi rokmi keď bol syn na prijímačkach sa hlasilo 430, brali 60. Matika tak bola pre syna veľmi ľahká, mal plný počet, body za priemer znamok mali takmer všetci prijatý na plný počet. Kto by chcel vidieť môžem poslať.

luxus10
8. feb 2025

@andrejka1974 co je to za skolu, kde beru iba 24 deti? ci myslis nejaky odbor v ramci skoly?

andrejka1974
8. feb 2025

@luxus10 odbor športový manažment a majú tam ešte športové gymnáziu tam berú 75 deti a tiež sa hlási 150

bleelka
autor
9. feb 2025

@simoli áno, vlani skúšala dcéra z 8.rocnika. Na billingválne sa hlásilo 700 a brali 60. Môžte mi poslať informácie ak máte do súkromnej správy. Ďakujem.

emily_666
9. feb 2025

Prosím a viete mi povedať, priebežne asi nie sú vidno počty prihlásených, však? Až vo finále po 20.2.?

sorciera24
9. feb 2025

@emily_666 nie, údaje budú až po13.3. už konečne podľa prihlasok

emily_666
9. feb 2025

@sorciera24 aha, ďakujem ti za info

simoli
9. feb 2025

@emily_666 no ved priebežné počty sú https://www.svs.edu.sk/prehlady.aspx tam sú dátumy kedy bola.aktualizacis. Je to aj podľa škôl.

sorciera24
9. feb 2025

@simoli to je ale z januára, ďalšia aktualizácia bude až po 13.3.,až vtedy odosielam udaje

simoli
9. feb 2025

@sorciera24 aha, lebo čo.som si všimla minulé roky tak to bolo raz za pár dní nie týždňov...

bleelka
autor
10. feb 2025

@sorciera24 to nám ale vôbec nepomôže. Prečo to je fakto? Výchovná nám kázala sledovať priebežne a ono sa to nemení. Tiež je z toho rozčarovaná.

ninan2
10. feb 2025

@bleelka Dobrý deň, kam ešte pls dcérka robila minulý rok prijímačky? Moja 8mačka sa teraz hlási na OA Dudovu a Hrobákovú. Má ich aj blízko keďže chodí na ZŠ Dudova 🙂 Viacero detí z jej triedy ide takto vyskúšať, aj keď extra šance hlavne na tú Dudovu nemá, keďže nemá žiaľ plný počet za prospech (tri dvojky).

simoli
10. feb 2025

@ninan2 pred dvomi rokmi sa na bilingvál Dudova dostalo možno cca 10-13 detí so 40 bodmi za priemer - ak teda už rátam s tým že sa posunula čiara...

sorciera24
10. feb 2025

@bleelka pretože my hlasime zaujem k urcitemu dátumu, bolo to k 13.1., teraz k 13.3.....vies si predstaviť, že by som každy tyzden zistovala u vyse 100žiakov ako sa im meni záujem, niektroí su schopni v priebehu tyzdna zmeniť prihlasku, kt. uz naozaj podavaju aj 3krat.....to sa neda.....

simoli
10. feb 2025

@sorciera24 ja som myslela že sa to premieta rovno z edupage...

sorciera24
10. feb 2025

@simoli kdeže....musime vyplnať ručne taký predpotopny program (proforient) a potom to odosielat do ŠVS a oni to spracuvaju....100rokov za opicami...

simoli
10. feb 2025

@sorciera24 tak toto naozaj nemyslíš vážne 😂😂😂😂😂😂

simoli
10. feb 2025

@sorciera24 na svete existuje chat GPT a ty vypĺňaš tlačivá a niekam ich posielaš - ešte mi zabi, že faxom 😂😂😂😂😂😂 toto je fór týždňa...ani mi táto vec nenapadlo...vždy som mala za to, že ako to rodičia nahadzujú tak sa to mení v školskom výpočtovom... nonsenz

sorciera24
10. feb 2025

@simoli to myslim, ked som na tento nepodarok upozornovala 5 rokov dozadu, že robime dvojitu robotu a vsetci ITckari, co to vidia sa chytaju za halvu...tak sa na vypoctovom stredisku urazili a vraj sa to bude meniť...preslo 5 rokov...system je stale rovnaky....ciže kontrolujem prihlasky v edupage, odtial posielam na SŠ a este dvojmo tieto udaje nahadzujem do Proforientu a posielame importom cez subr mailom na SVS.....neda sa to ani kopirovat z edupage....

emily_666
10. feb 2025

@sorciera24 prepana krala, v tejto krajine už len poslední zhasnite. Až k neuvereniu....