icon

Prísna učiteľka a hodnotenie písomiek

5. dec 2025

Ahojte,
idem sa trosku vyventilovat, lebo ma trosku na**ala ucitelka 🙈
Syn siestak, pisali z jazyka pisomku, dostal trojku, pozerali sme ju, chybal mu jeden bod do dvojky, mal strhnute pol boda napr. za chybu v jednom mene (napisal diakritiku tam, kde nemalo byt), mali slovne opisat vyznam par slov (napr. by bolo dereš = trestná lavica a on by napisal len lavica) a pod. Takto sme nasli aspon 4-5 veci, kde vobec nedala ziaden bod alebo dala pol boda.
V podstate mi je jedno znamky, ale nepacilo sa mi to bodovanie (uz viackrat), tak som vravela synovi, nech sa jej skusi spytat, ci by nieco nemohla uznat, ved nenapisal sprostosti, len jej tam nejake jedno slovicko chybalo alebo diakritika. A predsa mu ta znamka tak nepokazi priemer, ona si aj tak nebude pamatat potom pri polrocnom hodnoteni, ze ma uz 2 alebo 3 znamky takto, ze mu k lepsiemu chybal len jeden bod.
A ona mi zavolala. Ze ona to uznat nemoze, aj v monitore potrebuju presne definicie (siestak, monitor je za 3 roky a nie je tam nahodou vyber z moznosti A,B,C,D, kde by teda aj tak zvolil spravnu odpoved ??!), ona nemusela ani pol boda davat (neviem, ta diakritika ci tak skresli nejake meno, ze uz z toho vychadza, ze ty to vobec nevies a mas mat nula bodov??)
Vravela som jej, ze je to trosku demotivujuce (uci sa, chysta sa, a len preto, ze nenapise presne to, co ona ocakava, tak neda body), tak vytiahla, ze ona uz uci 23 rokov a vie ako motivovat deti a bla-bla, vravela som, ze ok, tak sme skusili a neuspeli, ale furt mi tam vravela este veci, dokonca este aj dodala, ze je to zdrave dieta, mame sa z neho tesit, ci take nieco (mal zdravotne problemy, takmer jeden cely skolsky rok sme sa ucili doma) - tak s tymto to dorazila uplne.
Zo zaciatku som musela smiech zadrziavat, ze je schopna mi zavolat a riesit to (keby som to chcela silou mocou riesit, tak idem tam sama, ale az tak mi na znamke aj tak nezalezi), a potom s tymi kecami ma totalne vytocila.
Vzdy som sa zastavala ucitelov, nechapala rodicov, co idu za nimi riesit blbosti (aj takehoto typu), ale toto jednoznacne nechapem, naco mi volala.
Na syna som totalne hrda, ze mal odvahu sa ist na to spytat, ale po tom telefonate sa aj trosku obavam, ci teraz nebude na nom sediet.
Jaj, este dodavam, je to aj nasa triedna.

Strana
z4
anonym_c4d927
5. dec 2025

Moje deti majú mnohých takýchto učiteľov a som za to vďačná, aj za nich. Motivuje ich to ku dôslednosti a disciplíne. Raz keď dieťa nenapíše slovo správne, nemá dostať ani jeden bod. Ak nepovie správny význam slova, tiež nemá dostať bod. Za učiteľmi si stojíme doma a za ich rozhodnutím. Nespochybňujeme ho. Mám tiež syna v 6tej triede a dcéru 8čku. Všetci veci si riešia sami, samostatne s učiteľom /oprava známky, dotazy ku hodnoteniu apd./. Nestojím im za zadkom, učia sa pre seba, nie pre mňa. Buď môžu byť priemerní (čo je fajn) alebo môžu mať vyššie ambície. U mňa vedia, že ich budem mať rada aj s trojkou, aj s jednotkou. Cestu si musia vybrať sami...

autor
5. dec 2025
@anonym_c4d927

Moje deti majú mnohých takýchto učiteľov a som za to vďačná, aj za nich. Motivuje ich to ku dôslednosti a disciplíne. Raz keď dieťa nenapíše slovo správne, nemá dostať ani jeden bod. Ak nepovie správny význam slova, tiež nemá dostať bod. Za učiteľmi si stojíme doma a za ich rozhodnutím. Nespochybňujeme ho. Mám tiež syna v 6tej triede a dcéru 8čku. Všetci veci si riešia sami, samostatne s učiteľom /oprava známky, dotazy ku hodnoteniu apd./. Nestojím im za zadkom, učia sa pre seba, nie pre mňa. Buď môžu byť priemerní (čo je fajn) alebo môžu mať vyššie ambície. U mňa vedia, že ich budem mať rada aj s trojkou, aj s jednotkou. Cestu si musia vybrať sami...

@anonym_c4d927 moje dieta je v takychto veciach tutko, on by usta neotvoril, preto som mu aj hovorila, nech to skusi a nech sa skusi zastat svojich odpovedi,
podla toho, co pises, tebe potom ucitelia nevolaju
tak neviem, naco mala za potrebu zavolat mi a robit problem
vravim, ani mne neide o znamky, ide mi o vedomosti

anonym_6a1124
5. dec 2025

@anonym_autor napisala si "z jazyka" tak neviem, ci slovenskeho alebo zahranicneho. Ale teda pri cudzom jazyku dlzen (akcent) castokrat meni vyznam slova... takze je dobre uctit deti doslednosti (to je proste problem tak ako ciarky atd atd)... A siestak uz ma asi drsnejsie naroky ako nejaki 4ci napriklad...

autor
5. dec 2025
@anonym_6a1124

@anonym_autor napisala si "z jazyka" tak neviem, ci slovenskeho alebo zahranicneho. Ale teda pri cudzom jazyku dlzen (akcent) castokrat meni vyznam slova... takze je dobre uctit deti doslednosti (to je proste problem tak ako ciarky atd atd)... A siestak uz ma asi drsnejsie naroky ako nejaki 4ci napriklad...

@anonym_6a1124 nie je to cudzi jazyk

tersanas
5. dec 2025
@anonym_autor

@anonym_autor podľa mňa syn sa išiel dotazovat na ten test a svoje odpovede/body, a povedal, že mama mi povedala, aby som sa spytal, alebo mame sa nezdali tie body, tak som sa prišiel spýtať.. niečo takéto. Preto mala potrebu ti zavolať a vysvetliť ti to. S jej znamkovanim súhlasím.

sorciera24
5. dec 2025
@anonym_autor

@anonym_autor ucim SJL a ja suhlasim, pride na prijimacky a nikde mu to neuznaju a potom budes robit co?....takto vam dava spatnu vazbu, kde urobil chybu a preco to uznat nemože.....a teraz ide ti o znamku alebo o vedmosti? skus sa zamylsiet.....v jazyku je aj diakritika dolezita, ci vyznam slova....dereš naozaj nie je obycajna lavica....kedže je to historizmus....

autor
5. dec 2025
@sorciera24

@anonym_autor ucim SJL a ja suhlasim, pride na prijimacky a nikde mu to neuznaju a potom budes robit co?....takto vam dava spatnu vazbu, kde urobil chybu a preco to uznat nemože.....a teraz ide ti o znamku alebo o vedmosti? skus sa zamylsiet.....v jazyku je aj diakritika dolezita, ci vyznam slova....dereš naozaj nie je obycajna lavica....kedže je to historizmus....

@sorciera24 vdaka, to bol len priklad

viera
5. dec 2025

Uprimne? Ja som vzdy hovorila synom, neucis sa pre ucitelku, pre znamky ale pre SEBA. Co mu znamka pomoze v zivote?....A uprimne tolko sprostosti co sa uci v skole😅, ktore nikdy v zivote nikde nepouzijes....

anonym_0ef0c4
5. dec 2025
@anonym_autor

@sorciera24 vdaka, to bol len priklad

@anonym_autor ale deres naozaj nie je lavica. Je to trestna lavica a meni to celkovy vyznam slova a kontext. Ak mal takychto chyb viac, tak sa necuduj. A nevytvaraj synovi despekt k ucitelke. Slusne s tebou jednala a nad ramec ti zavolala.

autor
5. dec 2025
@anonym_0ef0c4

@anonym_autor ale deres naozaj nie je lavica. Je to trestna lavica a meni to celkovy vyznam slova a kontext. Ak mal takychto chyb viac, tak sa necuduj. A nevytvaraj synovi despekt k ucitelke. Slusne s tebou jednala a nad ramec ti zavolala.

@viera presne, toto hovorim aj ja od prvaku
ale tazko sa mi ho potom dari prinutit ucit sa a udrzat aj dobre znamky, ked potom vidi, ze spravi uplne blbe chyby a uz dostane taku znamku
ja som po tomto teraz napr. stratila uplne motivaciu k nuteniu ho ucit sa to, ked ano, sama viem, ze toto v zivote nikdy nikde nevyuzije a potrebuje to len na tie skusky, prijimacky, monitor, ktore su aj tak az o 3 roky, dovtedy to aj tak aj zabudne a pred tym sa to bude musiet aj tak znova ucit, aby dal dokopy vsetky slova tak, ako to ucitelka vyzaduje.
Ale nevadi mi ta znamka, podla mna to bolo aj tak nespravodlive, ale co uz, ked je raz tak, ok, skusil.
Mne vadi ten telefonat, to vyhovaranie sa na monitor a tie dalsie kecy

@anonym_0ef0c4 ten despekt si vytvara ucitelka sama, ja som to s nim takto nepreberala, preto to pisem tu, nech nemusim frflat doma a pred detmi

terry2003
5. dec 2025
@anonym_autor

@viera presne, toto hovorim aj ja od prvaku
ale tazko sa mi ho potom dari prinutit ucit sa a udrzat aj dobre znamky, ked potom vidi, ze spravi uplne blbe chyby a uz dostane taku znamku
ja som po tomto teraz napr. stratila uplne motivaciu k nuteniu ho ucit sa to, ked ano, sama viem, ze toto v zivote nikdy nikde nevyuzije a potrebuje to len na tie skusky, prijimacky, monitor, ktore su aj tak az o 3 roky, dovtedy to aj tak aj zabudne a pred tym sa to bude musiet aj tak znova ucit, aby dal dokopy vsetky slova tak, ako to ucitelka vyzaduje.
Ale nevadi mi ta znamka, podla mna to bolo aj tak nespravodlive, ale co uz, ked je raz tak, ok, skusil.
Mne vadi ten telefonat, to vyhovaranie sa na monitor a tie dalsie kecy

@anonym_0ef0c4 ten despekt si vytvara ucitelka sama, ja som to s nim takto nepreberala, preto to pisem tu, nech nemusim frflat doma a pred detmi

@anonym_autor na monitore nie sú len ABCD. Sú tam otázky aj na dopisovanie. Otázky na dopisovanie tvoria tretinu(10 otázok).
@anonym_autor

cucoryedka
5. dec 2025

@anonym_autor moji velkaci maju tiez takto hodnotene pisomky, o slovencine nedisktujem, lebo naozaj monitor a prijimacky na SS nepustia, a druhy stupen ich na to pripravuje, s cim problem mam, je hodnotenie cudzich jazykov - tiez takto hodnotia, staci, ze maju chybu v pismenku (napr. slovickova z ANJ al. NEJ) a to slovicko je hodnotene za 0b. V testoch, ked sa napr. v posluchovom cviceni pomylia - slovosled, chyba v slove, gramaticke cvicenie obdobne chyby 0b. Syn je siedmak bezna ZS, dcera v tercii na 8-rocnom gympli - nebavia sa s nimi. Nezmozem nic, koniec koncov vzdy to vytiahnu na 1 alebo 2 na vysvedceni. Som ucitelka, sama s cudzimi jazykmi pri takomto hodnoteni vnutorne bojujem, avsak uci ich to doslednosti (ako spominala pani vyssie).

anonym_8511e5
5. dec 2025

@anonym_autor takto som v živote nerozpytvávala písomku. Iné by bolo, keby mali s niektorým spolužiakom rovnaké chyby, ale rôzne známky. Ani som nikdy neriešila známky, ale vedomosti.

viktoriakrajnakova
Odpoveď bola odstránená
autor
5. dec 2025
@cucoryedka

@anonym_autor moji velkaci maju tiez takto hodnotene pisomky, o slovencine nedisktujem, lebo naozaj monitor a prijimacky na SS nepustia, a druhy stupen ich na to pripravuje, s cim problem mam, je hodnotenie cudzich jazykov - tiez takto hodnotia, staci, ze maju chybu v pismenku (napr. slovickova z ANJ al. NEJ) a to slovicko je hodnotene za 0b. V testoch, ked sa napr. v posluchovom cviceni pomylia - slovosled, chyba v slove, gramaticke cvicenie obdobne chyby 0b. Syn je siedmak bezna ZS, dcera v tercii na 8-rocnom gympli - nebavia sa s nimi. Nezmozem nic, koniec koncov vzdy to vytiahnu na 1 alebo 2 na vysvedceni. Som ucitelka, sama s cudzimi jazykmi pri takomto hodnoteni vnutorne bojujem, avsak uci ich to doslednosti (ako spominala pani vyssie).

@cucoryedka urcite v tom ti ucitelia vidia vyznam, preco to tak boduju, len asi my nechapeme 🙈🙉🙊

anonym_a56342
5. dec 2025
@anonym_autor

@cucoryedka urcite v tom ti ucitelia vidia vyznam, preco to tak boduju, len asi my nechapeme 🙈🙉🙊

@anonym_autor
akurát si sa dobre strápnila. a smeješ za z učiteľky, že ti zavolala a mala to snahu riešiť? fakt vtipné.

autor
5. dec 2025
@anonym_a56342

@anonym_autor
akurát si sa dobre strápnila. a smeješ za z učiteľky, že ti zavolala a mala to snahu riešiť? fakt vtipné.

@anonym_a56342 nevidim za tym strapnenie, ked sa chcem opytat na nieco, co je podla mna nespravodlivo posudzovane a obodovane
trapny mi prisiel skor ten hovor od nej, ze to mala ona za potrebu rozplytvavat a zabijat tym cas, lebo sa dieta spytalo, preco ma za diakritiku strhnute pol boda a par tych inych veci, co tam neuznala
Ona nemala snahu riesit, ona mi len chcela oznamit, ze nie, nemoze dat lepsiu znamku, ziadna snaha najst tam kampromis nebol, ja som hned aj vravela, ze ok, skusili sme, ked nie, tak nie. To ona mala za potrebu pokracovat a vysvetlovat, tahat tam ten monitor a nejake vseobecne veci potom a dorazila to tym, ze mam byt rada, ze moje dieta je nazive a nech neriesim znamku z toho predmetu

cucoryedka
5. dec 2025
@anonym_autor

@anonym_autor ja tomu rozumiem velmi dobre, mam to z oboch stran nielen ako rodic, ale aj ako ucitel. Opakujem, problem mam - vnutorny s hodnotenim cudzich jazykov, pretoze to nie je ich materinsky jazyk ... avsak nie som jazykar, ucim matematiku + mam asistenciu. Moje deti sa ucia cudzie jazyky od MS, a od 1. rocnika maju oba jazyky hodnotene, len si myslim, ze "preklep" v slove v CJ nie je az tak chybovy, ako ked by nenapisali slovo alebo vetu vobec (podotykam vyznamovo spravnu). Je rozdiel napr. v stvorke za pisomku, ked dieta trafi 3 slovicka spravne a ostatne vobec, ako ked ma napisane vsetky s preklepom, ktore vsak vie pouzit v komunikacii, ale taki 2 ziaci maju rovnaku znamku z pisomky. Konzultovala som to s viacerymi jazykarmi a nie je tam jednotny uzus na hodnotenie - kazdy ucitel si to riesi po svojom. Smerujem k tomu, ze vysledne hodnotenia ziakov nemaju jednotnu zataz. V ziadnom pripade vsak nie som za ulavy z narokov a moje deti vedia, ze ked maju makat, tak sa nebavim. Castokrat mi povedia, ze som prisnejsia nez ich ucitelia.

anonym_a56342
5. dec 2025
@anonym_autor

@anonym_a56342 nevidim za tym strapnenie, ked sa chcem opytat na nieco, co je podla mna nespravodlivo posudzovane a obodovane
trapny mi prisiel skor ten hovor od nej, ze to mala ona za potrebu rozplytvavat a zabijat tym cas, lebo sa dieta spytalo, preco ma za diakritiku strhnute pol boda a par tych inych veci, co tam neuznala
Ona nemala snahu riesit, ona mi len chcela oznamit, ze nie, nemoze dat lepsiu znamku, ziadna snaha najst tam kampromis nebol, ja som hned aj vravela, ze ok, skusili sme, ked nie, tak nie. To ona mala za potrebu pokracovat a vysvetlovat, tahat tam ten monitor a nejake vseobecne veci potom a dorazila to tym, ze mam byt rada, ze moje dieta je nazive a nech neriesim znamku z toho predmetu

@anonym_autor
aký kompromis si čakala? zmeniť stupnicu?

autor
5. dec 2025
@cucoryedka

@anonym_autor ja tomu rozumiem velmi dobre, mam to z oboch stran nielen ako rodic, ale aj ako ucitel. Opakujem, problem mam - vnutorny s hodnotenim cudzich jazykov, pretoze to nie je ich materinsky jazyk ... avsak nie som jazykar, ucim matematiku + mam asistenciu. Moje deti sa ucia cudzie jazyky od MS, a od 1. rocnika maju oba jazyky hodnotene, len si myslim, ze "preklep" v slove v CJ nie je az tak chybovy, ako ked by nenapisali slovo alebo vetu vobec (podotykam vyznamovo spravnu). Je rozdiel napr. v stvorke za pisomku, ked dieta trafi 3 slovicka spravne a ostatne vobec, ako ked ma napisane vsetky s preklepom, ktore vsak vie pouzit v komunikacii, ale taki 2 ziaci maju rovnaku znamku z pisomky. Konzultovala som to s viacerymi jazykarmi a nie je tam jednotny uzus na hodnotenie - kazdy ucitel si to riesi po svojom. Smerujem k tomu, ze vysledne hodnotenia ziakov nemaju jednotnu zataz. V ziadnom pripade vsak nie som za ulavy z narokov a moje deti vedia, ze ked maju makat, tak sa nebavim. Castokrat mi povedia, ze som prisnejsia nez ich ucitelia.

@cucoryedka tak potom hej - ja mam tiez prirodovedne odbory, preto asi nerozumiem tymto chybajucim diakritikam a nejakym slovickam 🙂

terry2003
5. dec 2025

No napríklad v prípade dereš rozumiem strhnutiu. Dereš nie je lavica. Nemôže očakávať rovnaký počet bodov ako niekto kto to mal správne.
@anonym_autor

zuzubb007
5. dec 2025

Fúha ja vždy ľutujem tie učiteľky, počúvať rodicov je najhoršie, tak synacik to asi až tak dobre nevedel ináč by mal plný počet bodov a jednotku, môj syn je siedmak a bežne mu chyba pol boda na písomkach a predstáv si nerobím z toho haló, netreba zo svojho dieťaťa robiť ultra dokonale, keď na to nemá, a radšej mu povedať nevadí nabudúce napíšeš lepšie alebo sa s ním viac učiť, ako trapošiť v škole a byť za blbu, určite kvôli tvojmu synovi zmenia stupnicu, a keď raz napíše zle písmeno, odpoveď je zlá

autor
5. dec 2025
@anonym_a56342

@anonym_autor
aký kompromis si čakala? zmeniť stupnicu?

@anonym_a56342 necakala som kompromis, necakala som nic.
Cakala som, ze sa dieta na to spyta a pride s odpovedou, hoci aj so negativnou, co som aj predpokladala, ale za opytanie nic nedas. Mozno som cakala, ze si uvedomi, ze diakritika v mene nezmeni spisovatela (ja teda takeho dalsieho nepoznam) a uzna pol boda. A uzna jedno chybajuce slovicko v nejakom opise slova, ktore pre mna (nejazykovedca) bolo uplne jednoznacne, ale jej tam jedno slovicko chybalo.
Necakala som na kecy s ucitelkou, lebo keby ma to tak trapilo, idem tam sama a porozpravam sa s nou. A uz vobec som necakala tie komentare, ktore mala.

martul
5. dec 2025

@anonym_autor moja dcéra je štvrtáčka na výške, už teraz ju ľutujem, keď si predstavím, že bude musieť toto riešiť. Úzkocitné mamičky čo budú riešiť každý ,, nespravodlivý dľžeň".

autor
5. dec 2025
@martul

@anonym_autor moja dcéra je štvrtáčka na výške, už teraz ju ľutujem, keď si predstavím, že bude musieť toto riešiť. Úzkocitné mamičky čo budú riešiť každý ,, nespravodlivý dľžeň".

@martul a ty nechapes, ze ta nespravodlivost je prave z tej strany ucitelky??? :D
ja lutujem potom tie deti, ktorym bude chciet dokazat, ze to nevedia, lebo nejaka diakritika meni Ferka na Jozka a je to uz iny clovek 😅
a nie, ja som to s nou riesit NECHCELA, ak to stale nie je jednoznacne🙄

anonym_a56342
5. dec 2025
@anonym_autor

@martul a ty nechapes, ze ta nespravodlivost je prave z tej strany ucitelky??? :D
ja lutujem potom tie deti, ktorym bude chciet dokazat, ze to nevedia, lebo nejaka diakritika meni Ferka na Jozka a je to uz iny clovek 😅

@anonym_autor
Aj diakritiku je dôležitá. Preto sa to v škole učia. A žiadnu nespravodlivosť zo strany učiteľky nevidím.

simsalabim
5. dec 2025
@anonym_autor

@anonym_autor su situacie, ked diakritika je dolezita (a ano, pisem teraz bez diakritiky). Taký Šimon a Simon. Ukradol to... Simon. Chybajuci makcen meni vyznam. ALebo klasika - Popravit, nemozno omilostit. Popravit nemozno, omilostit.

rachel36a
5. dec 2025

@anonym_autor ved ale ked nedodrzi diakritiku tak je to gramaticka chyba, takze mu to nemoze uznať...a detto význam slov, je rozdiel lavica a trestná lavica...známku dostal oprávnene, a myslím ze nie je vhodné ziadat učiteľku aby prizmurila zrovna pri tvojom dietati oko, a rátala mu body za zlé odpovede

anonym_04bb3c
5. dec 2025
@anonym_autor

@anonym_autor vieš, ono stále si naštvaná na učiteľku ale čo ty vieš ako jej to prezentovalo tvoje dieťa. Ak prišlo s tým že mama sa pýta - tak ti slušne zavolala, aby ti to vysvetlila. V tomto prípade hodnotím prístup učiteľky veľmi plusovo.

Možno si sadni so svojím dieťaťom a zistíš, že nastáva chyba v komunikácii - a potom chápem aj tu známku.

zuzana76
5. dec 2025
@anonym_autor

@anonym_autor ale aka nespravodlivost, ved to mal zle, keby mu neuznala nieco, co mal dobre, to by bola nespravodlivost, toto teda vobec nie je, to je nespravodlivost z tvojej strany voci nej

Strana
z4