Problém 13 ročnej slečny. Ako sa zachovať?
Moja 13r.krstna dcéra s kt.mám velmi pekný vzťah má šokovala svojim netradicnym správaním....neviem,ako vhodne komunikovať v ťažkých časoch puberty,aby to mnebolo ešte horsi.....chce nejakú pocitacovu hru a konzolu v hodnote 300€ a rodičia a ani ja si teda nemyslime,že je to dobry nápad,resp.ta cena je otrasna a dievčina to akosi nevie pochopiť, plače kvôli tomu,nekomunikuje s rodičmi,resp.len veľmi stručne a nevyhnutne,inak milá,zlatá baba s ambíciami s kt.nikdy nebol žiaden problem,v skole samé jednotky....čo s tym?mrzí má to velmi,takto ju totiz nepoznám,celkom šok pre nas dospelých
Ahojte. Suhlasim ze ak jej treba dolozit nejaku cast a ma cosi nasetrene a doma su na to prostriedky, tak by som jej prispela.
My mame doma palaystation predlho. Maly k nemu pricuchol az toto leto - ma 6 rokov. Ani netusil aky poklad mame doma ;) kupili sme mu zatial jednu hru Cars - zavody na motive rozpravky Auta. Zahra si tak 2x za tyzden po max 2 hodinky. Jeho tuzba je uspokojena a takyto rozsah hrania nam nevadi. Obcas si s nim zahram aj ja, prip. manzel.
Na mieste zakladatelky by som dcere prispela, detom sa nema plnit vsetko, ale nieco snad ano ;) a dohodla by som sa na nejakych pravidlach ohladom hrania.
O tom aby si doma v rodine hocikto nenasiel nic pod stromcekom, ani len nejaku malickost , a to hlavne deti, snad nemoze byt ani rec.
@moni73 vidis, Ty si s dcerou obcas zahras. Tak napr. my celkom pravidelne hrame cela rodina dostihy, karty, staviame lego, alebo napr. som vcera vecer s obidvomi babami piekla-perfektne sme sa zabavili, dokonca ta takmer dospela potom pred spanim prisla za mnou a povedala, ze ake super to bolo. Takze kazda rodina funguje inak, u nas konzola nikomu nechyba, keby chybala tak baby by sa ozvali, nevladne u nas ziadny despota, ktory detom odmieta plnit priania. Pises, ze dcera si dost povazuje, ked si s nou zahras, tak moje deti si napr. povazuju, ked si s nimi zahram twister😉 Ale ako som uz pisala, kazdej rodiny vec, ako travi cas, len mozno prave spominana maminka ma tiez na travenie casu podobny pohlad ako ja a navyse nema na to ani peniaze.
@moni73 lenze pre mna je 300eurovy xbox pre 13 rocnu proste kabelka Hermes pre mna... Proste ten jaguar.
TU vsak nereieism, ci je to vhodne a etc..To je rozhodnutie danej rodiny a ma na to rodina pravo, skor podla mna aj zakladatelku trapi reakcia slecny... No a tu plati,ze vysvetlit, empaticky pochopit, nech si dospori, alebo nejaky iny kompromis a ak stale je mala zduta, tak proste ignorovat.
@ebi88 iba si potvrdila to, co som uz raz napisala-pre rodicov je najjednoduchsie strcit dietatu napr. xbox a mat potom svaty pokoj, len ked raz zistia, ze to nebol dobry napad, tak bude asi pozde. Aby si nemusela dlho spekulovat o com pisem, mrkni Tvoj prispevok o 0:07 .
@dskjhfdlkdjhl ale prosim ta netaraj, nic sa ti nepotvrdilo, z jedneho komentu miereneho na pani co ma uz celkom slusne iritovala sa ti nieco potvrdilo...? ale no tak... nechytaj sa hluposti, nech sa ti potvrdi, ze som hrala hry, a mam pracu, vzdelanie, muza a synka a nesom zmagorena... nasi ma ucili vazit si ale priania mi aj splnili, ked mohli a nie som ani rozmaznana. Skor naopak. A s nasimi mam vyborny vztah. Mozno aj preto ze som hodku posedela pri supermariovi a mali cas... ;D
Tu mam trochu dojem, ze asi aj vam s muzom tie videohry predsa len chybaju ;D mozno by si nenapisala taky blud jak sa ti neviem co, cela historia ludstva, potvrdila z jednej vyhrotenej poznamky xD
Poznam omnoho tazsich gejmerov ako som ja a maju stastne a inteligentne deti. Ked tvoje deti bavia vase aktivity je to fajn, ale nie vsetky deti sunrovnake vies...
@anita6666 nečítala som diskusiu a vlastne, myslím že môj názor by to nezmenilo 🙂 V dnešných časoch a pri dnešných cenách vraziť do takejto sprostosti 300€ je hlúposť. Takto by som sa to dievčaťu snažila podať, ale hlavne by som ju takto viedla celý život. Neviem si to u svojej dcéry vôbec predstaviť. Používa PC, komunikuje na FB, má normálny dotykový mobil... ale zároveň ju vediem k tomu aby ju technológie "nezožrali" a aby žila reálny život. Ako žijú kmotrovci? Chodia niekde na výlety? Rozprávajú s ňou o JEJ živote, o kamoškach o tom čo žije? Je totiž v rizikovom veku, kedy je to hop, alebo trop. Teraz uvažuje o živote, alebo pred ním chce utiecť. Teraz sa ho učí žiť a utvára si názor, postoj... Alebo sa všetkého bude desiť a hľadať únik (v hrách, v drogách...) Ako veľa dospelých... 😒 Teraz je ten najlepší čas ako sa naučiť "gazdovať" s financiami... Správne investovať, šetriť... Vôbec nejde o to či má svoje alebo rodičovské peniaze. Problém je v jej upätosti na takú vec ako je PS... Čo chýbajúce jejto dá, keď kvôli tomu tak vyvádza... Alebo len ide o presadenie si svojho? ... alebo sa chce vyrovnať kamarátom?... Chce to veeeľa veľa rozprávať a zistiť čo je za tým... 😒
No tak my sme si tymito konzolovymi zalezitostami presli u syna, ale v ovela skorsom veku. Syn to samozrejme nutne potreboval k zivotu, lebo aj vsetci kamosi mali, tak mlademu panovi sme dolozili, vacsinu si platil sam, ale po 1,5 roku ho to samozrejme prestalo bavit, tak to pod cenu predal do vykupu konzol. Teraz prisla 13 rocna dcera s tym ze chce playstation😨 ale ze na tom netrva. Takze u nas bude postup rovnaky ak konzolu naozaj bude chciet, zaplati si vacsinu a my nieco dolozime, ale ona je velmi rozumna a racionalna, ovela racionalnejsia ako syn. Takze ona si to v hlave este 20 krat poobracia zo vsetkych stran a potom sa rozhodne.
@anita6666 musí mať dôvod prečo to tak chce. Buď túžbu po veci samotnej, alebo po spoločenskom statuse v triede ako píše @0silvia0 . Vysvetľovať neštastnému dieťaťu ukážkou na papieri, že na to rodina nemá je síce pekné, ale nemyslím si, že by to vnútorny pocit dieťaťa vyriešilo. Ale je samozrejme dôležité aby sa o tom hovorilo, pretože malá prichádza do veku kedy jej túžby po veciach budú presahovať základné potreby. Či konzolu dať alebo nedať si musíte vyriešiť sami, či ste ochotní sa na to skladať alebo nie. Alza a ostatné predajne budú mať výpredaje po vianociach, budú zľavy, niekto môže predávať na bazoši. Je to blbá situácia pre všetkých.
@zlotazla Miška ty si sa pýtala, prečo sú deti drahé pár dní spať. Pretože po 12 roku ich požiadavky začnú prekračovať základné potreby 😅 Zrazu začne byť životne dôležitý predražený telefón, konzola, botasky, počítač, alebo moja sestra komoda ko posteli. Nevieme sa dočkať na jej 16 narodeniny keď začne chodiť von, požadovať peniaze na oblečenie, zábavu a elektroniku ktorá určite bude potrebovať upgrade 😀
@dskjhfdlkdjhl už som si po prečítaní diskusie pripadala ako z iného sveta 🙂 moja 15 ročná dcéra sa doteraz teší na Vianoce, prázdniny... Keď je viac času, vytiahneme všetky hry a ideme rád radom... Dostihy, Aktivity, ... 🙂 Nikto mi nevysvetlí, že je normálne, ak dieťa, či dospelý trčí denne pri nejakej virtuálnej realite... To nie je o zameraní dieťaťa... To už je o tom že sme všetci riadne osprosteli a urvali sa od reality... A ešte si to vieme sofistikovane ospravedlniť... Ej, mor na nás... Že kabelky Hermes... A čo tak misku ryže a plechovú budú na bývanie...
Komunikovat to uplne jednoducho. Mlada si to nesmie vydupat inak bude skakat po hlave viac a viac. Zisti, ze sa to oplati. Skor by som ju motivovala, ze si na to moze zarobit, a potom jej mozno neskor nieco prilozit, ked si zarobi. Cez domace prace navyse, alebo nieco podobne, u susedov, vyvencit psa, venovat sa nejakym detom co ja viem hocico. Mozno to nenasetri tak rychlo, ale o to viac si to bude vazit. A nakoniec budu spokojni vsetci. Drzim palce 😊
@montemotherone prečo ísť hneď do extrému buď alebo. Veď to, že rodina hrá spoločenské hry ako dostihy, aktivity neznamená, že sa dieťa niekedy nemôže hrať aj online.
@montemotherone nesahat na moj sen o kabelke hermes 😀 Ja som to pouzila ako ukazku, ze nakolko je rpe mna 300e dar pre 13 rocnu nonsens...ale tak tu kazdy v pohode kupuje konzoly a podobne, tak som asi z ineho sveta...my si aj teraz kupujeme darceky v hodnote okolo 30_50eur a ak pre mamku nieco vacsie, ze telka a podobne,taks a skladame vsetci surodenci a je to pre nasu 57rocnu mamu, nie pre 13 rocnu, co ju to omrzi...
@alby2014 pozri, ja sa nechcem hadat. Cudujem, ze hranie ps tu vylucuje vsetko ostatne hranie a spolocne aktivity😯.
A k mame. Poskladate sa jej na tv, ok, tak to robime aj my so segrou. Mama po tej tv urcite netuzi ako to dieta po ps. Moja mama by napr. urcite ozelela telku a nechala by peniaze pouzit pre vnucku. Neviem, co som tym vlastne chcela povedat, asi len tolko, ze dokazeme sa poskladat na to, aby sme spravili mensiu radost mame a nie na to, aby sme splnili sen. Aj ked o nom mozme polemizovat.
@alby2014, nahodou..... Vies, ako ma ta tvoja kabelka zerie? Dieta ma konzolu, muz jaguara a ja ani tu kabelku.... 😂😂😂
Tato diskusia zacala o tom, ze dieta chce konzolu, je ochotne si doplatit “zo svojho“, je ochotne si odpracovat, rodina je ochotna sa poskladat a mama nedovoli, lebo chce kupit (dcere) notebook. Vobec nebola o tom, ci je konzola zivotna nevyhnutnost a ci pri nej dieta ma sediet pat minut alebo 12 hodin denne...
@anita6666 Urcite by som jej na konzolu dolozila 💵 , ktore jej chybaju a nemala by som vyhrady voci kupe. Konzola je podla mna blbost, no kazdy ma tuzby adekvatne zaujmom, veku i spolocnosti v akej travi cas. Pre 13-rocne dieta to moze byt "zivotne dolezita vec". Aj ked vieme, ze to tak nie je, stoji za pochvalu, ze ma cast penazi nasetrenu 😉 . Ved je to len dieta, nepracuje, setri len z toho co dostane na sviatky alebo zo symbolickeho vreckoveho. Treba ju naucit aj to, ze ked si nasetri (obmedzi zbytocne vydavky a nebude kupovat blbosti) nakoniec moze mat nieco vacsie po com skutocne tuzi aj ked to nie je nevyhnutne pre zivot ale len pre potesenie.
Uprimne chuda dieta. To nie je o xboxe. Permanentne priskrtovat opasok s mamou, stale sa spravat rozumne. Uz toho malo po krk a vysledok je tato "mala revolta". Spomente si na svoje 13-rocne ja. Moje 13-rocne ja, tiez odmietalo byt rozumne dobre dievca. Na vianoce som dostala uzasnu sustakovu supravu z Polska a rifle z trhu. Nenavidela som tie darceky, chcela som nieco ine, normalne. Vysledok, ze som cele Vianoce prerevala oduta.
S vami niektorymi tu vobec nesuhlasim. Ja som takmer tiez nikdy nedostala co som chcela, bolo nas vela deti a boli sme chudobni. A ked si na seba spomeniem, ako tu niektore radite, nezduvala som sa ani som nebola urazena. Nasi mi proste vzdy vedeli vsetko pekne vysvetlit. Nehovorim, ze mi to nebolo luto, ved hracky boli vzdy vseliake, a tuzili po nich deti vzdy, ale urcite som preto zrevane sceny nerobila. Presne takto chcem viest aj svoje deti, sice sa to neda porovnat, lebo peniaze nam nechybaju, ale urcite by som z nich chcela vychovat chapavych ludi.
Hm. Otazka je, ci to nebude precedens. V 13 rokoch konzola za 300, v 15 nieco za 500, v 18 za tisic
Pozor na, aby naroky nestupali, lebo ved bola uz konzola. Som dospela, nepamatam sa, ze ja sama by som niekedy v zivote dostala darcek za 300 eur.
Robim sice v PC biznise, ale vcelku mi je smutno, ze decka uz nevedia, co je to spolocne hranie a pol dna presedia s mobilmi, tabletmi a konzolami - ja by som uz len z principu volila iny darcek
@anita6666 kupte jej ju a v 20tke Vas nakope do riti, lebo nebude faro, take ake chce.
Treba jej dat "preplesk", ked 13nast rocna " kocka" jedna strucne s rodicmi.
To uz sme naozaj taki Hlupi?
Moze byt rada, ze ma zazemie, rodicov, a strechu nad hlavou.
@mircalla nemusí to tak byť, moj syn chcel konzolu ako 10ročný, stála 400eur, kúpili sme, bol šťastný ako blcha, odvtedy nič také drahé nedostal, teraz bude mať 18, dostane nový mobil za 150eur a to bude mať aj na narodky aj Vianoce spolu a je spokojný
@janickacrazy tak praveze ja by som si pomyslela, ze je to dobra skola, co nenecha zmaturovat kazdeho co si zmysli, ale len toho, co na sebe pracuje a zasluzi si to a nie ani stuzkova nemusi byt
@zuzana76 Ked niekoho nepripustia k maturite, to musí byť maximálny flákač, čo na školu totálne kašle a teda mať v jednej triede 18 takých, to som ešte teda nevidela, určite to nie je nejaká výberová škola, tomu ver.
@janickacrazy samozrejme, ze to nie je vyberova skola, ale je to skola s ferovymi ucitelmi, ved aj slabe deti musia niekde studovat a ver tomu, ze mnoho rodicov ma vysoke ockavania od deti, dnes sa vsetci tlacia na stredne skoly s maturitou, gymnazia, potom ledva prechadzaju, takze nic necakane, ked nezmaturuju, takto to vidim ja, dnes sa takmer uplne zrusilo nizsie stredne vzdelanie, vyucny list, vsetci chcu mat maturitu
inak k teme, nevidim problem, mladej by som darcek kupila, ale s tym,ze si prispeje aj sama, plus aj dalsi rodinní prislusnici, cize by to bol jej jediny darcek, vylozila by som karty na stol,ze ja ako matka samozivitelka mozem pouzit tolko a tolko na jej vianocny darcek, takze zvysok ak ma nasetrene musi prispiet sama, plus babka, dedko, teta atd...
detom by som za prace v domacnosti neplatila, ani oni mne neplatia, ked im robim desiatu periem, varim atd...dostavaju vsak vreckove zatial priamo umerne k veku 3 eura tyzdenne starsi a z toho si setri na svoje rozmary
Co mate s tym: teraz za 100, neskor za 1000. Teraz ti vynada, potom ta bude bit. Mate to odniekial podlozene, ci su to kecy jpp.
Ako pisala @janickacrazy dcera ma tiez sny ako na hojdacke. Nakladne aj par centove "obojky". Spravia rovnaku radost - z mojho pohladu obidve blbosti.
Uz sa o tom nebudem viac rozpisovat, snad len tolko, ze som rada za svojich rodicov, ktori sa mi snazili tuzby plnit, nezahlcovali ma povinnostami. Som rada, ze im to teraz mozem s vdakou vracat a snad este nejaky cas budem moct. Stale si myslim, ze staci byt prikladom a dieta sa skor neskor prida. Neverim, ze v 13tich alebo 20tich bude mat rovnaky hodnotovy rebricek ako ja teraz. Bude o nom ale vediet a casom sa vykristalizuje. Nicim neodovodnenymi prikazmi a zakazmi dosiahnete len odpor.

Nechapem, preco by ju nemohla dostat, ked ma este aj nasetrene... Ak rodicia nemaju na dolozenie, treba to normalne vysvetlit a ak dievca chce, nech si pomaly dosetri, ukazat jej, ze jej s tym pomozeme. Sny su predsa na to, aby sa splnili! Detom treba ukazat hodnotu penazi, ale aj im spravit radost.
Sviatky bez darcekov 😮 noo waw, to je napad. Ukazat dietatu, ze ked po niecom tuzi, ostane este aj potrestana... Ano Vianoce nie su o darcekoch, ale ja si neviem a ani len nechcem predstavit, ake by to bolo pre to dieta, prist k stromceku a nenajst si tam nic...
Inak tiez som hrala hry a tu som 😉