Problém so 16-ročnou dcérou
Ahojte , Obraciam sa na Vás s radou preto budem stručná , neviem ako danú situáciu riešiť a nechcem sa uponáhľať . Včera moja dcéra 16r odišla nepozorovane( tak aby sme to netušili , chcela ísť von a vie , že ja by som ju tak neskoro nepustila ) z domu okolo 22:00 . Prišla som jej na to volala som jej , že nech sa okamžite vráti domov , ona že nie že musí ostať vonku .Vokala som jej písala ona že príde ráno nech neriešim . Potom mi nezdvihala polku noci som prejazdila na aute hľadaním . Jej kamarátky ju zaťažovali tiež lebo som volala všetkým na ktoré som mala číslo . Ozvala sa o šiestej ráno že kde som. Neviem ako sa zachovať ako to vyriešiť . Každá rada nápad mi snáď pomôže . Určite nechcem aby sa jej toto “prepieklo “ len chcem adekvátne dobre zareagovať . Ďakujem
@diamond007 to vážne je malo ? Mne sa to zdalo akurát neviem vôbec objektívne posúdiť ,
@gladys_07 Otec nežije s nami nemá o ňu veľký záujem oni čo sa starostlivosti týka ani financne ani výchovou
@diamond007 to asi budem musieť spraviť na istú dobu určite
Myslím, že keby nemala večierku do 20:30 a zrejme o 22:00 musí byť v posteli, keď píšeš, že vtedy ušla, tak by sa to možno nestalo. Takto musí byť o 20:30 doma, na posmech celej partii. Čiže potom má len 2 možnosti: byť za chuderu, alebo zdrhnúť. Keby ste mali normálny vzťah, založený na dôvere, povedala by ti, kam, za kým a prečo potrebuje ísť a poprosila by ťa o dovolenie. Ale keď vie, že by to bolo zbytočné, tak to ani neskúša.
10 ročný do 21.00 vonku? Za mňa teda nie...16 ročná bude vonku do polnoci
@nelca84 to naozaj je malo ? Do kedy nie je malo ? Teraz ju mám potrestať tak že jej predĺžim večierku ? Ja potrebujem skoro chodiť spat mám služby a pohotovosti kedy musím vstať o druhej tretej ráno a ísť do práce . Nie že ona príde o jedenástej a vstávať či je v poriadku v akom stave prišla domov a nespať a v praci potom bieleho neúmyselne zabiť lebo som nevyspata. Nie je to pre nás žiaľ riešenie
@lylkatomaskova jasne ze je v tom chalan. Len ide o to, aby neotehotnela.
@h2 Môže byt aj to kameň úrazu stále jej vravím nech mi povie čokoľvek ťažko už s takou pubertou ale je neprípustne aby bola do 22:00 nejde to technicky v našej rodine , skratka niektoré veci sa nedajú zrealizovať . Akékoľvek pravidla boli u nás nastavené , žiadne nedokázala splniť
@lylkatomaskova Mňa naši v 16tke pustili na celú noc vpohode na diskotéku. 😂 Vyskúšala som si to, nepáčilo sa mi tam, radšej som v noci spala. Tým, že to preháňať so zakazmi, ju dávaš do pozície, aby sa snažila robiť to, čo má zakázané.
Jednoducho celé leto nikam nepôjde a hotovo a keď bude chcieť niekam ísť jednoducho jej povieš buď ideš aj so mnou alebo nikam nejdeš a vezmem jej kľúče môže sa aj na hlavu postavit
@lenkakravcova Ale mne to príde potom ako anarchia vo výchove buď do koľkej chces príď a chod kde chces maj mobil koľko chces celý deň výstavách koľko chces , chápem čo si tým myslela niečo na tom bude , ale keď mi ju príde polícia doniesť o jednej ráno opitu alebo zbitu znásilnenú čo potom ?
@andrejka1974 kľúče zobrala moje a svoje nechala doma
@andrejka1974 ale toto aj mňa napadlo len to by viedlo k tomu , že by opäť zdrhla si myslel
@lylkatomaskova pardon myslím
@lylkatomaskova netrestaj ju. Tento skrat bol vyustenim jej aj tvojich nespravnych rozhodnuti. Ak chces mat s nou dobry vztah, v klude sa porozpravajte. Zisti co ju k tomu viedlo a ze si mala o nu strach. Daj jej najavo, ze jej doverujes a vecierku jej urcite posun, ved male deti su dlhsie von nez ona 🙈 To, ze ty skoro vstavas, nuz, nemoze ona teraz preto chodit spat so sliepkami. Tiez chodim niekedy do postele skor, nez pride syn domov. Inak to nejde. Zachvilu su dospeli...
Na to, ze aj pracuje aj sa dobre uci, aj doma pomaha ma dost prisnu vecierku. Namiesto strnulo stanoveneho casu navratu si treba prediskutovat kde ide, s kym ide, co idu robit. Tak mozno by nemala nutnost zdrhavat a ani by ju to nelakalo 🤷♀️
@lylkatomaskova
Takto, teraz by som na tvojom mieste vôbec nerieisla predĺženie večierky. Máš to ťažké podľa toho čo píšeš, ale tiež nechodíš snad každý deň do roboty. Aj o mesiaca jej to predlz na 21.00 s tým že 1-2x po dohode vopred môže byť dlhšie vonku.
Mrzí ma tvoja situácia, tvoja dcéra si príde už takmer dospelá a ak má frajera tak láska robí divy. Musíš sa s ňou dostať na rovinu jej bližšiu, aby vedela sa s tebou porozprávať a aj povedať keď ma niečo v pláne. ( To vravím o mesiac či neskôr).
Nateraz problem ktorý spravila určite trest zrušením brigády prípadne zákaz vychádzania alebo zobrať telefón. Ale všetko sú to len tresty. Ak je to empaticke dieťa, najviac ju bude mrzieť ak vyjadris ty svoje city - že ťa zranila, ublížila a pod. Nech vidí že teba to trápim to že ju budeš ignorovať nepomôže tebe ani jej.
( Je to môj pohľad, ešte mám menšie deti takže takto by som to asi ja riešila).
@lylkatomaskova zoznam sa s jej frajerom a budes kludna, on ti ju ochrani v noci. Daj jej predpisat antikoncepciu a nechaj ju zit. Moj syn mal v 16tich frajerku, rovesnicku a neriesila som ziadne vecierky. Teraz ma 21 rokov, je s tou istou frajerkou, ziadne deti sa im neposmykli, vecer su od deviatej doma, nocne zurky si uzili dost, stihli este pred korona obdobim.
Dcera ma 18, ta to obdobie medzi 16-18 rokom prezila v korona obdobi, teraz je dospela, ale davat vecierky takymto velkym detom mne pripada zbytocne. Alebo ja som benevolentna? Neviem, ale ja som mala tiez takuto vychovu a v zivote som sa nespravala nezodpovedne. Sme tri sestry, mali sme frajerov a otehotneli sme az v dlhodobych partnerstvach. Ja ako 27 rocna, sestra ako 25 rocna a dalsia sestra ako 30 rocna.
Ale ty by si si mala poznat dceru🤷♀️
A teda je aj rozdiel či bývate na dedine alebo v meste.
@lylkatomaskova a kupodivu asi ak má frajera, najlepšie bude ak jej to ,,schvális,, a bude s ním môcť tráviť čas. Síce je mladá ale o chvíľu dospelá.
@lylkatomaskova
16 ročná musí byť doma cez prázdniny o 20;30??
preboha
veď ty jej vôbec vôbec nedôveruje s🤦♀️
veď v lete to vonku žije, veď ona chúďa nemôže ísť ani do letného kina, to začína keď sa zotmie.
zamysli sa prečo jej tak ubližuješ
@mondolina píše že je na ňu sama a keďže ráno skoro vstáva tak večer ju chce mať pod dohľadom keď ide spat
@lylkatomaskova Mam pocit, že to píše moja mama pred par rokmi. Robila mi to isté, nemala som normálne prežívanie puberty vždy som musela sa vyhovárať pred kamošmi. Má 16! To čo robíš spôsobí iba väčšiu nedôveru voči tebe a bude horšie. Je to extrémne prísne.
Vieš ako u mňa to dopadlo? Nemám vzťah s mamou vďaka tomu. Lebo bola rovnako nastavená ako ty. Extrémne k tomu uzkostliva. Vždy každý šiel na stanovacku. Ja? Žiadne partie mi neostali, lebo každý sa vykaslal na mňa, lebo najväčšie zážitky mali keď boli spolu von v noci... Nemyslím tým alkohol. Vďaka tomu som si našla aj divne vzťahy, lebo som všetko musela tajiť. Kedy si dievča má užívať života ak nie teraz? Užívať myslím prechádzky nočným mestom a držanie za ruky. Už vyššie spomínané kino... To, že si na ňu sama nie je adekvátna výhovorka. Prepáč, ale to nie je jej problém. Ale tvoj.
@diamond007 ved ked ta strazili ako oko v hlave, nemala si kde otehotniet😁, mna moja extrovertna nama este na diskoteku posielala v 15tich, lebo sa jej zdalo ze som introvertny tutmak co sa malo zabava.
Mala by si sa s nou porozpravat. Zakazy v jej veku posobia len to ze sa bude burit. Povolit jej vecierku dlhsie s tym ze sa bude hlasit. Jasne ze ti nedvihala si predstav ze si s kamoskami a mama zacne po tebe zjapat a kricat preco si zdrhla. Ved by ju partia vysmiala a v jej veku je " postavenie" v partii pre nu velmi dolezite. Trosku si spanikarila ked si ju isla hladat. Co bi si spravila keby si ju nasla ?? Zbila?? Za vlasy dotiahla do auta?? Jacala pred kamosmi Treba si s nou budovat doveru. Mam 18r. Syna casto su von celu noc takze poznam tieto noci hrôzy(pre matku). Dieta nikdy nepochopi strach matky kym sa nou nestane. Vrat sa do svojich 16 rokov- pocitov. Dohodni sa s nou ze moze byt von dlhsie ale sa ti ozve( ziadne volania od mamy) len ti npr.posle😀.Ona sa citi uz ako dospela tak ju nechaj dozriet a dohodni pravidla von ano alkohol nie a pod
Cakaju ta este tazsie noci tomu ver. 18= vodicak to len bude strach. Potom moct pit alkohol . Ja som sa skoro nervovo zrutila ked syn na oslave prevracal panaky. Odpoved- mam18. No co strach o deti nikdy nekonci..
@prasiatko30 Pomáha keď ju o to prosím celý deň poprata keď už ma v izbe bordel ako v tanku a keď niečo chce , to nerobí tak te áno mamka rada Ti pomôžem atd
@diamond007
a to je to, že jej nedôveruje, to že ju chce mať pod dohľadom v 16 rokoch a dievča musí byť za svetla doma, lebo mama ráno vstáva?
a kde je dôvera? no nikde.
keby aspoň mala dôvod jej neveriť.
Keď dievča pôjde na chatu niekde, ako prežije že nebude vedieť kde je.
a ešte to vyvolávanie kamoškám, trapas🤦♀️🙈
@0silvia0 ale neotehotnela som ani po 18tke myslím, keď ma ,,nestrazili,,

@lylkatomaskova podla mojho nazoru je to teda riadne prisne. 16-rocna cez prazdniny von do 20.30. Aj moj ma 16. Vecierku cez prazdniny nema uz niekolko rokov. Pride, ked idu domov aj ostatne deti. Nie je nic horsie, ako ju vytrhnut zo skupiny. Potom si zvykni na taketo excesy.