icon

Problém so 16-ročnou dcérou

lylkatomaskova
16. júl 2022

Ahojte , Obraciam sa na Vás s radou preto budem stručná , neviem ako danú situáciu riešiť a nechcem sa uponáhľať . Včera moja dcéra 16r odišla nepozorovane( tak aby sme to netušili , chcela ísť von a vie , že ja by som ju tak neskoro nepustila ) z domu okolo 22:00 . Prišla som jej na to volala som jej , že nech sa okamžite vráti domov , ona že nie že musí ostať vonku .Vokala som jej písala ona že príde ráno nech neriešim . Potom mi nezdvihala polku noci som prejazdila na aute hľadaním . Jej kamarátky ju zaťažovali tiež lebo som volala všetkým na ktoré som mala číslo . Ozvala sa o šiestej ráno že kde som. Neviem ako sa zachovať ako to vyriešiť . Každá rada nápad mi snáď pomôže . Určite nechcem aby sa jej toto “prepieklo “ len chcem adekvátne dobre zareagovať . Ďakujem

kaktusik007
16. júl 2022

@tramtada31 ako rodic by som si po uvolneni zlosti kladla otazku - PRECO to spravila. A aby sa to neopakovalo - treba riesit a odstranit PRICINU. To, ze usla - je niecoho dosledok. Znamych dcera usla z domu v 13tich, tyzden bola nezvestna... tam ti nakricat na dieta nepomoze - ty ako rodic potrebujes vediet pricinu, preco usla z domu, a odstranit ju - aby to uz nikdy neurobila.

janickacrazy
16. júl 2022

@lylkatomaskova nechce sa mi čítať všetky komentáre, ale ja som v 16 chodila normálne na disko do rána aj so sestrou a s kamoškami, keby som mala byť v tom veku doma o 22:00 cez prázdniny, asi by som sa cítila ako posledná chudera. Prílišné zakazovanie nič nerieši. Ale teda každý má na toto iný názor. Ja som rada, že som sa v puberte vybláznila a som v klude. 😀

a_adamcova
16. júl 2022

A podľa mňa ak jej dáš nejaký trest, vôbec si tým nepomôžeš. Nie je to už dieťa. Moja má 12, a teda ak jej dám aj trest má na háku, proste ju to netrápi. Hocijaký jej môžem dať, na hocikoľko dlho... Ale ak idem opačne na to, a povolím jej určité veci tak si to oveľa viac váži. ....
Sadni si s ňou a porozprávajte sa. Povedz jej, že to naozaj prehnala, a naštrbila dôveru ktorú voči nej máš. A že si zaslúžiš aspoň vysvetlenie, prečo odišla, a kde bola. A nájdite spolu riešenie. Určite je v tom nejaký chlapec, stopro.... má 16, nie je to dieťa. Tu by som nerobila zákazy, láska dokáže hýbať svetom, a ver, že ujde aj nabudúce. Porozprávaj sa s ňou, o ochrane. A hlavne jej povol tie večierky dlhšie. Znásilniť ju môžu aj 18 ročnú, a tiež ju budeš držať doma?

tramtada31
16. júl 2022

@dada5000 mám dve deti, ešte male, ale robila som aj bútľave vŕby dievčatám z rodiny, ktoré boli vo veku do 18 rokov. Tiež boli držané na kratko a nepacilo sa im to, ale dnes majú obe skončené vysoke skoly. Na druhej strane poznam dvoch muzov z blízkeho okolia(dnes už sú 40+), ktori si zbalili tašky v 16 a 17 tich a odisli zo strednej skoly, jeden mal potom problemy so zakonom, druhého sponzorovali rodičia. Obaja dnes kladú za vinu svojim rodičom, že za svoj zničený zivot, že nič nedokázali, môžu ich rodičia, lebo neboli prísnejší. Rodic by mal vediet, kedy musí zabrat, lebo sa mu to celé vymkne z ruk. Ak by teraz nezareagovala autorka prísne, aku motivaciu by mala jej dcéra dokončiť si napr strednú skolu, keď vie, že sa jej všetko prepecie?

tramtada31
16. júl 2022

@kaktusik007 ale je podľa teba normálne, že si dieťa dovoli v 13 tich ujsť z domu na tyzden? Jednak by mala byt vychovávaná tak, aby vedela, že si to nemôže dovoliť a na druhej strane by mala vediet, že rodičia sa o ňu budú bat, tak kvôli tomu si to taktiez nemôže dovoliť.
Ja rozumiem čo chceš povedat, že za niečim je niečo, ze tam bola zanedbana prevencia. Ale v tomto prípade akcia musí vyvolat reakciu, lebo keď nepride trest, to dieťa nadobudne ilúziu, že sa jej už prepecie všetko.

janickacrazy
16. júl 2022

@tramtada31 preboha, ved 13-ročné dieťa, ktoré je doma ľúbené a cíti sa doma dobre, určite z domu neutečie na týždeň, to nie je len tak, určite tam bolo niečo vážne v rodine

pribinak
16. júl 2022

@mikadooo nemám ani záujem

mamamasama
16. júl 2022

Určite sa porozprávať, vymyslieť relevantný trest. Je super, že dcéra brigáduje a snaží sa byť samostatná. Určite nebude hlúpa. V 16-tich som už nebola dieťa, ale ani dospelá. Je to ťažké obdobie, ale musí byť medzi vami vzájomná dôvera. Bolo by mi ľúto, že mi dcéra neverí a nemôže mi povedať, že chce ísť večer s partiou, tak radšej nezodpovedne újde. Určite by som jej na tvojom mieste posunula večierku. Jasné, že s pravidlami. Takisto som už bola v jej veku celú noc na diskotéke. Mamina však vždy vedela s kým a vždy mi mohla zavolať, no nikdy nevolala. Vedela ako ma vychovala a verila mi. Ja som na oplátku sekala dobrotu. Mám s ňou doteraz úžasný vzťah.

nelca84
16. júl 2022

@tramtada31 vypichnut nejake extremy a podla toho chciet vychovavat celu generaciu je dost mimo. To co ty pises je uz na odbornu pomoc, nemozes to teraz aplikovat na kazdeho pubertaka.

kaktusik007
16. júl 2022

@tramtada31 nie, nie je normalne v 13tich ujst z domu na tyzden, tam bol problem s rodicmi, so starymi rodicmi na jednej strane a fakt tazke veci, co nie je tento pripad..

Ono ten trest ale vo veku 16 rokov uz fakt nema vyznam - syn ma 12 a druhy 11 a vidim aky maju tresty ucinok - nula bodov. Takze v 16tich take tresty su este viac na haku. Preto treba rozhovor, a ano - trest tak na tyzden, ci dva. Dlhsi fakt nema zmysel a najma - minie sa ucinku. Nemozes 16 rocnemu dietatu robit uz policajta proste - to uz musis verit svojej vychove co si do dietata vlozila a ano, bude ta to stat zopar bezsennych noci - ale o tom to je. Dieta ti raz vyleti z hniezda - vidim to na tych mojich. Ja uz s nimi zakazmi nepohnem, ale rozhovorom - kde im vysvetlim moje strachy a obavy, dosiahnem viac. A to hovorim, maju 11 a 12. A tiez sme riesili vecierku cez prazdniny, chodenie von s kamosmi a tiez sa mi to nepacilo - a rozdychala som. Ale cez skolsky rok su proste u nas ine pravidla a o 20:00 v posteli, to zase pozor, ja som tvrdy rodic v tomto. No chalani vidia ustupky cez prazdniny - a o to sa mi potom lepsie vyzaduje od nich dodrziavanie pravidla o 20:00 v posteli cez skolsky rok - pretoze tam prebehol rozhovor.

vevesh
16. júl 2022

@lylkatomaskova ako podla mna vobec nie si prisna. Ja som mala tiez vecierku do 20.00 do 18tky(!). Ale mala som povolene od 15tky 4 diskoteky rocne podla mojho rozhodnutia, ale na druhy den som nemohla spat- musela som cely byt popratat a varit obed🙈 co je dolezitejsie, ja by som sa neodvazila vobec take nieco urobit, lebo by som dostala tolko trestov, ze by mi to za to nestalo. A este keby som povedala neries rodicom, tak by som bola malovana ako ruske vajce. Drsne, ale ucinne z mojho pohladu aj s odstupom 20 rokov...

adri266
16. júl 2022

@lylkatomaskova Kazde dieta je ine a kazde dieta nieco ine potrebuje. Som ucitelka. Mam v triede 20 deti a kazde potrebuje trosku iny system ucenia a vysvetlovania.

Takze ak Ti bude teraz 20 matiek vysvetlovat, ze ten ICH pristup je ten SPRAVNY, vobec to nemusi byt pravda. Lebo niektorym detom poskodis, ak im das vonu vychovu a niektorym, ak bude prisna vychova. A vies, co je na tom smiesne? Az ked bude Tvoje dieta dospele, zistis, ci si spravila spravne. Nikto Ti neda sto % zaruceny sposob, ako na Tvoju dceru. Mozes si akurat vypocut ich nazor, ale vytvor si svoj vlastny.

Moji rodicia nas vychovali prisne, sme 4 sestry a ziadna z nas nemala tendenciu utekat z domu alebo rebelovat. Ja si myslim, ze to zavisi od povahy cloveka, dietata. Ale, najstarsia sestra mohla ist na diskoteku, ked mala 16 rokov a potom sa postupne ten vek posuval nizsie, lebo tym, ze sme boli sestry na diskoteke, bola aka taka istota, ze vsetko dopadne dobre.

Ale . Na jednej SS som ucila kocku a po vikende mi prisla jej mama povedat, co sa stalo. Bola so starsou sestrou na diskoteke, hodili im do drinku rophynol. S mamou vsak mali taku dohodu, ze jej mali volat a ked nevolali, skusala ona im. Nic. Nastastie, mala na ich mobily link, videla, ze su uz mimo miesta, kde mala byt. Mala znameho policajta, zalarmovala a utekali po nich. Kto vie, kde by dievcata skoncili ☹ A nebyt prisnej matky, ktora ich kontrolovala, neskoncilo by to pre ne dobre.

A mam aj opacny pripad, ked matka svojmu synovi dovolovala na ZS vsetko, aj cigarety, aj flakanie sa a potom som niekolkokrat mala navstevu policajtov kvoli nemu.

Na Tvojom mieste s dcerou dam vaznu debatu. Snazim sa dozvediet, preco sa tak spravala, preco NIC nepovedala. Snazila by som sa spoznat jej frajera, jej partiu, lebo ak poznas jej kamaratov, ak by sa jej nieco nebodaj stalo, vies, na koho sa obratit, kde ju hladat. A stanovit si urcite pravidla. Ano, na diskoteku mozes, ked spravis toto: viem, kam ides, s kym ides a ozves sa mi dajme tomu o polnoci a o 2. si doma. Tiez dietatu vysvetlit, prreco to tak je. NIe preto, ze ju chcem tryznit, ale kvoli jej vlastnej ochrane.

Zaroven si treba povedat, ze svoje deti neochranime, ak sa im ma nieco stat ☹ Zial, jedna moja ziacka zomrela, ked ju zrazilo auto na ceste do skoly. Aj take veci sa stavaju. Ale mozes svojej dcere dat zaklad do zivota. Naucit ju, ze nebrat drinky od cudzich ludi, nenechavat napoje bez ohladu, dozerat na svoje kamosky. Ale zaroven dieta ucit, ze nema byt zavisle od partie. Ze nema robit vsetko to, co partia povie. Lebo ked tu citam niektore nazory, ze vyzerali by pred partiou trapne ...kriste, to mate stale 16 rokov, zeny? Ked partia povie, kop do tej na zemi, mali by to robit? Lebo stale myslim na to, co sa stalo tej 11. rocnej.

No nic, drz sa.

tykat
16. júl 2022

@lylkatomaskova "...Len ďalšia vec je tá že moj muz je rázne proti neviem s ním pohnúť nechápe takúto výchovu v niečom s ním maximálne súhlasím a v niečom diametrálne sa nezhodneme a to je presne tá vec , že toto ju uňho tak cez že nepohnem s ním..."
Kto je ten muz? Jej otec? Ci kto?

a_adamcova
16. júl 2022

@vevesh preboha

lylkatomaskova
autor
16. júl 2022

@mamamasama veľmi ďakujem za radu zo srdca

lylkatomaskova
autor
16. júl 2022

@adri266 veľmi ďakujem pomohlo mi to čo si napisala

lylkatomaskova
autor
16. júl 2022

Ženy a muži ! Teraz sme sa úprimne porozprávali a poplakali , pomohlo ! V skratke je zamilovana dozvedela sa že jej láska je s inou vonku tak ona musela ísť von s kamoskou sledovať ho a šli na diskotéku lebo aj on šiel s tým iným dievčaťom . Teraz čo jej mám povedať ako jej ubolene srdce utešiť

lylkatomaskova
autor
16. júl 2022

Som rada , že som sa tu zdôverila a napisala veľa som pochopila ďakujem Vám ! Za každý názor za Vás čas čo ste tomu venovali ďakujem

januska12323
16. júl 2022

Držím palce, nech sa vám podarí nájsť spoločnú reč.

kaktusik007
16. júl 2022

@lylkatomaskova super, som rada ze ste si to vyrozpravali... a ano, plac pomoze v tejto situacii... No ako ju utesit - hold, toto sa stava. A rada starej matky mojej matky --- pro jedno kvítí slunce nesvítí...... ale teda v 16 je toto velmi vazna vec ze sa stala a ano - vtedy ide rodic bokom. No verim, ze nabuduce, ti uz povie sama ze co vazne sa stalo a preco musi von, a ze bude mat v tebe podporu.

prasiatko30
Autor odpoveď zmazal
mamamasama
16. júl 2022

@lylkatomaskova ja by som jej povedala, že sa ti s takým niečím vždy môže zdôveriť, že by si kľudne išla na sledovaciu akciu s ňou, ak by chcela. V tomto prípade by som možno ani netrestala. Len pohrozila, že nikdy viac takéto správanie. Že si tu vždy pre ňu a takisto si mala 16, že máš pochopenie. Myslím si, že úprimným rozhovorom docieliš určite viac. A čo sa chlapca týka?Mňa mamina po rozchodoch vždy brala na kozmetiku. Mali sme babský deň. A možno vám aj taký deň prospeje pri budovaní dôvery.

elizita
16. júl 2022

@lylkatomaskova ja si tak predstavím seba v 16tich.. po takomto incidente by mi asi najviac pomohol úprimný rozhovor..ako so seberovnou.. toto mi v tom veku veľmi chýbalo..

zuzinka888
16. júl 2022

Ze ma na lepsieho chlapca ten nestoji za nic ak tvoja dcera nie je prenho jedina s ktorou travu cas po veceroch.

dada5000
16. júl 2022

@tramtada31 tak ked budes mat deti v tom veku, kludne sa mozeme porozpravat. Osobnu skusenost nemas, iba sprostredkovanu. Mas pohlad zvonka. Ine je ked sa ta to osobne dotyka, alebo to mas prezite.

nadazdi
16. júl 2022

@lylkatomaskova nechcela by si skúsiť poradenstvo? Pre seba.. trochu proste vypnúť, usporiadať si myšlienky, nebyť taká uzkostliva.. úplne ta chápem, ten strach o decko, ale tvoja dcéra to nechápe, vidí len seba a tu ,,tvoju tyraniu” so skorou večierkou.. ja som len raz nieco podobne urobila, oklamala som mamu, ktorá mi plne dôverovala a mama na to prišla.. vzala mi mobil, kľúče od bytu, vypla wifi, nerobila mi jesť, nedopĺňala chladničku (chodili s otcom do reštiky).. vraj keď som už taká dospela, že nech idem robiť, nech si zarobím, nech si kúpim, nech si operiem, nech sa starám, že keď nie je pre mňa taká dôležitá, že jej musím klamať, nech si spím kde chcem, že ona chodí o 21:30 spať, keď neprídem, že jej to je šumak, nech čakám.. musela som klopať aby som sa dostala domov, vôbec sa so mnou nebavila, ignorovala ma.. doteraz mi je do revu, keď si na to spomeniem.. vyfackalo ma to ako nikdy 😄 lenže ty tohto schopná nie si (mama mi priznala, že nikdy sa nebála viac o mna, ako ten týždeň) ale zas som sa poučila.. na tvojom mieste by som zvolila konštruktívny rozhovor s dcérou, ze ako chce aby to fungovalo, ako chceš ty, nájsť riešenia, spísať si ich a podľa toho spolu bývať.. proste pravidla, s ktorými budú súhlasiť obe strany a za porušenie aj nejaké tresty, ktoré budú tiež o kompromise.. na a to poradenstvo pre teba, lebo nesieš si v sebe nejaké traumy, nešťastie sa stane rýchlo, aj pri malom decku.. strach o dieťa nikdy nepominie, či ma 1-15-30rokov, nikdy..

jaskolka
16. júl 2022

@mondolina no nie tak úplne. Príklad - keď 16 ročný človek sa pobije niekde na ulici, vezme ho sanitka, odvezú do nemocnice, tam nič s nim neurobia (teda okrem nutnej prvej pomoci) lebo ku všetkému musí byť súhlas zákonného zástupcu.Takže volajú jeho rodiča. Bez toho to nepôjde.
Ked niečo vyvedie, a vezmú ho policajti, prvé čo je volajú rodiča. Lebo tiež nemôžu nič urobiť bez jeho prítomnosti.
Takže nie je to celkom tak, že 16 ročný už si môže robiť, čo chce, lebo má OP.Ešte stále je za neho zodpovedny rodič (zákonný zástupca)
A opakujem, do 18 je stále neplnoletou osobou. A presne takto to bolo aj myslene v mojom príspevku.

luccija
16. júl 2022

@kaktusik007 preco to spravila?lebo prilezitost robi zlodeja mama ide skoro spat, caro zakazaneho, mozno sa zamilovala, kamaratky...aha uz citam, ze to bolo kvoli chalanovi.
Aj bud rada, ze neprisla domov opita z nestastnej lasky, ci susedina dcera si vypla mobil mama ju hladala tiez pracuje v zdravotnictve celu noc nespala a bali sa, ze si nieco spravi.Puberta je strasne tazka pre vsetkych.
Mne to pripada, ze vsetko co platilo u nas do 13 r nazory, ciele je teraz vsrtko presne naopak a cela moja vychova a snaha bola zbytocna.A to sedi doma netula sa len mi stacia tie rozhovory a nazory iny clovek🙂
Autorka mozno jej povedz nejake svoje prihody s byvalymi frajermi, zasmejte sa, poplacte, ale nenechavaj jej uplnu volnost a benevolenciu.Ja niekedy vidim na uliciach v baroch v meste, v nakupnych centrach velmi mlade dievcata a vzdy sa pytam preco to rodicia dovolia a kde su?
Ano, dat jej svoj priestor, ale mat a zit aj so svojou sestrou, mamou, rodinou...drz sa

lylkatomaskova
autor
16. júl 2022

@mamamasama ďakujem tak spravím

mimka1402
16. júl 2022

@lylkatomaskova Fuh, to potom slečnu chápem, určite zvládneš jej pomôcť, dajte si poriadny babský deň čo najviac iba vy dve.🙌🏼 Ale je super, že ti to vysvetlila.