icon

Problémové jedenie 14-ročnej puberťačky

23. feb 2023

Ahojte,
Chcem sa poradiť s rodičmi, ktorých dieťa moc nedá jedeniu. Teda aby som bola presná. Moja dcéra bude mať 14 rokov. Mala rôzne obdobia od takého, že jedla všetko, cez také, že sme jedenie podporovali rôznymi sirupmi na podporu chuti.
Teraz sa s ňou už asi rok neskutočne trápim. Všetko, čo uvarím, je fuj. Žiadne jedlo nedoje normálne, veľmi veľa vyhadzuje a mňa ide z toho potrhat. Vie, koľko stoja potraviny, vie, aké je všetko drahé, o všetkom som sa s ňou rozprávala aj keď reakcia bola iba pregulene oči.
V škole nechodí na obedy lebo jej nič nechutilo. Skončilo to tak ďaleko, že mi kradla peniaze a po skole si kupovala čipsy a kolu.
Raňajky sú fuj, rohlik, šunka, saláma, pomazánka.. všetko prehodnotí slovom fuj. Ešte parky sú ok.
Obed povybera niečo z taniera a zbytok fuk do koša.
Ale sladkosti a čipsy to by jedla stále, samozrejme. Jasne, ze jej nedám ale v tomto veku už je problém ju ustriehnut. Príde zo školy, pozrie do chladničky, a radšej si v toustovaci zapečie chlieb. To by jedla nonstop.
Ako by ste to riešili?

janinah
23. feb 2023

Však je to veľká dievka,o rok bude chcieť mať frajera.Tak ju s úsmevom popros,aby zajtra niečo uvarila ona,tehotná mama si môže aj oddýchnuť.Suroviny nech ide ona kúpiť cestou zo školy,nech vidí ceny.Nenapadlo ti,ze ti robí nervy,lebo žiarli na bábätko? A čipsy ani kola ani podobne somariny nech sa u vás nenachádzajú,toto nikomu ku zdraviu netreba.

thoughtfulweirdo
23. feb 2023

Ja nerozumiem, o aké vyhadzovanie sa jedná. Veď nech si to jedlo na tanier nenakladá, keď ho nechce jesť. Nech najskôr ochutná a podľa toho buď naloží, alebo nenaloží. Alebo sa vyhadzuje, lebo navaríš veľa, nestihnete to zjesť a pokazí sa? Uvar menej, proste s jej porciami nerátaj.

autor
23. feb 2023

@thoughtfulweirdo napríklad, naloží si pecene kuracie stehno. Polovicu zje a druhu vyhodí, lebo je tam niečo fuj. Ale sýta nie je, išla by si po ďalšie. Samozrejme ze tam nič fuj nie je, sú to len jej výmysly. A teda jej poviem, že jej ďalšie nedám kým nezje to co ma na tanieri. A už je boj a problém, ona začne trucovat, že teda nechce nič a ja som akurát tak nervózna. A 20 minút na to už chodí po skrinkách a hľadá, čo by zjedla. A tak je to so všetkým. Dá si dusené mäso ale polovicu vyradí na tanieri lebo to je fuj a toto jest nebude. Pritom tomu nič nie je. Masne nevarim. Zemiaky vyhodí, lebo ze sa jej namocili do omáčky. A tak sa u nás točí cely deň boj okolo jedla. Potom nie je dosť najedena a hľadá hlúposti.

andreatytler
23. feb 2023

Kazde dieta ma 2 zakladne potreby
Potrebuje pozornost
Potrebuje mat moc o sebe rozhodovat.

Problemy s jedlom v akomkolvek veku spadaju vylucne do tej druhej kategorie.
Jedlo je jedna z veci kde ma dieta navrch. O svojom jedle vzdy rozhoduje dieta, lebo ak nechce, ty jednoducho nemas sancu ho prinutit aby otvorilo usta. A teda ked dieta rebeluje v jedle, jasne ti tym dava najavo ze ma malo prilezitosti rozhodovat o sebe samom. Preto siahne do oblasti jedla, lebo vie ze tam ma navrch, tam je panom a ty sa mozes rozliat aj na kolomaz.
Z tvojich odpovedi je nad slonko jasne ze ty si doma general a dcera nema ziadne prava rozhodovat o svojom zivote. Mozno to fungovalo doteraz, lebo bola dieta, ale v puberte sa ta potreba rozhodovat o svojom zivote dostava na maximalny level a ked ju budes nadalej drzat takto nakratko a ignorovat jej nazory a nenechas ju rozhodovat o jej zivote, utecie ti za par rokov z domu.
Predpokladam ze ten psycholog co ste u neho boli ti to tako vysvetlil, ale ty si to ignorovala. Ak nie, tak ste na neho vyhodili peniaze.
Ked budete mat dobru chvilku, vysvetli jej (bez obvinovania) ze ta trapi ze sa neviete dohodnut na jedle. Nic viac nepoved! a Navrhni jej:
1. Ked nevies ci ti jedlo bude chutit, naber si par lyziciek a ochutnaj aby si nemusela vyhadzovat do kosa
2. Ked ti moje jedlo nechuti, mozes si uvarit cokolvek co ti bude chutit ale nesmu to byt sladkosti, alebo cipsy (toast, parky, suche cestoviny su vsetko dobre jedla).

Je to jednoduche! Dokazes to?

autor
23. feb 2023

@andreatytler práveže rozhoduje o sebe až moc a všetci mi vravia, že som veľmi mäkká a ona je rozmaznana. Zatrieduje si napríklad sama svoj čas, napríklad si povie kedy urobí povinnosť, kedy pôjde von atď, hlavne aby bolo všetko neporiadku. Rozhoduje aj o tom co si oblečie, oblečenie si nakupuje sama, pripadne so mnou ale ja ju nechávam nech si vyberie co sa jej páči....

som_ponorka
23. feb 2023

Joj. Ja som ako pubertiacka tiež na všetko vravela fuj a prevracala očami. Potom som šla na intrak a teraz zjem "aj mŕtvemu z ucha" 😂 to prejde

danielahamar
23. feb 2023

Išla by som nanu štýlom, chod na nákup a uvar si, ale žiadne sladké, chipsy, ani kolu

andreatytler
23. feb 2023

Tak je to pre nu stale malo. V puberte je ta potreba neskutocne velka.
A este jej navrhni ze jej pomozes s varenim toho jedla ktore si ona vyberie, lebo tie parky, toasty a suche cestoviny je preto, lebo nic ine si uvarit nevie. Proste chodte spolu do kuchyne s tym ze ona bude rozhodovat co sa vari a ty budes jej pomocnik. Vsetko bude v jej rezii. Popri tom jej ukzase zaklady varenia ako napriklad zahustit omacku zemiakmi miesto muky, ako spravne opiect maso aby nebolo suche apodobne.
Toto nemusis robit vecne... staci par krat a dostane zakladne znalosti varenia a potom to je uz na nej. A ked si nieco uvari, pochval a ty si tiez z toho daj. Mozno casom bude varit aj vam.

danielinaa
23. feb 2023

Priznám sa bez mučenia ze aj ja zjem len to na co mam chuť. Čipsy sice nejem ani žiadne hlúposti. Ale keď nám chuť na tuniaka, dám si tuniaka a nie otvorený salám v chladničke, lebo jo treba jest. Aj varím podľa toho, na co mam práve chuť. Manželovi chuti všetko ale tiež ho nevyhresim, ze si vari parky, hoci mame navarene. Nevyhadzujeme nikdy nič, ale nenutime sa jesť, co nam nechuti. Ved nežijeme v minulom storočí, keď bol komunizmus a vojna a ľudia nemohli si dopriat ako dnes. Tak prečo sa mam trápiť, ked je doba aká je. Ja radšej nezjem nič ako zjesť cok nechuti. Komunistický prežitok ze nevstanes Iid stola kým nezjes, hádam skoncil

andreatytler
23. feb 2023

A este... ako ty komentujes jej jedlo? Blbosti, somariny? Lebo ak ano, ona ma pravo povedat na tvoje jedlo ze je to fuj.

fauko
Odpoveď bola odstránená
adrianka2606
23. feb 2023

Mna zaujalo toto:
"a teda nie som typ matky ktorá je s dieťaťom kamarátka a nechá si skákať po hlave"
"A teda jej poviem, že jej ďalšie nedám kým nezje to co ma na tanieri. A už je boj a problém, ona začne trucovat, že teda nechce nič a ja som akurát tak nervózna."

Teraz ma tu asi vsetci s autorkou vo vedeni udupete, ale z tvojich viacerych slov mam pocit, ze u vas je problem s jedlom iba dosledok inych problemov.
Bolo tam este, ze ju nechas si vyberat oblecenie, no a to je v 14 rokoch ako nejaka speci vysada?

reanda
23. feb 2023

no tak je fajnova.. ale aj to je normalne, aj taki ludia su a nezmenis to.. ked je pre nu v kuracom stehne nieco fuj, tak si moze dat maso z prs, tam nic fuj nebude - predpokladam, ze fuj je napr. koza alebo nejake slachy, zilky - to citlivi ludia nezjedia.. aj moja dcera nezje napr. nieco, co sa namocilo do omacky, ale dava si na to teda pri nakladani pozor, daju sa kupit aj take taniere, kde su miesta na rozne druhy jedla oddelene a nepomiesa sa ryza s omackou a podobne.. ked je nieco problem, treba sa pozriet, co to je a preco a skusit to nejak akceptovat a zladit sa s tym a nie sa snazit nasilu to zmenit, to vytvori len este vacsi problem

lenvam
23. feb 2023

Asi jej pustiť par záberov detí z Afriky.

zuzzinka
23. feb 2023

Aj u nas sa je s placom vela krat..u mojej skoro 12 rocnej. Vyjednavam, ze este par lyziciek a pod..a ze nedostane ziadnu sladkost. Ale nechapem, preco sup do kosa? Ja to za nu dojem, nevyhadzujem.

alchemilkazltozelena
23. feb 2023

Koľko váži a meria?

ropucha6
23. feb 2023

Robi to aj v restauracii alebo u cudzich, u babky napriklad? Predtym jedla ako? Akoze skolu neratam, to som si aj ja kupovala blbosti v bufete, v jedalni sa nedalo jest. Ja by som ju vyzvala, nech teda najde recept, co jej bude chutit a nech si ho aj navari.

adrianka2606
23. feb 2023

@zuzzinka S 12 rocnou vyjednavas o par lyziciek? Preco, ved to je uz tiez pubertiacka, nie maly dvojrocak. Nemyslim to nejak v zlom, naozaj ma to zaujima, mam dve 15 rocne a neviem si predstavit, ze by som s nimi v 12 takto vyjednavala.

ropucha6
23. feb 2023

@reanda inak presne, som si spomenula, ze aj ja mam rada stehna a kridla a zjem tak polku ;) lebo presne slachy atd

elmivelmi
23. feb 2023

@adri266 a orekricka sa nebude napchavat parkami ,cipsami a toustami.

elmivelmi
23. feb 2023

Tak vyhod cipsy,vsetko take von a majte doma len to co varis a co sa robi na ranajky.Proste peniaze na blboviny jej nedavaj.Skus varit aj podla jej chuti ale hlvne blboviny jej nezabezpwcuj

andreatytler
23. feb 2023

@adrianka2606 Presne tak. Problem s jadlom je vzdy dosledok toho ze dieta nema moznost o sebe rozhodovat. Autorka si mysli ze dovoli dcere vela, dokonca privela ale z jej slov je uplne jasne ze to tak nie je.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
laila22
23. feb 2023

Autorka mám to doma podobne. My sme dve niekedy varím zvlášť pre obe, nech sa len naje a aj tak to nakoniec letí do kontajnera... Ale ,,mekace, hambace, zapekacky,, by mohli byť každý deň...

adrianka2606
23. feb 2023

@elizabet173 Mam problem s dietatom, tak ho s nedokoncenou zakladnou skolou poslem na prevychovu na internat? Zaujimave riesenie...

andreatytler
23. feb 2023

@adrianka2606 Znie to cudne ale myslim ze by to pomohlo. Dcera rebeluje v jedle, lebo je prilis kontrolovana mamou. Na inernate by mala od mamy pokoj. Stale by bola kontrolovana, ale nemusela by bojovat s mamou. Aj to ze na vsetko hovori FUJ je ciste rebelstvo. Vie ze tym mamu vytoci a tak to vravi.

andreatytler
23. feb 2023

@elizabet173 Suche cestoviny su stale lepsie ako cipsy... asi v tomto pripade ide o to vybrat si mensie zlo, lebo to zdrave jedlo do nej nasilu nedostane.
Ja si myslim ze ak povoli tie suche cestovin, dcera sama pride na to ze jej to nechuti a zacne hladat omacky alebo prilohy.

anita6666
23. feb 2023

@adri266 o anorexii nevieš zhola nič,tak netrep

autor
23. feb 2023

@elizabet173 je siedmacka, neviem na aký internát by som ju mala dat 😁

elizabet173
Autor odpoveď zmazal