icon

Puberťáci a strava

26. dec 2021

Ženy ako to máte s 15 r pubertakmi?Dnes som bola na návšteve vysmiata, že ešte robím desiatu, raňajky a celkovo chystám večeru a pod...mám jedno dieťa ráno odchádzame spolu z domu veď predsa nespravím len sebe🙂Ak by som nespravila desiatu kúpi si keksy.Snazim sa stravovat zdravo, obeduje doma.Na večeru sa pýtam čo chce, niekedy spravíme spolu, ak sú to toasty či niečo malé, ak teplé varím ja.
Neviem čo je norma mne mama robila jesť dosť dlho🙂)
Vie si spraviť aj sám, keď som pracovala som nachystala a hodil si na panvicu.Teraz viac robím z domu, tak chystám ja.Ako to máte vy?Dnes sa rodina zabávala na tom, že pubisovi nosim do izby misku s ovocím

Strana
z2
0silvia0
26. dec 2021

Mne otec robil desiatu este ked som chodila do prace a byvala u nich. Robim aj ja svojim velkym detom desiate do skoly, teraz su doma, tak ich neobskakujem. Nech si kazdy robi ako mu vyhovuje.

eeffka
26. dec 2021

Mala by si s tym prestat, 15r ma 2 zdrave ruky a moze sa obsluzit sam, nevravim ze varit slavnostne obedy, ale desiatu ? Nech si pribstane.

raja95
Odpoveď bola odstránená
fairyprincess
Odpoveď bola odstránená
vler
26. dec 2021

Myslim ze by bolo vhodne aby si ho zacala ucit ako si pripravit jedlo sam. 15 rocny uz nema daleko do 18nastky, a tato zrucnost sa mu zide.

autor
26. dec 2021

@raja95 ja by som desiatu spravenu večer na druhý deň nezjedla🙂)práveže mne sa to zdá úplne normálne, že to pripravujem preto ma zaujima ako to je v iných rodinách.A to rypala do mňa švagriná, ktorá deťom desiaty nerobí snáď od 3 triedy a kupujú si kadečo v obchodoch.Brat robí deťom aspoň raňajky.

eeffka
26. dec 2021

Ty zijes so synom sama?

raja95
Odpoveď bola odstránená
autor
26. dec 2021

@eeffka nie, muž neranajkuje až v práci prečo?
@raja95 ja to robím s radostou🙂mne by vadilo, keby sa mi tam ráno motal ja mám svoje rituály káva ....cez víkend zvykne robiť raňajky so mnou

laila22
26. dec 2021

Ja robím raňajky aj desiatu. Keď urobím mám istotu, že sa naje. Tiež by mi nechutila desiata pripravená večer. Mne mama robievala desiatu aj do práce, kým som u nich bývala. To , ale zákonite neznamená, že som lenivá hnida. Autorka, rob ako Tebe vyhovuje. Každý nech sa stará o seba a svoje deti... Vždy je najľahšie vychovávať tie susedove, bratovi, cudzie deti.... 😉

eeffka
26. dec 2021

Lebo muza nespominas, ak ti robi radost ?!?obskakovat 15r chlapca ... 🤷‍♀️ ok, tvoje rozhodnutie, ale rozumne nie je. Mam 16r dceru a desiatu jej niekedy spravim, niekedy si robi sama. Ale s radostou? 🤣 tak to v ziadnom pripade. S radostou by som si vzala svoj jogurt a rano odtancovala do prace bez toho aby som sa musela starat o dalsich ludi.

patka06
26. dec 2021

Mám 15 ročnú dcéru ... už druhý rok si väčšinou pripravuje večeru aj desiatu do školy sama.
Radila by som ti syna čo najskôr zapojiť do domácich prác aj prípravy jedla, že to robíš s radosťou je síce pekné, ale synovi tým skôr škodíš ako pomáhaš .... nevesta sa ti raz nepoďakuje, sama vieš ako často sú tu príspevky ako sa priateľ/manžel necháva doma obskakovať, lebo na to bol zvyknutý od mamičky

raja95
Odpoveď bola odstránená
eeffka
26. dec 2021

@raja95 moj muz ked sme spolu zacali zit mi oznamil, ze jeho kolegom manzelky chystaju desiatu. A ja tak uprimne... hmm nech urobia aj tebe 🤣tiez bolo za co dakovat svokre.

bodkolienka81
27. dec 2021

Urcite robim desiatu/ranajky aj detom aj muzovi, ked robim aj sebe a spolocna vecera je top. Pointa je, aby aj oni vedeli spravit jest Tebe, pripadne na to nakupili, upratali po vareni riady/kuchynu..proste rozdelene ulohy a schopnost postarat sa aj sam..

vanda323
27. dec 2021

Čo ja viem, mne to príde v pohode . Aj ja som to tak doma mala . Že mi ocko, mamka robili desiate, raňajky atď. Lebo puberťák si asi sám to ovocie nevezme, radšej keksik.

tykat
27. dec 2021

Robim to presne ako ty, syn ma o chvilu 16r. Ak by som nerobila tak je schopny byt na suchom pecive a max. mekaci. Ma 186cm a 55kg a jedlo pre neho nie je dolezite. Takze nosim aj tie misky ovocia aj vyvaram a robim desiatu. Vsetko vie urobit aj sam ale neurobi, radsej si zoberie suchu zemlu.
Dcere som robila desiatu do 17r. Teraz ma 21 a ani neviem co je, len vidim ze desiatu si robi bohatu. Ale viem ze sama si neuvari aj ked varene jedlo preferuje. Je schopna byt radsej na rohliku s niecim ako by mala varit. Cize tiez varim a peciem aj kvoli nej.

elizabet173
27. dec 2021

tak nosiť pubišovi do izby misku s ovocím je divné, ale ak on napr. počas víkendu pripraví raňajky celej rodine, alebo dokáže navariť jednoduché jedlo - špagety, tak v tom nevidím problém. Tú desiatu som do 15 rokov chystala aj ja, práve preto, aby si nekupoval somariny plné éčiek. Potom bol už na internátoch. Občas som mu aj raňajky urobila, alebo naložila večeru, ale zase on už v 15 dokázal navariť už všeličo. Kľudne mu tú desiatu rob, ovocie nech si príde zobrať sám, ale zároveň ho už postarať sa samého o seba, aj keď pracuješ z domu. Zemiakovú kašu, ryžu, cestoviny, upiecť kura, bublaninu môže sám. Nezabúdaj, že nemusí žiť s tebou do 30 rokov, môže študovať, bývať v zdieľanom byte, na priváte, bude fajn, ak bude samostatný.

ibrunova
27. dec 2021

Ja kebyže synovi nedám nič so sebou, tak vojde do prvých potravín a nakúpi blbosti.

20erika07
27. dec 2021

U nas je to normalne, lebo mame este mladsie dieta a ked robim jemu, spravim aj staršiemu, to by uz ako vyzeralo, keby spravim len jednemu alebo len sebe . Vie sa obslúžit aj sam, robi si aj sam najma ked som v praci, obsluzi aj mladsieho surodenca, nema s tym problem. Ja mu nenosim len ovocie do izby ale aj ine normalne jedlo, dokonca som mu minule aj rezen nakrajala ako malemu dietatu 😊 je to z lasky, z radosti, ze ho potesim. Ale ako vravim, vie sa postarat aj sam, a aj druhym pripravi jedlo, aj nam rodicom, nema s tym problem. Keby nevedel alebo nemal zaujem, tak by som ho prave to v prvom rade naucila.
Moja kolegyna kazdy den aj pre dospeleho syna pripravovala ,varila rano pred odchodom do prace, vsetko mali doma nachystane cerstve vzdy, to uz bol extrém pre mna, nevstavala by som varit o 4h. A jej syn si našiel babu a spolu v podnajme robili vsetko, naucil sa varit, nemal problem, potom odisiel na dlho do zahranicia a cely hrdy posielal natacal mame co vsetko vie. Mne sa to u nas doma paci ako to funguje, to co ja spravim pre pubiša, on mi to vrati duplom a rád

jananvtna
27. dec 2021

Desiatu spravim, aj raňajky neviem si predstaviþ, keby nie tak odišli by z domu hladný nakuoili by si blbosti, predsa rano. A na večeru sa uz vie aj veĺký obslužiť sam, napr. urobi si praženicu, hemendrx, parky teda nič zložité ale predsa

ibrunova
27. dec 2021

Ale inak sranda, že veľa žien chystá desiaty mužovi do roboty, ale 15 r synovi nie, lebo však je už veľký..

akvi
27. dec 2021

Mne skôr prídu divné tie názory, že ak nenechám 15 ročne decko robiť si desiatu, tak je akože nesamostatne a je to opicia láska. Ja kľudne tu desiatu spravím, aj raňajky a vlastne čokoľvek. Aj ovocie odnesiem do izby. A myslím si, že práve takto sa naučí aj to dieťa tomu, že rodina sa stará o seba navzájom. A nič ma nepoteší viac, ako keď prídem z práce a čaká ma obed, ktorý pubertak navaril. Alebo ked si on to ovocie pripravuje a automaticky donesie aj mne. Nie preto, že musí, ale preto, že to videl, že to takto v rodine funguje.

0silvia0
27. dec 2021

Inak moje deti sa beru same do varenia, niekedy si varia obaja aj spolu, vedia sa obsluzit, vedia si navarit, takze kvoli mnou urobenym desiatam im urcite neodpadli ruky. Dokonca ani ja nie som ziadna leniva zena, ked mne moj otec robieval desiate pomaly do 25ky. Robil sebe, robil mame, tak urobil aj mne.

lasona
27. dec 2021

Ja som na strednej do školy vstávala na 4:15 .Všetko som si chystala sama, naši ani netušili kedy odchádzam...za to brata ešte aj mama balila na internát, bohužiaľ zanechalo to na ňom to, že doteraz je nesamostatny, všetko som musela zaňho vybavovať ja( naši ma vždy prinútili) všetko robiť za neho ..teraz má 32 a stále býva s rodičmi, frajerku nikdy nemal a podľa mňa ani mať nebude...

simsalabim
27. dec 2021

Desiatu chystam najmladsej, starsi uz nechcu. Ranajky niekedy chystam - opat iba najmladsej a to vtedy, ked jej varim ovsenu kasu - neznasa ju, ale je to to jedine, co funguje u nej na pravidelnu stolicu, takze 2x do tyzdna varim kasu a pevne dufam, ze to pubertalne zatmenie mozgu ju uz prejde a bude si tu kasu varit sama preto, lebo vie, ze funguje. Ostatni sa obsluzia rano sami. Obedy, vecere, varim bud ja alebo manzel, niekedy navaria jedna alebo druhy zo starsich deti. Mladsia sa do toho momentalne moc nema, ale tak zas ked ona nevarila, tak ona sa postara o spinavy riad a tak... Je podla mna rozdiel dieta ci hocikoho ineho v rodine obsluhovat a ine je niekedy pomoct, napr. tym, ze nachystam desiatu.

benit
27. dec 2021

Nie si vadna, ja mam o chvilu 15rocneho a robim mu desiatu kazdy den. Doma tak isto. K nemu mam i 19.rocnu navarene je denne, ale ked si prosi chleba urobim jej ho s radostou. Samozrejme, ze to zvladnu aj sami. Dcera pomoze pri vareni, syn skor vypeka. Nemam problem urobit im puding, krupicu, ovocny salat. Uplne normalne a prirodzene. Svagrina sa o deti nestara a potom je mudra. Mam v skole take, ze plna taska sladkosti, ved sa musim o seba postarst. Ano musi, maminka rano spala.

elizabet173
27. dec 2021

@benit 19 ročná si prosí chlieb a ty jej ho urobíš? Dúfam, že je to len výnimočne, keď vidí, že robíš sebe, inak si neviem predstaviť, že príde za mnou dospelá dcéra, že si prosí chlieb a ja vstanem a idem ho urobiť. 😨

elizabet173
27. dec 2021

@akvi je to pekné, ak sa rodina stará o seba navzájom, v tom prípade ale aj deti urobia napr. cez víkend rodičom raňajky, pomôžu s prípravou večere, obeda, upečú jednoduchý hrnčekový koláč, nesmie to byť jednostranné, že mama robí raňajky, desiate, varí, pečie a zbytok rodiny len konzumuje

benit
27. dec 2021

@elizabet173 nie idem robit synovi urobim aj jej. Nevidim na tom nic divne. Ked potrebujem urobi aj ona mne, synovi... tak funguje rodina. Naozaj nevidim nic zle na tom, ze ked robim jest jednemu, urobim aj druhemu, tretiemu . A naopak.

Strana
z2