icon

Rýchlovarná kanvica v triedach pre žiakov

2. sep 2023

Chcem sa opýtať na názor rodičov , ale aj učiteľov ohľadom používania rýchlovarných kanvíc v triedach na SŠ. Ak ste učiteľ, stretli ste sa s tým, že vedenie školy ich schválilo, ale ošetrené to nie je nijak- v prípade obliatia vriacou vodou, kto je za to zodpovedný- učiteľ, samotný žiak? A čo rodičia, súhlasili by ste, aby vaše deti používali v triedach kanvice? Ďakujem za názory.

basullinka
3. sep 2023

My sme v prvom ročníku na gympli mali povolenú kanvicu, kvôli tomu, že sme mali triedu v suterene, kde bola totalne zima a aj keď sa kurilo, nič to nepomohlo. Preto nam výnimočne povolili kanvicu nech si uvaríme čaj. Nikto si nič iné ako čaj, max. paralen grip 😅 neurobil, žiadny úraz sa nestal. Boli sme dosť inteligentní, aby sme vedeli zvážiť riziká. Na ďalší rok nás dali potom už do inej triedy a tam už sme nemali kanvicu, ale na prvý ročník máme všetci najkrajšie spomienky (nie kvôli kanvici), napriek zime. 😅 Ale z hladiska BOZP je to samozrejme zakazane.

prasiatko30
3. sep 2023

@sara07 kebyze to je lenta kava v tych 15-16-17 tak to hned povolim 😂😂😂a lepsie jednu kavu ako nejaky red bul alebo podobny energeticky napoj

ibrunova
3. sep 2023

Aj dosprlí ľudia vedia s konvicou zaobchádzať a predsa sa úrazy stávajú.. Kto je potom zodpivedný, ak sa to stane v škole? Škola.. Takže im to logicky nepovolia.

iwesska
3. sep 2023

@mamamasama Trojrocni si sami zalievaju caj bez dozoru? 🤨 Vies o tom,ze na strednej pocas prestavok ziaden dozor v triede nie je,ze? Vies aj ake napady maju pubertaci,ze?

iwesska
3. sep 2023

@sissy27 Zalievat Sunar😂 Zas ale,ked uz 16r. rodia,mozno si to aj presadia🤷‍♀️

sara07
3. sep 2023

@prasiatko30 no to je hned další sajrajt kde by láskavo štát mohol hodit dan riadnu, žeby si to rozmysleli , ked to musia do seba teda liat tak potom nech sú prachy na zdravotnu starostlivost
a hned za tým sladené nápoje , v iných štátoch to zvládli len u nás večne riešia rôzne kraviny ale reálne veci ako si netreba

prasiatko30
3. sep 2023

@sara07 preto ti hovorim, ze kebyze to najskodlivejsie co leju do seba pubertaci bola kava tak im postavim kavovar v kazdej triede 😂

sissy27
3. sep 2023

@iwesska tak snazila som sa vymenovat vsetky moznosti kedy treba vriacu vodu z kanvice 😂 este hydroxid sodny pri cisteni odtokov som vynechala a uz fakt mi viacej nenapada 😅 kazdopadne nic z toho studentom pocas vyucovania fakt netreba…

nikaeli
3. sep 2023

BOZP predpisy to určite nepovoľujú. Naviac v škole nesmie byť žiadny vlastný spotrebič, všetky musia byť zakúpené školou a evidované, pravidelne kontrolované technikom. My nesmieme mať kanvice ani v kabinetoch. Na každom poschodí máme šatňu alebo kuchynku, kde je kanvica, tlačiareň, kopírka. Podľa správnosti by sme si nemali v škole ani nabíjať telefóny neodsúhlasenou nabíjačkou. Ak by vznikol požiar, nesiem všetky následky. To nie je o názore rodičov, či učiteľov. Na to sú predpisy.

dankanka
3. sep 2023

@sara07 pijem kavu od 12 a tu som :D. Na strednej sa uz bezne pije kava

dominikakoll
3. sep 2023

My sme mali, a to ešte v rohoch 2007 cca. Mali sme školu v kaštieli, bola tam zima a varili sme si kávu/čaj. Dohodnutí sme boli, na vlastnú zodpovednosť a nikdy nemohla byť kanvica vidno. Teda uvariť a schovať. Na mali sme už 18 nast.

linkapaulinka
3. sep 2023

Nič v zlom... som zrejme staromódna.... ale ... prečo podporovať deti v pití kávy už v tomto veku? My sme v bufete nemali ani nápoje s kofeínom🙃 pijú nekontrolovane energeťáky , na to ešte káva možno... k tomu riziko úrazu... my sme si nosili čaj v termoske😃aby bol teplý...a keď som bola nachladnutá (áno dakedy sa chodilo so sopľom do školy) triedna mi toľko zaliala čaj , keď som ju poprosila v zborovni. Počkala som si 🙂ale mala som ozaj dobrú triednu 😊

sara07
3. sep 2023

@dankanka mám 30 r kolegu čo mal infarkt ako nejaké 60 ledva to dal a veru má problémy ,nie každý má také štastie
každého vec môj synator má viac ako píšeš ty a veru kávy sa chlapec nedotkol

aicul066
3. sep 2023

Ja si pamätám my sme mali kanvicu 🙈🙈 dokonca aj kameru v triede 😂🙈

zuzana76
3. sep 2023

@mamamasama to by su sa čudovala, čo dokážu vymyslieť

tamitamitami
3. sep 2023

My sme mali automat na kávu a aj kanvicu. Za mňa super vec keď bol niekto chorý vedel si spraviť čaj (tak isto v zime veľmi dobre padlo), čokoládu a kto chcel aj tú kávu.
Nikdy sa nikomu nič nestalo.

zuzana76
3. sep 2023

@iwesska my sme robili dozor aj na strednej cez prestávky

lienka175
3. sep 2023

neviem, s akým zámerom písala autorka otázku, či chce, aby tú kanvicu mali alebo naopak nie, ale ja už tomuto vymýšľaniu nerozumiem. Učím na strednej škole, my sme si za našich čias (a nebolo to tak dávno) vodu doniesli z domu, kúpili v bufete alebo sa napili z točky. Cez prestávky sme sedeli v triede na zadku a rozprávali sa. Moji žiaci teraz majú kanvice (tajne schované), cez hodiny si popíjajú kávu/čajík (a ja im ticho závidím, lebo cez prestávku si ho ani nestihnem zaliať, nieto ešte vypiť). Na chodbách majú kalčeto a pinpongové stoly, vonku majú oddychovú zónu s hojdačkami, po chodbách tuli vaky (ktoré si vláčia do tried, lebo stoličky sú nepohodlné). Ja už občas rozmýšľam, či učím v škole, alebo v hoteli.

lunademonica
3. sep 2023

Na skolach je velmi rozsirena sikana, viem si predsravit, ze niekto niekoho naschval/xo srandy poleje vrelou vodou....urcite nie kanvicu. Nech si caj zoberu z domu v termoske.

scorpionflower1
3. sep 2023

Ked sa popália, je za to zodpovedny učiteľ, ktorý má dozor cez prestávku.

daren1
3. sep 2023

Keďže celkom pekne prekvitá Sikana na všetkých úrovniach škôl uvažuje sa o kontrole pri vstupe ci nemajú zbrane a posledný prípado ukazuje ze sú schopní podpáliť školu naplánovať vraždu spolužiakov takže to nie je o zodpovednosti ale kam sa posúva obyčajná bezpečnosť na školách

scorpionflower1
3. sep 2023

@astika ja nevidím na pití kávy počas hodiny nič zlé. Ty tiež dokážeš popri pití kávy aj pracovať. K žiakom, hlavne tým starším, sa netreba zas správať ako k sopliakom. Tak isto neviem, prečo by mali rozlievať kávu viac ako dospelí, veď majú motoriku už vyvinutú. A keď sa niekomu stane, tak si nájde handru a utrie to tak, aby nerušil. Prečo b z toho mala byť show?
Ja som učiteľka na SŠ a nosím si tiež kávu na hodinu, lebo ju nemám kedy vypiť a bez nej mám tlak 95 na 65.
Ale s tou kanvicou v triede nesúhlasím, mohlo by prísť k úrazu. Ale keď si prinesie kávu v termohrnčeku z domu nevidím problém.

simca06022011
3. sep 2023

Nesúhlasila by som ani ako rodič a ani ako učiteľ. Piť si môžu doniesť z domu, na vytváranie čajíkov v škole nie je čas ani priestor, ak by som zazmurila oči nad bezpečnosťou. A na kávu majú čas.. potom v škole býva bufet, po skole nech si sedia u koho chcu a piju co chcú. Fakt už mi príde smiešne niekedy co sa rieši.. aby náhodou niekto v škôlke nezomrel od hladu/smädu:D pripadne nezaspal v lavici.. ;)

pink_lady
3. sep 2023

Syn osmak, na speciálnej skole maju v triede. A malí aj na predchadzajucej normalnej skole na 1.stupni aj v družině - vychovatelka ho doslova nechavala hrat sa s kanvicou 🙈 že nech pozalieva všetkym caje a pod
A mala som aj já v kabinete svoju, aj muž maju v kabinete

keksik83
3. sep 2023

Súčasťou školy, kde učím, je veľký intrák, žiaci NESMÚ využívať vlastné el. spotrebiče (BOZP a dlhé roky skúseností). Kanvica v triede? Kvôli čomu? Majú bufet, automat, kaviareň, čajovňu. Školu ocas vyucovania (ani cez prestavku, volnu hodinu) opúšťať nemôžu, keby ich totiž vonku, nedajboze, zrazilo auto pri prechádzaní cez cestu, zodpovedajú sa učitelia škola.

bykaterina
3. sep 2023

Inak v takejto inštitúcií majú mať iba skontrolovane spotrebiče technikom s okrúhlou pečiatkou. Aj kvôli požiaru a BOZP. To je vrchnosť v škole na hlavu ?

kitchi1
3. sep 2023

My sme na SS mali ale az neskor od 18tich. Do vtedy sme si zalievali kavu ( caj) na hodine z pozicanej kanvice od profesorky. Na strednu som isla z 9tky ako 15rocna a 9m a studovala som 5 rocny gympel takze som koncila v 20tich. Nemyslim si teda ze sme boli sopliaci a toboz ze sme nemohli pit kavu.. Boli sme dospeli a tesili sme sa ze nemusime minat na kavu v bufetoch.

dominikamacakova
3. sep 2023

Prečo nie? Veď sú to pomaly dospelý ľudia. To vážne máte také deti, ktoré nedokážu obsluhovať kanvicu? 😑

simca06022011
3. sep 2023

Inak keby sa toľko energie venovalo učeniu, koľko vymýšľaniu somarin... ;) hneď by bol svet múdrejší. Cez hodinu sa majú učiť, vydržia nesrkat cajiky a kavicky 45 minút... viditelne je asi na hodinách dnes malo prace ... Nas na gymply ani nenapadlo toto, som bola rada ze stíhame sledovať a písať co sa rieši na hodine a venovať sa tomu... kto by ešte stíhal piť ( okrem.ineho by nás hádam z triedy aj vyhodili, vynimocne sme mali z automatu niečo na lavici, lebo ani to nestihlo vychladnúť cez prestavku a boli teci okolo)...
Bozp okrem popálenín, pri kanviciach rieši vysoké riziko požiaru( preto revíziemusia byt), čiže zodpovedná osoba ju má okrem ineho vyťahovať zo zásuvky a pod. Tu nejde iba o to, aby sa niekto nepopalil. Ale keď to nik neriešil v živote= nevie. Sladká nevedomosť:D a potom všetci " prehanaju".

simca06022011
3. sep 2023

@dominikamacakova ved môžu ju obsluhovať, po skole doma... u kamarátov... atd. Zodpovední sú oni alebo rodicia. Nie škola.