icon

Spolužiačky vyčlenili dcéru z kolektívu

nelina1
26. jún 2016

Dobrý večer, neviem ako čo najlepšie riešiť situáciu, dcéra končí 7 ročník. Do tohto ročníka sa bavila so spolužiačkami a oni s ňou, aj keď v triede neboli dáke super vzťahy. Tento rok mala konflikt so spolužiačkou, ktorá si začala odchytávať ostatné dievčatá, ohovárať ju a intrigovať. Dovtedy sa na dcéru doslova nalepila a tvárila sa ako dobrá kamarátka. Začala ju dusiť, dcére bolo už nepríjemné ako sa na ňu lepila a tiež ju sklamala, tak jej dcéra dala najavo, že s ňou končí. K ostatným je spolužiačka veľmi podkožná, lichotí im a nadbieha, odťahuje od dcéry každého, kto sa s ňou baví . Dcéra hrá v hudbe a niekedy preto vymešká z vyučovania, čo si musí samozrejme dobrať, ale nie je to tak často a tiež bola chorá.
Už dávnejšie som si všimla, že keď chce popýtať tieto dievčatá o domáce úlohy, je problém , že jej ani nezdvihnú telefón, alebo už keď jej úlohy dali, vždy jej niečo chýbalo a jednoducho dcéra dostala horšiu známku, alebo pred učiteľkou vyzerala, že sa na niečo vykašlala. Zo začiatku mi to zdôvodnila, že spolužiačka je už raz taká a často zabúda.
Tento mesiac bola hrať týždeň pri mori, keď sa vrátila tak ju oslovila spolužiačka na facebooku a opýtala sa ako bolo. Ona jej odpovedala a napísala, že nech jej pošle čo za ten čas prebrali a tiež aké majú úlohy, Dotyčná jej napísala, že sa jej nechce vstať, dcéra jej ešte raz napísala a spolužiačka ju už ignorovala a vypla sa. V ten istý deň rovnaký scenár s druhou spolužiačkou -ako cez kopír, no proste z ich strany úplná odbavovačka. Tieto dievčatá pôsobia na mňa dojmom, že nevedia do troch narátať, som z tých reakcií šoknutá. Tá druhá jej ešte na otázku, čo brali na matike posmešne napísala, že príklady a tiež sa vypla.
Odvtedy sa s ňou nebavia, keď príšla k nim otočili sa jej zadkom a dávajú najavo aké sú všetky naj kámošky. Bojkotujú ju. Chlapci sa s ňou zatiaľ bavia. Dcéra sa učí z dievčat najlepšie aj keď má v poslednej dobe veľmi málo času na učenie z dôvodu svojich mimoškolských aktivít. Nechcem aby si odtrpela čas v škole a zhoršil sa jej prospech. Čakajú nás najťažšie dva ročníky. Mimo triedy kamarátky má.

nelina1
autor
27. jún 2016

@natalym Donedávna sa tvárila, že ona ich nepotrebuje, že kamarátov má. Teraz, keď sme sa posledne bavili, či sa nepokúsi to riešiť a opýtať sa dievčat prečo to robia a aký majú vlastne problém, tak sa rozplakala. Chlapca, ktorého v triede šikanujú, keď sa postavil ku chlapcom a chcel byť s nimi jeden spolužiak bezdôvodne udrel päsťou do tváre.

nyusika
27. jún 2016

@nelina1 inak, k tym uloham...toto by som s ucitelkami neriesila vobec, spoluziacky jej predsa nie su povinne davat ulohy. Mozu, jasne...ale ulohy ste mali riesit s vyuciujucimi v prvom rade

natalym
27. jún 2016

@nelina1 Triedna Ti povedala len, že to nebude riešiť? Nič viac? Ani nejaký názor na situáciu?

pribinak
27. jún 2016

@nelina1 preložila by som ju, dospelý v praci ked zaživa takyto teror to tiez casto nezvládne
Naco ju zbytocne trápiť.

natalym
27. jún 2016

@nyusika No v živote som nepočula úlohy riešiť s učiteľom, možno v prvej triede a nie siedmačka.
U nás je to tak, že chýbala? Má si zariadiť. Učiteľ by ešte matke vynadal, že čo to rieši, však nech si to decko porieši so spolužiakmi.

Samozrejme toto je iný prípad.

nyusika
27. jún 2016

@natalym mate tam teda divnych ucitelov 🙂

natalym
27. jún 2016

@nyusika No ja som to tiež ťažko brala, ale naše decká mi to vysvetlili, že je to takto. Našťastie nemám taký problém.

nelina1
autor
27. jún 2016

@marianna_peskova Šikanistka sa tvári ako super šéfka, najväčšia majsterka sveta a dáva to veľmi verbálne aj neverbálne najavo. Ďalšie tri sú veľmi submisívne a štvrtá si len rada kopne, aj do šikanovaného spolužiaka si rada bezdôvodne kopla. Učiteľka jej kázala vypracovať projekt a spolužiačka, ktorá predtým nedala dcére úlohu sa jej podsunula, že si ho nemusí robiť, že ho urobí za ňu!

pribinak
27. jún 2016

@natalym dost smutný postoj od učiteľa. To asi nie je clovek, ktory dokaze formovať charakter deti, ked je v triede nejaka kríza

natalym
27. jún 2016

@nelina1 No choré vzťahy teda, preboha to kde zobrali tie decká.

natalym
27. jún 2016

@pribinak Písala som o tom, ako je to u nás nie k tomuto prípadu. Osobne tiež si myslím, že siedmačka si má vedieť veci do školy zariadiť, či mama bude dokedy skákať? Ja mojim deťom neriešim veci do školy hádam od tretej triedy. Keď si nevedia rady, povedia, ako náhle to vedia, tak si riešia.

nelina1
autor
27. jún 2016

@pribinak Učiteľka reagovala a riešila dobre, smutný postoj mal riaditeľ školy. Učiteľka chcela byť pri výsluchu chlapcov, riaditeľ to nedovolil.

pribinak
27. jún 2016

@nelina1 ako som napisala, preložila by som ju, ALE, sla by dom za triednou učiteľkou, aby vedela sko sa "veci" v triede maju, aby di trosku na to dievca dali bacha, taky vlci dominantný typ bude skor ci neskôr hľadať ďalšiu obeť

natalym
27. jún 2016

@nelina1 Myslím si, že treba ísť za psychologičkou, majú školskú?
My sme mali dávnejšie takú debatu na ZRPŠ, už si presne nepamätám čo to bolo, ale prišla aj školská psychologička, potom mávala také stretnutia s triedou, po jednom a aj sa to vyriešilo.

Preložiť fajn, ale prísť do zabehnutého kolektívu v siedmej triede tiež nie je bohviečo a môže sa situácia zopakovať.

cerez
27. jún 2016

@pribinak Presne ako píšeš. Po odchode si dotyčná nájde ďalšiu obeť. A to ďalšou bude jedna z nich.

pribinak
27. jún 2016

@natalym ani ja mojmu škôlkarku veci neriešim. Pobil si sa? Dobre, ale urovnať to musis sám
Ale toto co pise autorka je psychické tyranie, šikana. Tam obet niekedy sama nema šancu

Potom sa čudujeme ze deti su schopne mat reálny pokus o samovraždu, blokujú, maju repky, ci same seba poškodzujú

natalym
27. jún 2016

@pribinak Písala som o úlohách a pod. Samozrejme sú veci, s ktorými si dieťa nemôže vedieť poradiť.

pribinak
27. jún 2016

@natalym ked jej ich nikto neda? Tak sko ich získa?

Moja mama je byvala ucitelka, ocino bývalý majster odborného výcviku, detto súrodenci a príbuzní.
Niekedy je to rodičom inych deti tažko si takúto situáciu co i len predstavit, nieto este pochopiť.
Tu asi platí známe: kto nezažil, ten nepochopí

Ja som sa doma napočúvala x takychto príbehov.
Proste niečim sa odlišuje, dovolila di s niečim nesúhlasiť a je problem!

Chalani si daju 2-3 po hube a je po probléme. Baby su ine, málokedy skĺznu k fyzickému styku, zato su to intrigánku, manipulatorsky a klamárky

natalym
27. jún 2016

Už viem čo sa to riešilo v triede moje dcéry......... Majetky, telefóny, oblečenie, to že jeden má a druhý nemá. Už s tým nejako nie problém, aspoň necítim, ale viem, že sa psychologička veľa s nimi rozprávala a potom to robili aj v iných triedach. Rozprávali sa o hodnote človeka, že sú si rovní a pod.

natalym
27. jún 2016

@pribinak Písala som ako je to u nás. 😉

jamika27
27. jún 2016

@celasapremenim určite máš v mnohom pravdu. Myslela som to tak, že dievča by si malo budovať vzťahy samo a aj na nich pracovať. v každom kolektíve sa nájdu aj takí aj takí. Vždy ude v triedach zmes rôznych pováh. Je hlavne na učiteľoch aby to sledovali. Z môjho uhla pohľadu sa nič strašné nerobí (jasné chápem, že pre detskú dušičku je takéto správanie problém) ale myslím si, že aj ona k tomu prispela tým jej proti správaním. Ale ťažko súdiť, ktovie ako by som sa zachovala byť na matkinom mieste.

Tiež som napísala, prebrať to hlavne s učiteľkou, nechať dcéru nech sa snaží sama - ale situáciu sledovať. To je môj názor. Nemyslím si že je vhodné pri každom sebemenšom probléme (každý máme iné videnie hraníc na závažnosť problému) do toho ako rodič aktívne zasahovať, meniť triedu, nebodaj školu, ale problém inak citlivejšie riešiť. Možno nadviazať nenápadné vzťahy s matkami dievčat, navigovať dcéru ku pracovaniu na vzťahoch.

Sami sme boli v školách istý čas psychicky aj fyzicky šikanovaný, kedysi, sami sme to prežívali, vtedy sa to tak neriešilo zo strany rodičov a bolo dobre a sme tu ... viem bola iná doba a tiež netvrdím, že to je najideálnejšie riešenie. Sama autorka musí poznať svou dcéru a musí vedieť čo zvládne a č oje pre ňu najlepšie a či by sa scenár neskôr v inej škole neopakoval ...

marcelatje
27. jún 2016

@nelina1 povedala by som že správanie na základných školách celkom bežné. Nevravím že akceptovateľné ale návod ako tomu zabrániť asi neexistuje. Mám osobnú skúsenosť. Chodila som do výberovej triedy v meste. Z dediny sme tam boli len tri,plus naši rodičia neboli vysokoškolsky vzdelaní 🙄 Za seba môžem povedať že základná škola bola pre mňa utrpením, no keď som sa v slabej chvíľke zdôverila mame a tá to iniciatívne začala riešiť veci sa len zhoršili. Deti sú takí hajzlíci nech si hovorí kto chce čo chce a aj keď pred učiteľom vystrúhajú anjelskú tvár pôvodcovi svojho trestu to dajú náležite vyžrať.
Keď deti robili "zle" mojej neteri bolo mi to hrozne ľúto ale nevedela som čo s tým. Nakoniec sa moja sestra nasrala,obišla osobne rodičov všetkých aktérov a čuduj sa svete "vodca" neteri na druhý deň priniesol aj čokoládu a ospravedlnil sa bez toho aby pri tom bola učiteľka. Nemusel ale urobil to. Určite mu to prikázali doma. Obdivuhodné bolo že to aj urobil. Od vtedy bol kľud. Veľkú úlohu zohráva aj to aký majú prístup rodičia "šikanujúcich" detí. Ak to bagatelizujú deti nemajú dôvod svoje správanie meniť.

nelina1
autor
27. jún 2016

Obávam sa ako by bola situácia riešená v tomto prípade, pretože táto šikanistka je rómka a to pravdepodobne môže zhoršiť situáciu, pretože sa jej môžu báť čo vysrstí. Keď sa hovorili vtipy a chlapec povedal vtip o rómoch, urobila z toho veľkú aféru, keď nebol v triede. Musel sa jej verejne ospravedlniť. Ona sa tvári ako chránený druh a zneužíva, že je rómka.

natalym
27. jún 2016

@marcelatje Áno tiež by som si počkala na rodičov, možno ani netušia čo majú doma.

natalym
27. jún 2016

@nelina1 Tak preto sa všetci tvária, že sa ich to netýka............. Prelož ju.
Aj keď akých má rodičov? Niektorí Rómovia majú celkom dobrý postoj k týmto veciam a dá sa s nimi dohodnúť, možno by sa za dcéru hanbili. Že sa sama správa tak ako by nechceli aby sa správali ku nim.

nelina1
autor
27. jún 2016

@marcelatje Máš pravdu s tým riešením s rodičmi, ale v našej situácii riešenie s rodičmi, ani deťmi nepomôže, každý prípad je špecifický. U nás by to nepomohlo.

natalym
27. jún 2016

@nelina1 Tak Ty si už rozhodnutá, len to potrebuješ odobriť? Keď na všetko povieš, že to by nešlo.

nelina1
autor
27. jún 2016

@natalym Tak asi narážaž na to, že som jedna z tých, čo sa tu vyrozpráva a žiadny efekt z toho, čo jej ostatní radia. Tak ak ti mám pravdu povedať, som už rozhodnutá, ako to riešiť ale nechcem spraviť chybu, lebo nemám patent na rozum.
V podstate vidím, ako riešenie preložiť, dcéru do inej triedy, kde má aj pár kamarátok. Len to nechcem urobiť bez nečinnosti, pretože nechcem aby to pokračovalo ďalej a aby si niekto upevňoval moc v kolektíve takýmto stupídnym spôsobom a vyvršoval sa na mojom dieťati.

blackcrystal
27. jún 2016

@nelina1 Tak ja som bola uplne v rovnakej situacii ako je dnes tvoja dcera 😒 😔 . Ucitelka sa tvarila, ze sa jej to netyka a tu vodkynu (co ma sikanovala) este lutovala lebo ona to mala doma vraj tazke a hrala sa pred ucitelmi na chudiatko (zla matka, otec alkoholik). Pomohlo az ked tu vodkynu prelozili na inu skolu. Odvtedy som nemala ziaden problem. Ale musela som to s nou vydrzat 4 roky (bolo to peklo, v tom case by som asi najviac ocenila ak by mi rodicia dovolili ist na inu skolu, no chodila som na 8 roc. gymnazium a ine vtedy v nasom meste nebolo).
Myslim, ze ostatne deti (okrem toho, ze sa nechcu dostat do konfliktu s vodkynou) stve aj fakt, ze dost vymeskava. Aj ja som casto byvala chora a mala aj ine mimoskolske aktivity a neskor mi doslo, ze detom vadilo, ze pokial oni sedia cely den v skole, ja som niekde prec... Takze mi ulohy dat nechceli.

natalym
27. jún 2016

@nelina1 V pohode. Len sranda, že vlastne to už máš zrovnané a len si to potrebuješ nejako preveriť, overiť. A dcéra čo na to? Tak skúste, za to nič nedáte.
U nás dokonca myslím, že po piatom ročníku premiešavali triedy, ale netuším z akého dôvodu, tiež sa mi to zdalo čudné, vraj kvôli športovcom, no ok. Dcéra tak stratila spolužiačky, ale aj tak sa kamarátia + má nové.