Spolužiačky vyčlenili dcéru z kolektívu
Dobrý večer, neviem ako čo najlepšie riešiť situáciu, dcéra končí 7 ročník. Do tohto ročníka sa bavila so spolužiačkami a oni s ňou, aj keď v triede neboli dáke super vzťahy. Tento rok mala konflikt so spolužiačkou, ktorá si začala odchytávať ostatné dievčatá, ohovárať ju a intrigovať. Dovtedy sa na dcéru doslova nalepila a tvárila sa ako dobrá kamarátka. Začala ju dusiť, dcére bolo už nepríjemné ako sa na ňu lepila a tiež ju sklamala, tak jej dcéra dala najavo, že s ňou končí. K ostatným je spolužiačka veľmi podkožná, lichotí im a nadbieha, odťahuje od dcéry každého, kto sa s ňou baví . Dcéra hrá v hudbe a niekedy preto vymešká z vyučovania, čo si musí samozrejme dobrať, ale nie je to tak často a tiež bola chorá.
Už dávnejšie som si všimla, že keď chce popýtať tieto dievčatá o domáce úlohy, je problém , že jej ani nezdvihnú telefón, alebo už keď jej úlohy dali, vždy jej niečo chýbalo a jednoducho dcéra dostala horšiu známku, alebo pred učiteľkou vyzerala, že sa na niečo vykašlala. Zo začiatku mi to zdôvodnila, že spolužiačka je už raz taká a často zabúda.
Tento mesiac bola hrať týždeň pri mori, keď sa vrátila tak ju oslovila spolužiačka na facebooku a opýtala sa ako bolo. Ona jej odpovedala a napísala, že nech jej pošle čo za ten čas prebrali a tiež aké majú úlohy, Dotyčná jej napísala, že sa jej nechce vstať, dcéra jej ešte raz napísala a spolužiačka ju už ignorovala a vypla sa. V ten istý deň rovnaký scenár s druhou spolužiačkou -ako cez kopír, no proste z ich strany úplná odbavovačka. Tieto dievčatá pôsobia na mňa dojmom, že nevedia do troch narátať, som z tých reakcií šoknutá. Tá druhá jej ešte na otázku, čo brali na matike posmešne napísala, že príklady a tiež sa vypla.
Odvtedy sa s ňou nebavia, keď príšla k nim otočili sa jej zadkom a dávajú najavo aké sú všetky naj kámošky. Bojkotujú ju. Chlapci sa s ňou zatiaľ bavia. Dcéra sa učí z dievčat najlepšie aj keď má v poslednej dobe veľmi málo času na učenie z dôvodu svojich mimoškolských aktivít. Nechcem aby si odtrpela čas v škole a zhoršil sa jej prospech. Čakajú nás najťažšie dva ročníky. Mimo triedy kamarátky má.
@nelina1 urcite ju prehodit do inej triedy, z tohoto sa jej moze rozvinut depresia, aj ine psychicke problemy a poruchy, pre dieta v tomto veku je kolektiv velmi dolezity a takyto stav moze mat dozvuky do dalekej dospelosti, podla mna je to alarmujuce
dal sa skusit rozhovor s triednou a prebratie moralneho problemu na etike..medzi dotnutymi detmi
ale to je pase, uz su prazdniny pomaly
zoznamy na ucenie sa da velmi jednoducho vyriesit a to tak, ze poprosis triednu o kontakt na ucitelky, najlepsie emajl a jednoducho vam ulohy pozhana mozno aj ta treidna, alebo zozeniete od uciteliek, kolko budete vladat uciva
tiez je celkom fajn cesta na rodicku oslovit nejakych rodicov, volila by som rodicov dobre uciaceho a normalneho chlapca, ci by im nevadilo, keby vam obcas poskytli ulohy
myslim si, ze je to velmi hakliva vec, aby to riesila dcera bez vasej intervencie, davajte si pozor, este s tami komunikuje o tom, caka vasu reakciu a ta ma byt obranna
urcite ak nie ina skola, ina trieda, mate moznost, da sa to
@jeennyv Áno už je to šikana. Najpravdepodobnejšie dcéru preložíme do inej triedy, pretože je dosť nereálne si myslieť, že by ešte spolu vychádzali. Ako možnosť ešte beriem a rozmýšlam, jednoducho ukázať komunikáciu, ktorú má dcéra na facebooku so spolužiačkami, lebo tam je zjavná neochota s tým, že museli strašne sladko zaspávať s blaženým pocitom ako jej tie úlohy nedali a ako ona pohorí...A jednoducho nech sa pred triedou vyjadria, prečo jej tie úlohy nedali a aký majú objektívny dôvod jej ich nedať. Bola by to fér konfrontácia a v tomto štádiu by to mohlo pomôcť.
Jedno dievča jej napísalo, že prečo ju s hlavnou aktérkou ohovárajú. Dcéra jej napísala, že je pre ňu veľká novinka, že ju toto dievča ohovára - proste tá vodkyňa snažila sa vyvolať v dcériných kamarátkach dojem, že ich dcéra ohovára.
@nelina1
len nezabudnut na to, ze je to jedna skola a ak niekomu stalo za to, vyclenit vasu dceru z kolektivu v jednej triede, nema problem mat dosah aj do tej druhej
je to podla mna z vasej strany zbytocne dlho neriesene, to sa dalo urcite v uvode utisit vhodnou spolupracou s ucitelmi a detmi
@celasapremenim Do bodky súhlasím s tvojim príspevkom, ako som napísala @jeenyv chcem urobiť v tejto triede ešte jednu vec aby vyjadrila svoj názor k šikane triedna a aby sa vyjadrili dievčatá, ktoré písali príspevok o úlohách, prečo boli také hnusné, aby to nejak pribrzdilo to čo sa deje a aby to bolo pomenované a aby sa šikana nešírila ďalej.
Šikana v tejto triede už bola tento rok riešená, ale bolo to v oveľa väčšom merítku. Nikto nebol potrestaný.
@celasapremenim Spolupráca s vedením školy dopadla v prípade šikanovaného v triede tak, že bol vypočutý postihnutý žiak a šikanujúci spolužiaci boli vypočutí spolu, takže sa vynikajúco dopĺňali a skončili dobreže nie so svätožiarou. Hlavný aktér potom dehonestujúco hovoril o chlapcovi aj s nejakou učiteľkou, ktorá sa priklonila k tomuto šikanistovi, že má pravdu.
@nelina1 sorry, ja si myslim, ze robis z komara somara. Nepoviem, keby dcere umyselne robili zle. Ale neochota pomoct s ulohami? No tak ju nemaju radi.. ty predsa tiez nepomozes kazdemu, co si o to povie.
Ked niekoho vyclenia z kolektivu, tak obvykle nie ne na chybe len kolektiv.
Napriklad povyhadzovat spoluziakov z FB. Myslis si, ze to bol spravny krok? Ved to tak isto mozes oznacit za sikanu ale z druhej strany. Vazne by si mala prestat svoje dieta vnimat ako modlu, ktorej vsetci ublizuju a podporovat ju v tric rozhodnutiach. Neboli by ste prvy pripad, kde sa "utocnik" resp. povodca problemu snazi so seba urobit obet.
Ja by som skusila zareagovat, som ucitelka. Vzhladom na to ze uz je koniec roka tak by som to neriesila uz s detmi lebo cez prazdniny na to aj tak zabudnu. Isla by som sama za ucitelkou s dokazovym materialom (maily z fb) s tym, ze by som jej povedala ze som doteraz cakala na jej reakciu (lebo aj samotna ucitelka si to mohla vsimnut) ale ked nic nerobila, ze by som ju chcela poprosit nech v novom skolskom roku na to kladie doraz a v ramci triednuckych hodin rozvija dobre vztahy. Ucitelka sa moze na to cez prazdniny pripravit a potom zacat. A este by som jej to raz pripomenula v septembri. Rodic by nemal vstupovat do komunikacie so samotnymi detmi, na to je ucitel. Verim ze an je ucitelka schopna, bude si vediet s problemom poradit a ani to nebude take "napadne" ked sa zmeny zacnu diat od septembra.
@anjelicek26 mne sa páči čo si napísala, možno dievčatá už nebaví a určitým spôsobom aj žiarlia, že slečna si chodí po svete s hudbou a oni ju majú obskakovať. Nič proti tej slečne, keď je šikovná, nech sa hudbe venuje. Úlohy jej môže poslať aj učiteľka a bude to mať komplet. Z príspevku som pochopila, že dcéra sa jej nesťažuje, že by jej bolo ľúto, že s ňou nechcú kamarátiť, len tie úlohy. Mimo kamarátky má, preto nechápem iniciatívnu maminu, ktorá ide všetko riešiť. myslím, že slečna je dosť veľká na to, aby si to poriešila sama.
Tam cosi bude medzi nimi dievčatami. Medzi tvojou dcérou a niektorými dievčatami. To nebude len tak
Tiez kvalitne pridala do ohňa: vymazať si spolužiačky s FCB, no to je spoločenská samovražda v takomto veku.
Asi by som zmenila triedu, opytaj sa jej co by povedala na taky napad
@nelina1 je to sikana my sme riesili dva roky aj s ucitelkou aj s dievcatami nakoniec zmena skoly pomohla a co viem nasli si potom inu obet ja som lutovala ze sme nemenili skor
A presne toto sme mali s ulohami chapem ta inak to je ajv tom ako skola pristupuje ku sikane presla na inu skolu a v pohode
@nelina1 hm..zavist?
vies,co?niektore veci bohuzial my,rodicia,nevyriesime...bolia na s za nase deti,ale mam pocit,ze jednine,co dokazeme je,ze svoje deti budeme podporovat,aby si to k srdcu nebrali a udrziavat ich sebavedomie
osobne (ak by bola triedna normalna),isla by som do skoly za triednou,povedala,co je vo veci,ako to vidi ona...ze nechces nejako velmi rieisit,co sa deje,ale na druhej strane by si rada prijala jej pomoc,prip.nech si vsima viac,oc sa v triede deje a nenapadne zisti,atd,atd
a ak ma dcera kamaratky vo vedlajsoej triede,neries
ak si myslis,ze dcera nedava ziaden dovod na taketo spravnie...bud sa to nevsimavostou a normlanym spravanim dcery zmeni=neverim,ze vsetky dievcata by to bavilo a vsetky by sa dali zmanipulovat na dlhu dobu
a ked sa to nezmeni a nedajboze bude zhorsovat,budes to riesit radikoalnejsie
mozno po prazdninach bude vsetko inak
ja som si sama zazila kadeco a nakoniec som si kamosky nasla=a super az neskor.
toto velmi ze nechce riesit? ved to je normalna sikana :D to treba riesit a rozhovorom hromadnym aj po skupinkach
ale ja by som dala malu prec z tade, urcite prelozit
@loginexistuje presne, ja som tiez prekladala syna, velmi sme spokojni a maly ziari :D ma kamosov, ked jeho vidim usmiateho...to je radosti
@nelina1 ten nazor od triednej si pytaj PISOMNE
ver mi
@maslenka47 ty by si bola v klude hodena, keby cely den s tvojou dcerou nikto neprehovoril z rovesnikov, je tam prakticky ako v zamestnani a baby sa od nej odvracaju, nechu s nou komunikovat, nepomozu jej v takych veciach, co su uplne samozrejme a navzajom si dokazuju, ako sa s nou nebavia, lebo s nou sa nemaju bavit asi....este aj medzi nimi je to forma natlaku, ze sa s nou nemaju bavit, tiez si formuju nejaku skusenost, potlacaju empatiu a zrejme sa boja to riesit, aj keby chceli v jej prospech
toto je dospelemu zatazko v praci, menia roboty kvoli kolektivom dospeli ludia
a nie dievcatu v puberte
akoze sorry, ale trosku sa zamysli, co si napisala, z komara somara by robila, keby to sla riesit po nejakej roztrzke nevyvinutej a neprerozpravanej
takych neriesenych deti su plne domovy dochodcov
hlavne by som taketo veci neriesila za dceru.
ked je schopna behat po svete, snad si dokaze aj taketo "boje" vybojovat sama.
toto uz zaslo ale pridaleko, dceru by som prelozila do inej skoly a dala sanci zacat nanovo.
toto uz vyzera neriesitelne.
este doplnim.
ked uplne vsetky dievcata dceru ignoruju, asi by bolo fajn sa zamyslietr, ci nie je cast "viny"aj na dcere.
lebo neexist, ze uuuplne vsetci su sprosti a zavidia...
Podla mna spoluziacky jej zavidia, ze chodi do zahraniacia vystupovat a preto nechcu dat ulohy aby aj ona mala zle znamky, ked je zaroven aj najlepsia v triede. Ako sa sprava tvoja dcera v kolektive, nedava nejakym sposobom, ktory spoluziacky neberu, ze je najlepsia? A este, ci spoluziackam nechyba intenzita vztahov, tym myslim kolko casu ma na nich, ked kazdu chvilu chyba a potom dohana ucivo. Kazda potencialna kamaratka v triede musi ratat s tym, ze ked sa s nou da dokopy o chvilu bude chybat a vtedy bude travit ten cas s inymi kamoskami alebo sama a to sa mozno ziadnej z nich nepaci.
Ked prelozis do inej triedy v ramci tej istej skoly deti si to navzajom povedia... Najlepsie podla mna je riesit s ucitelkou, pretoze ty ako rodic nemozes prinutit ziadne dieta, aby sa kamaratilo s tvojim dietatom.
@nelina1 ajaaaj, tak toto mi niečo silno pripomína... 😒 My sme vtedy zmenili školu. Ale to bolo ešte v nižšom ročníku. Toto je v podstate šikana a mobing. Šikovné decká sú často jej terčom. Druhú "chybu" ktorú tvoja dcéra urobila je, že si pohnevala "kohúta na smetisku". Ostatné sliepky sú príliš hlúpe, aby boli sami sebou a zhodnotili reálne situáciu. Slabochom je vždy jednoduchšie pridať sa k silnej skupinke,aby sa nestali tiež terčom mobingu. Toto by chcelo intervenciu od dospelýchz triedneho učiteľa. Vie o vzťahoch v triede? Bol by schopný ich efektívne analyzovať? Podľa toho, aká je tam situácia, asi ani netuší ako žije jeho trieda. Ale za pokus by stálo s ním o tom pohovoriť. Ja by som možno aj odchytila v škole tú "hviezdu" a podebatovala s ňou. Naznačila by som jej aby ubrala plyn a trochu jej pohrozila 😉
@nelina1 myslím si, že by ste sa do toho nemali tak akčne zapájať. Súhlasím s komentármi vyššie od @kvojtanikova, a ešte od jednej čo napísala, že v dnešnej dobe je aj vymazanie priateľov z fcb u mladých spoločenská samovražda.
Myslím si, že dievčat jej skôr závidia (učenie, hudbu a tak), tiež si myslím, že sa pri tom bude ona sama pekne formovať keď si to bude riešiť sama. Aktívne riešenie z Vašej strany môže mať ešte horší efekt. Nechala by som dcéru, nech si to rieši sama a iba by som to z diaľky pozorovala. Plus pohovor s učiteľkou nech na to očkom dohliada. Ale teraz naprázdniny by som to neriešila. Dievčatá často niekoho vylučujú a príjmajú medzi seba. Ešte sa to upraví
Čo sa týka tých úloh, mala sa proste na ne vykašľať a neprosiť sa im, (aj tak píšeš, že sú slabšie prospechovo) prečo nepožiada nejakého spolužiaka, alebo konkrétne učiteľku. Teraz je množstvo komunikačných prostriedkov. Nech sa baví viac s chalanmi.
@nelina1 citala som len Tvoj uvodny prispevok,ostatne nie.Urcite by som dceru nedavala do inej triedy,netreba utekat pred problemom,ale RIESIT PROBLEM!....Moja rada je -obratit sa na triedneho ucitela,ako to vidí on.V 7.triede su deti pubertiaci,a zvlast dievcata,a ak sa este najde nejaka takato vypocitava baba so silnou povahou,ktora ma tendenciu vsetkych húckať proti niekomu-proti OBETI,co je v pripade Tvoja dcera,treba s tym zatocit.
Ulohy by si mohla dcera brat aj od nejakeho dobreho slusneho spoluziaka,kym sa toto poriesi,s chlapcami vychadza dobre ako spominas.No a urcite to rieste cim najskor.
Je dobré,ze dcera ma aj ine zaujmy a nech sa nenecha nijako odradit touto babou,vsetko sa jej vráti aj s urokami-tej dotycnej,otocia sa k nej o chvilu vsetci chrbtom,takto to v zivote byva 😉
@anjelicek26 náhodou, ja som z FB vyhodila susedu 🙂 keď som zistila určite veci a moja dôvera k nej trochu klesla. Nenechám cumiet mi do profilu takého človeka. Susedy môžeme byť, pokecať o počasí, poskerit sa na seba... A myslím si svoje. 🙂 Ja mám na FB lenmludi, ktorým ako tak dôverujem.( Dokonca aj jednu sesternicu som odstrihla 😉 )
@jamika27 sikana, dokonca aj v neskorsom veku, ako je toto dievca, musi byt riesena zo strany rodica a ucitela, nie nechavat to na dietati, to sa velmi mylite, ze si to mala riesit ona sama
riesenia aj od rodica by pritom mali byt jemne, v skole priamo sa nemusia deti dozvediet, ze je tam intervencia od rodica, staci, ked to potom prevezme ucitel rozhovormi s detmi
v lepsich skolach sa na kazdej etike a triednickej hodine rozpravaju ucitelia PREVENTIVNE s detmi o ich problemoch, aj kolektivnych, ako to riesili a ako sa citia spokojni s tym riesenim po tyzdni alebo mesiaci a co by urobili inak
je to velmi dobre riesenie
a rodicia maju citlivo vnimat dianie okolo dietata, aj ho citlivo riesit, ak je potrebny zasah, tu URCITE JE POTREBNY
@papricka33 ja by som taka tvrda nebola, kohut, ostatne sliepky, slabosi...deti su rozne vychovavane, maju rozne charaktery, introvertnost, extrovernost, k tomu problemy s dospievanim, porovnavaju sa, pozoruju, nespokojnost so sebou samym, oni potrebuju patrit do skupiny a v detskom veku je este eq nie uplne rozvinute a zalezi aj od autorit v rodine a skole, ako sa rozhodnu, oni vobec nemusia byt spokojne s danym stavom, ale nie je v ich moci aktivne sa vyjadrit a nieco zmenit, vela deti to jednoducho v tomto veku este nevie, preto je sikana taka nebezpecna a neriesena sto krat
my sme mali sikanu zo strany ucitelky, podporenu linearne najlepsim kamaratom mojho syna, ktory k tomu ziarlil, ze sa kamarati aj s ostatnymi chlapcami, co mu zacal zakazovat a ked mu povedal, ze to tak robit nebude, lebo preco by sa nemal bavit so spluziakmi, tak vyprovokoval tiez proti nemu zmenu postojov deti a umocnila to ta hlupa ucitelka, s ktorou riaditelka nic nerobila, lebo mala rakovinu prave....tak to nezvladla, co sme ale vtedy nevedeli, preco je neaktivna v tej veci, ked sa to snazime vsetci vyriesit
tak ucka mala raj, likvidovala nam ho psychicky na hodinach pred detmi ...to maly jednotkar, neslo o znamky, ani o nijake jeho chovanie, ona jednoducho je fakt psychicky postihnuta neviem cim a divim sa, ze este uci
no a k tomu ten maly divny chalan, no dovi dopo, som rada, ze sme ho vylupli z tej skoly, teraz je to konecne normalne
a to mam aj dceru starsiu, takze skusenosti v skolach mi vobec nechybaju, u nej vsetko v pohodicke vzdy
najtazsie na vsetkom je, pomenovat veci pravym menom a prehodnotit co kto kedy povedal, spravil, urobil, overit si aj u ostatnych, ze dieta nevidi veci skreslene, ale ze to vnima tak, ako to v skutocnosti je a potom moze clovek smelo konat
Dievčat je v triede aj s mojou dcérou len šesť, dcéra nie je jednotkárka, ale z dievčat sa učí najlepšie. Ako som už napísala o tých dievčatách to nie je, že by mala s nimi problém. Kým bola kamarátka s dievčaťom, ktoré jej teraz ubližuje, nikto z dievčat neukázal, že by mal s dcérou problém. Celé je to teraz o tom, že dievča je akoby vodca smečky. Tiež v škole vynechá, ale pravidelne keď sú v škole testy a písomky. Deti sú už naučené, že keď chýba tak majú stres, či nie je nejaká písomka.
Tiež som v texte už písala, že dcéra nechýba v škole často.
Šikanovaný v triede bol už jeden žiak a dcéra ostala jediná, ktorá sa s ním naďalej bavila. Deti začali voči nemu psychický teror, urážali ho, mali nemiestne poznámky aj na jeho rodinu. Už automaticky na neho hovorili aký je debil aj deti ktoré ho nepoznajú. Chlapec sa to hanbil povedať doma. Je tiež dobrý žiak doteraz bol vyznamenaný.
@ivana11155
@nyusika
@nelina1 Moja ide do 6. ročníka a rovnako bola vyčlenená od svojich spolužiačok. Presne ako tvoja učí sa dobre, šikovná aj mimo školy. Úlohy nemala šancu dostať od nikoho, nikto jej nenosil, na telefón nereagovali, dokonca som osobne požiadala spolužiaka. Ten jej doniesol jeden deň a viac ho nebolo. Úlohy na stránke školy neboli zvlášť naša trieda. Kamarátky má mimo triedu aj mimo školy. Presne ako vy. Ja by na tvojom mieste ju presunula do vedľajšej triedy už len práve pre dôvod ako píšeš, že ju čakajú najťažšie ročníky. S dcérou sa porozprávaj a určite nečakajte obe na zázrak, že sa spolužiačky zmenia. Takéto hlúpe manipulatívne správanie sa zhoršuje. Stačí v triede jeden silnejší vodca a tí ostatní mu len zo slabosti podvoľujú. Zmenila by sa situácia len vtedy, keby sa v triede našla jedna, dve spolužiačky osobnostne silnejšie a postavili by sa vodcovi. Dcéra ich určite dobre pozná a vie, či sa nejaká taká nájde. ???????
My sme sa definitívne rozhodli resp. moja dcéra a opúšťa terajšiu školu a ide na inú.
@nelina1 Dievčatá v tomto veku vedia byť neprajné, závistlivé a súťaživé. Tiež som si prešla istým stupňom šikany, ale vďakabohu som to zvládla aj sama bez pomoci rodičov. Nie z dôvodu, že mi nepodali pomocnú ruku, ale preto, lebo som to chcela zvládnuť sama. Niekedy je to tak najlepšie.
Rovnako aj ja som odmalička navštevovala tanečné a hudobné krúžky - chodila na koncerty a vystúpenia, ale žeby som kvôli tomu toľko vymeškala zo školy sa nedá povedať. Aj tak ale verím, že vzniknutá situácia nie je pre tvoju dcéru ľahká. Želám jej, aby sa vzťahy medzi ňou a spolužiačkami čoskoro urovnali.

@nelina1 ale teda ak povyhadzovala kamosky s FB-ku urobila riadne hrubu ciaru za vsetkym, ako chce toto urovnat? Alebo chce kazdy den sa tvarit, ze nepozname sa, nebavime sa, nemam s vami nic spolocne? Ved to v jednej triede ani nejde :( Fakt by som silno zvazila tu zmenu skoly :(