Strava 16-ročnej
Čo zvyknú jesť za deň vaše deti približne v tomto veku? Mám pocit, že dcéra je veľmi málo. Na raňajky asi 90g jogurtu, nedesiatuje, predpokladám, že z obeda v škole nezie takmer nič, keďže vždy príde s tým, že jej to nechutilo, okolo 15:30 nanuk (vodový), na večeru len zelenina s malým kúskom chleba alebo znovu jogurt.
Necakaj a ries to. Menzes este ma? Toto je anorexia, okamzite via pediater na psychiatriu. Mozno sa v ambulancii zlakne, a bude schopna sa spamatat. Ale dost mozne, ze uz si s tym sama neporadi. Ver mi, sestra to schytala v 15tich, bolo to v r 1990, nikto strasne dlho ani nevedel, ze co jej vlastne je. Moja najstarsia minuly rok v 15tich zacala podobne, nastastie sme to zachytili. Volala by som hned dr. - odbery, zmerat, odvazit a dohodnut postup. Drzte sa🍀
v 16tich este nemala menzes??? Halooo?? Este nebola kvoli tomu na gynekologii? Prepac, ale sizodpovedna za zdravie svojej dcery, tak ries jej problemy....
@nela82 ako môžete vedieť, že neriešim, objednala som ju k pediatričke aj k psychiatričke, o týždeň máme kontrolu u endokrinologičky. Veľa sme sa o tom rozprávali, strážim, aby jedla.
Nemôžte z tejto diskusie vedieť, ako to riešime.
@janaahotovo chodíme kvôli tomu k endokrinologičke. Berie jej pravidelne krv na hormóny.
@sherynkamalinka viem to preto, lebo som si pozerala potraviny, ktoré dcéra je, chcela som zistiť, koľko kcal denne príjme, aby nešla pod bazálny metabolizmu, presvedčilo ma to však o opaku.
Nečítala som celú diskusiu, len prvé dve strany, ale pri čítaní som si spomenula na kamaráta, ktorý mi v januári rozprával o svojej 13 ročnej dcére, presne takto jedla, takto sa hádala o jedlo. Keď bola u nás na návšteve zjedla jeden cukrík a rozprávala potom dva týždne o tom ako zjedla cukrík. Raz mu pri hádka rupli nervy a odviezol dieťa do nemocnice, diagnóza anorexia, mesiac bola na psychiatrii v nemocnici a následne ďalšie 3 mesiace v špecializovanom oddelení, kde boli samé takéto mladé dievčatá s poruchou prijímania potravy. Dcéru už má doma a hovorí, že to bolo ťažké a odviezli ju v poslednej chvíli.
Prosím ťa odvez ju do nemocnice, kým nie je neskoro. Toto ani s návštevou psychiatra nezvládne sama, ona bude potrebovať byť pod 24 hodinovým dohľadom psychiatrov.
Lebo tvoja dcera ma 16 a este vobec nema menstruaciu a trva to dlho to jej nejedenie a ty s kludom americana si pises na mk a pritom vidiet,ze prehlad mas.Vies presne kcal nanuku a jogurtu...bud si nezodpovedna matka,alebo ty wi ta dcera.Ak ta druha moznost je pravda-dievca zlate takto sa nedozijes ani 18-nastky.
Ries to!odbery krvi,porad sa s pediatrickou. Neter nechcela jest a dr.z gastra jej dala na vyber bud zacne jest a priberie alebo pride s pobalenou taskou a ide do nemocnoce. Na co cakas prosim ta. Nechcem byt zla ale nenapadlo ta riesit tu menstruaciu?ved to moze byt dosledok tej hladovky. Nejake terapie by urcite pomohli u psychologa. Drzim Vam palce.
Na margo toho ci chce mať deti a ze je to ďaleko.. Môžeš jej povedať ze týmto živ štýlom ich nikdy nemusí mať.. Môže si spôsobiť.. Ak už sa to nedeje.. Zdrav problémy s fataln následkami.. Nemá menštruáciu.. Môže ostať neplodna poškodiť si tak organy, že následky budú trvalé.
Zrejme to trvá dlhšie keďže opisujes co presne jedáva dookola.. Ti ti ženu napíšu x názorov ale už dávno mala byť v rukách Dr.
Ako matka musis vedieť, vidieť ze to vbc nie je ôk.
Ty by si vydržala na tom co zje ona?
Véd musí byť slabá vyčerpaná bez energie elánu.
Ja s mojou dcérou mame pravidelne babské jazdy výlety, gastro zážitky..
Držím palce.
Ja si myslim, ze to treba podchytit uz teraz !!! Porozpravala by som sa s dcerou, ak sa nezlepsi v jedeni urcite by som vyhladala odbornu pomoc cim skor. Z vasho opisu sa uz moze jednat o anorexiu, co je zavazne mentalne ochorenie. Drzim Vam obom palce
@nela82 vela rodicov ma klapky na ociach myslia si, ze sa im to nemoze stat:(najprv prejde cas, pokym si to vsimnu, potom obhajovanie ved jej nechuti v skole, chce byt pekna...potom uz sami zasiahnu dieta klame, podvadza...netreba nikdy ns nic cakat, ale ist k odbornikom.Som rada, ze si to zacala riesit.Ja som bola raz na kurze kde bolo dievca, ktore sa liecilo aj v nemocnici ...uz bola 2 r po liecbe, ale stale chodila k psychologovi cez prestavku riesila jogurt, ktory jedla a ukazovala mi, ze ma mat 0 percent tuku a na etikete nasla, ze ma 0,1 ci 0,2 zuby znicene, bolo na nej vidno stale velmi stihlu postavu.Budete sa s nou "liecit"vsetci drzim palce
Som ucitelka na strednej skole, vacsina psychickych problemov zacina medzi 14 -16 rokom vzhladom na silne hormonalne zmeny. Ste skvela matka, uz len tym, ze sa snazite postavit k problemu, viete kolko rodicov zatvara oci. Ja by som Vam radila, najst si v prvom rade KVALITNEHO PSYCHIATRA A PSYCHOLOGA!, ale tych je velmi malo. A v situacii, ktorej ste si najdite kvalitneho psychologa najprv Vy. Pomoze Vam sa zorientovat, poradi ako sa k dcere spravat.
Ja som tento rok riesila pripad anorexie, ku ktorej sa mi ziacka priznala, rodicia sa nevedeli postavit k tomu ( nie je to lahka situacia pre rodicov), psychologicka o nicom a ked bola hospitalizovana lekari si tiez nic nevsimli.velmi Vam aj s dcerou drzim palce. 🥰
@mairi1 ďakujeme🙏
@nela82 nie, nie je to pravda. Nepíšem na MK, len tak z nudy. Riešieme to už dlho, u psychologičky aj u pediatričky som bola s dcérou už minulý rok, keď sa mi prestávalo páčiť ako sa stravuje. Psychologička to však nepotvrdila a povedala, že ona si nemyslí že je to anorexia, ale len stres z prechodu zo ZŠ na SŠ. Pediatrička tiež nič neriešila, nevzala jej najskôr ani krv, museli sme si zohnať odberové miesto sami, potom sme jej priniesli výsledok na posúdenie. Mala vysoké hodnoty bilirubínu, ale doktorka to neriešila. Tak sme sa to snažili zvládnuť doma, istý čas sa aj darilo, niečo pribrala, ale teraz začala vymýšľať ešte viac, tak som sa chcela poradiť, čo s tým, keďže ma vtedy obe lekárky odbili s tým, že to vôbec nemusí byť anorexia.
Ja mam alergiu na histamin a nechuti mi z nej jest. Mala som to roky kým som zistila co mi je. Teraz beriem antihistaminika a pomáhajú. Takže zober ju aj k alergologovi na test na histamin.
a vie ta dr. kolko vasa dcera zje?? pravidelne je ako casto?
vymenit lekarku! v akom ste meste?
@janaahotovo v Bratislave
Veľmi vám držím palce.✊ Prosím, dajte vedieť, či sa dcéru podarilo dostať k lekárovi. Ja mám dve, ešte maličké, ale normálne sa desím, že niektorú z nich dnešná doba doženie k ppp...
@nela82 ano ma to vela ludi, bratova frajerka od detsva mala problemy ked jedla byvalo jej zle, az ako 20r isla sama na testy predtym to rodina / dokt neriesili a nakoniec sa prisiep na histamin. Hadam je normalne aby sla k dokt a poriadne ju vysetrili po vsetkych strankach kym jej stanovia diagnozu. A skuste jej dat vitamin B komplex ten podporuje chut do jedla, nasej malej 5r malej v rodine to pomohlo
@dominyca9 ďakujeme. Termín u lekárky máme vo štvrtok, ozvem sa po vyšetrení. Sama som neverila, že moje dieťa tým bude niekedy trpieť.
Ako ste dopadli na vysetreni? Myslim na vas, nech to zvladnete. Len naozaj prosim urobte vsetko preto, aby sa dcera vratila k vyzivnej strave.
Ja sama som bola vzdy stihla, skor asi az chuda... Sladkosti som sice jedla na kila, ale mlieko od puberty vobec (nechutilo mi uz), jogurtov minimum, maso pocas niekolkych rokov tak 1-2x do mesiaca (nie z presvedcenia, len mi nechutilo). Vajicok minimum (v palacinkach a spol. ano, ale napr. uvarene vajce, prazenica... nie. Nemala som PPP ani som nebola vegetarianka, veganka a pod. Len som jedla iba to, co mi chutilo a toho som jedla dost. Napriek tomu som bola stale chuda...
...preslo par rokov a mne zacali odchadzat zuby, doslova sa mi lamali pri jedle, zuvacke... Od 38 rokov mam uplnu protezu... Myslela som, ze genetika... Vysledky krvi vzdy ok a aj som sa citila v pohode.... Potom prisli problemy s chrbticou, platnickami, dost velke problemy... Zacala som behat po lekaroch... Traja mi povedali, ze prakticky nemam svaly okolo hrudnej chrbtice (svalova atrofia), ale ani jeden mi nepovedal, z coho to moze byt... Najskor som si povedala, genetika... No potom mi to zacalo ist na nervy, ked mi to uz treti lekar napisal do papierov a hodila som to do googlu... A zistila som, ze je za tym v mojom pripade strava... Bol to pre mna objav storocia! Ja som vlastne bola x rokov podvyzivena (v dnesnej dobe, kedy som mala x moznosti na vyzivnu stravu). Cele roky som nedokazala pribrat (a chcela som!) a netusila som preco... Ja som vlastne neprijimala takmer ziadne bielkoviny... Hned, ako som to zistila, zmenila som svoj jedalnicek, vyrazne navysila prijem bielkovin a konecne sa mi podarilo pribrat - 3,5 kg za dva mesiace! Normalne na mne vidno, zatial hlavne na rukach, ze mi zacinaju rast svaly... A ostava mi uz len dufat, ze sa mi podari i spevnit svaly okolo chrbtice (cvicim uz x rokov cviky na chrbticu, no netusila som, ze treba i jedalnicek zmenit)...
...ver mi, nie je prijemne nemoct v 40 r. zobrat na ruky vlastne dieta, lebo to s chrbticou nezvladnes... Velmi ma to obmedzuje, vo vsetkom... Jednoducho, bielkoviny v strave musia byt a nielen okrajovo. Jeden-Dva jogurtiky denne ako celodenna strava su zufalo malo... Prosim, pomoz svojej dcere... Ja by som dala cely majetok za to, moct vratit cas a nenarobit si zlou stravou tie problemy, co mam... No uz sa to neda.... Uz len napravam ako viem, skody, co som si sama narobila...
@mamatroch ďakujeme. Tak teda kde začať…
Dostať dcéru k psychiatričke bolo teda dosť ťažké, ale po niekoľkohodinovom presviedčaní sme to nejako zvládli. Potvrdila jej anorexiu, nasadila lieky.
Kontrola raz mesačne. Detská lekárka navrhla hospitalizáciu keď klesne pod 40 kg. Vzala jej krv, má zvýšené hodnoty bilirubínu, s čím je spojené aj to, že začala mať nažltlú pokožku. Doma sa snažíme ako sa dá, varím jej len jedlá, ktoré má rada, ale aj tak je to vždy veľký boj. Popravde je to aj pre mňa ako matku veľmi ťažke prijať, že moje dieťa má anorexiu, ale musíme bojovať…
Ake lieky jej psychiatricka nasadila?
Autorka, tesim sa, ze to riesite. Prvy krok uz mate za sebou, to je najdolezitejsie. Prajem vela sil ❤️
@trema Sertralin 50 mg, postupne zvyšovať na 125 mg

@nela82 tiez ma prekvapilo ako ovlada kolko ma čo kalc.. aby nakoniec ta"matka" nebola to dieta takto hladajuce pomoc..