icon

Štúdium pre žiakov s dyslexiou po základnej škole

erikapeter
5. apr 2024

Ahojte,
chcela by som sa poradiť. Kde študujú Vaše deti, dievčatá s dyslexiou. Všade čítam nejaké obmedzenia a poradkyňa v škole odporúča len učňovské školy. Nevadí, ale chcela by som vedieť, kde sú Vaše deti spokojné? Ďakujem.

pribinak
5. apr 2024

@zuzana76 ja nič take nepíšem, píšem že nemusela mst diagnostiku v 7.roc.,
Čítaj s porozumením a nevkladaj mi niečo čo som nenapisala

zuzana76
5. apr 2024

a nebudem sa uz hadat, stojim si za tym, ze dyslektik nemoze vystudovat akukolvek skolu, napr dyslektik ako ucitel Slovenskeho jazyka je uplna absurdnosť (ale aj akykolvek ucitel, ktory pise nespravne to je nevyhovujuce), cize zohladnovat druh a stupen postihnutia, kde v pasme inteligencie sa dieta nachadza, zaujmy dietata a potom podla toho vybrat.

zuzana76
5. apr 2024

@pribinak a co som napisala ja? ze nemoze pedagogicku a zdravotnu (vystudovat to moze, ale je uplatnitelny? ) kto bude chciet ucitela, ktorý robi pravopisne chyby? zdravotnika, ktory zle precita diagnozy a poda nespravne liecivo?

modrykolibrik
5. apr 2024

@zuzana76 prepac ale hovoris hlupost. Ja som vystudovala zdravotnu s dysleksiou, disgrafiu a diskalkuliou a adhd a mam veducu poziciu. Dokonca 2 vysoke skoly a ucila som sa na 3,4

zuzana76
5. apr 2024

@modrykolibrik a co robis konkretne?

pribinak
5. apr 2024

@zuzana76 ty si fakt mimo, strednu zdravotnú školu kľudne môže vyštudovať aj s dys

Či sa to tebe páči alebo nie

zuzana76
5. apr 2024

@pribinak mne to je jedno, co moze vystudovat, podla mna to v poriadku nie je. Ci aj slovencinar teda moze byt dyslektik?

modrykolibrik
5. apr 2024

@zuzana76 ja neucim nic som veducou na socialno-zdravotnom useku a som aj sestra+ plus mam teraz aj PhDr. A robim garanta. V praci vedia, ze mam poruchu ucenia. V jednej praci ma skrz to vyhodili ale v inej som vyhrala 3kolovy konkurz.

pribinak
5. apr 2024

@zuzana76 ty si fakt mimo

modrykolibrik
5. apr 2024

@zuzana76 plus chodim zo zariadeni vypomahat ako sestra. Zvladam pracu uplne v pohode

zuzana76
5. apr 2024

@pribinak odpovedz na otazku! moze byt slovenčinar dyslektik podla teba?

zuzana76
5. apr 2024

@modrykolibrik super, asi si teda mladsi rocnik, ked si zdiagnostikovana

zuzana76
5. apr 2024

@modrykolibrik ale vidis, ze v jednej praci s tym problem bol, cize je to taka dvojsecna zbran, zalezi velmi na stasti, kde sa clovek s takouto diagnozou uchyti

pribinak
5. apr 2024

@zuzana76 ty máš vážne problém s porozumením textu !!!!!

Tato diskusia je o výbere strednej školy, konkrétne stredná zdravotná a stredná pedagogicka

A na obe môže ísť, ak dostane schvaľujúcim posudok variant A v CPPaP

Níkto okrem teba tu nediskutuje o vs smere učiteľ sj

Už mi nepis, toto je s tebou čistá strata času

zuzana76
5. apr 2024

@pribinak ty tiez necitas s porozumenim, budem pisat kolko ja chcem, vypni su upozornenia

espeo
5. apr 2024

@zuzana76 zdravý jedinec??? To co je za označenie? Môj syn ma disky a kopec jednotiek a to preto, že deti, ktoré majú nejaké disky, majú odporúčanie od špeciálneho pedagóga a majú vzdelávací plan, písomky majú znamkovane tak, aby im toto znevyhodnenie neovplyvnilo negatívne známky.

zuzana76
5. apr 2024

@espeo zdravy jedinec je intaktný jedinec, teda ten, ktory nema taketo vyvojove poruchy

zuzana76
5. apr 2024

@espeo moj syn ma tiez dys -poruchy

espeo
5. apr 2024

Mojej kolegyni syn mal diagnostikovanu disgrafiu, disortografiu a dislexiu. Na strednej uz zakazal svojej mame, aby dala posudok do skoly, takže nemal úľavy. A strednu zvladol uplne v pohode. Pred dvoma rokmi skončil BC na FTVŠ. Študoval medicínske skripta, aby spravil skúšky z anatómie. Strašne ho to bavilo. Tak sa to proste učil. Kolegyňa sama niekedy nechápe. Tak sa oňho bála, keď bol malý...

espeo
5. apr 2024

Švagriná ma tiež nejakú disku. Až teraz, keď študuje špeciálnu pedagogiku zistila, prečo mala stále päťky z diktatov. Proste to nepočula. Hrozne necitatelne pise...

pribinak
5. apr 2024

Gramatické okienko: dyslexia dysgrafia dysortografia dyskalkulia ….pisu sa s “y”

zuzana76
5. apr 2024

@espeo ja mam dve deti, jeden ma tiez dys - poruchy, ale plne kompenzovane, takze nemame ziadne posudky a nema ziaden individualny plan, na druhom to bolo badatelne, takze ma individualny plan a je integrovany, ale tiez je sikovny

espeo
5. apr 2024

@zuzana76 tak prečo sa pýtaš na známky, keď vieš, ako to gunguje?

modrykolibrik
5. apr 2024

@zuzana76 neviem co je pre teba mladsi rocnik. Mne to zistili az posledny rocnik na strednej a to len vdaka profesorke pretoze sa jej nezdalo preco nepouzivam ciarky. Moja mama ucitelka ani nevedela ze nieco take existuje. Zdravotku som spravila bez upravy lebo uz sa nestihlo. 1 vysku som zvladla s A a 2 som uz robila s ulavami a dala som ju na B

zuzana76
5. apr 2024

@espeo lebo je rozdiel mat 3-4 na zakladnej a 1-2, ten, kto ma 3-4, tak tam by som odporucila bud strednu odbornu skolu, alebo ucnovku, ak je to skor na stvorky a ked ma 1-2, tak kludne aj gymnazium

zuzana76
5. apr 2024

@modrykolibrik my 50-tnici urcite nie sme zdiagnostikovani

betulinka1
5. apr 2024

@erikapeter autorka zalezi aka je tvoja dcera priebojna. Ja som mala dys ale tiez som na to prisla az ked som bola dospela a zacalo sa o tom viac pisat. Som starsi rocnik, Cize ten kto nevedel pekne pisat a mal s diktatov 5, tak bol proste hlúpi. Ked na ZS zistili, ze mi mama dala prihlasku na gympel, tak ich skoro porazilo. Matika 3 na ZS. Odhovarala ich moja triedna. Skoncila som gympel 1,2 z predmetov a nastastie z matiky som nematurovala ale inak cely cas som mala z matiky 4. Ale ja som bola priebojna, ked mi nieco neslo, sedela som hodiny a skusala a skusala, hladala riesenia, viedla som školský časopis, milion aktivít za skolu (v tych rokoch sa to zase cenilo). VS som skoncila s priemerom 1,3 a dokonca urobila aj doktorát, ale ucila som sa 3x viac ako moje kamosky, ktorym to islo samo. A vidis, keby to bolo na učiteľoch, tak asi robim niekde upratovacku. Ale moja mama ma poznala a vedela, ze ja sa nevzdám len tak, ked mi nieco nepojde, ze sa nezosipem ale budem to opakovat, kym mi to nepojde. Ze som taky maly bojovník. Cize ty musis poznat svoju dceru co je pre nu lepsie a ci ju neúspech nebude deptat. Lebo zase poznam jednotkárov zo ZS, rodicia ich dotlačili na nejake priemyslovky a su na tom v zivote zle. Jednu som dokonca videla vyberat smeti, druha robi predavačku hoci na základnej skole vazne patrila k najsikovnejsim v triede.

andrejka1974
5. apr 2024

@zuzana76 na zdravotnú môže ako laborantka

andrejka1974
5. apr 2024

@erikapeter môže ísť na akúkoľvek školu nám doma dyslektikov a jeden vyštudoval elektrotechniku , ďalší hotelovú školu čašník, ďalší menezment stredná škola obchodu

kacena4
5. apr 2024

@zuzana76 dal syn ma vsetky dysky prechadzal so 4kami zakladku i strednu a dnes studuje matfys teraz pise bakalarku. otrasne ake ise, pocitac to selekruje (chyby) a mam aj spoluziacku na soecialno pedagogickom ucitelstve s dyskou (VŠ)