Syn chce ísť na internát
Prišlo k tomu čoho som sa obávala.Syn si vybral školu v Ba bude dávať prihlášku, ale aj na gymnázium v našom meste, ale očarilo ho škola v Ba kde by išiel radšej.
Ako mama som s tým vôbec nerátala mysleli sme si, že si vyberie zo škôl v okolí, ale spolužiak chce ísť tiež na tú jednu a zrazu s ním nie je reč už sa vidí v Ba ruka hore, internát, budeme chodiť do Mekacu a po obchodoch.Najprv som to brala jedným uchom dnu, že ho to prejde.Nech to vyznie, že som uzkostliva, stíhačka a pod ja s tým nesúhlasím a neviem sa zmieriť, že bude doma len cez víkend, že si bude niekde na internáte variť, žiť v takom prostredí, že tu doma sa venoval športu, má kamarátov, rodinu....učí sa výborne ešte ako tak by som mala nádej, že
@dupinka iný internát sa nedá vybaviť.Aj tu garantujú len po 3 ročník potom budeme asi platiť podnájom.Jeho verzia?veď si niečo kúpim v potravinách..On to berie ako veľké dobrodružstvo.A to, keď náhodou zje niečo čo nemôže hneď ma kŕče a hnačky.Doma má full servis mne tu zostane na krku pes.Na dochádzanie to nemá až tak ďaleko som rozhodnutá ho nepodporiť.Pokym neprišiel spolužiak s týmto nápadom syn o tej škole ani nechyroval.
Tiež mám z tvojich viet pocit, že je to len výstrelok skrz toho "kamaráta". Ak je rozumný, myslím, že Tvoje argumenty príjme. Pokiaľ naozaj chce na tú školu ísť, nech ukáže seriózny záujem (čo pochybujem),na začiatok bude dochádzať, potom vyriešite bývanie. Bude škrípať zubami, ale treba pozornosť odsunúť na veci, ktoré ho zaujímajú, aby na nej nezanevrel pre chvíľkové nadšenie.
a ty si myslíš že žiadny celiatik nie je na internáte alebo mimo domu? To si myslíš že bez teba sa nezaobíde? Poznám kopu takých detí. A nie len celiatikov. A normálne fungujú. Keby mal 5 rokov, nepoviem. Ale stredoškolák už musí byť schopný zvládnuť aj toto. Je problém mu v nedeľu nabaliť stravu na celý týždeň? Moja dcéra má bezlepkovú dietu a funguje bez problémov aj mimo domu.
A keby chcel ísť na internat v 18?alebo odísť do zahraničia v 20?myslim,ze tvoja reakcia by bola rovnaká.. Tu nejde ani tak o internát, ako o to, že sa nevieš zmieriť, že syn nechce sedieť pri tebe, že proste túži ísť niekde kde nebudeš pri nom.
Ok, môžeš mu vymenovať všetky argumenty ale prečo ho nenechať to skúsiť? X ľudí žilo od 13 rokov na internate, mala som už na strednej spolužiačky, a stredoškolský internat je niečo iné ako vysokoškolský.
Zje dačo co nemá? Bude mu zle. Nabudúce bude vedieť. Niekedy je to najlepší spôsob, ako dačo naučiť. Môj 1,4 ročný syn napríklad stále pchal ruky do zásuvky na komode, 100xsom upozornila, že ho bude bolieť, keď si pri vrie ruku, nič. Tak som ho nechala. Ok, poučí sa sám. A veru potom si raz poriadne prisekol tam ruku,zodral kožu do krvi, rev pol hodinu a zázračne už zásuvky ignoruje
Jednoducho potrebuje to skúsiť na vlastnej koži. To patrí k životu aj dospievaniu. A ver tomu, že postupne sa bude od teba odtrhat čoraz viac a tak to ma byť.
Osobne som našim neodpustila, že ma nepustili na internát na strednú pedagogickú. A zlumpačila som sa kvalitne na strednej v našom meste, hlavne, čo sa známok zo správania týka.
Nakoniec som chcela ísť na vysokú školu, keď som chcela tento odbor, ale ani to nešlo podľa predstáv a ukončila som VŠ až s deťmi. V podstate stratené roky.
...a internát? V mojom okolí viac stredoškolákov skončilo zle normálne doma, ako na internáte. :D
Ešte dodám, že ťa chápem. Ja neviem, čo budem robiť v takejto situácii. Ale mne tým naši skomplikovali život.
ahoj, ako mama (dvoch synov) ti na jednej strane aj rozumiem, pre každú mamu je to asi šok, keď príde čas, aby dieťa odišlo z domu. a mnohým mamám je srdečne jedno, či má 15 alebo 30 😀
ale na druhej strane, ako sama píšeš, syn doma má full servis. ono to tak obvykle býva, až kým neodídu deti z hniezda a potom sú (väčšinou, ale nielen) muži celkom stratení, keď majú razom niečo vybaviť alebo urobiť sami. keď zistia, že sa samo nevarí, nenakupuje, neupratuje ako doma... že nemá izbu sám pre seba, ale musí sa deliť o izbu s niekým iným a tak ďalej. intrák je perfektná príležitosť dôverovať mu, že bude samostatný, nechať mu priestor vyskúšať si prvé samostatné úspechy aj neúspechy a dovolím si povedať, že aj dospieť. ja som strávila dva roky na internáte, jeden v podnájme a boli to krásne roky. aj tie bagety som žula, aj raňajky sa mi čas od času nechcelo robiť a prvé špagety s kečupom, ktoré som si sama na obed uvarila, boli najlepšie na svete 😀 aj som každý týždeň chodila domov s ruksakom plným špinavých vecí. kým som sa nenaučila prať sama. dovtedy som mala doma hotové všetko pod nosom, lebo mamina ma k ničomu nepustila - ona to predsa vedela urobiť najlepšie - ako väčšina mám 😀 čiže prvé týždne na intráku boli celkom preplesk 😀 ale vydržala som a bolo to super. a hoci som bola vysokoškoláčka, neutrhla som sa z reťaze len preto, že som nemala zrazu nad sebou rodičov a pocit "náhlej" dospelosti, ani peniaze na zbytočné nákupy neboli 😀 na stredoškolskom internáte majú dokonca denných aj nočných vychovávateľov, tam je to prísnejšie, aj vzdelávací program, diskusie, aktivity majú každý deň. Mnoho ľudí si myslí, že to je len "odkladací priestor" pre žiakov (ako si to myslia o škôlke), ale oni majú normálne výchovno-vzdelávaciu činnosť. takže ja by som mu dôverovala v to, že to zvládne. možno áno a možno ho budeš mať do týždňa doma aj s kuframi a požiadavkou na večeru od teba. ale so skúsenosťou, že domáci full servis nie je len tak 😉 a ešte jedna vec - ak by chcel robiť "hlúposti", bude ich robiť aj doma, na to nemusí ísť na internát do iného mesta.
Vôbec sa mu nečudujem že sa chce vypariť 😀
stredoskolsky internat nie je taka "ruka hore" ako si pubertiaci myslia. ja som z malej dediny a sla som do krajskeho mesta na strednu. mali sme vychovavatelky,ktore kontrolovali poriadok na dennej baze. bez priepustky ani na krok, vecierka... nemali sme ani ranajky, ani obedy a ani vecere. varit sme si nemohli.. mama mi dala v nedelu 500sk a musela som hospodarit tak, aby som sa este dostala domov v piatok. pre mnohych to bola velka skola zivota a sposob, ako narabat rozumne s financiami.. ak sa moj syn raz rozhodne ist na internat,tak ho podporim, nech vie,ze donekonecna mu nebudem skakat okolo zadku a veci okolo neho (upratanie, vyhodenie smeti, nakupy...) sa nedeju same... ☺️
Aj ked je to chemicka a nie gym, moje argumenty zostavaju. Stále ste rodicia a on ma 14, ak nesuhlasite tak ma syn smolu. Moze ist na vs chemicku
ja ťa úplne chápem, tiež by som bola radšej, keby na strednú ešte býval doma, nie na intráku, nepoviem, kebyže sa dostane na nejakú exkluzívnu školu, ale takto by som tiež nebola nadšená a úplne ťa chápem.
Minulý rok som riešila ja svojho syna, len opačne, gymnázium, ako ho poznám by ho nebavilo, tak chcela som kvalitnú školu, u nás kvalitná odborná nebola, tak som presadzovala elektrotechnickú priemyslovku, syn by musel bývať na internáte, ja som sa nebála, skôr som sa bála toho že na nejakej odbornej v okolí by ho pokazili chlapci s horším prospechom, že by stratil záujem sa učiť, niečo dokázať, syn s obavami to prial, ale problém som mala s manželom, bol to boj, aké vyhrala som. Na primacky som ho pripravila, dostal sa, no deň keď sme ho odviezli na internát bol hrozný. Písal mi " ja to mentálne nezvládam", prišiel piatok, a z internátu prišiel vysmiaty ako lečo. Nie vždy je to jednoduché, ale na internáte si pomáhajú, musia byť zodpovední, samostatnejší ,majú nad sebou kontrolu. Bolo to s obavami, teraz viem, a vie to aj manžel že pre jeho budúcnosť sme urobili to Max, čo sme mohli.
Chapem ta. Tiez by som nesuhlasila s intrakom za tychto podmienok. Evidentne si skolu vybral ako unik za dobrodruzstvom a nie ze ho extra bavi chemia a chce ju silou mocou studovat. Doma ma plnohodnotne konicky a zavazky (pes). ALE sakra by som prehodnotila aj samu seba. Nezlyhala si niekde ked syn uteka z domu? Nema doma az prilis dusno a prisne podmienky? Treba mu dat aj “dychat”, viac volnosti (ale nech aj nesie zodpovednost) a dovery
Stredoškolský internát a nemajú raňajky, ani večeru? To sa mi nezdá. Overovali ste si to?
@minutka nemá žiadne dusno.Rok sme chodili po lekaroch pokým mu zistili kde je problém.Prva myšlienka hneď bola, že a čo strava?Skôr som zhrozená z toho ako všetko berie zľahka niečo si kúpim, niečo si objednám, budeme chodiť po nakupakoch dievčatá ja nie som stíhačka, ale ozaj nie som na toto pripravená.Chlapcovi vôbec nejde o školu, ale dobrodružstvo nikdy nechcel ísť ani do táboru, či do skoly v prirode spolužiak mu posiela fotky kde je skate park, kde budú chodit
@kvetinka75 čo mu nabalim v nedeľu veď buď realista.Doma pečiem či vyberám z mrazáku chlieb...nehovorím o tom, že tréner mi volal či je pravda, že končí so športom ako sa mu pochválil.60 eur internát plus strava, vreckové, cestovné a chlapcove dobrodružstvo nás bude stáť 200 eur mesacne.Nech ide, ale na internáte bývať nebude muž aj tak ráno chodí do Ba tak sa kúsok zvezie s ním a potom autobusom.Nemienim pritakat a súhlasiť so všetkým.
@miriam_s áno, na dni otvorených dverí online minulý týždeň s riaditeľkou aj vedúcou ubytovne.Nie je o to záujem, tak zrušili.A celkovo sa mi nepáči, že v 4 r nebude mať už ani internát
Tak ked manzel dochadza do ba, nie je o com. Len to povedz synovi. Aby si dobre vsetko premyslel. Lebo to je celkom zataz navyse cele cestovanie, ked v podatate nemusi
Tak asi najlepšie si bude sadnúť cela rodina a pomenovať plusy, mínusy, určite aj syn pochopí, že to je vážne rozhodnutie, a ak to nemá žiaden prínos pre jeho budúcnosť, tak hľadať iné riešenie. Držím palce
zaujímavé, že moja dcéra bez problémov fungovala celý týždeň na bezlepkovej strave mimo domu. Niečo si zobrala z domu, niečo uvarila a niečo kúpila. Čo to len doma máte bezlepkové a inde to nie je?
veď to, že ty nie si pripravená. Toto má byť o tvojom synovi a nie že či si TY pripravená alebo nie.
Ako ďaleko ste od Bratislavy? Neviem, tak málo veríš svojej výchove?
ty vidíš len dobrodružstvo a nevýhody. Ani ťa nenapadne, že by ho to niekam mohlo posunúť? Keď na to nemáte, tak mu to povedz na rovinu a aj to, že ty s tým máš problém, lebo strava sa dá vždy nejako poriešiť. Viem to z vlastnej skúsenosti.
Ja vidím jeden háčik. Píšeš, že cez koronu ste mu kúpili psa- zrejme ste ho poučili aj o tom, že pes je záväzok, treba sa o neho starať a nie je to plyšák, ktorého len tak odložím. Mňa by na tvojom mieste zaujímalo, ako to chlapec teda vymyslel, kto sa mu bude starať o psa, keď si on zmyslel internát. Nemám ešte také veľké dieťa, ale viem sa vcítiť, že to nie je ľahká situácia. Internát ako taký naučí dieťa samostatnosti, zodpovednosti. Ja by som ale trvala na tom, že nemôže len tak utiecť od svojich povinností a prehodiť ich na niekoho iného. Chcel, tak teraz nech hľadá riešenie.
@thoughtfulweirdo no neviem, ale aby budúcnosť syna závisela od psa ...
Nie je mi ešte jasný tvoj postoj ku škole, akú si syn vybral. Veď internát je až druhoradý. Dôležitá je škola, na ktorú by mal ísť študovať. Je kvalitná? Aké má recenzie, ako vysoko je v rebríčku škôl. Bude pre syna prínosom, alebo je to škola vzhľadom k jeho výsledkom horšia, na akú má? To by som riešila. Ak by som uznala, že naozaj je to pre moje dieťa to čo by ho mali niekam posunúť, vtedy by som riešila internát, alebo iné možnosti. Veď to nie je jediný stredoškolský internát v Bratislave. A vzhľadom na zvýšené nároky na stravu by sa dal vybaviť iný. Ak by som uznala že škola je o ničom, a u syna je to len pubertálne výstrelok, neriešila by som to ďalej. Musel by to pochopiť, a musel by ísť hoc aj na to gymnazium
@thoughtfulweirdo aha, takže o štyri roky keby chcel ísť na výšku, tak nebude môcť, lebo pes? To už je aká sprostost. Ide o jeho budúcnosť. Ak by som vedela, že je to pre jeho ďalší život prospešné, tak sa o toho psa veľmi rada postarám. Jediný argument je jeho budúcnosť, resp. aké možnosti sa mu ponúkajú s touto školou do budúcnosti. Všetky iné dôvody sú nepodstatné, riešiteľné, samozrejme okrem finančných ak by to bol veľký problém.
@kvetinka75
@miriam_s
Dámy, ja som nikde nenapísala, že nemá ísť. Napísala som, že by som chcela, aby našiel riešenie on.
@miriam_s škola...chémia ho baví, ale gymnázium mu dá podľa mňa lepšie jazyky a lepšiu prípravu ako chemická škola, ktorá tu je jedna jediná v nevyhovujúcej lokalite.Doteraz bola reč iba o 2 gymnáziách.
@kvetinka75 tak mi daj rady ako menezujete stravu a nie byť iba útočná.
@rohypnol1 áno je prečo by nebol?
@abbey1 výchove verím som sklamaná ako ľahko je ovplyvnitelny svojím kamarátom, ako zahodí roky športu, ktorý ho baví, psa a svoje zázemie.Nemame to tak ďaleko Záhorie muž chodí denne do Ba len tam, kde ho on vysadí by to mal ďaleko veď Slovnaft je taká diera

No to ja by som asi bola mama helikoptéra...
Je to nová, nečakaná situácia. Asi by to chcelo sadnúť si so synom a otvorene za porozprávať o Vašich obavách. A hlavne k jeho predstave života na internáte. Lebo to nie je o Mekaci, ruka hore a užívam si. To je o každodennej zodpovednosti za samého seba. Zrejme má skreslené predstavy o celej situácii. Ak je rozumný, pochopí, dá si na misky váh. Pokiaľ tá škola je naozaj niečo extra, tak zrejme áno, riešila by som internát, ale poriadny, niekde v inej lokalite a hlavne s jasnými pravidlami fungovania, žiadne míňanie bezhlavo,..Inak nie.