icon

Syn má ísť na internát

31. máj 2022

Očakávam, že ma udupete pod zem🤪už týždeň neviem spávať, hotova som s nervami.Muz mi nerozumie, mama lamentuje, kolegyne sa mi smejú.Mojho syna prijali na školu a bude musieť ísť na internát a ja si to neviem predstaviť.Normalne mám tmu, že prídem domov z práce prázdny dom, spolu sme občas varili, chodili na nakupy.Nepredpokladala som, že tak skoro pôjde z domu.A nepíšte mi, že veď v piatok príde čo to budú 2 dni?Každé ráno sme spolu ako rodina raňajkovali, potom išiel s mužom autom.Ja som posledné dni ako bez duše dcéra už tiež začala, že s kým bude chodiť behať a hrávať hry.Mala by som sa tešiť, že ho prijali a ja večer revem do vankúša.Ako ste si zvykli?Chytila ma panika, že možno o 2 rvodide aj dcera

martul
1. jún 2022

@mandzula sme divné dve. Syn 21 r. kúpil byt min. rok, vymalovali sme, pokupil si nejaké základné veci, keď to už bolo na 99% hotové tak som ho ja prvá pobalila 😁on s mužom skladali nejaký nábytok, kým prišli večer domov už som mala niekoľko tašiek s jeho šatami pobalenych obleky vo vaku. Mladý prišiel jej mami super nachádzal do auta a čau. Žiadne lúčenie slzy, prečo.....chodí na navstevy, voláme si, všetko ok. Mne sú tie reči o vyleteni z rodného hniezda smiešne

kinderzwillinge
1. jún 2022

@jana_eyre_2 Som rada, ze si sa ozvala, aspon viem, ze nie som jedina, co to takto vnima. Toto je uz naozaj na odbornu pomoc, co tu niektore zeny a matky predvadzaju.

kinderzwillinge
1. jún 2022

@martul Ides porovnavat 21 rocneho mladeho muza, ktory dostudoval a pravdepodobne chodi do prace a zaraba s 15 rocnym chlapcom, ktory konci zakladnu skolu? To je to iste, ako keby si porovnavala 6 rocneho s 12 rocnym, kazdy je niekde inde.

ankare
1. jún 2022

Ja Ťa chápem. No ak je syn s tým stotozneny, buď mu oporou. Uvidíš, aké to bude, ak to bude zle znášať, môže prestúpiť na inú školu bližšie.
Držím palce!

mandzula
1. jún 2022

@martul my s muzom sa vzdy tesime, ked dcera niekde na par dni ide (ma 15), ze si konecne uzijeme cas len a len pre seba. Ja schopnost dietata zit samostatne povazujem za svoje vysvedcenie, ze som vychovu zvladla, ked aj nie na ciste jednotky, tak aspon na tie dvojky.🙂

mandzula
1. jún 2022

@kinderzwillinge nie, nie, ona neporovnava deti, ale postoje rodicov.🙂

andrejka1974
1. jún 2022

Neboj zvládneš to a časom zistíš že tvoj byť sa aj tak postupne vyprázdni mne takto z domu postupne odišli už traja synovia každý má už svoj život ešte tu mám dve dcéry mne prvý syn odišiel na internát na a vysokú a chodil domov len občas zvykli sme si

kinderzwillinge
1. jún 2022

@mandzula Ale postoj rodica bude tazko rovnaky, ked porovnava neporovnatelny vek deti

autor
1. jún 2022

Pre mňa sú na poľutovanie zeny, ktoré len čakajú, kým im deti odídu z domu.Syn má 15 r.je mi jasne, že teraz to bude stredná škola, potom pravdepodobne vysoká škola.Neratala som s tým, že tak skoro bude z nás 3 clenna rodina.My žijeme aktívne a spolu.Nie každý zatvorený v svojej izbe a nevie o druhom.Ubohe od dospelých žien a matiek sa povysovat a zosmiešňovať moje city.Jo som ten typ človeka, ktorý plače na Vianoce od dojatia a aj v prvý deň školského roka.A aj dnes, keď som im gratulovala ku dňu detí.dakujem tým, čo pochopili.

martul
1. jún 2022

@kinderzwillinge vôbec si to nepochopila, tu sa bavíme o postoji rodiča a ako to zvláda rodič. Téma nie je o Tom že sa autorka boji ho pustiť niekde samého a boji sa ako to zvládne.

mandzula
1. jún 2022

@kinderzwillinge je to o tom, ako tomu dietatu doverujes, ako mu chces dopriat volnost, ci uz na tom intraku, alebo potom pri uplnom osamostatneni. A hlavne o tom, ako si vies vyplnit ten cas a priestor, ktory si mu venovala. 🙂

martul
1. jún 2022

@mandzula pochopila si, ďakujem.

autor
1. jún 2022

@kinderzwillinge 👍 veď ešte pred 3 r chodil k nám do postele a už ide preč🙂)

kinderzwillinge
1. jún 2022

@mandzula A je rozdiel par dni a 10 mesiacov, aj ked ok, vikendy bude syn doma. Ale proste treba pochopit, ze kazdy clovek je inak nastaveny, ma inu mentalnu a psychicku vybavu a inak preziva veci a zivotne situacie. Naozaj si myslim, ze tu akekolvek vysmievanie a znevazovanie pocitov inej matky nie je na mieste. Treba ju povzbudit, ze to nebude take zle, ale nerobit z nej uplnu chuderu.

mandzula
1. jún 2022

@kinderzwillinge mas pocit, ze ja pocity autorky niekde znevazujem? Ja len pisem o svojom postoji.

simca06022011
Autor odpoveď zmazal
kinderzwillinge
1. jún 2022

@mandzula Samozrejme, dietatu treba dopriat volnost a ist vlastnou cestou, toto som ja ani raz nespochybnila, ale zaciatky su pre vacsinu matiek vzdy tazke.
Co mi pride ale uplne chore su tie reakcie, to ked sa tymto zenam ozvu kamaratky, ze ich nieco trapi a potrebuju sa vykacat a podporit, tak ich tieto dokonale matky tiez takto vysmeju a ponizia? To by som fakt chcela vidiet.

kinderzwillinge
1. jún 2022

@mandzula Nie, ty konkretne autorku neznevazujes, na to su tu ine expertky

mandzula
1. jún 2022

@kinderzwillinge ja sa nevysmievam, ano, so svojim postojom tomu nerozumiem, ale nikoho pocity neznevazujem. Naucila som sa to, paradoxne, tu na MK, ked som videla, ake dokazu byt zeny supy, a uvedomila som si, ze ja taka nechcem byt. Mozno sa obcas z mojho stareho ja kusok objavi, ale rychlo sa ho snazim zakopat.🙂

kinderzwillinge
1. jún 2022

@mandzula Ja napr tejto mame rozumiem, viem sa vcitit do toho, co preziva, tiez mam deti, ktore budu mat tento rok 15 a uprimne neviem, ake pocity by sa vo mne zacali odohravat, keby prislo na to, ze idu na internat.
Je tu ale x tem, kde si fakt myslim svoje, ale som radsej ticho, lebo niekedy je mlcat zlato.

anelehka
1. jún 2022

Ahoj a neskusi syn dochadzat? 70 km ak je dobry spoj, napr. vlak by mohol zvladnut. Neda sa skusit nejaka ina skola? Blizsie k bydlisku? Mozno sa niekde uvolnilo nejake miesto, urcite by som to obvolala. Mam teraz osmaka a urcite by mi bolo smutno, keby mi odisiel za rok na internat,velmi dobre ta chapem a rozumiem ti. Nie je na tom nic na posmievanie a znevazovanie tvojej osoby. Niektore zeny tu by sa mali hanbit a radsej nic nekomentovat....

mandzula
1. jún 2022

@kinderzwillinge vidíš, ja som zase dcéru nabádala, aby išla na intrák, lebo som na ňom sama bola, a boli to super časy, preto som chcela, aby si to užila aj ona. 🙂

banalu
1. jún 2022

Na to aby si s niekým varila, sla do obchodu ci vykonavala inu aktivitu mas manzela 😉
Deti niesu akokolvek povinne ti vyplnat cas a zaujimave je, ze mas este dceru, ale napisala si, ze dom bude bez syna prazdny 🤦‍♀️ dalsia chorobne namotana matka na syna 🤯

autor
1. jún 2022

@mandzula pre každého je super niečo ine

mandzula
1. jún 2022

nepopieram. 🙂

mandzula
1. jún 2022

@autor vyjadruješ poľutovanie nad ženami, ktoré len čakajú, kým im deti odídu z domu. Prečo? Ja nad tebou napríklad poľutovanie nevyjadrujem, len ti nerozumiem, tak prečo ma takýmto spôsobom súdiš? My takisto žijeme aktívne a spolu, a nie každý zatvorený vo svojej izbe, práve naopak, s dcérou trávime veľa času, veľa sa rozprávane, chodíme spolu na výlety. Akoby dávaš do súvisu nevenovanie sa deťom a radosť z ich odchodu, čo je napríklad v mojom prípade veľký omyl. Ja nehovorím, že mi za dcérou nebude smutno, určite bude, no zároveň sa budem tešiť, že je schopná žiť samostatne a podľa svojich predstáv, a mimochodom, internát je na to super príprava. A aj dieťa musí cítiť, že až tak veľmi nesmútiš, aby nemalo výčitky svedomia, že ťa "opúšťa", to je základom vášho zdravého vzťahu do budúcnosti.

martul
1. jún 2022

Ale tu nikto netvrdí, že čakáme kedy naše dieťa odíde s domu a nie nemáme ich zatvorené v izbe a áno aj my žijeme aktívny život to nie je zosmiesnivanie, len sme ti napísali že to takisto nie je ,, zdravé " takto lipnut na dieťati.

ibrunova
1. jún 2022

Ja ťa úplne chápem,mne dcéra odišla na VŠ, veľmi mi chýba, ale nedávam jej to najavo, musíme si zvyknúť, a hrozím sa toho, keď na VŠ odíde aj syn.. Moja sestra šla na intrák ako 14 ročná, začiatky boli ťažšie, skôr pre nás ako pre ňu 😂

elenka.k
1. jún 2022

normálne sa mi vtisli slzí do oči pri čítaní tvojho príspevku, fakt, no v každom prípade pre dobro syna sa s tým musíš zmieriť, neboj zvykneš si, veď budú aj prázdniny 😉 🙂
čo píše pani vyššie je nezmysel, / cestovanie / takto stresovať dieťa, ak mate na internát ...
bez urážky @kinderzwillinge

jaskolka
1. jún 2022

@kinderzwillinge ale načo takto zbytočne sa trápiť cestovaním, keď sú iné možnosti?
A zároveň nie každá škola začína o o 8.00 a končí 14.00.napríklad my sme mali aj nulté hodiny, potom začala prax, čiže bolo treba byť už o siedmej v škole alebo praxi.
Takže v tom prípade by už zrejme okolo štvrtej muselo dieťa vstať, aby o piatej, alebo ako stihlo spoj (nie každý spoj je taky, že presne vyhovuje časovo)
70 km je veľa na denné dochádzanie. Možno tvoje spolužiacky nemali fakt inú možnosť, ale neverím, že ich to neunavovalo, alebo že by trebárs niekedy radšej si nešli sadnúť niekde na kofolu, či do kina, ako utekali na spoj domov. (keď nechceli ísť posledným, alebo za úplnej tmy v zime napríklad)