icon

Syn má ísť na internát

31. máj 2022

Očakávam, že ma udupete pod zem🤪už týždeň neviem spávať, hotova som s nervami.Muz mi nerozumie, mama lamentuje, kolegyne sa mi smejú.Mojho syna prijali na školu a bude musieť ísť na internát a ja si to neviem predstaviť.Normalne mám tmu, že prídem domov z práce prázdny dom, spolu sme občas varili, chodili na nakupy.Nepredpokladala som, že tak skoro pôjde z domu.A nepíšte mi, že veď v piatok príde čo to budú 2 dni?Každé ráno sme spolu ako rodina raňajkovali, potom išiel s mužom autom.Ja som posledné dni ako bez duše dcéra už tiež začala, že s kým bude chodiť behať a hrávať hry.Mala by som sa tešiť, že ho prijali a ja večer revem do vankúša.Ako ste si zvykli?Chytila ma panika, že možno o 2 rvodide aj dcera

kinderzwillinge
1. jún 2022

@elenka.k @jaskolka Ale ved ja ju nepresviedcam, aby nutila syna cestovat, ja som len napisala, ze sme mali niekolko spoluziakov na strednej, ktori takto cestovali a zvladali to normalne bez ujmy na psychike. Kazdemu proste vyhovuje nieco ine a treba zvazit vsetky moznosti. Niekto lepsie zvladne intrak a niekto cestovanie, neviem, co za tym zase hladate.

kinderzwillinge
1. jún 2022

@elenka.k Ale kludne si poplac, ulavi sa ti a budes mat pekny den 🙂

anita1978
Odpoveď bola odstránená
kinderzwillinge
1. jún 2022

@anita1978 Ja si myslim, ze citit smutok, strach a neistotu je uplne normalne. Je to nova zivotna etapa pre celu rodinu, ale urcite to zvladnete vsetci super 🙂

elenka.k
1. jún 2022

@kinderzwillinge pekný deň už nebudem mať, vďaka takým ako si ty.
Ty si taká chladná. Čo je na tom, že ma to dojalo?? Akurát máme dcéru, ktorá bude budúci rok riešiť strednú a manžel tiež navrhol, aby šla na internát. Ale to nepochopíš....

kinderzwillinge
1. jún 2022

@elenka.k Preco si myslis, ze to nechapem? Ved som niekde vyysie pisala, ze mam dve deti, ktore budu mat tento rok 15 a budeme o chvilu riesit strednu skolu.
Neviem sice, preco tvoj manzel navrhol internat, ci to je opodstatnene a uz vobec neviem, kde si prisla na to, ze som chladna a netusim ani, co presne ta dojalo a ci v dobrom alebo v zlom 🙂 Asi som okrem chladu aj nechapava 😀

h2
1. jún 2022

Autorka, ja ťa chápem a je mi veľmi lúto, že sa ti tu za tieto tvoje pocity toľko žien, matiek, vysmieva. Môj syn má ešte len 10, takže chválabohu zatiaľ toto riešiť nemusím, ale tiež by som bola smutná, keby mal byť už na strednej škole na internáte a de facto preč z domu. Podľa mňa je normálne, citiť smútok. Lebo ide práve o ten vek, ešte je to skoro. Nebudem mať problém s odchodom syna z domu, keď bude dospelý.

puplatko
1. jún 2022

Ono sa to dá chápať, no nemáš s tým čo spraviť. Bohužiaľ je to už taká predpríprava na to, keď deti vyrastú a opustia dom a nájdu si svoje vlastné bývanie. Ono neboj časom to budeš vnímať úplne inak

slovakboy
1. jún 2022

Je krásne aký máte vzťah. Aj to že bol u vás do puberty v posteli. Ma len 15 rokov nie je to dobré tak skoro ísť z domu. Môj otec na to spomína doteraz že prvý rok plakal tiež mal 15. Oťukal sa prispôsobil a zvykol si. Zvykne si aj tvoj ale lepšie by bolo ak by nemusel na internát. Keď bude odchádzať na vysokú to je už niečo celkom iné tam bude aj sám chcieť odísť.

kvetinka75
1. jún 2022

aj my žijeme aktívne a spolu. Ale keď má dcéra niekam ísť, ak sa z toho teším a som rada, keď sa jej darí. Tie dni, keď je preč, venujem sa sebe a svojim záujmom. V dnešnej dobe nie je problém si každý deň volať a by ť v kontakte aspoň takto. Toto je život. Stále sa niečo mení, treba sa s tým zmieriť. Je jedno či má 15 alebo 30. Ty si myslíš že by sito inak prežívala keby mal 30? Bolo by to to isté. Ešte viac by ti možno chýbal, lebo by si roky bola zvyknutá na vaše rituály. Nechaj ho žiť si svoj život. Deti nie sú našim majetkom a nie sú tú na to, aby nám splňali naše predstavy o živote. A dcéra sa tiež musí naučiť fungovať samostatne a nie byť závislá na niekom. Behať pôjdu, keď bude doma. Teraz nech ide s tebou, s kámoškou alebo sama.

miriam11
Odpoveď bola odstránená
lubina
2. jún 2022

Ja ta uplne chapem. Ale su to zivotne situacie, ktore prichadzaju a musime s nimi zit. Mam dve deti, obe su na strednej, ale su doma. Nedavno bola ale starsia prvy raz sama v zahranici, ma 16 r. Bola so skolou, ale aj tak som sa bala a chybala doma, bol to len tyzden, ale aj mladsej dcere chybala, stale hovorila, ze to by robili a to a to....proste je to nova situacia pre celu vasu rodinu. Musite sa s tym len popasovat, on sam a tiez aj vy rodicia a aj jeho sestra. Urcite to spolu zvladnete, ved v tejto dobe telefonov a internetu sa aj ta dialka da prekonat 🙂 a mozete si casto telefonovat, ak to budete chciet a potrebovat. Z chlapceka sa stava dospely jedinec. Drzim palce

kinderzwillinge
2. jún 2022

@miriam11 Uz som to tu napisala 2x, ale zopakujem to specialne pre teba este raz, aby si sa ukludnila. Ja autorke NEHOVORIM, aby jej syn CESTOVAL, ja som len napisala, ze tak fungovali moji spoluziaci. A viac to uz opakovat pre nikoho nebudem.
A nehnevaj sa, ale co je pre teba chore, moze byt pre ineho ok.

kinderzwillinge
2. jún 2022

Ale @autorka, ja vidim v celej tejto situacii najvacsi problem v tom, ze pises, ze syn tuto skolu nechcel a bola posledna, zalozna. Neskusili ste na tu ktoru chcel podat odvolanie? Lebo kombinacia skola, ktoru nechcem a este aj daleko, to je cele zle.

elenka.k
2. jún 2022

presne ako píše vyššie , treba dať odvolanie a vybavená vec 😉

h2
2. jún 2022

@elenka.k Odvolanie ešte nezaručí, že ho prijmú. Predpokladám, že to už skúsili.

elenka.k
2. jún 2022

@h2 to máš pravdu

misinka0611
4. jún 2022

Máš úplne normálne pocity. Každý veci prežívame inak niekto sa teší že dieta “ vykopne “ z domu áno aj také sú tu niekto je smutný a niekto to viac prežíva.. nenechaj sa znechutiť takými hlúpymi, necitlivýmina vysmievacnymi komentármi ako ma heleninamama .. nechápem keď neviem podporiť tak sa aspoň hlupo pubertálne vysmejem.

Neboj, ono si to všetko sadne a skús to brat z tej stránky že zas to bude o niečom inom že sa budeš na syna často tešiť keď príde domov, niečo dobre mu pripravis. Bude to dobre a ak sú myslíš že je toho na teba veľa kúp si nejaké vitamíny ako magnezium, skús mať nejaké cviky ktoré ta ukľudnia, nájdi si nejaký koníček pozeraj filmy pri ktorých vypnes.

spageta85
4. jún 2022

Prosím ta nepanikar hádam si vedela ze si podáva do školy kde bude na intraku nie? Tak co lamentujes... Sestrin tiež ide od septembra na intrak a to majú jedináčika a sama povedala ze no nič musíme si zvyknúť všetci takže ona vôbec nestresuje jej manžel detto to však neznamená ze to nebude pre nich zo začiatku taky nezvyk nakoľko tiež spolu boli zvyknutý ešte aj nový domček si postavili syn jej rad pomáha okolo domu zo všetkým... No hold vybral si školu akú si vybral rodicia o tom vedeli dopredu a sú šťastný ze je šťastný on ze ho prijali a na ostatné si zvyknú tak ako sa dá zvyknúť na všetko netreba to nejak viac rozvíjať a premýšľať nad tým...

pink_lady
4. jún 2022

Rada by som videla tie co ta tu zosmiesnuju Ked o pár rokov ich děti pojdu na stredoskolsky internat, ako statocne budu 🙈 Neviem kde byvate kde je skola, ak existuje priame spojenie dalo by sa to riesit aj cestováním...však 70km je necelá hodinka a ked si vezmeme že primestkymi autobusmi Idu děti do škol a ludia do práce v meste denne často 45min+ este v meste přeprava.

giannkak
4. jún 2022

Zbytočne nestresuj všetko je ako má byť a všetko sa pre niečo deje. Chudakovi chlapcovi to iba zbytočne komplikujes, zivot je raz taký aj tak by raz odišiel z domu. Ja som tiež brata mala od 15r na internate a zvykli sme si. Prestaň to riešiť lebo ešte ani nenastupil a ty uz stresujes. Uzite si každodenné chvíľky ktoré vás čakajú a prestaň mu blokovať život, on sa s tým vysporiada a aj ty sa musíš.

h2
4. jún 2022

@spageta85 Autorka na prvej strane píše, že jej syn na tú školu ísť nechcel. Na tú, kam chcel (a kde by zrejme dochádzať nemusel) ho nezobrali. Niečo iné je, keď si niekto tú školu vyberie dobrovoľne a niečo iné zase, keď to má byť núdzové riešenie.

lacibo
4. jún 2022

Mam 3 deti a od malicka su vychovavane ako samostatne, nezavisle osobnosti..ano, pre mamu to je tazke, ze musi prijat aj všetky rozhodnutia, ktore deti urobia, s ktorymi mozno aj nesuhlasi..ale deti tu nie su pre nas, su tu pre seba, pre svoj vlastny zivot, ktory preziju podla seba..to by mal pochopit kazdy jeden rodič...

lacibo
4. jún 2022

Podla mna ta nikto nechce zosmiesnovat iba ti povedat, ze raz musis pochopit, ze dieta nemas pre seba, je to samostatna a od teba nezavisla osobnost a akekolvek putanie ho na seba nie je pre neho dobre..samozrejme, ze ak maju tvoje deti vytvorenú bezpecnu emocionalnu vazbu na vas rodicov, je to idealne..mozu fungovat normalne v ramci zdravych vztahov, je to to najlepsie, co si mu ako mama dala..ale prirodzena separacia jednoducho pride, ci to prijmes alebo nie..syn si bude zit svoj vlastny zivot..podla mna cim neskor to je, tym je to pre dieta tazsie..moje deti sa same odseparovali uz v 4.,5. rokoch..to neznamena, ze nie sme normalna rodina..deti vedia, ze sme pre ne bezpecny pristav, nech sa deje cokolvek a nech su v akomkolvek veku..podla mna je toto cielom vychovy..to je moj nazor

tilly
4. jún 2022

Nepredstavuj si 🤣. Ja som veľmi uzkostna matka. Všade vidím problém a niečo zlé. A môj syn (16) už pár mesiacov brázdi Európu hore dole lietadlami, vlakmi, autobusmi s nadrozmernou batožinou a musí si poradiť. Tiež som si to nevedela predstaviť, prvý krát som letela s ním a zvláda to, rieši problémy a to je tisíce km odo mňa, nie 70.
A tiež nám chýba samozrejme, ale ty toho svojho budeš mať každý víkend doma a tých 70 km nie je tak veľa, veď to sadnes do auta a do hodiny si pri ňom keby niečo. A ak máš pocit, že sa budeš nudiť, nájdi si hobby. Ja chodím behať 😅.

bluka2
4. jún 2022

Ja sa vždy teším, keď deti chcú ísť preč z domu. Ukazuje mi to ich pokrok a sama si pamätám, aké to bolo super, posunúť sa ďalej a tešiť sa na niečo nové, mať viac života vo svojich rukách, osobnostný rast. Ako sa teším, keď dcéra v 4 rokoch na dennom tábore povedala, že chce skúsiť tam prespať jednu noc, tak sa teším, keď chcela v 6 chodiť sama do školy (aj chodila), tak sa budem tešiť aj v 15tich, ak bude chcieť ísť zažiť niečo nové. Jasné, vždy bol tento pokrok spojený so všelijakými pocitmi, ale treba sa sústrediť na to krásne na tom, že aké to bude pre neho super mať život viac vo vlastných rukách, ako bude rásť. Zo všetkých zmiešaných pocitov je naj sústrediť sa napríklad na tú pýchu, že wow, čo už môj syn sám zvládne.
Samozrejme, môžeš si z toho mixu vybrať aj tu ľútosť, prázdnotu, atď. ale akurát tak si tým uskodis a ak to budeš prenášať na syna, uskodis aj jemu. A podľa textu to už prenášas aj na dcéru, zrejme na celú rodinu. V dobrom - môžeš to zmeniť 🙂

aurorastone
4. jún 2022

@jana_eyre_2 tak tak deti treba podporiť a snažiť sa neukázat strach, a môj chlap sa včera vrátil zo svp ako učiteľ, brali mix deti od 5 po 9 ročník a tiež cez pol Slovenska vlakom z ba do tatier a až na 10 dni dokonca, a deti to zvládli úplne perfektne a aj mali piataci to zvládli ok

denithestrange1993
4. jún 2022

Ono ber to tak ze stredoskolaka by si si beztak doma velmi neuzila. Bol by dlho v skole,potom ulohy,kruzky,kamosi,samozrejme aj cas osamote. Neviem aku mas pracovnu dobu,ale niekedy aj ked stredoskolaci byvaju s rodicmi nevidia sa casto skrz rozdielne povinnosti. Mysli na to,ze bude chodit na vikendy domov,mozte vtedy travit aktivne cas. Samozrejme volat si ked bude na internate. Ak mate pekny vztah,vzdy si k tebe pride po radu,bude sa rad vracat domov. Podla mna je normalne si aj poplakat,ved mozno aj syn si poplace. Ale verim,ze po kratkom case sa to utrasie a zvyknete si ako rodina na tieto zmeny.

missdiva
4. jún 2022

Ja som nikdy "nepochopila" na co by dieta slo na stredoskolsky internat.
Obzvlast ked je to skola kam ani ist nechcel.
Hladala by som ine moznosti vo vasom meste, skusila by som podat odvolnie atd.
Student strednej/gymnazia je este dieta a ma byt podla mna doma, pochopila by som zahranicny studijny pobyt alebo este mozno keby slo o nejaku super prestiznu skolu ale urcite by som nepristupila na internat na strednej kde by isiel kvoli strednej skole, do ktorej ani ist nechce.
Miesto placu do vankusa by som na tvojom mieste hldala ine moznosti. V najhorsom pripade by som skusila dochadzanie. Zas ak byvate na nejakej samotke a deti nemaju kvoli tomu lahky pristup do skol tak sa tato situacia dala cakat...

nicoll212
4. jún 2022

moja 7 rocna dcera chodi na internat a sme vsetci spokojni... nikto nerobil z toho dramu, jej sa tam paci, je rada s detmi..