Syn si neplní úlohy
Ahojte dnes som mala so svojim synom vazny rozhovor kvoli znamkam. Neplni si ulohy aj ked mu to stale pripominam. Snazila som sa mu vsetko pekne vysvetlit ale nedalo sa nechce pocut pravdu stale ziape a nikoho nepocuva. Normalne som mu povedala ze ak sa nebude ucit zoberiem mu pocitac a mobil. Zacal znova ziapat ze nas nema rad ze ho urazame. Tak som mu povedala ze ho zoberiem na psychiatriu ze taketo spravanie nieje normalne. Povedal ze ho k tomu nedonutim a ze nas nenavidi ze sa radsek zabije alebo prestahuje ako byt s nami. Sestra sa ho spytala ci ho nieco netrapi nech sa pokojne vyrozprava ze ho vypocujeme povedal ze nic iba my ze ma z nas nervy ze z nas je taky aky je a ze z nas ziape. uz neviem co s nim neda si povedat stale ziape na vsetkych vsetkych uraza a potom povie ze to je nasa vina ze sa vsetko mozeme my. Neviem cim to je? Kamosmi? Hramy? Alebo nedostatkom pozornosti? Aj ked to so nemyslim snazime sa kazdemu dietatu venovat rovnaky cas nema ani poriadne argumenty vzdy sestram hovori iba ze si blba smrdis a podobne mne ze nech uz som tiho nechce ma pocut. Co mam robit?
Normálne ho plieska puberta skúšajú to všetci aj moja.Ak by mohli sú na mobile celé dni.Ja nie som za bitie, ale jedna dobre mierena by mu neuškodila,lebo som podobná len sa vyhrazam a nič nezakazem.Po tomto by som mu ho zobrala bude stúpať zajtra zeleninu na obed a pôjde von.Ked máte spoločnú aktivitu či prechádzku ide s nami najprv zduta a potom povie, že dobre bolo.neustupuj mu😃
Ziapat a urážať nemôže...čo bude robiť o 3,4 r...nájdi si čas, keď si len s ním povedz, že vieš, že to má ťažké, nebaví ho to, je znudený, že to chápeš ani ty to nemáš ľahké, ale toto si nezaslúžis.
A nema najaku poruchu autistickeho spektra? Napr aspergera
@brrrrrciatko divala som sa na priznaky a podla mna nie niektore body splnuje ale viac nez polovicu nie
@veronikazuko presne, suhlasim, takto som to robila aj ja. Ucila som sa so synom, popri tom pokecali.... ucivo som sa mu snazila podat putavym sposobom a u neho to zabralo.
@luccija asi si si zmylila temu
@elizabet173 áno už som si všimla 🙈
@0silvia0 no ja to tak robím. Mám tiež syna mladšieho autistu,ktorému venujem 95% času a 13 ročnú dcéru,ktorá chodí na 8rocne gymnázium a keď už si všimnem,že akosi poľavika z učenia nič iné mi nezostáva ako normálne jak s malým deckom učiť sa s ňou,skúšať atď.
Tak potom prisny rezim a venovat sa mu s ucenim. Ziaden mobil ani pc.. Dat povinnosti a zakazat zlych kamaratov (oddovodnit to tym, ze je zla situacia)
A ked bude robit sceny, nech sa paci... Rychlo ho to prejde.. On skusa co si moze dovolit
A kolko rokov ma autista mam autistku a ta musi byt sama v izbe, neznesie dlho inych vo svojej izbe mozno mu čiastočne vadí brat neviem a prichadza do puberty mam 12 rocnu a s nou to uz obcas plieska riadne, ale vie ze najprvskola az potom zabava
tiež mám 12 r. dcéru - 7 tr.
ako sú deti doma - moje deti sú doma od polovice októbra, ide to s ňou dole kopcom... Kým chodili do školy robila si sama úlohy, naučila sa - len som preskúšala, skontrolovala. Akonáhle sú doma ani len tie úlohy sa jej nechcú robiť....stala sa totálne nesamostatná . Ešte sa zatiaľ nikto nesťažuje, lebo pre úlohy s ňou robím krik - proste MUSÍ si povinnosti plniť. Mobil jej beriem. Každý večer mi mobil musí odovzdať - inak by jej z toho už úplne preskočilo a bola by na mobile aj celú noc... samozrejme že sa hnevá, ale vrieskať po mne sa neopováži - to si nesmie dovoliť. Aj mm by zakročil... Po mne kričať si nesmie dovoliť ani manžel, nie to ešte 12 r. decko....
Tiež si myslím, že hranice pre jeho správanie si musíš určiť Ty. Voľakedy sa nechodilo toľko k psychológom, nebol ani MK na poradenie. Rodičia si museli vedieť poradiť. Tiež by som nedovolila, aby po mne 12 ročný kričal.
Je to puberta , asi ju bude mat tazsiu. Proste mu to lezie na nervy. A nema motivaciu. Tym deckam to nerobi dobre, uz su druhy rok zavrete doma. Do toho hormony a hop mame tu peklo. Vela deti ma teraz stavy, ze na o sa ucit, na co matura, aj tak sme vsetci doma a v prdeli a bla bla. Je jednym z nich .
@loliki ale ako mu to zakazat? Skisala som mu normalne povedat ze kricat na mna nebude ze to si dovolit nemoze. Potom som ho za to aj tresla ze co si to dovoluje ale stale to robi na vsetlych ako keby sa nepocuje proste nerozprava v klude ale hlasno
Skus napisat sem do poradne:
https://www.modrykonik.sk/ask-an-expert/poradna...
Tak mu povedz nech ide do izby a, keď sa ukľudní nech príde neodpovedaj mu nevšímaj si ho...môže mať aj taký cholericky povahu píšeš, že muž tiez kričí často a je prchkejsi.A hlavne hormóny chalanom ako sa začne tvoriť testosterón sa úplne zmenia.Co najviac pohybu, aktivity...
Môj syn je tie siestak, 12rokov. Asu doma zo školy od októbra. A poviem ti čím ďalej väčšia hrúza s nim. Ako ulohy si plní, nesťažuju sa na neho. Ale ja vidím ako to už začína flákať, všetko mu musím nákazat, kontrolovať, aby si to plnil do termínov. Ale tiež správanie, nervózny, uhundrany, pajedny, ide ma poraziť. Sa mi zdá, že stále len kricim, im veľmi chýba kolektív, deti, teraz sú stále doma, žiadne pevné pravidlá, povinnosti... Odbije si online vyucko a hotovo. Čím skôr s nimi do školy, inak to budeme mat len horšie....
Nepoznám situáciu u vás doma. U nás kričím ja. Keď Teba neposlúcha, nech si s ním pohovorí otec pokojným ale ráznym tónom, že si to neželá a bolo to naposledy atď. Z nejakého dôvodu si k Tebe syn dovoľuje asi viac. Niekde by mal vydať svoju energiu. Má možnosť cvičiť? Skladať modely, puzzle, robiť niečo, čo ho baví. Možno je naštvaný, nech povie, napíše, čo mu vadí a čo chce, navrhne riešenie ako by sa mohlo dačo zlepšiť. Za čo všetko môžete Vy, čo mu vadí? Nedá sa rozdeliť tá izba aspoň s nábytkom, alebo nemôže mať inú izbu? Chce mať viac súkromia? Brat ho obťažuje? Skúste ho aj vypočuť, ale podmienka: nehučať. Ak začne kričať, ukončite debatu.
Tak po prvé nie je to pubertou. Jasné vám vraví že nemá sukromie s že je pre neho ťažké deliť sa s autististickym bratom o izbu. Vzor otec výbušný. Jediná výchovná metóda vezmem mobil počítač. Ľutujem ho veľmi. Ak chcete aby sa vám nezbláznil ( vážne vyhrážky nebrala by som ich na ľahkú váhu) a začal spolupracovať zabezpečte mu súkromie od chorého brata. Rovnako ako majú jeho sestry. Počúvajte ho naozaj čo kričí. Keď vás nechce počúvať/ lebo vy nepočúvate jeho,☝️ napíšte mu pravidlá. Napíšte mu odmeny aj tresty. Dodržať ich je zásadné. Pridajte odmenu ak vidíte že má snahu. Zobrať mobil ak je lockdown a nemá kontakt s kamarátmi to je samotka väzenie blazninec, nerobte mu to. Musíte mať iné páky.
@pohodickasrandicka neviem ci ste ma tu sprsvne pochopili mame dve detske izby v jednej su dve sestry v druhej dvaja bratia nemame to ako inak urobit pretozr viac izieb nemame
Podla mňa je to závislosťou na počítači / mobile. Neupozornuj ho, rovno mu to vezmi, a daj mu pravidlá kedy ich dostane späť.
Ale keďže sa vyhráža zabitim, určite by som s ním nejakú odbornú pomoc vyhladala
Ako prepáč, ale jediný problém ktorý tu vidím ste vy, rodičia. Počítač či mobil len kompenzujú to, čo nedostáva od vás. Bolo by fan si priznať, že niečo nie je Ok a začať pracovať na sebe, zmeniť sa. Deti sa učia pozorovaním a napodobňovaním dospelých. On robí to, čo vidí u vás. Ja sa mu nedivím že je nešťastný. Tvoj prístup k synovi je vadny, načase si to priznať. Skús sa zamyslieť, či si ty ako matka plnia poctivo svoje úlohy voči deťom.
Isté máte spálňu alebo obývačku alebo väčšiu predizbu. Hociaké miestečko kút stenu kde mu mohol mať svoj kútik tento chlapec. Veľmi by mu to pomohlo. Verte mi. Dajte si tú námahu a spravte mu súkromie. Veľmi vám to pomôže. Kľudne mi napíšte do správy pohladame riešenie. 😉

Ahoj. Mala by si si s ním sadnúť a učiť sa. Naozaj inú možnosť nevidím. Normálne pozriem čo majú,dám sa mu naučiť a vyskúšam ho.