icon

Tehotná 16 ročná dcéra

8. aug 2021

Vcera som sa dozvedela "skvelú" novinku že budem babkou... Aj by som sa tešila keby dcéra nemá len 16 rokov. Úprimne oblial ma studeny pot a prišla na mňa panika co teraz. Na druhu stranu som rada že sa nam dcera zdôverila ako keby situaciu riešila sama a urobila niečo čo môže neskôr ľutovať. Asi sme zlyhali ako rodicia keď sme jej neprizvukovali dostatočnú ochranu. Dcera si chce zrejme dieťatko nechať, my s manželom sme určite za ponechanie veď nejako bolo nejako bude. Len ma mrzí ze "si pokazila" zivot ked to musím tak hlúpo napísať ma len 16 este je na gymnaziu, ten jej priateľ má 18 takže obaja študenti ach veľmi zla situácia

Strana
z7
annamalaga
8. aug 2021

@janulik2008 som rada, že ste mali tak veselo.😊

littlebubble
8. aug 2021

@janulik2008 Povedzme si uprimne.Ak ma clovek znamosti tak moze byt aj riaditel bez titulu.

oblecenie99
8. aug 2021

Nevykradla banku, nezabila nikoho, nemá smrteľnú chorobu.. iba otehotnela. Čiže aj "horšie" veci sa stávajú. Musím k tomu napísať ale, že ja mam syna a určite by som bola veľmi ale ze veľmi nahnevaná a zmyslov zbavená, ak by mi raz povedal takúto novinku.. V 18 ich. V tomto veku ma riešiť prihlášky na VŠ, a nie kupovať v akcii Lupilu plienky a potlkat sa po brigádach. Neviem si predstaviť, ako sa to dá riešiť, ak starí rodicia v podstate pracujú a dôchodok je ešte sakra ďaleko... Ja čo poznám a viem o takýchto prípadoch, tak ani o jednom sa nedá povedať, že sa to skončilo nejak extra ružovo a dobre, práve naopak. Nehovorím, že takéto prípady nie sú, len ja o takom konkrétnom neviem. Samozrejme to nemusí byť prípad tvojej dcéry, aj tu pisu ženy priamo vlastne skúsenosti, ktoré sú dobré a povzbudzujúce, nech to teda aj u vás dobre dopadne.

Tvoja dcéra si nemusela pokazit život, ale ten tvoj veru dosť ovplyvnila.. bude tehotná a porodí, ale mamou budeš opat najmä ty.. Ja si dovolím tvrdiť o sebe, že už v 16ich som bola skôr vážna, nechýbali mi zurky, nechodila som vonku, bola som veľmi zodpovedná.. Ale stále som bola ešte dieťa. Ako aj tvoja dcéra.

Ale Už sa to stalo, a je super, ze to riešite ako riešite. Vy ste nič nepokazili, proste sa stávajú aj takéto veci.. Nie je to katastrofa. Závisí to najmä od toho, ako sa k tomu postaví najmä dcéra. Ma šťastie na dobrých rodicov.

radacak
8. aug 2021

Otehotnela som v podstate ešte ako 16.rocna..mesiac pred 17.narodeninamy.
Ked sa dcérka narodila mala som 4 mesiace pred 18 kou.
Mamina bola tiež mlada babka mala 38 rokov🙈
Teraz ma dcéra 11 a nemenila by som. Ale zase na druhej strane, moji rodičia sa nemuseli starať finančne ani sme tam nebyvali. Klasická pomoc ako by som potrebovala aj keby som staršia..Ukázať ako co treba, Kym sme si s bábätkom na seba zvykali... S teraz uz manzelom sme spolu uz 14 rok.. Stale sa lubime, rozumieme si sme šťastná rodinka ❤️😊❤️

ptmt1011
Odpoveď bola odstránená
iwesska
9. aug 2021

@elementissa Ja skutocne obdivujem mlade "babky", ktore na seba prevezmu ulohu rodica. A poznam take z okolia. Strhana zena, lebo "mladym" sa pritrafilo. A babka aj do roboty,aj k dietatu vstavat po nociach, hlavne aby mlada nejako skolu dokoncila. Velmi sa tesim na vnucatko, budem ho varovat tak casto,ako sa len bude dat,ale odtial potial. Rodic ma byt rodicom bez ohladu na vek. A ked je dostatocne zrely na to,aby sexoval, nakrmit a prebalit dieta zvladne tiez. Aj ked 6x za noc. Vedia zurovat do rana,tak nocne vstavanie nemoze byt problem. A nie aby si to "babka" odkrucala,lebo mlada si uzit nestihla. No bodaj by to nebol tento pripad. Ale som toho nazoru, ze 16r.dieta aj tak nie je mentalne na materstvo pripravene. Ja som mala v celku pokojnu pubertu,ziadne vystrelky, mohli sa na mna spolahnut. O babiky som sa vzorne starala cele dni do 11r. Cez to vsetko viem,ze na zivu "babiku" som pripravena nebola. Preto som so sexom zacala s 2 druhmi ochrany a az vtedy,ked som vedela,ze priadne tehotenstvo by uz bolo akceptovatelne. Chapem,ze pre mnohych je to nepredstavitelne a staromodne,ale potom to takto dopada...

ptmt1011
Odpoveď bola odstránená
marfikchov
9. aug 2021

@ptmt1011 ja som niekde dehonestovala to, že kto nemá VŠ je hlupák. To ste povedali vy a áno, ako pedagóg môžem povedať, že priemerný trojkar je použiteľnejši ako čistý jednotkar. Samozrejme od prípadu k prípadu. Ja svoje deti vediem k tomu, že vzdelanie je gro a už teraz môj starší syn vie, že sa musí dobre učiť, keď chce byť zubárom a ak chce ten rodinný dom a koňa, tak musí makať. Ja by som z podpory a príspevkov štátu nevyžila a ani nežila. Zvlášť, keď už mám rodinu a ani, môj chlap zarába nadpriemer Slovenska a aj tak som šla do práce skôr a to som mohla byť s dieťaťom doma. Chcem chodiť na výlety, dovolenky, jesť v reštauráciách, kúpiť to čo chcem. A ešte k téme, suseda o dva roky staršia ako ja, teda má 43 a je 7 rokov stará mama. Horšie, že mladá frnda, ktorá otehotnela hádam ešte skôr ako dcéra autorky, priniesla dieťa z pôrodnice, neviem či šestonedelie pobudla pri ňom a hajde, vykašľala sa na dieťa. Takže netreba maľovať všetko na ružovo, lebo prevziať zodpovednosť by mali prevziať hlavne mladí rodičia

ptmt1011
Odpoveď bola odstránená
marfikchov
9. aug 2021

@ptmt1011 mne je v podstate jedno, každý rodič vidí svoje dieťa inde a tak to mala asi aj autorka, ale dcéra to videnie mierne narušila. Držím im palce

ptmt1011
Odpoveď bola odstránená
moonlight1210
9. aug 2021

Dopadne to dobre, neboj.

Hlavne jej teraz uz prizvukujte to, aby bola zodpovedny rodic (nehodila dieta na krk starym rodicom a nesla si uzivat mladost) a aby dostudovala a riesila si zivot uz zodpovedne.

Tiez sa s nou porozpravajte o tom, ze ju najskor v dospelosti caka obdobie, ked bude mat potrebu dohanat zameskane. Nech ju take pocity nezaskocia a nepodlahne im na pockanie. Umoznite jej preto sa z casu na cas vyblbnut este teraz aj popri drobcovi (obcas nejaka ta diskoteka, chata s kamoskami).
Len s mierou. Nie kazdy vikend ruky hore, noha v torte.

derdia
Autor odpoveď zmazal
poopsie
9. aug 2021

@derdia prečo práve 25 rokov? Zase podmienka VŠ? Ja som odisla z domu ako 19 ročná 🤷‍♀️

elizita
9. aug 2021

neber to tak, ze si pokazila zivot, ale skor si ho skomplikovala a teda na istu dobu aj Vam.. podrzte ju a podporte ju , aby bola teraz zodpovedna, ked doteraz zjavne nebola..

littlebubble
9. aug 2021

@poopsie Ano zase podmienka VS 😂.

Nie na 25.Niekedy aj na 26.

derdia
Autor odpoveď zmazal
svitkova
9. aug 2021

Moja dcéra bola tehotná v 16. Teraz ma 17 a má krásnu zdravú dcérku. Som hrdá babka v 37. Tiež som hľadala vinu na sebe, že som zlyhala. Ale človek to nemôže ustriehnúť vždy všetko. Povedala som si, že sa stalo. Moja dcéra sa vzorne stará a dokonca to niekedy zvláda lepšie ako 30 ročné ženy. V škole ma individuálny študijný plán takže študuje externe. Jej priateľ ma 18, obaja študenti, ale dá sa zvládnuť všetko. Mladí budú potrebovať najmä podporu a pomôcť s financiami. Veľmi som si to zo začiatku vyčítala, ale teraz som šťastná ze si malú nechali. Kľudne píšte ak niečo 🥰

roobett
Odpoveď bola odstránená
irethey
8. feb 2022

Dobrý deň, Vašej situácii rozumiem. Ja som tiež otehotnela v 16-tich rokoch a samozrejme som si dieťatko nechala. Bola to neštandardná situácia ale v škole mi vybavili individuálny študijný plán a do školy som chodila na preskúšanie. Aj napriek tomu sa mi podarilo zmaturovať najlepšie z celého ročníka. Ja som ale bola študijný typ. Moja rada pre Vás je, aby dcéru nestrašili ale upozornili, že tým že sa jej narodí bábätko budú musieť ísť jej doterajšie záujmy na chvíľu bokom. Pretože mať dieťa- obzvlášť takto skoro neznamená mať len bábätko ale to že to bábätko bude rásť, bude ju potrebovať a ona by mala byť pripravená venovať mu (aspoň zo začiatku) všetok svoj čas. Neviem aký je Vaša dcéra typ. Či je zvyknutá behať stále po vonku alebo nie a čo je zač jej priateľ a či je aj on pripravený, aby prevzal zodpovednosť za rodinu. Môj teraz už manžel bol. Odišiel kvôli tomu z vysokej školy- bol v prvom ročníku- pričom bol tiež najlepší z ročníka a našiel si prácu.
Takisto a to je veľmi dôležité - ak sa rozhodne dcéra pre dieťatko- bude Vás potrebovať. Mne moja mama pomohla ale hanbila sa za mňa. A dávala mi to dosť najavo. Dosť to poznačilo naše vzťahy ale teraz už sa pomaly vylepšujú. Dcéra určite nemá ani potuchy čo ju čaká a preto stojte pri nej. Musí vedieť, že sa môže na Vás spoľahnúť. Ale musí vedieť tiež, že ona je matka a musí sa o svoje dieťa starať ona. Stavím sa, že s láskavým prístupom a dobrým slovom všetko zvládnete Vy aj mladí.
A čo sa týka "pokazenia života" aj mne chýbali také bežné aktivity aké mali moji kamaráti a spolužiaci. Ale na druhej strane, keď Vám Váš malý synček povie ľúbim ťa mami, tak to stojí za to. Navyše život tým nekončí. Keď bude trochu staršia (35+), stále bude mladá a bude mať dospelé dieťa a všetko dobehne.

derdia
31. aug 2022

Ako sa dcera drzi? Vsetko ok?

Strana
z7