Venček a stužková detí rozvedených rodičov

1. okt 2023

Ahojte!
S exmanzelom sme rozvedeni nejakych 7 rokov, ja som dalsikrat stastne vydata, ex strieda frajerky jak na beziacom pase...ale nie o tom som chcela.
Pred tyzdnom som sa dozvedela, ze dcerka bude mat o par mesiacov vencek. Sama nevie, kolko ludi si moze pozvat, ale celkovo je to taka neprijemna situacia. Predbezne chce volat iba mna a svojho bio otca, je jej neprijemne riesit v triede, ze jej rodicia su rozvedeni alebo teda zistovat, ci by mohli prist viaceri (ako napr.ja s manzelom). Ja sa s exom nekontaktujem, obcas si vymenime par informativnych sprav, ci je dcera v poriadku u neho alebo co treba...vztah nic moc, alimenty poriadne neplati, porobil vela zleho...
S mojim manzelom ma dcerka neutralny vztah, vychadzaju spolu, ale urcite ma teda blizsi vztah so svojim otcom, co je samozrejme a pochopitelne. Ja na jej otca zle nerozpravam, nenadavam, vediem ju k tomu, aby s nim vychadzala.
A aj prvy tanec maju tancovat dievcata so svojimi otcami, takze pri tom chce mat radsej svojho bio otca nez otcima.
Ja si ale neviem predstavit, ze mam sediet vedla exa alebo tancovat s nim. Najradsej by som asi bola, keby som tam mohla prist aj so svojim manzelom a ex so sucasnou partnerkou, ale tam je to asi take na hojdacke, ze nikto nevie, ci a dokedy budu spolu.
Rozvedene maminy, ako ste to mali Vy pri takychto slavnostiach? Volaju sa vzdy iba biologicki rodicia?
Dakujem za Vase skusenosti a nazory 😊

pribinak
1. okt 2023

Však nápis triednej cez nejakú školskú aplikáciu a informuj sa

janinah
1. okt 2023

Na dcerinej stužkovej sme sedelí pri stole s rozvedenými manželmi.Kebyze to o nich neviem.tak na to neprídem podľa ich správania.Normalne sa rozprávali.tancovali ....asi kvôli dieťaťu by som tých pár hodín pretrpela.

autor
1. okt 2023

@pribinak zasa nechcem to robit poza dcerin chrbat. Ona sama si to asi v sebe najskor musi vysporiadat, ako by to chcela najradsej. Ale myslim, ze nechce hovorit, ze ma rozvedenych rodicov..predsa len, je v takom haklivom veku (1.rocnik na novej sš)

thoughtfulweirdo
1. okt 2023

Mám rozvedeného manžela a na každej takejto slávnosti svojich detí bol on s ich mamou. Sú dospelí, boli tam kvôli tým deťom predsa, nie kvôli sebe navzájom 🙂

zuza265
1. okt 2023

Ak by teda dcera nechcela - skusila by som jemne rozhovor. A ak by chcela len bio rodicov, tak by som normalne sla s ex a tych par hodin vydrzali. Treba si uvedomit co je dolezite a o koho tam ide♥️ aj moj partner ma takto s ex dieta. Viem, ze by aa necitil komfortne, ale plne by som ho podporila a zvladli by to tam spolu🤗

pribinak
1. okt 2023

Dcére by som vysvetlila, že rozvedeni rodičia nie sú žiadna hanba. Že nemá čo skrývať. Ak teda nemá z vášho rozvodu nejakú traumu a tu by bolo treba ošetriť u psychológa

Každý tam bude pozerať na svoje dieťa, aké je krásne a šikovne. Maximálne sa bude rieist vizáž iných deciek, ale to že ste rozvedeni je každému ukradnuté

Inak kvôli dcére by som sa prekonala a kľudne by som sedela s exom za 1 stolom. Však to je jeden večer. To pre dcéru vydrzis

huxy
1. okt 2023

Dceru čaká venček o 2 roky. Teraz sme sa začali v škole už zbierať. A presne mi toto napadlo. Viem, že dcéra tam bude chcieť mať aj svojho otca. Tak som povedala, ok,ak si to zaplatí. Ale budem musieť ešte predtým povedať triednej, že proste nechcem pri ňom sedieť. Dcéra vie, že spolu vôbec nevychadzame. A nechcem sedieť vedľa alkoholika, trosky, čo má aj psychické problémy, nedajbože počúvať jeho blbé komenty a nadávky a mať pokazený celý večer jeho prítomnosťou. Žiaľ, ani kvôli dcére sa neviem premôcť. Je toho strašne veľa zlého, čo bolo počas manželstva,aj po ňom, a ešte aj teraz. Iné by to bolo v prípade dobrého alebo neutrálneho spoločného vychádzania.

kaktusik007
1. okt 2023

toto je rozhodnutie dcery, je to jej akcia. Ako sa rozhodne, tak nech bude. A ty ju v tom podpor a akceptuj!

babulkomale
1. okt 2023

Neviem ci sa dobre pamatam, ale myslim ze som bola jedine dieta z rozvedenej rodiny kedysi na ZŠ este za sociku. A nikto sa nad tym nepozastavoval, nechapem absolutne co riesis...
Nechapem naco tahat niekoho na nejaky vencek...dcera by sa mala naucit postavit realite. Hlavne teraz ked ma vacsina ludi deti s "priatelmi", mame pozliepane rodiny, v jednej rodine styri priezviska atd. Nehovorim, ze je to tak dobre, ale nie je to rarita ako pred 40 rokmi.
Ked som volala otca s jeho dlhorocnou partnerkou na svadbu, tak mu to bolo divne aby tam sedel pri stole s mojou mamou, nesiel. Podla mna sa hanbil.
Napriek tomu ze sme sa cele detstvo v podstate nevideli, neskor sme mali desatrocia dobry vztah.

zuza265
1. okt 2023

A hlavne - je viac rozvedenych nez si mysli🤗 a podla mna nebude jedinq

babulkomale
1. okt 2023

@huxy nechapem dovod volat takeho cloveka na taketo akcie. Mam pocit ze dnesne deti nie su vedene k sudnosti. Len si dupkaju nozickou a rodicia skacu podla nich. Sadnu si k stolu asi aj s masovym vrahom, len ked to chce dietatko.
Ako pisem vyssie, som dieta rozvedenych rodicov, ale brala som to pragmaticky a realne.
Tomu, co tu citam, absolutne nerozumiem.

autor
1. okt 2023

Podla mna dcera berie hlavne ohlad na exa, ze on by tam asi nebral ziadnu partnerku, aby sa necitil blbo, keby som tam bola ja s manzelom...celkovo po rozvode mam pocit, ze na tych otcov sa berie akosi vacsi ohlad ako na mamy. Lebo vie, ze ja ju budem milovat vzdy a nebudem jej nic vycitat, na rozdiel od exa..och, toto su take chulostive temy.

heidy222
1. okt 2023

Toto som mala presne ja ako dieťa rozvedených rodicov, venček bola prvá z mnohých udalosti (promócie,svadba....) a práve ten venček mi takú traumu spôsobil, odvtedy je 20 rokov, stále mi je z toho zle keď si na to spomeniem.

peter0123
1. okt 2023

Mali sme venček polroka dozadu, rozvedení rodičia sedeli pri jednom stole, ale niektorí otcovia ani neboli prizvaní. A nikto ťa nenúti aby si s ním tancovala...
Keď bude venček, tak už sa asi vie kde to bude. Ak v škole vedia aká je kapacita sály, aká veľká je trieda. Možno mal triedny venček aj predtým. Treba chodiť s otvorenými ušami, a pýtať sa. U nás si niekto pozval troch iný siedmich. Tu ti ťažko poradia či na danom mieste môžete ísť traja či siedmy...

autor
1. okt 2023

@heidy222 preco traumu? Ako to prebiehalo u Vas?

heidy222
1. okt 2023

Lebo mama chcela ísť s partnerom, nechcela si sadnúť za stvol s otcom, ale ja predsa nemôžem za to, že som sa narodila. A ako 16 rocna som nemala mentálnu a emocionálnu kapacitu ísť za otcom a mu povedať že ublížil si mame, preto by mala ísť ona, aj keď ťa tam chcem. Proste nie @babulkomale, nedá sa od 16 ročného čakať dospelé správanie.

babulkomale
1. okt 2023

@heidy222 nuz ja som sa prave v 16 zacala s otcom stretavat, nechcela som zivit stare rany a nenavist, on sa rozviedol, takze bol "volny" a normalne sme mali desiatky rokov dobry vztah.
Nerozumiem naco si ho volala na vencek ked tam bola mama. Moj ani nevedel o ziadnych akciach vtedy ked sme sa nestykali. Naco? Zivot si treba zjednousovat a nie komplikovat.

heidy222
1. okt 2023

Celkovo, odo mňa sa očakáva, celá spoločnosť odo mňa očakáva, že sa obetujem pre moje deti a pre mňa sa vtedy nevedel obetovať nikto. Žeby mama povedala, viem máš to ťažké, nerieš to pôjdem s tvojim otcom

eeffka
1. okt 2023

Dcera mala vencek tento rok, realne bol 4hod program a na nejake spolocne tanecky rodicov prisiel cas az potom. Dali ame s muzom 2pmin a isli domov ( mali sme mladsiu dceru) , po starsiu som potom isla o 1ked im skoncila volna zabava.
Cize v realite mozete v ostate sediet len na zadku, jest, pozerat program a ani sa velmi spolu nebavit. Otec da rodicovsky tanec, ak nerobi spolocensku hanbu by som to proste vysedela.

heidy222
1. okt 2023

@babulkomale lebo sme sa stykali. A hanbila som sa pred spolužiakmi čo mali kompletne rodiny. Šikanovali ma a smiali sa mi za to že mám rozvedených rodicov a ja som mala pozvať maminho partnera keď som chcela otca?! Opakujem, ja som si nepriala aby som sa mojim rodičom narodila, oni sa vlastným rozhodnutím zobrali a mali ma

autor
1. okt 2023

@heidy222 dakujem Ti za pohlad z druhej strany. No ano, moja ma tiez 16 a dospele spravanie vonkoncom nemozem cakat z jej strany, skor naopak, puberta v rozpuku...takze je to narocne z viacerych pohladov.

heleninamama
1. okt 2023

Každá jedna sa tu pri téme rozvod dušuje, že otca deťom neberie, že ním bude stále. Podľa mňa pri takýchto udalostiach majú byť biologickí rodičia, nie druhí, tretí manželia/manželky, priatelia rodičov a ich momentálni sexualni partneri.
Tie deti sú už potrestané tým, že žijú v neúplnej rodine, vyrastajú s cudzími ľuďmi, ktorých málokedy milujú (a zvyčajne je to obojstranné), zvyčajne musia znášať aj nevlastných súrodencov z jednej, druhej strany, tak aspoň pri výnimočných udalostiach by mali mať pri sebe oboch svojich rodičov.

babulkomale
1. okt 2023

@heidy222 podla mna sa extremne lutujes, opakujes ako ta mali rodicia mimo tvojho rozhodnutia - novinka: nikto sme si neobjednali vlastne narodenie, kazdy sme tu lebo nas chceli alebo sa im smyklo.
Vobec nerozumiem tu tym narekom, ano, chybal mi otec, taky ten skutocny co sa venuje, ten idealny z kniziek, z triedy asi dvaja boli taki, ostatni popijali, nespravali sa ukazkovo, bolo aj nasilie v rodinach...nemam spomienkovy optimizmus.
Aj vysoko postaveni riaditelia sa vracali domov pod parou, vudeli sme to ako deti kedze sme sa stale hrali vonku...
Moja mama to vsetko zvladla bravurne, som jej vdacna a vazim si ju a mame super vztah.
Nikdy nam nedoviedla ziadneho cudzieho uja a nemusela som obchadzat doma cudzie trenky, za to si ju vazim este viac.
Ziadne traumy nemam a s otcom som sa "kamosila" od puberty ked sa uz dalo.
Nerozumiem tymto vykrikom o traumach tu...

heidy222
1. okt 2023

@babulkomale keď nejakej traume nerozumieš, to neznamená, že neexistuje. Ano mám z rozvodu rodičov traumu a presne toto som mala celé detstvo na tanieri, že na to nemám právo, lebo mama trpí, babka trpí, iné deti majú rodičov alkoholikov atď. Tak môžem aspoň teraz sa ľutovať?

simona20201309
1. okt 2023

Ja som veľmi nekokpromisna co sa týka exmanzelov a exmanzeliek a mam jasný názor, že ak sú raz rozvedeni tak sa nemajú hrať na rodinku (spoločne sviatky, dovolenky, návštevy...)
Ale! Stužková a svadba je jediná slávnosť, kde jednoducho si dieta zasluzi mat svojich rodičov, obzvlášť ak má s nimi dobrý vzťah.
Je to od teba neskutočne sebecké a odporne že to vôbec riešiš. Hlavne ze TY tam chceš mat svojho manžela.... A nech tam ma ex svoju partnerku....
Akože ti fakt nie je blbé a trápne nad tým vôbec uvažovať???? Ze dcéra sa bude cítiť trápne, to ťa vôbec netrápi? To je neskutočne ako si za tých 7 rokov zabudla ze dcéra nebola ta, co sa pýtala na svet a ta co chcela, aby sa jej rodicia rozviedli. Naozaj máš taký neskutočný problém urobiť jeden deň niečo čo tvoju dcéru urobí šťastnou a kedy sa bude aspoň jeden deň cítiť tak, ako si zaslúžila cítiť sa celé detstvo???
Ty si šťastná s novým manželom, .... dcéra by dala určite všetko preto aby to bolo inak.
Takže ta veľmi pekne prosím za tvoju dcéru, ten jeden večer a potom ešte v deň svadby stojte pri svojej dcére VY RODICIA. Nie ty s frajerom.... ci manželom ci kym

babulkomale
1. okt 2023

@heidy222 ale kludne, len do toho. V dlhodobom horizonte ti to isto pomoze. Aspon terapeuti zarobia, ked tak dlho studovali.

simona20201309
1. okt 2023

@huxy ďalšia hviezda.... to nienje TVOJ večer. Chápeš???? To bude večer TVOJEJ DCERY. Dcéra hádam vie ze je alkoholik a napriek tomu si ho tam praje mat, lebo je to jej otec. Ty si jej ho vybrala, nie? Už fakt väčšiu hanbu a trapas nemôžeš urobiť ako vydupkat si aby si nesedela vedľa exa...

...pri tejto diskusii začínam byť vdacna za to ako vychádzame s našimi ex ...
Fakt ... len to chce aspoň trochu inteligencie

lienka.7
1. okt 2023

@autorka mala by si sa porozprávať s dcérou, co chce ona. Tých pár hodín s ex "pretrpis" kvoli nej, či?

simona20201309
1. okt 2023

@babulkomale ty si uvedomujes co píšeš?
Ze si decka dupkaju nozickou??? To srandujes? Áno, dieťa má rado aj masového vraha, ak je to jeho otec s ktorým má možno hoc len prvých 5rokov života krásne spomienky. Len psychopat dokáže huckat vlastne dieťa proti svojmu rodičovi len preto, že je alkoholik. A každé dieťa si časom samo uvedomí co ma za rodiča, ale huckat ho proti nemu v tak citlivom veku ako je puberta je mega.
Netvrdím ze mu treba zatajovat pravdu, ale určite nie ho proti nemu stvat. A ak ho ta dcéra na svadbe chce, tak asi to nebol žiaden alkoholik ani vrah (alebo tých krásnych spomienok je viac, ako zlych)

heidy222
1. okt 2023

@babulkomale možno ťa irituje, že niekto vie prejaviť emócie, ktoré ty potláčas.